10 Aralık 2005 Sayı: 2005/48 (48)

  Kızıl Bayrak'tan
  17 Aralık Ankara eylemi üzerine
  BDSP'nin açıklaması; 17 Aralık'ta Ankara'ya, mücadele alanlarına!
  İnsanca yaşanacak ücret talebi ve sermayenin vergi politikaları
  Şemdinli protestoları sürüyor
Sendikalar Yasası değişiyor; Sendikal örgütlenme önündeki tüm engeller kaldırılsın!
Kadın ve çocuğa yönelik şiddete karşı genelge ve devletin ikiyüzlülüğü
  Kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin çıkmazı ve gerçek çözüm
  "Türk aydınları"ndan Türk milletine bildiri ve ötesi...
  Türk Metal 12. Genel Kurulu; Faşist-ırkçı güruh yeniden yönetimde
  Sigorta hakkının kullanımı, ihlaller ve ihlale karşı mücadele
  İşçi kurultayı hazırlık çalışmaarından
  Eski çöplük mahallesi halkı barınma hakkı için mücadeleyi sürdürüyor
  Ümraniye işçi kurultayı hazırlık komitesi; "Sınıfın devrimci temellerde birliğini hedefliyoruz"
  Milli Güvenlik Siyaset Belgesi üzerine/3 İran ve Suriye konusunda Amerikancı politika
  Burjuvazisin ideolojik saldırısı ve sınıf devrimcilerinin görevleri / Haluk Gerger
  İşkence uçakları skandalının üstü örtülemiyor
  Felluce'de işgal ordusuna ağır darbe
  ABD emperyalizmi bir yalan imparatorluğudur
  General Motors iflasın eşiğinde; Fatura yine işçilere kesilecek
  Bu dünyada "siyah" olmak!
  "Üst-kimlik", "alt-kimlik" ve ötesi... /Sosyalist-Şoreşger
  Picasso ve burjuva ikiyüzlülüğü!
  Gençlik mücadelesi ve etkinliklerinden
  Suriye abluka altında
  2006'ya doğru / E. Yıldızoğlu
  19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Ege/Eski Çöplük Mahallesi halkı barınma hakkı için mücadeleyi sürdürüyor...

Herkese insanca yaşanabilecek sağlıklı konut hakkı!

Ege/Eski Çöplük Mahallesi’nde yaşayan emekçiler gecekondularının yıkılmasına karşı mücadeleyi iki ay öncesinden Yıkımı Önleme Mahalle Komisyonu oluşturarak başlatmışlardı. Bu iki ay boyunca düzenli toplantılar yapıldı. Toplantılarda barınma hakkını elde etmek için yapılacaklar planlandı, bir mücadele hattı oluşturulmaya çalışıldı. Mahallenin içinde açılan irtibat bürosu yıkıma karşı verilen mücadelenin bir mevzisi olarak kullanılmaya çalışıldı. Komisyon toplantılarından çıkan kararlar doğrultusunda ÇHD ve TMMOB’tan katılımcıların olduğu panel, sinevizyon gösterimi, mahkeme ve belediyeye başvuruların teknik hazırlıkları irtibat bürosunda yapıldı.

Belediye tarafından gönderilen ve evlerin boşaltılmasını isteyen tebliğlerin süresi dolmuş bulunuyor. Ancak yıkım ekiplerinin ne zaman geleceği bilinmiyor. Bunun yolaçtığı bir belirsizlik sözkonusu. Bununla birlikte, tahliye tebliği gelen yaklaşık 340 gecekondunun ağırlıklı olarak kiracılardan oluşması nedeniyle, onları da sürecin bir parçası haline getirmenin önemi, ortak bir mücadele hattı oluşturulmasının yakıcılığı üzerinden hareket edilmeye çalışıldı.

Bugüne kadar Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gecekonduların tahliyesi için başlatılan sürecin durdurulması için Ankara İdari Bölge Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma davaları açıldı. Bunun için 80 ev sahibi başvuru yaptı. Eski Çöplük Mahallesi üzerinde yapılan gecekondu bölgesinin istimlak edilmesi sırasında emekçilerin haklarının gaspedilmiş olduğunu içeren dilekçeler ise Mamak Belediyesi’ne kitlesel bir şekilde ulaştırıldı. Yanısıra Yıkımı Önleme Mahalle Komisyonu iki ay boyunca demokratik kitle örgütlerine ziyaretler yaptı. AKP Genel Merkezi de dahil olmak üzere pek çok düzen partisine süreci anlatmak üzere heyet ziyaret düzenledi, ancak onlar emekçileri dinlemeye dahi tenezzül etmediler.

Bu süre boyunca yapılan geniş katılımlı halk toplantıları ve komisyon toplantıları ile mahallede evleri yıkılacak tüm emekçilerin içinde yeraldığı bir sürecin örülebilmiş olduğunu söylemek mümkün değil. Bunun en önemli nedeni, emekçilerin kendi öz güçlerine ve aynı sorunu yaşayan diğer emekçilere güvenmeyişleri, barınma hakkının dişe diş mücadeleyle kazanılabileceğine inanmayışlarıdır. Emekçilerin bireysel kaygıları ön plana çıktıkça ortak hareket etme zemini de zorlaşmaktadır. Diğer zorluk alanı ise, Eski Çöplük Mahallesi halkının kurtuluşu hala kendilerinin dışında aramalarıdır. Bunun en somut ifadesi yıkıma karşı verilen mücadelenin öznesi olmaktan çok komisyon tarafından belirlenenlerin uygulayıcısı olunmasıdır. Ayrıca Eski Çöplük Mahallesi halkının hakları sermaye devletinin mahkemeleri, ilçe ve anakent belediyeleri tarafından düzenin yasalarına dayanılarak gaspedilmiştir. Bu gerçeği görmezden gelerek yapılan çalışmanın sonuca ulaşabilmesi mümkün değildir. Yalnızca Belediye’ye ve Bölge İdari Mahkemesi’ne yapılan başvuruların sonucuna bağlı bir mücadele hattının birlikteliği dağıtıcı bir rol oynayacağı ortadır. Çünkü sermayenin temsilcileri Eski Çöplük bölgesinin getireceği rant üzerinden mevcut yasal dayanaklarla mahalle halkının haklarını gaspetmemiş midir? İşte bu nedenle yasal başvuruların Eski Çöplük Mahallesi emekçilerinin lehine sonuçlanmasının tek yolu “Barınma hakkımızı istiyoruz!” talebinin mahalle emekçileri tarafından daha fazla sahiplenmesinden geçmektedir.

Sermayenin her açıdan işçi sınıfına saldırdığı bir süreçten geçerken “Kentsel Dönüşüm Projesi” ile hızlanan gecekondu yıkımlarına karşı mücadelenin politik hattı bu açıdan önemlidir. Emekçilerin kendi sorunları üzerinden biraraya gelerek tek yumruk olması ve haklarını koruma ve kazanma yolunun nasıl olacağına dair net bir bakışa sahip olması gerekmektedir.

Önümüzdeki süreçte Eski Çöplük Mahallesi’nde yaşayan öncü işçi ve emekçilere büyük bir sorumluluk düşmektedir. Mahallede yaşayan tüm emekçileri birleştirmek ve doğrudan mücadelenin bir parçası haline gelmeleri için azami bir çaba sarfetmek önemlidir. Her tuğlası emekle örülen gecekondularımız için mücadele etmek, ekmek kavgamız için mücadele etmek demektir. İşte bu yüzden barınma hakkımızı ancak fiili-meşru mücadele ile elde edebiliriz. Bunun için evlerimizin yıkılması sorununu sermayenin işçi sınıfı ve emekçilere dönük diğer saldırılarının bir parçası olarak ele almak durumundayız. Bugün evlerimizi yıkanlar, bizlere sefalet ücretlerini reva görüyorlar, bizleri belediyenin verdiği yardıma muhtaç bırakıyorlar, sağlık, eğitim, emeklilik hakkımızı gaspediyorlar. İşte bu yüzden bugün dünden daha çok yanyana gelmek zorundayız. Eski Çöplük Mahallesi emekçileri örgütsüzlüğün, dağınıklığın yoğun yaşandığı bir süreçte Yıkımı Önleme Mahalle Komisyonu’nu bir olanak olarak düşünmeli ve kendi öz örgütlülüğüne sahip çıkmalıdır.

BDSP/Ege Mahallesi

-----------------------------------------------------------------------------------------

Ege Mahallesi Eski Çöplük halkı Mamak Belediyesi önünde gecekondularının yıkılmasına karşı eylem yaptı...

Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!

1 Aralık günü saat 10:00’da Yıkımı Önleme Mahalle Komisyonu tarafından Mamak Belediyesi’ne bir yürüyüş düzenlendi. Sabah saatlerinde Eski Çöplük Mahallesi’nde biraraya gelenler, hazırlanan dilekçelerle birlikte Mamak Belediyesi’ne toplu olarak gittiler. Mamak Çarşı’da “Herkese sağlıklı barınma hakkı istiyoruz!” yazılı pankartla Belediye önüne yürüyen kitle “Yıkıma karşı tek yumruk, tek barikat!”, “Barınma hakkımız engellenemez!”, “Evlerimize karşılık ev istiyoruz!”, “Evlerimizi yıktırmayacağız!”, “Yıkımlara karşı omuz omuza!” sloganlarını attı. Aynı şiarlı döviz taşındı.

Kolluk kuvvetleri Belediye önünü kuşatarak emekçilerin Belediye binasına toplu halde girmelerini engelledi. Belediyeye dilekçe ile tek tek başvuru yapan emekçiler Belediye önünde beklerken halay ve sloganlarla dayanışma ve tepkilerini dile getirdiler. Burada yapılan basın açıklamasında, Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin emekçilerle görüşmeyi kabul etmediği için protesto edildi. Dilekçeli başvurusunun bitmesinin ardından eylem, Yıkımı Önleme Mahalle Komisyonu adına bir emekçinin yaptığı konuşmayla sona erdi. Konuşmada “Taleplerimiz kabul edilene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” denildi.

Emekçiler eylemin ardından Şirintepe 1. Cadde’de pankart açarak sloganlarla yeniden bir yürüyüş düzenlediler. Buradan eski Çöplük Mahallesi’ne kadar yapılan yürüyüş yıkım gündeminin mahalle dışında da duyulmasını sağladı. Ege Lisesi öğrencileri camlara çıkarak emekçilere alkışlarla destek verdi. Eyleme 150 emekçi katıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara