25 Ocak 2008 Sayı: SİKB 2008/04

  Kızıl Bayrak'tan
   İşçi sınıfı ve emekçiler fatura ödeyen değil, ödeten olmalı!
  Sermaye devlet, Kürt emekçilerini düzene bağlamak için AKP’nin arkasında seferber oldu…
Kontrgerilla’nın Kızıl Elmacı kanadına “Ergenekon” operasyonu...
Yüzde 47’lik islami faşizm
Yüksel Akkaya
SSGSS karşıtı yürüyüş coşkuyla tamamlandı!
Türk-İş ve Kamu-Sen hükümetle anlaştı... 
  Türban tartışmaları ya da el kadar bezle yapılan yelken yarışı
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Genç-Sen Genel Kurulu ve sonrasına dair bir çerçeve...
  Atılım ve SGD gölge dövüşü yaparak gerçeklerin üzerini örtemez!
  Gençlik
hareketinden...
  Tersanelerde iş kazaları...
  Küba seçimleri ve demokrasi...
  Venezüella’da süreç, sınıf çatışmalarını sertleştirecek yönde ilerliyor!
  İsrail barışa değil savaşa hazırlanıyor!
  ABD ile batılı müttefiklerinin küstahlığına karşı Rusya’dan yeni hamleler…
  Milliyetçilik üzerine birkaç söz
M. Can Yüce
  Ankara’da “Manifesto’nun 160. yılında marksizmin güncelliği” sempozyumu...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

TİB faaliyetlerinden...

Tersanelerde ROTA dağıtımı...

2008 yılının ilk sayısıyla “merhaba” diyen Tersane işçilerinin sesi ROTA‘nın dağıtımını gerçekleştirdik. Sabah saat 07.00’de Tuzla Gemi önüne ellerimizde ROTA‘larla gittik.

Bir sosyal yıkım saldırısı olan SSGSS’nin biz işçiler için ne anlama geldiği, tersanelerde yeni bir dönemin açılmasının ifadesi olan 2. Tersane İşçileri Kurultayı’nın Sonuç Bildirgesi ve “Hedef tersaneleri sınıf hareketinin örgütlü militan bir mevzisi haline getirmektir” başlıklı yazılar ile işçilerle yapılan röportajlar ve işçilerin kendi çalışma koşulları üzerinden yazdıkları yazılar yer alıyor ROTA’da...

Dağıtım eşliğinde yaptığımız ajitasyon konuşmalarımızda, SSGSS saldırısına karşı mücadele çağrısının yanısıra şunlar söylendi: 

“Geçtiğimiz hafta Sedef Tersanesi’nde Onur Bayoğlu emniyet kemeri verilmediği için iş cinayetine kurban gitti. Yine emniyet kemeri verilmediği için biri GEMSAN’da diğeri DEARSAN’da çalışan iki işçi arkadaşımız bir daha çalışamayacak şekilde sakat kaldılar. Yaşam hakkın için, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınması için ROTA, seni Tersane İşçileri Birliği Derneği’nde örgütlenmeye çağırıyor.”

“Sigortasız çalışmaya, iş cinayetlerine, ücret gasplarına, taşeronlaştırmaya karşı gücümüz birliğimizden gelir. Sorunlarımızın kaynağı GİSBİR’e karşı savaşta tek seçenek Tersane İşçileri Birliği Derneği’dir. Dernek çatısı altında birleşelim! Sorunlara karşı tek çare GREV! Tersane grevi için hazırlan! Komitelerde örgütlen!”

Ajitasyon konuşmalarının etkisiyle birçok işçi arkadaşla sohbet ettik. Birçok kişiyle de tanışarak derneğe davet ettik. Dağıtımımız oldukça verimliydi. Dağıtım tersane işçilerinin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Tersane İşçileri Birliği Derneği

 

TİB-DER üye toplantısı...

Yeni bir yılın başında Tersane İşçileri Birliği Derneği olarak üye toplantılarımıza 2. Tersane İşçileri Kurultayı’nda alınan kararlar doğrultusunda başladık.

19 Ocak günü gerçekleştirdiğimiz toplantımızda, derneğimizin bundan sonraki süreci ve yürüteceğimiz faaliyetleri tartışıp karar altına aldık. Derneğimizin alanda kurumsal bir kimlik kazanmasını sağlamak ve tersane işçilerinin sosyal, kültürel, sendikal ve siyasal olarak eğitimlerini gerçekleştirebilmek için tiyatro, film gösterimi ve işçi korosu gibi faaliyetleri örgütlemenin gerekliliğini tartıştık. Bu doğrultuda bir program oluşturduk. Faaliyetlerimizi işçi arkadaşlardan oluşan komisyonlar biçiminde örgütlemeyi ve alanda yürüttüğümüz çalışmamızın bir parçası haline getirmeyi hedefliyoruz.

Toplantımızda tersanelerde yaşanan sorunlar ve son dönem gitgide sıklaşan iş kazaları üzerine canlı bir tartışma yaptık. Bu gündem üzerinden çalışmasını sürdürdüğümüz “İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınsın!” konulu kampanyamızın belirlenecek bir tarihte kitlesel ve etkin bir basın açıklamasıyla bitirilmesini kararlaştırdık.

Tersane İşçileri Birliği Derneği


 

Tersanelerde iş kazaları...

GEMSAN Tersanesi’nde “iş kazası” 

Sedef Tersanesi Elkon taşeronunda çalışan 19 yaşındaki Onur Bayoğlu’nun iş cinayetine kurban gitmesinin ardından, GEMSAN Tersanesi’nden 16 Ocak gecesi bir iş kazası daha gerçekleşti.

Montaj ustası olarak iş yapan Gazi Akıllı geminin başbük kısmında menholden balans tankına düşerek ağır yaralandı. 29 yaşındaki Gazi Akıllı aynen Onur Bayoğlu gibi yorucu ve yoğun mesai çalıştırılmasına bağlı olarak “iş kazasını” geçirdi.

Saat 17.30’da bitmesi gereken mesai saatinin 20.00’ye kadar uzaması bu “kaza”ların ana sebebidir. Tuzla tersaneler cehenneminde yoğun ve zorunlu mesailere bağlı çok sayıda iş cinayeti yaşanmaktadır.

Tersane İşçiler Birliği 


“İş kazası” bu kez Dearsan’da!

İş güvenliği tedbirlerinin tersane patronları tarafından alınmadığı Tuzla tersaneler cehenneminde peşpeşe iş kazaları yaşanıyor.

14 Ocak günü Kalkavanlar’a ait SEDEF Tersanesi’nde 19 yaşındaki Onur Bayoğlu yüksekten düşerek can vermişti. 16 Ocak akşam saatlerinde GEMSAN Tersanesi’nde Gazi Akıllı yine 15 metre yüksekten düşerek yoğun bakıma alındı.

18 Ocak sabahı ise Dearsan tersanesi Güven Makine taşeronunda çalışan 28 yaşındaki Erkan GÜNAL yaklaşık 20 m yüksekten aşağıya çakıldı. Günal’ın bacaklarında kırıklar ve göğüs kısmında zedelenmeler oluştu.

Dearsan Tersanesi yaklaşık bir yıl önce şiddetli bir patlamayla gündeme gelmişti. Patlamada 3 işçi ağır yaralanmış, İ. Bekir Levent isimli işçi ise yaşamını yitirmişti.

Tersane patronlarının aşırı kâr hırsı işçilerin hayatlarını öğütmeye devam ediyor. Tersanelerde iş güvenliği tedbirlerinin alınmamasından kaynaklı her gün sayısız “iş kazası” yaşanıyor. Bu kazaların küçük yaralanmalarla sonuçlananları kazadan bile sayılmıyor.

14 Ocak’tan bu yana 3 ayrı tersanede 3 büyük “kaza” gerçekleşti. Burada tersane patronlarının tek yapması gereken şey emniyet kemerini işçilere vermesiydi. Ancak piyasa fiyatı 30 YTL olan emniyet kemerini patronlar “yük” sayıyor. Yani tersane patronlarının gözünde işçinin 3 kuruşluk değeri yok. Tersane işçilerinin sırtından saltanat sürenler, dönmedik köşe bırakmayanlar tersanelerde işçi kanı döküyorlar.

15 yılda 100’e yakın işçi kardeşimiz iş cinayetine kurban gitmiştir. Yaşanan katliamların baş sorumlusu GİSBİR’dir. 25 bin işçinin ezici çoğunluğunu sigortasız çalıştıran da onlardır. İşçi ücretlerini gaspeden, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri almayarak tersaneleri mezarlığa çevirenler de GİSBİR’de örgütlü tersane patronlarıdır.

Hak gasplarına ve yaşanan katliamlara sessiz kalmayacağız! Tersanelerde yanan cehennem ateşini bir nebze olsun GREV’le hafifleteceğiz. Bütün tersane işçilerini “komitelerde” örgütlenmeye, bütün kamuoyunu tersaneler cehenneminde yaşanan katliamlara karşı tersane işçileriyle eylemli dayanışmayı yükseltmeye çağırıyoruz.

Tersaneler cehennem, işçiler köle kalmayacak!

Kişisel koruyucu donanımlar GİSBİR karafından sağlansın!

İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınsın! Ölümler durdurulsun!

Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER)

TEL: 0 (216) 447 44 81

ADRES: İçmeler Mh., Reis sokak No: 3 TUZLA/İSTANBUL