17 Aralık 2005 Sayı: 2005/49 (49)
  Kızıl Bayrak'tan
  "Kırmızı çizgiler"ini terkeden sermaye devleti ABD'nin tam hizmetinde
  Türkiye ABD’nin saldırı ve savaş üssü olarak hazırlanıyor!
  Hesabı işçi ve emekçiler soracak!
  Yeni niyet mektubu, yeni saldırı planları!
Sosyal güvenliğin tasfiyesinde yeni adım
Asgari ücret ve davete icabet: Kavgaysa kavga!..
/ Yüksel Akkaya
  Asgari ücret
  Küçükçekmece-Yenibosna-Güneşli-Topkapı İşçi Kurultayı gerçekleşti...
  Ümraniye İşçi Kurultayı gerçekleşti...
  Ümraniye İşçi Kurultayı yeni bir başlangıç oldu...
  Büyükçekmece İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi temsilcisi ile konuştuk...
  19 Aralık katliamı ve
yoğunlaşan saldırılar
  Düzen cephesinde it dalaşı devam ediyor
  7. yılında Parti her açıdan daha ileride!../ Güne yüklenmek ve geleceğe hazırlanmak /Orta sayfa
  Kürt uyanışı ve hareketinin
çelişik etkisi
  AB şefleri Amerikalı işkencecilerin suç ortağı!
  Hariri suikastıyla ilgili ikinci rapor BM’ye sunuldu...
  Irak’ta emperyalist orduların namluları gölgesinde seçimler
  Köln İşçi-Gençlik Kültür Evi açıldı
  İÜ Merkez Kampüsü; Faşist saldırılar sürüyor... Polis-idare-sivil faşist işbirliğine karşı birleşik devrimci mücadele!
  Ekim Gençliği çalışmalarından...
  Tuzla Deri-İş Şube Sekreteri ve işçilerle konuştuk... “Bu saldırılar bizi yıldıramaz!”
  Güney Kürdistan, Irak ve TC / SOSYALİST-ŞOREŞGER
  Bültenlerden / Ankara İşçi Bülteni
  Bültenlerden / Çiğli İşçi Bülteni
  Kamu Personel Rejimi Kanun Taslağı
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Asgari ücreti belirlemede gıda harcama oranı tartışıldı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını 12 Aralık günü TİSK Genel Merkezi’nde yaptı.

Toplantıya ilgili Bakanlık adına katılan Çalışma Genel Müdürü Cengiz Delibaş görüşmenin bitiminde bir açıklama yaptı. Toplantıda DİE, DPT ve Hazine uzmanlarının raporlarının sunulduğunu, gelecek toplantıda ise DİE’nin tekrar bir rapor sunacağını belirten Cengiz Delibaş, gazetecilerin soruları üzerine asgari ücreti belirlerken harcama kalıplarına dayalı bir değerlendirme yapılacağını, enflasyon hedefi ve ekonomik büyümenin de dikkate alınacağını ifade etti.

Verilen bilgilere göre, toplantıda DİE’nin ya da yeni adıyla TÜİK’in raporu dikkat çekti ve tartışmalara neden oldu. Bunun nedeni DİE raporunda, 2004 yılında yapılan hane halkı anketlerine dayanılarak ortaya konan rakamlardı. Raporda, tüketim amaçlı yapılan harcamalarda en yüksek payı yüzde 27 ile konut ve kira harcamalarının aldığı, bunu yüzde 26.4 ile gıda ve alkolsüz içeceklere yapılan harcamaların izlediği belirtiliyordu.

Asgari ücret belirlenirken izlenen normal prosedüre göre TÜİK “yetişkin bir işçinin” günlük gıda harcaması tutarını hesaplayarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na bildiriyor ve komisyon da bu tutarı esas alarak asgari ücreti hesaplıyor. Bu nedenle de gıda harcamalarının toplam tüketim harcamaları içerisindeki payı asgari ücret rakamının belirlenmesinde önemli bir etkiye sahip bulunuyor.

Bununla da bağlantılı olarak Türk-İş heyeti asgari ücretin hesabında, gıda harcamalarının toplam harcama içerisindeki payının yüzde 36,4’den yüzde 26.4’e düşürülmesini önerdi. Asgari ücretin yüzde 35,3 oranında daha fazla belirlenmesine neden olacak bu değişikliğe TÜİK’ten yetkililerin olumlu yaklaştığı, işveren örgütlerinin ise soğuk baktığı ifade ediliyor.

Tartışmalar sonucunda TÜİK’in harcama kalıpları ve asgari ücret üzerinden yeni bir rapor hazırlaması ve bu raporun bir sonraki toplantıda görüşülmesi kararlaştırıldı. Bir sonraki toplantı 16 Aralık günü Türk-İş Genel Merkezi’nde yapılacak.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Adana’dan Öncü İşçiler’in Asgari Ücret Paneli...

İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret istiyoruz!

Asgari ücret kampanyası çerçevesinde bir panel gerçekleştirdik. Panelden 10 gün önce Adana’da bulunan yaklaşık 20 sendikayı dolaşarak günlerce yer aradık. Bazı sendikalara 2–3 defa gitmemize ve not bırakmamıza rağmen nedense sorumlu kişileri bulamadık. Günlerce uğraştıktan sonra son olarak gittiğimiz TÜMTİS Sendikası bize yer açtı. Adana’da bulunan sendikalardan bir tek TÜMTİS’in duyarlı olması bizi sevindirdi. Buradan kendilerine bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz.

11 Aralık günü saat 13:00’te TÜMTİS’te yapacağımız panele çağrı amaçlı afiş ve el ilanı çıkardık. Çarşı merkezinde bulunan bütün kurumlara çağrı afişlerimizi dağıttık. Şakirpaşa’da bulunan kahvelere ve marketlere de çağrı afişlerimizi astık. Şakirpaşa sanayisine el ilanlarımızı dağıttıktan sonra afişlerimizi yaptık. Özbucak, Bossa, Tekel, Karşıyaka sanayisine el ilanlarımızı dağıttık. Birçok işçi panele geleceğine dair söz verdi. Dağıtım sırasında işçilerin sefalet ücretine tepkilerini gördük. Tepkilerini daha çok devlete ve sisteme küfür ederek gösteriyorlardı.

Panel öncesi TÜMTİS’in toplantı salonuna “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Tüm çalışanlar için genel sigorta!”, “7 saatlik iş günü, 35 saatlik çalışma haftası!” vb. taleplerin yazılı olduğu dövizlerimizi ve “İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret istiyoruz!/Adana’dan Öncü İşçiler” imzalı pankartımızı astık.

Panele 3 konuşmacı katıldı. 60’ı aşkın katılımın olduğu panelimize tekstil, sanayi, TÜMTİS’ten ambar işçileri, TÜMTİS Şube Başkanı, kamu emekçileri ve devrimci kurumlar katıldı. Diğer sendikaları davet etmemize rağmen katılan olmadı.

İlk olarak sinevizyon gösterimi yapıldı. İşçi sınıfının ‘60’lardan bu yana mücadele tarihi anlatıldı. 25 dakika süren sinevizyon ilgiyle izlendi. Sinevizyon sonrası “Asgari ücret ve genel saldırılar” başlıklı sunum yapıldı.

Sendikacı Hıdır Erenler, asgari ücretin ne için gerektiğini ve bir ailenin geçinme koşullarını verili olarak anlattı. Sanayi işçisi Halil Bozkurt ise sanayide yaşadığı sorunlardan bahsetti. 3. panelistimiz Mahir Kayır ise sınıf mücadelesi, önderlik ve tıkanan sınıf hareketi üzerinden sunum gerçekleştirdi.

Aranın ardından gerçekleşen ikinci bölüm soru-cevapla başladı. Soru-cevap kısmı canlı geçti. Örgütlenme araçları olan sendika, dernek ve esnek örgütlenme biçimlerine değinildi.

İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!

Adana’dan Öncü İşçiler

------------------------------------------------------------------------------------------

Çiğli İşçi Platformu’nun asgari ücret kampanyası sürüyor

Çeşitli araçlarla çalışmalarına başladığımız asgari ücret kampanyamıza devam ediyoruz. “Sefalet ücretini kabul etmiyoruz! İnsanca yaşama yeten asgari ücret istiyoruz!” talebiyle fabrikalarda, semtlerde imza topluyoruz. Megafonla taleplerimizi dile getirerek işçi ve emekçilerden kampanyamıza destek istiyoruz. Harmandalı semt pazarında stand açarak imza topladık. İmza standına ilgi yoğun oldu. Standlarda bülten dağıtımı da yaptık.

Asgari ücret ile ilgili kampanyamızı Çiğli İşçi Bülteni ile yaygın bir şekilde duyuruyoruz. Bültenimizi sabahları işçi servislerinin geçtiği güzergahlarda  ve semtlerde dağıtıyoruz. Ayrıca 17 Aralık merkezi Ankara mitingine bölgemizden işçilerin katılımını sağlamak için çalışıyoruz. 

Kampanyamızı Aralık ayı sonunda yapacağımız basın toplantısı ile sonlandıracağız.

Çiğli İşçi Platformu çalışanları