17 Aralık 2005 Sayı: 2005/49 (49)
  Kızıl Bayrak'tan
  "Kırmızı çizgiler"ini terkeden sermaye devleti ABD'nin tam hizmetinde
  Türkiye ABD’nin saldırı ve savaş üssü olarak hazırlanıyor!
  Hesabı işçi ve emekçiler soracak!
  Yeni niyet mektubu, yeni saldırı planları!
Sosyal güvenliğin tasfiyesinde yeni adım
Asgari ücret ve davete icabet: Kavgaysa kavga!..
/ Yüksel Akkaya
  Asgari ücret
  Küçükçekmece-Yenibosna-Güneşli-Topkapı İşçi Kurultayı gerçekleşti...
  Ümraniye İşçi Kurultayı gerçekleşti...
  Ümraniye İşçi Kurultayı yeni bir başlangıç oldu...
  Büyükçekmece İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi temsilcisi ile konuştuk...
  19 Aralık katliamı ve
yoğunlaşan saldırılar
  Düzen cephesinde it dalaşı devam ediyor
  7. yılında Parti her açıdan daha ileride!../ Güne yüklenmek ve geleceğe hazırlanmak /Orta sayfa
  Kürt uyanışı ve hareketinin
çelişik etkisi
  AB şefleri Amerikalı işkencecilerin suç ortağı!
  Hariri suikastıyla ilgili ikinci rapor BM’ye sunuldu...
  Irak’ta emperyalist orduların namluları gölgesinde seçimler
  Köln İşçi-Gençlik Kültür Evi açıldı
  İÜ Merkez Kampüsü; Faşist saldırılar sürüyor... Polis-idare-sivil faşist işbirliğine karşı birleşik devrimci mücadele!
  Ekim Gençliği çalışmalarından...
  Tuzla Deri-İş Şube Sekreteri ve işçilerle konuştuk... “Bu saldırılar bizi yıldıramaz!”
  Güney Kürdistan, Irak ve TC / SOSYALİST-ŞOREŞGER
  Bültenlerden / Ankara İşçi Bülteni
  Bültenlerden / Çiğli İşçi Bülteni
  Kamu Personel Rejimi Kanun Taslağı
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Büyükçekmece İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi temsilcisi ile konuştuk...

“Kurultayımızın gündemi örgütlenmenin ve mücadelenin sorunları olacak!”

- Bölgede bir süredir İşçi Kurultayı çalışması yürütüyorsunuz. Neden işçi kurultayı? Bu çalışma ile neyi hedefliyorsunuz?

Evet, uzun bir zamandır bölgemizde bir İşçi Kurultayı düzenlemek için çaba harcıyoruz. Niye bir İşçi Kurultayı örgütlüyoruz? Bu çalışma ile neyi hedefliyoruz? Bu soruları yanıtlamak için öncelikle bölgemizdeki çalışma koşullarından bahsetmemiz gerekiyor. Yüzlerce fabrikanın olduğu, onbinlerce işçinin çalıştığı bir bölgedeyiz. Aynı şekilde sömürünün ve hak gasplarının çok yoğun yaşandığı, işçiler üzerindeki baskıların gün geçtikçe arttığı, deyim uygunsa çalışma yaşamında orman kanunlarının geçerli olduğu bir bölgedeyiz. Bazı fabrikalarda öyle uygulamalar var ki gerçekten Ortaçağ köleliğini aratmayacak durumda. Mert Çelik, Ravelli, Günkar bunlardan sadece bazıları.

Düşük ücretler, ağır çalışma koşulları, performans dayatmaları, kimi yerlerde taşeronlaştırma, kimi yerlerde ücretlerin zamanında verilmemesi ve sigortasız çalıştırma, iş kazaları vb. Daha burada sıralayamadığımız bir dizi sorun yaşanıyor. Bu sorunları toplam olarak bölge işçileri yaşıyor. Bu sorunların bu kadar ağır biçimde yaşanmasına, bizlerin yaşamını cehenneme çevirmesine rağmen bir karşı koyuş yok. İşçiler cephesinden bir suskunluk ve dağınıklık var. Biz bu suskunluğun bedelini her gün iliklerimize kadar sömürülerek ödüyoruz. Tüm bu sorunların ağırlığı düşünüldüğünde örgütlülük ve mücadele bizim için artık bir tercihten öte, ekmek ve su gibi bir ihtiyaçtır. Buna bütün işçiler ihtiyaç duyuyor. Ama bunu nasıl, hangi yol ve yöntemlerle başaracağız?

Kurultay fikri tam da böyle bir ihtiyacın ürünü olarak çıktı ortaya. Kurultay tek başına sorunlarımızı tartıştığımız bir platform değil, asıl olarak çözümlerin üretildiği, çözüm için adımların atıldığı bir platform olacak. Çözümlerin üretilmesi, buna dönük adımların atılması da bölgede öncü işçilere ulaşarak, onlarla tartışarak- onları tartıştırarak başarılabilir. “İnsanca çalışma ve yaşama hakkı için bir adım ileri!” şiarıyla sürdürdüğümüz Kurultay çalışmasıyla bölgedeki öncü işçilere ulaşarak, onlarla sorunları ve çözümleri tartışarak, işçiler arasında sınıf bilincini, örgütlülüğü ve dayanışma ruhunu yaygınlaştırarak bizlere dayatılan kölelik koşullarına karşı çıkmayı, ileriye doğru bir adım atmayı hedefliyoruz.

- Hazırlık komitesi olarak şu ana kadar nasıl bir çalışma yürüttünüz?

Yaklaşık 3 aydır değişik araçlar kullanarak, çeşitli yol ve yöntemler izleyerek işçilere seslenmeye, Kurultayı ve hedeflerimizi anlatmaya çalışıyoruz. Yaptığımız çeşitli toplantılarda, sorunlarımızı ve çözümlerini tartıştık. Çözüm için bir takım adımlar atmaya çalıştık. Başlangıçta, daha dar toplantılar örgütleyerek nasıl bir çalışma yürüteceğimizi, hangi araçları kullanacağımızı tartışarak kararlaştırdık. Bu tartışmaların sonunda metal, tekstil ve petro-kimya sektörlerinde Kurultay Hazırlık Komiteleri oluşturduk. Ayrıca, olanaklı olan yerlerde fabrika komiteleri oluşturduk ve bu komiteler üzerinden çeşitli toplantılar örgütleyerek, herbir alanda öne çıkan sorunları tartışıp çözümler üretmeye çalıştık.

“Sömürüye ve sefalete son vermek için İşçi Kurultayı’nda birleşelim!” şiarıyla hazırladığımız binlerce bildiriyi bölgemizde yoğun bir şekilde kullandık. “İnsanca çalışma ve yaşam hakkı için bir adım ileri!”, “Köle değil işçiyiz, örgütlüysek güçlüyüz!” şiarıyla hazırladığımız afişlerimizi de bölgemizde yoğun bir şekilde kullandık. Ayrıca Kurultay çalışmasını hem daha geniş işçi kesimlerine ulaştırmak, hem de fikir ve önerilerini almak için anket çalışması yürüttük. Kurultayımıza kısa bir zaman kaldı. Bu süre içerisinde Kurultay’ın daha güçlü geçmesi için çabalarımızı yoğunlaştırarak sürdürüyoruz.

- Kurultay’da hangi gündemleri işlemeyi ve nasıl bir sonuçla çıkmayı düşünüyorsunuz?

Kurultayımızın gündemi öncelikle örgütlenmenin ve mücadelenin sorunları olacak. Bölgede yaşanan kölece çalışma koşullarına karşı mücadeleyi nasıl geliştireceğimizi, sınıf içerisindeki güvensizliği ve umutsuzluğu nasıl kıracağımızı tartışacağız. Kurultay çalışması sürecinde oluşturduğumuz komiteler var. Kuşkusuz bu komiteler kendi alanlarına dönük sorunları ve çözüm önerilerini Kurultay’a taşıyacaklar. Farklı alanlardaki komitelerin sunumları belli farklılıklar taşısa da toplam olarak ortaklaştığımız gündem örgütlenmenin ve mücadelenin sorunları olacak. Çünkü bütün sorunların üstesinden gelmenin bir tek çözümü var. O da birleşmek, örgütlenmek ve mücadele etmek. Asıl olarak bunu başarmak gerekiyor. Bunun için taban inisiyatifini açığa çıkarmayı, tabana dayalı bir örgütlülük yaratmayı yakıcı bir ihtiyaç olarak görüyoruz.

Bu noktada bir irade birliği ortaya çıkararak önümüzdeki süreçte bölgemizde sınıf mücadelesini geliştirmek, tabana dayalı örgütlülükler yaratmak için yoğun bir çabanın harcandığı, bu doğrultuda somut bir takım adımların atıldığı bir Kurultay olmasını hedefliyoruz.

- Kurultay’a bir hafta zaman kaldı. Ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Kurultay çalışmamıza yeni araçlarla devam ediyor, Kurultay’ın başarılı geçmesi için çalışmalarımızı yoğunlaştırarak sürdürüyoruz. Son olarak başlattığımız asgari ücret kampanyası çerçevesinde 1000 afişi yaygın bir biçimde kullandık. Yine asgari ücret gündemli 5 bin bildiriyi fabrikalara ve sabah servis güzergahlarına yaygınca ve işçilerle birebir sohbet ederek dağıttık. Kurultay çalışmasıyla birlikte yürüttüğümüz asgari ücret kampanyasını imza standlarıyla sürdürüyoruz. Esenyurt, Kıraç ve Avcılar vb. semtlerde merkezi noktalara açtığımız standlarda işçi ve emekçilere amacımızı anlatıyoruz. İmza standlarının çalışmada oldukça işlevli bir araç olduğunu söyleyebiliriz. Standlarda şu ana kadar birçok işçiyle bağ kurma şansı bulduk.

Önümüzdeki günlerde kurultayımızın duyurusunu yapmak ve geniş işçi kesimlerine ulaşmak için hazırladığımız materyalleri (duvar gazetesi, çağrı afiş ve bildirilerini) devreye sokacağız. Ayrıca Kurultay’a sunulacak tebliğ hazırlıklarımız da sürüyor. Kısacası Kurultay’ın güçlü geçmesi ve hedeflerine ulaşması için tüm olanaklarımızı devreye sokmuş durumdayız.

Kızıl Bayrak/İstanbul

------------------------------------------------------------------------------------------

Büyükçekmece İşçi Kurultayı Toplanıyor!

Söz, karar, inisiyatif işçilerde!

İşçi arkadaş! Bu sese kulak ver! Bir adım ileri çık!

Esenyurt’tan Haramide’ye, Kıraç’tan Beylikdüzü’ne ve Hadımköy’e kadar; pek çok bölgeden işçilerin katılacağı kurultayımız 25 Aralık’ta toplanacak.

Haftada 7 gün, günde 10-12 saat çalıştırılan; iş güvencesi olmayan, her sabah acaba bugün atılır mıyım korkusuyla fabrikaya giden; zorunlu fazla mesailerle canından bezdirilen; insan yerine konmayıp patron tarafından hor görülen, aşağılanan; sigorta ve sendika hakkı yok sayılan; esnek üretim uygulamalarıyla ve kölelik yasalarıyla yaşamı cehenneme çevrilen; buna rağmen insanca yaşamaya yeten bir ücret alamayan, sosyal haklardan mahrum bırakılan işçiler olarak bu Kurultay’da buluşacağız. Yaşadığımız sorunları tartışacağız. Haklarımız için birlikte mücadele etmenin yollarını arayacağız.

Çocuk yaşta olmanıza rağmen sigorta ve öteki haklardan yoksun bir şekilde, köle gibi çalıştırılan GEZER TERLİK İŞÇİLERİ!

Dini duyguları istismar edilerek emekleri sömürülen, aldığı sefalet ücretiyle evini geçindirmeye çalışan MERT ÇELİK İŞÇİLERİ!

Hak arama ve örgütlenme isteği patron tarafından dayakla, silahlı saldırıyla ezilmek istenen RAVELLİ İŞÇİLERİ!

Taşeronlaştırma yoluyla her türlü sosyal haktan yoksun bırakılan SAMET KALIP İŞÇİLERİ!

En küçük hak arama çabaları bile patron tarafından işten atmalarla bastırılmak istenen COLİN’S TEKSTİL İŞÇİLERİ!

Yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayabilmek için pazar günleri ve bayramlarda dahi çalışmaya mecbur bırakılan BAYDEMİRLER İŞÇİLERİ!

MAKEL’de, BEKO’da, sanayi sitelerinde, taşeron işletmelerinde, bölgemizi kaplayan yüzlerce fabrikada köle gibi çalıştırılan, buna rağmen her türlü haktan mahrum bırakılan, sefalet içinde yaşayan BÜTÜN İŞÇİ KARDEŞLERİMİZ!

Bu Kurultay sizindir. Bu Kurultay’ın sahibi, haklarımız, onurumuz ve geleceğimiz için örgütlenmek ve mücadele etmek gerektiğini düşünen bütün işçilerdir. O nedenle sizleri yapılacak Kurultay’a katılmaya, destek ve katkı sunmaya çağırıyoruz!

- İnsanca yaşamaya yeten vergiden muaf bir asgari ücret mücadelesini yükseltmek için!

- Sigorta, sendika ve iş güvencesi hakkını savunmak için!

- Esneklik uygulamalarını ve kölelik yasalarını reddetmek için!

- Dağınıklığa ve örgütsüzlüğe boyun eğmemek, gücümüzü birleştirmek için!

- Sendikalarımızı patronların ve ihanet çetelerinin elinden almak için!

- Bugün işçiler arasında varolan güvensizliği, yılgınlığı, korkuyu yoketmek için!

- İnsanca yaşam ve çalışma koşulları kavgasını büyütmek için

- Sınıfımızın ve insanlığın kurtuluşu davasına sahip çıkmak için!

Bu çağrıya kulak verelim! Çalıştığımız fabrikalardaki duyarlı, bilinçli arkadaşlarınızı Kurultay’dan haberdar edelim! Birlikte Kurultay’a katılalım! Söz alıp konuşalım! Mücadelenin örgütlenmesi ile ilgili düşünce ve önerilerinizi Kurultay’a gelecek olan değişik fabrikalardan işçilere anlatalım! Onların söyleyeceklerini dinleyelim!

Gelin sorunlarımızı tartışalım, taleplerimizi haykıralım! Gelin güçlerimizi birleştirelim, omuz omuza verelim! Gelin sermayenin kölelik ve yıkım saldırılarına karşı kavgayı birlikte örgütleyelim!

Söz, karar, inisiyatif işçilerde!

Kurultay Düzenleme Komitesi

Yer              : Prenses Düğün Salonu (Merkez  Mah. Lise arkası No: 9 Esenyurt

Tarih         : 25 Aralık ‘05 (Pazar)

Saat          : 11:00-17:00

İrtibat Tel: 620 40 76 –689 33 92