17 Aralık 2005 Sayı: 2005/49 (49)
  Kızıl Bayrak'tan
  "Kırmızı çizgiler"ini terkeden sermaye devleti ABD'nin tam hizmetinde
  Türkiye ABD’nin saldırı ve savaş üssü olarak hazırlanıyor!
  Hesabı işçi ve emekçiler soracak!
  Yeni niyet mektubu, yeni saldırı planları!
Sosyal güvenliğin tasfiyesinde yeni adım
Asgari ücret ve davete icabet: Kavgaysa kavga!..
/ Yüksel Akkaya
  Asgari ücret
  Küçükçekmece-Yenibosna-Güneşli-Topkapı İşçi Kurultayı gerçekleşti...
  Ümraniye İşçi Kurultayı gerçekleşti...
  Ümraniye İşçi Kurultayı yeni bir başlangıç oldu...
  Büyükçekmece İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi temsilcisi ile konuştuk...
  19 Aralık katliamı ve
yoğunlaşan saldırılar
  Düzen cephesinde it dalaşı devam ediyor
  7. yılında Parti her açıdan daha ileride!../ Güne yüklenmek ve geleceğe hazırlanmak /Orta sayfa
  Kürt uyanışı ve hareketinin
çelişik etkisi
  AB şefleri Amerikalı işkencecilerin suç ortağı!
  Hariri suikastıyla ilgili ikinci rapor BM’ye sunuldu...
  Irak’ta emperyalist orduların namluları gölgesinde seçimler
  Köln İşçi-Gençlik Kültür Evi açıldı
  İÜ Merkez Kampüsü; Faşist saldırılar sürüyor... Polis-idare-sivil faşist işbirliğine karşı birleşik devrimci mücadele!
  Ekim Gençliği çalışmalarından...
  Tuzla Deri-İş Şube Sekreteri ve işçilerle konuştuk... “Bu saldırılar bizi yıldıramaz!”
  Güney Kürdistan, Irak ve TC / SOSYALİST-ŞOREŞGER
  Bültenlerden / Ankara İşçi Bülteni
  Bültenlerden / Çiğli İşçi Bülteni
  Kamu Personel Rejimi Kanun Taslağı
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Ümraniye İşçi Kurultayı gerçekleşti...

11 Aralık’ta söz, karar, inisiyatif Ümraniye işçilerindeydi!

4 ayı aşkın zamandır çalışmalarını sürdüren Ümraniye İşçi Kurultay Hazırlık Komitesi, 11 Aralık günü BMİS Sendikası Kemal Türkler Salonu’nda Ümraniye İşçi Kurultayı’nı gerçekleştirdi.

“Birleşik, militan, devrimci bir sınıf hareketi yaratmak için ileri” şiarının yeraldığı pankartın yanısıra, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Kadın-erkek elele, örgütlü mücadeleye!”, “OSB-İMES’te örgütlü işçiler kazanacak!/OSİM-DER” pankartlarının açıldığı kurultaya 75 işçi katıldı.

Kurultay, işçi sınıfının kurtuluş mücadelesinde yaşamını yitirenler, iş kazalarında, madenlerde ölen işçiler anısına yapılan saygı duruşunun ardından açılış konuşması ile başladı. Kurultay Hazırlık Komitesi adına yapılan konuşmada, işçi sınıfının karşı karşıya kaldığı temel saldırılar anlatıldı, sınıfın örgütsüzlüğüne yönelik vurgular yapıldı. “Kurultay toplamayı, yalnızca sorunlarımızı tartışmak için değil, hele de kendi içinde tartışmalar yürütmek için hiç değil, tam da tabandan örgütlenme adımlarını büyütmenin gereği olarak kararlaştırdık. Tüm hazırlık sürecini bu temelde örgütlemeye çalıştık. Sınıf hareketine katkısı ve bu hareketi geliştirmesi bakımından, taban inisiyatiflerini açığa çıkaracak, örgütlenme adımlarını büyütecek kurultay, panel, seminer ve daha bir dizi farklı etkinliğin süreklileştirilmesini ise, yalnızca bölgemizde değil, daha genelde tüm sınıfımızın bir ihtiyacı olarak görüyoruz. Bugün bu ihtiyaca mütevazi sayılabilecek bir adımla yanıt vermeye çalışıyoruz. Bunu en iyi şekilde değerlendirmek, buradan güçlü bir iradeyle, şimdi ve sonrası için sonuç getirici kararlarla çıkmak, bu salonda bulunan her bir sınıf kardeşimizin gücünü ve katkısını esirgememesine bağlıdır. ‘Bu işçilerle bir şey yapılamaz’ diyenlere inat, herşeyin ancak ‘bu işçiler’ tarafından yapılabileceğini, bu devranın ancak ‘bu işçiler’ tarafından değiştirilebileceğini gösterelim” denildi.

KHK adına yapılan konuşmanın ardından komitelerin sunumlarına geçildi. İlk olarak sunumu gerçekleştiren Metal İşçileri Hazırlık Komitesi, bölgede metal işçilerinin karşı karşıya kaldığı sorunları ele aldıktan sonra, Kurultay’da “hangi taleplerle nasıl bir mücadele” yürütmek gerektiği konusunda düşüncelerini ortaya koydu. Son yıllarda girişim olarak kalan örgütlenme çalışmalarından dersler çıkartmanın, kalıcı örgütlenmeler yaratmanın önemine değindi. Metal İşçileri Komitesi, Kurultay’a, başta örgütlenme çalışmalarının yoğunlaştırılması, Ümraniye-Sultanbeyli hattında örgütlenme ve hak alama mücadelesini daha da güçlü sürdürebilmek için taban inisiyatifinin ve birliğinin ifadesi bir işçi platformunun ilk adımlarını atılması, asgari ücrete yönelik kampanya örgütlenmesi, kurultayın merkezi işçi kurultayına taşınması olmak üzere bir dizi öneriyi taşıdı. 

Ardından sözalan İMES İşçileri Hazırlık Komitesi ise İMES Sanayi Sitesi’nde yaşanan en yakıcı sorunları ve küçük sanayi sitelerinde örgülenmeye nasıl yaklaşmak gerektiğini ele aldı. Özellikle sigorta sorunu karşısında “İMES’te sigortasız çalıştıran bir tek işyeri bırakmamak” hedefiyle ve ağır çalışma koşullarına karşı “Köle değil işçiyiz, makinenin dişlisi değil insanız! İnsanca koşullarda çalışmak istiyoruz” şiarlı çalışma yürütülmesi önerildi. Aynı zamanda küçük sanayi sitelerinin eşzamanlı örgütlenmesinde dernekleşmenin önemine işaret etti ve OSİM-DER’a çağrı yaptı.

Üçüncü tebliğ ise OSİM-DER Kadın İşçi Komisyonu’na aitti. Kadın İşçi Komisyonu’nun kuruluşu, kurultayın öngünlerine denk geldiği için, komisyon kendine ilk görev olarak bölgede çalışan kadın işçilerin sorunlarını tespit etmeyi, Kurultay’a taşımayı ve bir mücadele programı çıkarmayı tanımladı. Bu temelde hazırladığı tebliğ ile, bir süredir kadın işçilere yönelik yürüttüğü anket çalışmasının sonuçlarına dayanarak bölgedeki kadın işçilerin sorunlarını ve taleplerini Kurultay’a taşıdı. Kadın işçilere yönelik örgütlenme çalışmalarının yoğunlaştırılması kararının yanısıra, kadın işçilerin somut taleplerine yönelik mücadelenin yürütülmesi, daha somut olarak önümüzdeki dönemlerde bölgede genel bir kreşin açılması için mücadele edilmesini, 8 Mart’a yönelik çalışmanın yoğunlaştırılmasını önerdi.

Asgari ücret tartışmalarının başladığı bugünlerde KHK’nin hazırladığı “ücret” konulu tebliğde “İnsanca yaşamaya yetecek vergiden muaf asgari ücret!” talebi ele alındı. Sınıf mücadelesi ile ücret arasındaki dolaysız bağ vurgulanırken, ücretin belirlenmesi noktasında özellikle işyerlerinden doğru yapılması gerekenler anlatıldı.

İlk bölümün son tebliği ise Konfeksiyon İşçileri Bülteni üzerine sunulan metin oldu. Kurultaya destek veren, 1 Mayıs Mahallesi’nde çalışan Konfeksiyon İşçileri Bülteni okurlarının hazırladıkları tebliğde, mahalledeki tekstil işçilerinin en yakıcı sorunlarının sigortasız çalışma ve düşük ücret olduğu vurgulandı. Sınıfın örgütlenmesi ihtiyacına, bunun araçlarının yaratılmasına ve sınıf dayanışmasının gerekliliğine işaret edildi.

İkinci bölüm, Kurultay’ın mantığı gereği, işçi konuşmalarına ayrılmıştı. Bu bölümde, metal, tekstil, petro-kimya ve hizmet sektöründe çalışan işçiler konuşma yaptılar. Yapılan konuşmaların her biri sunulan tebliğleri güçlendiren ve tamamlayan bir nitelik taşıyordu. Örgütsüz işyerlerinde çalışan işçiler, yaşadıkları sorunlara örgütlenme çağrılarına değindiler. Bir metal işçisi, örgütlenmenin zorunluluğuna ve yapılması gerekenlere işaret ederken, başka bir metal işçisi ise yaşanan örgütlenme girişiminde yapılan hatalardan sonra çıkarılan derslere işaret etti.

Sendikalı işyerlerinde çalışan işçiler ise, yaşadıkları sorunlara dikkat çektiler. Sendikalı bir işyerinin baştemsilcisi mücadelenin örgütlendikten sonra da kararlılıkla yürütülmesi gerektiğini belirtirken, başka bir işçi, sendikalı olmakla sorumlulukların bitmediğini daha da büyüdüğünü, sendikaya işçinin kararlarının kabul ettirilmesinin tabanda örgütlülüğün sağlanmasından geçtiğini vurguladı.

Hizmet sektöründe çalışan bir belediye işçisi, özellikle AKP’nin ele geçirdiği belediyelerde mücadelenin aynı zamanda ideolojik temelde olması gerektiğini söyledi.

Bir başka işçi ise, Kürt işçilerin çalışma yaşamında karşı karşıya zorlukları dile getirdikten sonra “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği!” talebini yükseltmek gerektiğini vurguladı.

Bir tekstil işçisi, işçi sınıfının karşı karşıya saldırılar karşısında örgütlenmenin önemine işaret ederken, her öncü işçinin “ben bugün işçi sınıfı için ne yaptım?” diye sormalı dedi ve tüm öncü işçileri sorumluluğa davet etti.

Tüm konuşmalar içinde önem taşıyan iki konuşma ise Coca Cola direnişçisi bir işçi ile Serna Seral grevcilerinin konuşmaları idi. 162 gün devam eden, fabrika işgali gibi militan eylem biçimlerine de başvuran direnişlerini anlatan Coca Cola işçisi, bir direnişin başarıyla sonuçlanmasında sınıf dayanışmasının tarihsel önemine işaret etti.

Serna Seral grevcileri ise, grevlerinin geldiği aşamayı anlatarak, sermayenin topyekûn saldırılarına karşı sınıfın kendi siyasetini yaparak mücadeleyi yükseltmesi gerektiğini vurguladılar.

Serbest kürsü bölümünde işçi konuşmalarının yanısıra Tuzla KHK, Büyükçekmece KHK ve Kartal-Pendik KHK sözcüleri Ümraniye İşçi Kurultayı’nı selamladılar.

İkinci bölümde ayrıca “Kurultay Hazırlık Komitesi” tarafından hazırlanan, işçi sınıfına ve emekçilere yönelik kapsamlı bir saldırının adı olan “TMY Tasarısı” ile ilgili bir tebliğ sunumu yapıldı. Son olarak Kurultay çalışmalarının merkezinde yeralan OSİM-DER (OSB-İMES İşçileri Derneği) adına OSİMDER’in bölge işçilerinin örgütlenmesinde oynadığı role işaret eden tebliğ sunumu gerçekleşti.

Kurultaya BDSP, Kızıl Bayrak, Çiğli İşçi Platformu, Proleter Devrimci Köz, Söz Alınteri’nin Kurultay çalışanları, İMES’ten metal işçileri mesaj gönderdi.

Kurultay bitiminde yapılan konuşmalar ve sunulan tebliğlerden yola çıkarak hazırlanan sonuç bildirgesi okundu. Kurultay’ın bölgede sürdürülen sınıf mücadelesinde bir aşama olduğu, şimdi Kurultay’da ele alınan kararların hayata geçirilmesi gibi zorlu görevlere çağrı yapılarak kurultay sonlandırıldı.

Kurultay bitiminde topluca grevde olan Serna-Seral işçileri ziyaret edildi. “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” pankartı ile Bostancı köprüsünden grev yerine kadar yürüşüyüş gerçekleştirildi. Ziyarette işçi direnişlerine destek ve dayanışma sergilemenin tüm ilerici-öncü işçilerin sorumluluğu olduğu vurgulanarak, bir kez daha gür bir şekilde atılan sloganlarla “birleşen işçilerin yenilmez” olduğu haykırıldı.

Kızıl Bayrak/Ümraniye