15 Şubat 2008 Sayı: SİKB 2008/07

  Kızıl Bayrak'tan
  Emekçiler gerici güçlerin peşine takılmayı reddetmelidir!
  Emperyalist gericilik gölgesinde dinci gericilik ilerlemeyi sürdürüyor
TÜSİAD–AKP ilişkileri ve kriz dinamikleri
TEGA işçisiyle dayanışmayı büyütelim!
Türban dalaşı ve üstü örtülen gerçek gündem
A. Deniz
Laik–anti laik çatışması neye hizmet ediyor?
  5. Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu toplantısına çağrı!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  SSGSS saldırısı ve gelişen mücadele süreci üzerine Harb-İş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Hüseyin Över ile konuştuk....
  SSGSS karşıtı faaliyetlerden...
  TKİP II. Kongresi değerlendirmeleri...
Kadın sorunu ve sınıf içinde kadın çalışması / 2
  Emekçi Kadın Kurultayı çalışmalarından...
  Nükleer santrallere hayır!
  Fahişeleştiren düzene çanak tutmak!
A. Eylül
  Dünyadan...
  Köln’de “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” gecesi
  Demokrasi mücadelesi mi, iktidar çekişmesi mi?
M. Can Yüce
  Sitemizin Ocak ayı rakamları...
  Gündem, Devrimci Demokrasi gazetesi ve Sosyalist Barikat dergisi temsilcileriyle basına yönelik sansür üzerine konuştuk....
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

Gazete biçiminde okumak için tıklayın

 

SSGSS karşıtı faaliyetlerden...

“Herkese sağlık ve güvenli gelecek!”


İstanbul: “Hükümet yasanı al başına ört!”

Pek çok sendika, meslek odası, siyasi parti ve devrimci kurumun oluşturduğu “Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu”, yasa tasarısına karşı eylem ve etkinliklerini sürdürüyor.

Platformun 3. Bölge bileşenleri, 10 Şubat günü, meclisin gündeminde bulunan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesi talebiyle Bahçelievler AKP binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdiler. Ardından Şirinevler Meydanı’na kadar sloganlar eşliğinde bildiri dağıtımı yaptılar.

“Söz bitti sıra eylemde!”, “Sağlık haktır satılmaz!”, “Karşı çıkarsak yapamazlar!”, “IMF emrediyor, AKP meclisten geçiriyor!”, “Herkese sağlık hakkı!” dövizlerinin açıldığı eylemde basın açıklamasını Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Nihat Dede yaptı. AKP hükümetinin SSGSS Yasa Tasarısını IMF ve büyük sermayenin emriyle hazırladığını vurgulayarak, 20 Şubat eylemine çağrı yaptı: “Biz karşı çıkarsak, birlikte mücadele edersek bu yasanın meclisten geçmesini engelleyebiliriz. Bu hedefle, 20 Şubat Çarşamba günü tüm Türkiye’de Türk Tabibler Birliği, Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB, BASK ile Eczacılar ve Diş Hekimleri Odaları da dahil olmak üzere 11.30’da alanlarda olacağız.”

Kızıl Bayrak / İstanbul


Dudullu’da SSGSS karşıtı işçi toplantısı

Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu’nun Ümraniye yerelinde çalışmasını yürüten BDSP, OSİM-DER, Alınteri ve EMEP, 9 Şubat günü bir panel gerçekleştirdi. OSB-İMES İşçileri Derneği’nde gerçekleşen panele İstanbul Tabip Odası Sağlık Politikaları Komisyonu üyesi Aysun Erbahçeli katıldı.

Platform adına OSİM-DER Başkanı’nın yaptığı açılış konuşmasında, HSGG Platformu ve yaptığı çalışmalar anlatıldı. Ardından Erbahçeli, SSGSS Yasa Tasarısı’nın genel kapsamı, amacı ve açığa çıkaracağı sonuçlar üzerinden barkovizyon eşliğinde canlı bir sunum gerçekleştirdi. Sunum ilgiyle izlendi. Sunumun ardından soru-cevap ve forum bölümüne geçildi. Onun üzerinde işçi söz alarak, yasa tasarısı hakkında soru sordu ve kendi düşüncelerini ifade etti.

Konuşmalarda ağırlıklı olarak yasa tasarısının işçi ve emekçilerin yaşamına olumsuz etkilerine değinilerek tasarıya karşı yapılması gerekenler tartışıldı. Birçok işçi tasarı hakkında daha öncesinde çok bir fikri olmadığını, burada anlatılanları kendi çevrelerine aktaracaklarını ifade etti. Tasarının “sağlıkta dönüşüm” projesi çerçevesinde emperyalist politikaların bir uzantısı olduğu ifade edildi ve sorunun bir sistem sorunu olduğu vurgulandı. Dr. Erbahçeli, bu tartışmalar sırasında, koruyucu hekimlik ve ücretsiz sağlık alanında ilk uygulamanın SSCB’de gerçekleştiğini, bugünde ise sadece Küba, Venezuella gibi kapitalizme direnen ülkelerde uygulandığını vurguladı.

İşçiler tasarının kapsamını kendi çevrelerine anlatmak ve platform çalışmalarını kendi fabrikalarına taşımak konusundaki niyetlerini ifade ettiler. Gerçekleştirilecek merkezi eylem ve etkinliklere katılımın yanısıra yerelde de bir dizi eylem ve etkinlik örgütlenmesinin gerekliliğine işaret ettiler. Yasa tasarısına karşı mücadelenin fabrikalardaki çalışma koşullarına karşı mücadele ile birleşmesi gerektiğini ifade ederek, komiteleşmeye ve birlikte mücadeleye vurgu yaptılar.

Kısa bir aranın ardından panel bölgedeki fabrikalarda çalışan iki işçinin gerçekleştirdiği müzik dinletisi ile sona erdi. Panele 60’ı aşkın işçi katıldı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye


Bursa: “Biz karşı çıkarsak yapamazlar”

SSGSS Yasa Tasarısı’na karşı 7 Şubat günü Fomara Meydanı’nda, “Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu” ve “Bursa Sendikalar Birliği” tarafından ortak bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Açıklamada, AKP hükümetinin GSS saldırısı ile birlikte işçi ve emekçilere ancak 120 yaşına geldiğinde emekliliğin reva görüldüğü belirtildi. Türban üzerinden suni gündem yaratılarak bu saldırının üzerinin örtülmeye çalışıldığı söylendi. Ancak birleşik bir mücadele ile yasanın meclisten geçirilmeyeceği vurguladı ve “biz karşı çıkarsak yapamazlar” denildi.

“Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Alınterimin karşılığını istiyorum!”, “Sendika hakkımız engellenemez!” dövizlerinin taşındığı eylemde, “Herkese sağlık güvenli gelecek”, “Parasız eğitim, parasız sağlık “, “AKP yasanı al başına çal!” sloganları atıldı. Eyleme 100’ü aşkın kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa


Adana: “Herkese eşit sağlık hakkı!”

Şakirpaşa İşçi Kültür Evi bünyesinde Ocak ayından bu yana faaliyetini sürdüren Emekçi Kadın Komisyonu, 10 Şubat günü Şakirpaşa İşçi Kültür Evi’nde “Genel Sağlık Sigortası” konulu bir panel gerçekleştirdi.

Panel, Şakirpaşa İKE Emekçi Kadın Komisyonu adına yapılan açılış konuşmasıyla başladı. Kadın sorunun aslında işçi kadın sorunu olduğu, emekçi kadınların kurtuluşunun işçi sınıfının kurtuluşunun bir parçası olduğu belirtildi. Kadının yaşadığı çifte sömürünün nedeninin özel mülkiyet düzeni olduğu ve kadının kurtuluşunun ancak sosyalizmle mümkün olacağı vurgulandı. Kadın komisyonun kurulma sürecine ve işlevine değinilen konuşmada, SSGSS’nin özellikle emekçi kadınlar üzerinde yaratacağı yıkımın altı çizildi.

Ardından SES üyesi Nazan Eroğlu, SSGSS’nin yaratacağı yıkıcı sonuçları anlattı. Bundan sonra yoksulların hastane kapılarında kalacaklarını, “paran kadar sağlık” döneminin başlayacağını belirtti. Hastaların sağlık ocakları ve hastanelere gittiklerinde yaşayacakları sorunlara değinerek, bundan sonra prim ödemeyenlerin sağlık hakkından yararlanamayacağını ya da katkı payı ödemek zorunda kalacaklarını vurguladı.

Ardından SES Adana Şube Eğitim Sekreteri Halide İnce konuştu. Aile hekimliğinin 2-3 yıl boyunca DB tarafından finanse edileceğini, bu nedenle ilk yıllarda yıkımın daha sınırlı olacağını, bu finansmanın ortadan kalkmasıyla işçi ve emekçilerin kaderleriyle başbaşa kalacaklarını söyledi. Ayrıca, emeklilik yaşının yükseltilmesine, emekli maaşlarından yapılacak kesintilere ve sigorta primlerinin arttırılması yoluyla maaşların düşürülmesine değindi.

Soru-cevap bölümünde katılımcılar SSGSS ve Aile Hekimliği konusundaki sorunlarını ifade ettiler. Tartışma tasarıya karşı yapılması gerekenler üzerinde şekillendi. Merkezi platformun yerel ayaklarının oluşturulması, sağlık ocakları önünde basın açıklamaları yapılması vb. öneriler dile getirildi.

Panel, GSS ve Aile Hekimliği karşıtı çalışmanın devam ettirilmesi, herkese eşit, parasız sağlık hakkı için mücadelenin yükseltilmesi ve 8 Mart’a katılım çağrısıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Adana


Mamak’ta SSGSS karşıtı faaliyet

Mamak’tan sınıfı devrimcileri olarak, sermayenin sağlık ve gelecek hakkının gaspına yönelik saldırılarına karşı etkin bir faaliyet yürütme hedefiyle hareket ediyoruz. Bu çerçevede çıkardığımız çalışma programımızı hayata geçiriyoruz.

Saldırı gündemli bir yerel bülten çıkartma hazırlığımız sürüyor. Ayrıca SSGSS saldırısına karşı işçi ve emekçileri bilinçlendirme hedefiyle bir panel gerçekleştireceğiz. 16 Şubat’ta Mamak İşçi Kültür Evi’nde yapacağımız panelin ön çalışmasını emekçilerle birebir ilişki kuracak bir temelde örgütlüyoruz. Merkezi ve yerel araçlarımızı güçlü bir şekilde kullanmayı planlıyoruz.

Panele çağrı ve BDSP imzalı “SSGSS Yasa Tasarısı Mecliste! Sağlık hakkı için genel grev genel direniş!” şiarlı afişlerimizi yaygın bir biçimde kullandık. Akşemsettin, Ege Son Durak, Tepe Durağı, Çöplük, Cengizhan, Şirintepe ve Tuzluçayır mahallelerinde yaklaşık 600 afiş yapıldı. Ayrıca panel çağrı amaçlı 150 afiş kullanıldı. Önümüzde günlerde SSGSS karşıtı faaliyetimizi farklı araçları kullanarak sürdüreceğiz.

Mamak BDSP

 

“20 Şubat’ta alanlardayız!”

TBMM’de görüşülmek üzere bekleyen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na karşı geçtiğimiz günlerde Ankara yürüyüşü gerçekleştiren meslek örgütleri ve sendikalar, yeni eylem programlarını kamuoyuna açıkladılar. TTB, TMMOB, KESK, DİSK, TDB, TEB, TÜRMOB, BASK ve Türk-İş, 20 Şubat’ta tüm Türkiye çapında alan etkinlikleri örgütleyecek.

8 Şubat 2008 tarihinde Türk Tabipleri Birliği’nde kurum temsilcilerinin katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda, meslek örgütleri ve sendikalar adına ortak açıklamayı TTB Merkez Konseyi Başkanı Gençay Gürsoy yaptı. Gürsoy, sendikalar ve meslek örgütleri olarak 20 Şubat 2008 tarihinde saat 11.30’da tüm illerde alan etkinlikleri gerçekleştirileceklerini ifade etti.