10 Aralık 2005 Sayı: 2005/48 (48)

  Kızıl Bayrak'tan
  17 Aralık Ankara eylemi üzerine
  BDSP'nin açıklaması; 17 Aralık'ta Ankara'ya, mücadele alanlarına!
  İnsanca yaşanacak ücret talebi ve sermayenin vergi politikaları
  Şemdinli protestoları sürüyor
Sendikalar Yasası değişiyor; Sendikal örgütlenme önündeki tüm engeller kaldırılsın!
Kadın ve çocuğa yönelik şiddete karşı genelge ve devletin ikiyüzlülüğü
  Kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin çıkmazı ve gerçek çözüm
  "Türk aydınları"ndan Türk milletine bildiri ve ötesi...
  Türk Metal 12. Genel Kurulu; Faşist-ırkçı güruh yeniden yönetimde
  Sigorta hakkının kullanımı, ihlaller ve ihlale karşı mücadele
  İşçi kurultayı hazırlık çalışmaarından
  Eski çöplük mahallesi halkı barınma hakkı için mücadeleyi sürdürüyor
  Ümraniye işçi kurultayı hazırlık komitesi; "Sınıfın devrimci temellerde birliğini hedefliyoruz"
  Milli Güvenlik Siyaset Belgesi üzerine/3 İran ve Suriye konusunda Amerikancı politika
  Burjuvazisin ideolojik saldırısı ve sınıf devrimcilerinin görevleri / Haluk Gerger
  İşkence uçakları skandalının üstü örtülemiyor
  Felluce'de işgal ordusuna ağır darbe
  ABD emperyalizmi bir yalan imparatorluğudur
  General Motors iflasın eşiğinde; Fatura yine işçilere kesilecek
  Bu dünyada "siyah" olmak!
  "Üst-kimlik", "alt-kimlik" ve ötesi... /Sosyalist-Şoreşger
  Picasso ve burjuva ikiyüzlülüğü!
  Gençlik mücadelesi ve etkinliklerinden
  Suriye abluka altında
  2006'ya doğru / E. Yıldızoğlu
  19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Şemdinli protestoları sürüyor...

“Susurluk’tan-Şemdinli’ye katil devlet hesap verecek!”

İstanbul: “MİT, CİA, kontgerilla dağıtılsın!”

Şemdinli ve Yüksekova’daki devlet katliamını protesto etmek için biraraya gelen devrimci ve demokrat kurumlar eylemlerine devam ediyorlar. 3 Aralık günü Taksim Tramvay durağında saat: 19.00’da meşaleli yürüyüş şeklide yapılan eylemlere bir yenisini eklediler. “Jitem, kontrgerilla dağıtılsın! Şemdinli halkı yalnız değildir!” pankartının açıldığı eyleme 150’den fazla kişi katıldı.

Eylemde “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “MİT, CİA, kontgerilla dağıtılsın!”, “Şemdinli halkı yalnız değildir!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Katil devlet hesap verecek!” sloganları coşkulu bir şekilde atıldı. Yapılan basın açıklamasında: “Biz emekçiler, işçiler, Türkiye halkları, bu topyekûn saldırılara karşı, topyekûn mücadele hattını öreceğiz. Bu memlekette işçiler, emekçiler ve halklar bu katliamların, yok sayma politikalarının karşısında tek yumruk, tek barikat olacaktır. Türkiye halklarının, emekçilerinin bu haklı mücadelesi mutlaka kazanacaktır. Çünkü, egemenlerin tankları, tüfekleri varsa, bizlerin mücadele inancı ve tarih mirası var. Çünkü biz, milyonlarız, çünkü biz haklıyız, çünkü biz halkız” denilerek basın açıklaması bitirildi. (Kızıl Bayrak/İstanbul)

 

Ankara: “Yaşasın halkların kardeşliği!”

Ankara’da 7 Aralık günü Şemdinli gündemli meşaleli bir yürüyüş gerçekleştirildi. Sakarya Meydanı’ndan başlayan yürüyüş Yüksel Caddesi’nde yapılan basın açıklaması ile sona erdi. AGD, BDSP, DHP, ESP, Kaldıraç, Temel Haklar Federasyonu, Tüm İGD ve Alınteri’nin ortak düzenlediği meşaleli yürüyüş saat 18.00’de başladı. Önde “Susurluk-Şemdinli devlet hesap verecek!” şiarlı pankart taşındı. Yürüyüşte “Katil devlet hesap verecek!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Biji bıratiya gelan!”, “MİT, CİA, kontrgerilla; bu abluka dağıtılacak!” ve “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları atıldı.

Yapılan yürüyüşün ardından Yüksel Caddesi’nde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada Susurluk süreci ve Şemdinli de yaşananlar özetlendikten sonra; “Susurluk’un üstü örtülmeye çalışılmıştı şimdi de aynı şey Şemdinli üzerinden yapılmaya çalışılıyor. Dün olduğu gibi bugün de katiller devlet tarafından sahiplenilerek yargı oyunu ile sürecin üstü kapatılmaya çalışılıyor. Susurluk çözülmedi, çünkü Susurluk devletin ta kendisi idi ve bugün ise Susurluk’un devam ettiğini açıkça görüyoruz” denildi. Devletin katliamcı geleneğinin devam ettiğinin altı tekrar çizilerek mücadele çağrısı yapıldı. Şemdinli gündemli eylem ve etkinliklerin devam edeceği vurgulandı ve eylem sloganlar ile bitirildi. (Kızıl Bayrak/Ankara)

 

Eskişehir: “Yaşasın halkların kardeşliği!”

6 Aralık akşamı saat 19:00’da Eskişehir’in emekçi mahallesi olan Gültepe’de Şemdinli olaylarını protesto etmek ve Kürt halkıyla dayanışmak amacıyla biraraya gelen Ekim Gençliği, Gençlik Derneği, ESP, Halkevleri, SDP, EHP, DEHAP meşaleli bir yürüyüş gerçekleştirdi. Gültepe Halkevi önünden meşalelerin yakılmasıyla başlayan yürüyüş Cem Evi önünde yapılan basın açıklamasıyla sona erdi.

Basın açıklamasında Susurluk’tan Şemdinli’ye sorumlularının devlet olduğu vurgulandı. Yürüyüş sırasında sık sık “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Şemdinli halkı yalnız değildir!”, “Eşitlik, kardeşlik, Kürt halkına özgürlük!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı. Basın açıklamasına yaklaşık 120 kişi katıldı. Yapılan açıklamaya DPG de destek verdi. (Ekim Gençliği/Eskişehir)

 

Antakya: Şemdinli protestosu...

BDSP ve Temel Haklar ve Özgürlükler Dernekleri Federasyonu Şemdinli’yi protesto etmek amacıyla 2 Aralık günü AKP binası önünde oturma eylemi gerçekleştirdi, basın açıklaması yaptı. Açıklamada Şemdinli’de ortaya çıkan devletin gerçek yüzü teşhir edildi, Şemdinli’den ve Susurluk devletinden hesap sormak için mücadele çağrısı yapıldı. “Katil devlet hesap verecek!”, “Şemdinli halkı yalnız değildir!” sloganları atıldı.

Yine Antakya Temel Haklar Federasyonu ve Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu aynı konuda 7 Aralık’ta meşaleli bir eylem gerçekleştirdi. Partizan’ın da destek verdiği eylem kitlenin meşalelerle Uğur Mumcu Bulvarı’ndan sloganlar eşliğinde Gündüz Caddesi boyunca yürüyüşe geçmesi ile başladı. Kitlenin biraraya gelmesi ile birlikte basın açıklaması okunmaya başlandı. Açıklama metni okunurken polis güdümlü ne üdüğü belirsiz birkaç serseri eylemi provoke edilmeye çalıştı, fakat kitle bunu tok bir yanıtla püskürttü. Çevrede toplanan insanlar da bu saldırı girişimine kısmen de olsa tepki gösterdi.

Yürüyüş ve eylem boyunca sık sık “Katil devlet hesap verecek!”, “Şemdinli halkı yalnız değildir!”, “Kahrolsun MİT, CİA, kontrgerilla!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Dün Susurluk, bugün Şemdinli yarın neresi?” , “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı. Eylemde “Şemdinli’de açığa çıkan Susurluk devletidir!” yazılı pankart taşındı. (Kızıl Bayrak/Antakya)

 

Gülsuyu: “Şemdinli’nin faili sermaye devleti!”

 9 Kasım günü Şemdinli’de gerçekleştirilen bombalama saldırısı Kürt halkına yönelik saldırılardan sadece biriydi. Farklı yerellikte gerçekleştirilen birçok protesto eylemiyle saldırı lanetlendi. Kürt halkının haklı ve meşru talepleri dile getirildi.

Bu eylemlerden biri de 3 Aralık günü akşamı saat 20.00’da Gülsuyu BDSP olarak gerçekleştirdiğimiz eylemdi. Dinler Trafo’dan Heykel’e kadar yapılan meşaleli yürüyüşte “Şemdinli’nin faili sermaye devleti!/BDSP” imzalı pankart açıldı, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Şemdinli’nin faili sermaye devleti!”, “Eşitlik, kardeşlik, Kürt ulusuna özgürlük!”, “Biji bıratiya gelan!”, “Şemdinli halkı yalnız değildir!” sloganları atıldı.

Heykel Meydanı’nda yapılan konuşmada; saldırıların tüm işçi ve emekçilere yapıldığı, Kürt halkının özgürlük mücadelesinin sermaye düzeni tarafından boğulmak istendiği vurgulandı. Kürt halkıyla dayanışmanın önemi belirtildi ve atılan sloganlarla eylem bitirildi. (Gülsuyu BDSP)

-----------------------------------------------------------------------------------------

“Adana’dan Öncü İşçiler”in asgari ücret kampanyasından...

Sefalet ücretine hayır!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmelere başladı. Görüşmelerde %5 artış dile getiriliyor. Adana’dan Öncü İşçiler, işçi ve emekçileri geleceklerini ilgilendiren böylesine önemli bir konuda taraf olmaya ve mücadeleye çağıran bir basın açıklaması düzenlediler. 4 Aralık’ta İnönü Parkı’nda yapılan eylemde şunlar söylendi:

“Sermayenin işbaşına getirdiği, işçi düşmanı AKP hükümeti 2006 yılında uygulanacak asgari ücretin belirlenmesi için harekete geçti. Önümüzdeki haftalarda hükümet ve patronlar sendikacıların figüran olarak katıldığı üç-beş toplantı yaptıktan sonra işçilerin karşısına çıkacaklar ve asgari ücrete yapacakları göstermelik zammı açıklayacaklar... Adana işçilerinin kendi sorunlarına taraf olabilmesinin yolunun mücadeleden ve örgütlenmekten geçtiğini, sorunlarımızın kalıcı çözümü için bu sistemin yıkılmasının zorunlu olduğunu ‘imza kampanyası, anket’ vb. çeşitli araç ve yöntemlerle anlatmaya çalışıyoruz. Unutmayalım ki, işçiler olarak patronlar karşısında asıl gücümüz birliğimizdir. İşçiler olarak en basit sorunlarımızın çözümü için bile birleşmeye ve mücadele etmeye ihtiyacımız vardır. Gücümüzü birleştirelim, patronların karşısına tek yumruk olarak çıkalım!”

Coşkulu geçen eylemde “İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret istiyoruz!/Adana’dan Öncü İşçiler” imzalı pankart açıldı. “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Herkese iş, tüm çalışanlara iş güvencesi!”, “Herkese genel sigorta!” yazılı dövizler taşındı. “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Sefalet ücretine hayır!” sloganları coşkulu bir şekilde atıldı.

Kızıl Bayrak/Adana