15 Şubat 2008 Sayı: SİKB 2008/07

  Kızıl Bayrak'tan
  Emekçiler gerici güçlerin peşine takılmayı reddetmelidir!
  Emperyalist gericilik gölgesinde dinci gericilik ilerlemeyi sürdürüyor
TÜSİAD–AKP ilişkileri ve kriz dinamikleri
TEGA işçisiyle dayanışmayı büyütelim!
Türban dalaşı ve üstü örtülen gerçek gündem
A. Deniz
Laik–anti laik çatışması neye hizmet ediyor?
  5. Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu toplantısına çağrı!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  SSGSS saldırısı ve gelişen mücadele süreci üzerine Harb-İş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Hüseyin Över ile konuştuk....
  SSGSS karşıtı faaliyetlerden...
  TKİP II. Kongresi değerlendirmeleri...
Kadın sorunu ve sınıf içinde kadın çalışması / 2
  Emekçi Kadın Kurultayı çalışmalarından...
  Nükleer santrallere hayır!
  Fahişeleştiren düzene çanak tutmak!
A. Eylül
  Dünyadan...
  Köln’de “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” gecesi
  Demokrasi mücadelesi mi, iktidar çekişmesi mi?
M. Can Yüce
  Sitemizin Ocak ayı rakamları...
  Gündem, Devrimci Demokrasi gazetesi ve Sosyalist Barikat dergisi temsilcileriyle basına yönelik sansür üzerine konuştuk....
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

Gazete biçiminde okumak için tıklayın

 

5. Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu toplantısına çağrı!

5. Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu toplantısı 23 Şubat 2008 tarihinde İstanbul’da gerçekleşecek. Onlarca üniversiteden katılımın hedeflendiği Koordinasyon toplantısında -gündem önerilerine açık bir biçimde- temelde iki başlık tartışılacak.

Birinci oturumda Koordinasyon bileşenleri yeni dönem gençlik hareketinin gündemlerini tartışacak. Bu çerçevede Koordinasyon toplantısının daha verimli ve güçlü geçebilmesinin tüm katılımcıların üzerine düşen bir sorumluluk olduğunu belirtmeliyiz. Koordinasyon toplantısına katılmadan önce, ilgili oturum başlıklarına ilişkin olarak sistematik bir okuma ve tartışma sürecinin yaşanabilmesi gerekiyor. Bu bağlamda sunabileceğimiz öneriler şunlardır:

* Öncelikle yeni YÖK Başkanı’nın açıklamaları ve kimi liberallerin bu açıklamaları gerekçelendirmeleri dikkatli bir biçimde okunmalı ve tartışılmalıdır. Zira eğitimdeki neoliberal dönüşümler planında önemsenmesi gereken bu açıklamalara paralel uygulamalar yeni dönem gençlik hareketinin temel bir gündemini oluşturacaktır.

* Konuya ilişkin okumaları bütünleyen bir tarzda ticari eğitim sorununun derinleşen kapsamı, özelde paralı eğitim saldırısı, sermaye düzeninin pratik hattı ile bütünleşen bir biçimde tartışılabilmelidir. Önden yürütülecek tartışmalar Koordinasyon toplantısına düşünsel bir zenginlik katacaktır.

* Koordinasyon toplantısında bir dizi üniversitenin biraraya geliyor olmasının verdiği avantajı kullanarak üniversitelerde ticari eğitim sorununa ilişkin ortaya çıkan gelişmeler ve deneyimler aktarılabilmelidir. Yeni dönemin gündemlerinin güçlü bir biçimde tanımlanabilmesinde sözkonusu gelişme ve deneyimlerin önemi açıktır.

* Üniversiteler merkezli yürüyen türban tartışmaları ve bu sorunun üniversitelere yansıyan sonuçları Koordinasyon toplantısına taşınmalıdır.

* Koordinasyon toplantısının ikinci oturumunda, birleşik bir gençlik örgütlenmesi deneyimi olarak Genç-Sen’in bugünkü tablosuna devrimci bir müdahalenin koşulları, yöntemi ve pratik hattı tartışılacaktır. Bu başlığın Koordinasyon toplantısında güçlü bir tartışmaya konu edilebilmesinin önemi açıktır. Burada sağlanacak açıklık, bugün gençlik hareketi açısından önemli bir olanağı ifade eden bir birleşik gençlik örgütlenmesini güçlendirme çabası üzerinden ele alınmalıdır. Bu konudaki ön hazırlık oldukça önem taşımaktadır. Ön hazırlık için sunabileceğimiz öneriler şunlardır:

1- Koordinasyon toplantısına katılacak olan tüm yerellerin Genç-Sen Genel Kurulu’na ilişkin yapılmış değerlendirmeleri okumaları, bugün Genç-Sen içerisinde yaşanan politik taraflaşmanın anlaşılabilmesi açısından önemlidir.

2- Hemen hemen tüm üniversitelerde Genç-Sen ile ilgili çeşitli adımlar atılıyor. Atılan adımlar, gerek ele alınan gündemler, gerekse faaliyetin örgütlenme yöntemi ile birlikte bütünlüklü olarak tartışılabilmelidir.

3- Her üniversiteden katılacak unsurların, Genç-Sen’e yerel ölçekte hangi gündemsel çerçevede ve hangi yöntemsel bütünlükle müdahale etmeyi düşündüklerine ilişkin bir tartışmayı Koordinasyon’a taşımaları geliştirici olacaktır. Bu konuda Koordinasyona katılacak her yerelin bir tebliğ hazırlaması işlevsel olacaktır. Bu tebliğler, toplantı sonunda Koordinasyon’un sonuç bildirgesini hazırlamakla görevlendireceği komisyonun güçlü bir bildirge hazırlayabilmesi açısından kolaylaştırıcı ve yol gösterici olacaktır

***

23 Şubat günü gerçekleştirecek toplantı, bir dönem boyunca ticari eğitime karşı yürütülecek mücadelenin gerek gündeminin oluşturulması, gerekse Genç-Sen zeminindeki müdahalenin çerçevesinin tanımlaması bakımında büyük bir önem taşımaktadır. Bu olanağı güçlü bir değerlendirmenin zeminine çevirebilmek, bugün gençlik hareketi içerisinde ticari eğitime karşı tutum alan duyarlı bütün unsurların ortak sorumluluğudur.

Bu gündemlere duyarlı her kişi ve kurumu Koordinasyon toplantısına katılmaya ve düşüncelerini ortaya koymaya çağırıyoruz.

Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu

14 Şubat 2008

Devlet terörüne karşı eylemler...

İzmir: “Devlet terörüne son!”

11 Şubat günü Kemeraltı girişinde biraraya gelen Alınteri, BDSP, DHP, EHP, ESP, HÖC, Partizan, Köz ve Kaldıraç son dönemlerde artan polis terörünü, devrimci kurumlara ve Kürt halkına dönük saldırıları protesto etti.

Açıklamada, ülkedeki bütün sorunların bir kenara bırakılarak türbanın tartışıldığı-tartıştırıldığı, özgürlükten bahsedenlerin hak ve özgürlükler mücadelesi veren kurumları bastığı ifade edildi. Kevser Mırzak’ın mezarına gittikleri ve basın açıklamasına katıldıkları için Ankara ve Adana’da birçok kişinin gözaltına alınıp tutuklandığına değinildi.

Açıklama İzmir Emniyeti’nin devrimci ve demokrat güçleri yıldırmak için uyguladığı yöntemlerin teşhiri ile sürdü. ESP, İzmir Temel Haklar ve İzmir Gençlik Derneği çalışan ve yöneticilerinin çeşitli komplolar ile gözaltına alınarak tutuklandıkları belirtildi.

Yaklaşık 40 kişinin katıldığı eylemde, “Baskılar, gözaltılar, tutuklamalar bizi yıldıramaz!”, “Devlet terörüne son!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/İzmir


Adana: “Tutuklular serbest bırakılsın!”

Ankara’da katledilen Kevser Mırzak için yapılan basın açıklaması nedeniyle tutuklanan kurum temsilcileri için 8 Şubat günü Adana Adliyesi önünde bir basın açıklaması düzenlendi.

Avukat Gülşen Battal tarafından okunan açıklamada, basın açıklamasına katılanların demokrasinin, insan haklarının, ifade özgürlüğünün gelişimi için mücadele ettikleri vurgulanarak, bunun bu insanların temsil ettikleri demokratik kitle örgütlerinin varlık koşulu olduğu söylendi. Ardından ÇHD Genel Sekreteri Selçuk Kozağaçlı bir konuşma yaparak, tutuklamaların hiçbir haklı dayanağı olmadığını, bu nedenle de meşru olmadığını, tutuklananların serbest bırakılmaları gerektiğini vurguladı. Dilekçelerin verilmesi için Adliye’ye girilmesiyle basın açıklaması sona erdi.

Kızıl Bayrak/Adana