10 Aralık 2005 Sayı: 2005/48 (48)

  Kızıl Bayrak'tan
  17 Aralık Ankara eylemi üzerine
  BDSP'nin açıklaması; 17 Aralık'ta Ankara'ya, mücadele alanlarına!
  İnsanca yaşanacak ücret talebi ve sermayenin vergi politikaları
  Şemdinli protestoları sürüyor
Sendikalar Yasası değişiyor; Sendikal örgütlenme önündeki tüm engeller kaldırılsın!
Kadın ve çocuğa yönelik şiddete karşı genelge ve devletin ikiyüzlülüğü
  Kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin çıkmazı ve gerçek çözüm
  "Türk aydınları"ndan Türk milletine bildiri ve ötesi...
  Türk Metal 12. Genel Kurulu; Faşist-ırkçı güruh yeniden yönetimde
  Sigorta hakkının kullanımı, ihlaller ve ihlale karşı mücadele
  İşçi kurultayı hazırlık çalışmaarından
  Eski çöplük mahallesi halkı barınma hakkı için mücadeleyi sürdürüyor
  Ümraniye işçi kurultayı hazırlık komitesi; "Sınıfın devrimci temellerde birliğini hedefliyoruz"
  Milli Güvenlik Siyaset Belgesi üzerine/3 İran ve Suriye konusunda Amerikancı politika
  Burjuvazisin ideolojik saldırısı ve sınıf devrimcilerinin görevleri / Haluk Gerger
  İşkence uçakları skandalının üstü örtülemiyor
  Felluce'de işgal ordusuna ağır darbe
  ABD emperyalizmi bir yalan imparatorluğudur
  General Motors iflasın eşiğinde; Fatura yine işçilere kesilecek
  Bu dünyada "siyah" olmak!
  "Üst-kimlik", "alt-kimlik" ve ötesi... /Sosyalist-Şoreşger
  Picasso ve burjuva ikiyüzlülüğü!
  Gençlik mücadelesi ve etkinliklerinden
  Suriye abluka altında
  2006'ya doğru / E. Yıldızoğlu
  19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Söz, karar, inisiyatif işçilerde!

İşlevli bir anket çalışması

“Söz, karar, inisiyatif işçilerde!” başlığı altında hazırladığımız anket çalışmamız sonuçlandı. Bölgemizde ağırlıklı olarak tekstil, metal ve matbaa işçilerinin katıldığı anket çalışmamızın sonuçları kurultay sürecimiz ve sonraki faaliyetimiz açısından oldukça yol gösterici bir işleve sahip olacaktır. Şimdiden anketimize verilen cevaplar ve beklentiler dikkate alındığında, öne çıkardığımız temel talepler ve örgütlenme çalışmalarının ne kadar isabetli ve ön açıcı olduğunu görebiliyoruz.

70 işçinin yanıtladığı anket çalışmamızda ilk göze çarpan olgu %46’lık bir oranla ücretlerin 350-450 YTL aralığında oluşudur. %15’lik oranla 450 -550 YTL ve %12 ise 550-650 YTL. ücret almaktadır.

Herhangi bir sendika, dernek ya da partiye üye olmayanların sayısı 61 kişiyle %91’lik bir orana sahip. Bu sonuca baktığımızda, bölgemizdeki işçilerin örgütsüzlüğü, dikkat çekici bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Bu aynı zamanda politikadan uzak duran bir işçi kitlesi gerçeğinin ifadesi. Anketin ileriki bölümlerinde “işçilerin yaşadığı sorunların çözümü konusunda ne yapılmalıdır?” sorusuna verilen cevaplar bize örgütlenmek, birlik ve dayanışma içinde olmak arzusu ve isteğinin ağır bastığını gösteriyor. Bunu mevcut örgütsüzlüğün düzen partileri ya da kurumlarına olan güvensizliğin bir sonucu olduğunu, işçilerin birlik ve dayanışmayı kendi aralarında sağlama istek ve iradelerinin dışavurumu olarak algılamak gerekir.

Yine sendikalar konusunda verilen cevaplara baktığımızda, büyük bir çoğunluk sendikaların işçi sorunlarına sahip çıkan bir anlayış ve kadrodan yoksun olduğunu, sendika yönetimlerinin bunda ilk sorumlu olduğunu tespit ediyor. Sendikalarına sahip çıkmayan işçilerin sorumluluğu bunu takip ediyor. 26 işçi ise bu konudaki soruları cevapsız bırakmış ya da “fikrim yok” demiştir.

İşyerlerinde ve çalışma yaşamında en önemli sorunlar başlığına verilen cevap; %50’ye yakını düşük ücretler, sosyal hakların olmayışı, sigortasız, iş güvencesiz çalışma, işçiler arasında birlik ve beraberliğin olmaması, güvensizlik, ağır çalışma koşulları ve sendikal örgütlülüğün olmaması gibi genel sorunlardan oluşuyor.

“Türkiyenin en önemli sorunu” sorusuna verilen cevaplar yine sırasıyla %55’lik bir oranla yoksulluk, sefalet ve işsizlik sorununa işaret ediyor. Yozlaşma, yolsuzluk, ahlaki, kültürel ve sosyal çürüme ise %25 oranında sorun olarak öne çıkıyor. Emperyalizme bağımlılık, demokratik hak ve özgürlükler ile Kürt sorunu bunları izliyor.

“İşçilerin ve emekçilerin bugün yaşadığı sorunların çözümü konusunda” ise, %68’lik bir oranla, birlik ve beraberliğin sağlanması, güvensizliğin kırılması için mücadele verilmesi ilk sırayı alıyor. 6 işçi devlet desteği ile işçiye sahip çıkılması beklentisi taşırken, %12’lik bir oranda fikir beyan edilmemiş. İki işçi çözüm yok derken, bir işçi de diktatörlük istiyor.

Sonuç kısmında kurultaya hem katılıp hem destek veririm diyenler %48 oranındayken, katılmam ama destek veririm diyenlerin oranı da %42. %10’u ise ne katılırım ne de destek veririm diyor.

Kurultayda en çok hangi konular tartışılsın sorusuna da %55’lik bir oranla çözüm yolları tartışılsın yanıtı verilmiş. Ekonomik sorunlar dile getirilsin diyen işçilerin oranı %20, fikrim yok diyenler ise %11. Yine %5’lik bir oranla Kürt sorunu tartışılsın diyen işçiler var.

Sonuç olarak ortaya çıkan tablo bize, işçi kurultayı çalışmamızın henüz ulaştığı işçi kitlesinin sınıfın ileri potansiyele sahip kesitinden ziyade ortalama işçi niteliklerine uygun olduğunu gösteriyor. Aslında bu durum işçi sınıfının bugünkü genel durumu hakkında da bir fikir veriyor. Ağırlıklı olarak 350-450 YTL ücretle çalışan işçilerin ülkenin en önemli sorununu yoksuluk, sefalet ve işsizlik olarak görmesi, işyerinde, çalışma yaşamındaki ilk sorunun düşük ücretler ve sosyal haklardan yoksunluk olduğunu, sigortasız, sendikasız çalışmaya bağlı olarak birlik, dayanışma özlemlerini dile getirmeleri son derece doğal. Çözüm beklentisi bu tablonun değişmesi isteğini de ortaya koyuyor ve bizim yüklenmemiz gereken halkayı gösteriyor.

Küçükçekmece-Yenibosna-Güneşli-Topkapı

Kurultay Hazırlık Komitesi

------------------------------------------------------------------------------------------

Küçükçekmece-Yenibosna-Güneşli-Topkapı İşçi Kurultayı çalışmalarından...

Birleşik, militan, devrimci bir sınıf hareketi yaratmak için ileri!

Kurultaya sayılı günler kaldı. Son iki hafta oldukça yoğun bir pratik faaliyet yürüttük. 26 Kasım günü asgari ücret ile ilgili yapılan basın açıklamasının ardından 3 Aralık günü Tekstil İşçileri Platformu Girişimi bir etkinlik düzenledi. Programın tamamını tekstil işçilerinin hazırladığı bir etkinlik olması olumlu yönlerden biriydi. Geçen hafta fabrika temsilciliklerine ve sendikalara afişlerimizi ve kurultay davetiyelerimizi bıraktık. Fabrika temsilcilerine yönelik olarak hazırladığımız ve imza almaya dönük çağrı metnini Küçükçemece ve İkitelli’deki sendikalı olan fabrikaların temsilciliklerine götürdük. Temsilcilerle görüşmek istedik, fakat çoğu işinin olduğu gerekçesiyle görüşmekten kaçındı. Kimi temsilciye ise güvenlik ve idare tarafından haber dahi verilmedi. Asgari ücretle ilgili Kurultay Hazırlık Komiteleri imzalı özel sayıları fabrikalara, işçilerin yoğun olarak geçtiği alanlara yaptık. Bu çalışmamız oldukça olumlu geçti. İşçilere kurultaya katılmalarını ve kürsüde konuşma yapmalarını talep ettik. 2 Aralık günü Kurultay alan görevlileriyle birlikte teknik planlamayı yaptık. Topkapı İşçileri Bülteni’nin de yaygın dağıtımını gerçekleştirdik.

3 Aralık günü çevre güçlerimizin de katıldığı kurultay toplantısı gerçekleştirdik. Genel hatlarıyla kurultayı gerekçelendiren konuşmanın ardından toplam tablomuz ve eksiklerimiz üzerinde tartıştık. Verimli tartışmaların ve önerilerin yapıldığı toplantı üç saat sürdü. 4 Aralık günü üç ayrı ekiple afiş çalışmasına çıkıldı. E-5 üzerine “Ortak sorunlarımız, ortak çözümler için İşçi Kurultayı’nda buluşalım!”, fabrika içlerine “Söz, karar, inisiyatif işçilerin! 11 Aralık’ta İşçilerin Kurultayı’nda buluşalım!” afişleri ile kurultay yeri, saati, irtibat telefonu olan küçük afişler yaptık. Ayrıca asgari ücretle ilgili iki ayrı afişi de yaptık. Toplam iki bine yakın afiş kullandık.

Tekstil İşçileri Bülteni’ni kurultay özel sayısı olarak çıkardık. Bülteni hemen hemen fabrikalara ulaştırmış bulunuyoruz. Kurultaya özel çıkardığımız, bir yüzünde taleplerimiz, diğer yüzünde ise Kurultay’a çağrı, tarihi, adres ve irtibat telefonları yeralan kuşlarımızı da hafta sonuna doğru kullanacağız.

Tebliğlerimizin biri hariç hepsi hazırlanmış durumda. İşçi arkadaşlarla kürsüyü kullanmaları üzerinden sürekli konuşuyoruz.

Kurultaya artık sayılı günler kaldı. Bölgemizde örgütsüz ve dağınık olan işçi sınıfına yönelik bir kanal olmaya devam ediyor kurultay çalışmamız. Kurultay bu dağınık ve örgütsüz tabloya dönük müdahalenin bir başlangıcı olacaktır bizim için.

Biz insanca yaşamak için sermaye iktidarının mezarını kazmak zorunda olduğumuzun bilincindeyiz. Biz iktidarı hedefleyen bir sınıfın öncüleriyiz. İşçi sınıfının örgütlenmekten başka silahı yoktur. Sermaye sınıfının tankına, tüfeğine karşı, sınıf partisinin ideolojisini, teorisini kuşanmalı. Sermaye devletini yıkıp yerine sosyalist işçi-emekçi cumhuriyetinin kurulması mücadelesini yükseltmeli.

Küçükçekmece-Yenibosna-Güneşli-Topkapı

Kurultay Hazırlık Komitesi

-----------------------------------------------------------------------------------------

İşçi Kurultayı Maltepe çalışmalarından...

Pendik-Kartal-Maltepe İşçi Kurultayı’nın hazırlık çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Bizler de bu kurultayın Maltepe ayağını örmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu hazırlıklar çerçevesinde Gülsuyu Mahallesi’nde sabah dağıtımları yaptık ve asgari ücret bildirilerini Heykel Meydanı’nda dağıttık. Bir başka sabah ise Anadolu Yakası İşçi Bülteni’nin Heykel, Okul Durağı ve Tepe olmak üzere üç bölgede dağıtımını gerçekleştirdik. Dağıtım sırasında işçi ve emekçilerin kurultay çalışmalarıyla ilgili soruları anlamlıydı. Çalışmalarımız devam edecek.

Maltepe Kurultay Hazırlık Komitesi