26 Ekim 2007 Sayı: 2007/41(41)

  Kızıl Bayrak'tan
   Hedeflerinde sadece Kürt halkı değil,
işçi ve emekçiler de var!
  Şovenist histeriye ve faşist kudurganlığa karşı devrimci direniş!..
Düşman Kürt halkı değil, sermaye düzeni ve devletinin kendisidir!..
Felakete doğru uygun adım - Haluk Gerger
Sermaye saldırıyor,
İMF daha fazlasını istiyor!
“Türk” Telekom ve grev hakkı - Yüksel Akkaya..
  Sermaye sınıfı ve sendika bürokrasisi
Telekom grevini boğmak için harekete geçti!
  Telekom greviyle dayanışmayı
yükseltelim!
  Türkiye Cumhuriyeti ve Ortadoğu - Haluk Gerger
  “Küreselleşme”, sendikasızlaştırma
ve yoksullaştırma/3
Yüksel Akkaya
  Sosyalist Kamu Emekçileri’nden çağrı:
  İşçi ve emekçi eylemlerinden...
  Uluslararası tekellerin kârı uğruna Kaz Dağları feda ediliyor...
  Rusya-İran işbirliği pekişiyor...
  Sürgünden dönen Benazir Butto’ya suikast girişimi...
  Dünyadan...
  Özel savaşta yeni aşama... - M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Tezkere karşıtı eylemlerden...

“Yaşasın halkların kardeşliği!”

İstanbul: “Tezkere iptal edilsin!”

BDSP, Alınteri, DTP, Limter-İş Sendikası, Eğitim-Sen 3, 4 ve 8 No’lu şubeler, EMEP, EHP, ESP, Konut İşçileri Sendikası, Kaldıraç, Mücadele Birliği, Odak, Partizan, PSAKD, PDD, Sine-Sen Genel Merkezi, SDP, Tekstil-Sen, Teori ve Politika dergisi, TÖP, SES Anadolu Yakası Şubesi ve Devrimci Hareket 20 Ekim günü saat 14.00’te tezkerenin iptal edilmesi talebiyle eylem gerçekleştirdiler. Eyleme Basın-İş, Dev Sağlık-İş ve Köz destek verdi.

“Tezkere iptal edilsin! Yaşasın halkların kardeşliği ve birlikte mücadelesi!” pankartının açıldığı eylemde ilk konuşmayı Ceren Uysal yaptı. Ardından Eğitim-Sen 3 Nolu Şube Başkanı Dursun Yıldız, Tekstil-Sen Genel Sekreteri Beycan Taşkıran ve Eren Keskin birer konuşma yaptılar.

Konuşmaların ardından basın metni okundu. Her gün yeni saldırılarla ırkçı dalganın her yere yayılarak sınır ötesi operasyonun meşrulaştırıldığı, bir yandan savaş çığlıkları atılırken bir yandan ise toplumsal muhalefet üzerindeki faşist baskıların artarak devam ettiği, polise tanınan geniş yetkilerle sokak ortasında insanların vurulduğu vurgulandı. Operasyonların durdurulması, Güney Kürdistan’dan Türk ordusunun çekilmesi istemiyle konuşma sonlandırıldı.

Eylem boyunca “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Tezkere iptal edilsin!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Bıji bıratiya gelan!”, “Yaşasın halkların birleşik mücadelesi!” ve “Irkçılığa/şovenizme hayır!” sloganları atıldı. Eyleme 150 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Okmeydanı: “Operasyonlar durdurulsun!”

19 Ekim akşamı Okmeydanı Dikilitaş Parkı’nda biraraya gelen Okmeydanı Demokrasi Platformu bileşenleri “Operasyonlar durdurulsun!” talebiyle yürüyüş gerçekleştirdi.

Saat 19.30’da Dikilitaş Parkı’nda toplanan kitle “Operasyonlar durdurulsun!/ Okmeydanı Demokrasi Platformu” pankartı açarak Şark Kahvesi’ne yürüdü. “Türk, Kürt, Ermeni... Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Operasyonlar durdurulsun!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Kürt halkı yalnız değildir!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!” sloganlarının atıldığı yürüyüşte; “Artık yeter!”, “Kürt halkı yalnız değildir!”, “Biji bıratiya gelan!”, “Katil ABD, işbirlikçi AKP!” dövizleri taşındı.

Şark Kahvesi’nde çevik kuvvetin tacizi altında gerçekleştirilen açıklamada yükselen şoven dalgayla beraber devrimci kurum ve şahıslara saldırıların arttığı ifade edildi.

Okmeydanı Halkevi, DHP, EMEP, ÖDP, Partizan, ESP, DTP, SODAP, Yaşam Derneği, YDİ Çağrı, İşçi Evi Derneği, SDP bileşenlerinden oluşan Okmeydanı Demokrasi Platformu’nun eylemine HÖC ve Köz de destek vererek katıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Ankara’da “Tezkereye hayır!”

Kürt halkına karşı saldırganlığı tırmandıracak savaş tezkeresinin onaylanmasının ardından BDSP, DHP, EHP, ESP, HÖC, Kaldıraç, Odak ve Partizan tarafından bir eylem gerçekleştirildi. 17 Ekim günü Yüksel Caddesi’nde yapılan eylemde “Tezkereye hayır! Devlet terörüne son! Yaşasın halkların kardeşliği!” şiarlı pankart açıldı. Basın açıklamasında tezkereye, operasyonlara, devlet saldırganlığına son verilmesi istendi. Özgürlük, eşitlik ve kardeşlik için mücadele çağrısı yapıldı.

Eylemde sıklıkla “Tezkereye hayır!”, “Devlet terörüne son!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Bıji bratiye gelan!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı. Eyleme 100 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara


Eskişehir: “Tezkere geri çekilsin!”

Sınır ötesi operasyona onay veren tezkereyi protesto etmek amacıyla 20 Ekim günü Eskişehir’de kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Adalar Migros önünde sloganlarla başlayan eylemde “Operasyona hayır!” pankartı açıldı.

Basın açıklamasında son dönemde şovenizmin tırmandırıldığı ifade edildi. DTP’ye yönelik saldırılara değinildi. Tezkerenin kabul edilmesiyle başta Kürt halkı olmak üzere, işçi sınıfı ve emekçilere yönelik saldırının yoğunlaşacağı, ırkçı-şoven saldırıların artacağı vurgulandı. Açıklama Kürt ve Türk halklarının birlikte mücadelesini yükseltme çağrısıyla sona erdi.

BDSP, DGH, DPG, EHP, ESP, Eskişehir Gençlik Derneği, EMEP, Mücadele Birliği, ODAK, ÖDP, SDP, TKP ve İHD’nin örgütlediği, DTP ve Öğrenci Kolektifleri’nin destek verdiği eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı.

Eylemde “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Tezkere geri çekilsin!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Biji bıratiya gelan!” ve “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/Eskişehir


ODTÜ: Tezkereye hayır!

Hafta başında ODTÜ öğrencileri olarak bir eylem örgütlemeye karar verdik. Yürütülen çalışmalara birçok öğrenci dahil oldu. Asılan afişlerle, dağıtılan bildirilerle, yurt ve kantin ziyaretleri ile tüm okulda tezkere karşıtı bir muhalefet örgütlendi.

18 Ekim günü Hazırlık E binasının önünden başlayan yürüyüşte “Halkların Kardeşliği İçin TEZKEREYE HAYIR!/ODTÜ Öğrencileri” pankartı açıldı. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı eylemde “Tezkereye hayır!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Kahrolsun MGK, MİT, CIA, kontrgerilla!” sloganları atıldı. İnşaat Mühendisliği’ne kadar yüründükten sonra yemekhanenin içine girilerek basın açıklamasına çağrı yapıldı. Yemekhanenin önünde okunan basın açıklamasının ardından eylem sona erdi.

Burjuva medyanın, her koldan savaş çığırtkanlığı yaptığı, sınırötesi operasyonu gerekçelendirdiği bir toplumsal atmosferde, ODTÜ’den böylesi bir ses çıkması kuşkusuz anlamlıdır. Ancak süreci ilerletmek, forumlar ve panellerle muhalefeti daha da kitleselleştirmek ve sürecin politik anlamını tartışmak şarttır. Bu yüzden ODTÜ Öğrencileri önümüzdeki haftalarda bu gündemli başka etkinlikler de gerçekleştirecektir.

ODTÜ Ekim Gençliği