5 Haziran'04
Sayı: 2004/22 (14)


  Kızıl Bayrak'tan
  Emperyalizmi işçi sınıfının örgütlü mücadelesi altedecek!
  İnsanca yaşamaya yeterli ücret!
  Asalaklar 303 milyon asgari ücreti dahi çok buluyorlar...
  Emperyalistlerle açık-gizli tüm antlaşmalar iptal edilsin!
  Devrimci bir DİSK yaratmak için öncü işçiler görev başına!
  Personel rejimi yasası saldırısı gündemde...
  İNSERT işçileri direndi ve kazandı...
  NATO karşıtı faaliyetlerden...
  NATO karşıtı faaliyetlerden...
  Soruşturmalar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!
  NATO Zirvesi karşıtı kampanyanın sorunları
  Parti ve yeni dönem
  İşkence Ebu Garib zindanıyla sınırlı değil
  "Yönetim devri" emperyalist işgali meşrulaştırmaya yetmeyecek
  Yeniden "savaş" mı?
  ABD, Irak ve Kürtler...
  Çiğli İşçi Kurultayı gerçekleşti...
  Bültenlerden...
  Ekim Gençliği'nden...
  İşkence ve katliamlara sessiz kalmayalım!
  Nazım Hikmet, Orhan Kemal, Ahmed Arif...
  Demokrasi aldatmacası, F tipleri, işkence ve intihar...
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Esenyurt’ta işgale ve NATO Zirvesi’ne karşı çalışma...

Baskılar bizi yıldıramaz!

Esenyurt’taki ilerici, devrimci kurum ve çevreler yaklaşan NATO Zirvesi’ne karşı ortak çalışma örgütlemek için nispeten erken sayılacak bir tarihte harekete geçtiler. Yapılan toplantı ve tartışmalar sonucunda Nisan ayının ortalarında Esenyurt İşgal ve NATO Karşıtı Platform oluşturuldu. Daha sonra yaşanan katılımlarla platform genişledi.

Platform kuruluş duyurusunu 21 Nisan’da yapılan bir basın açıklamasıyla duyurdu. Nisan sonuna kadar tüm bileşenlerin kendi cephelerinden asıl yoğunlaştıkları konu, deklarasyon metninde de vurgulandığı üzere, 1 Mayıs gösterilerine kitlesel katılım için çaba göstermek oldu. Mayıs ayının başlarında bir eylem daha gerçekleştirildi.

Çelenk bırakma eylemine jandarma saldırısı

Esenyurt NATO ve İşgal Karşıtı Platformu’nun NATO Zirvesi ve işgale karşı üçüncü eylemi 22 Mayıs günü gerçekleştirildi. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylem Cumhuriyet Meydanı’nda başladı. “NATO’ya hayır!”, “Emperyalist savaş ve işgale son!” pankartının taşındığı eylemde “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Irak halkı yalnız değildir!”, “İstanbul NATO’ya mezar olacak!”, “NATO dağıtılsın, üsler kapatılsın!” sloganlarını haykıran kitle AKP’nin önüne doğru yürüyüşe geçti. AKP önüne, üzerinde “Katil ABD, işbirlikçi AKP!” şiarı yazan siyah çelenk bırakılacak ve eylem tamamlanacaktı.

AKP’nin önünde basın açıklaması okundu. Açıklamada İsrail siyonizminin Filistin halkına dönük katliamları, Amerika’nın Irak direnişini bastırmak için başvurduğu kirli yöntemler ve Haziran’daki NATO Zirvesi’ne değinildi. Yaklaşık 20 dakika süren eylem tam bitmek üzereyken, o ana kadar ortalıkta olmayan jandarma gelerek hiçbir uyarı yapmadan kitleye saldırdı. Böyle bir saldırı beklenmediği için dağınıklık ve sağa-sola kaçışma yaşandı. Yaklaşık 10 kişi gözaltına aldı.

Çalışmalarımız ve eylemlerimiz güçlenerek devam edecek

Platform, takip eden günlerde yaptığı toplantılarda eylemi ve jandarma saldırısını değerlendirdi. Bundan sonraki eylemlerde saldırı ihtimalinin daha ciddi bir şekilde gözetilmesi, planlamaların buna göre yapılması fikri benimsendi. Saldırının bölgede yarattığı tedirginliği silmek için kitle çalışmasına daha özel bir ağırlık verilmesi gerektiği vurgulandı.

Esenyurt’taki platform işgale ve NATO’ya karşı mücadeleyi daha da güçlendirmek için çabalarını sürdürecek. Bu çerçevede işçi ve emekçileri NATO’nun kirli, kanlı kimliği konusunda bilgilendirmek ve kitle çalışmasını güçlendirmek için bir bildiri dağıtılması gündemde. Hazırlanan bildiri platform bileşenleri tarafından şu günlerde yaygın bir şekilde dağıtılıyor. Bildiri aynı zamanda 6 Haziran’da yapılacak yeni bir basın açıklaması eylemine çağrıyı da içeriyor.

Son günlerde BDSP’liler olarak tüm çabamız kitleleri NATO konusunda bilinçlendirme faaliyetine ve buna bağlı olarak da platformun basın açıklaması eylemine olabildiğince güçlü bir şekilde katılmaya kilitlenmiş bulunuyor. Saldırılar, baskılar bizi susturamayacak, faaliyetimizi engelleyemeyecek. Bıkmadan usanmadan yığınları emperyalizme karşı mücadeleye çağırmaya devam edeceğiz.

BDSP/Esenyurt



Esenyurt NATO ve İşgal Karşıtı Platformu’ndan çağrı...

NATO’ya geçit vermeyelim!

28-29 Haziran’da İstanbul’da bir NATO Zirvesi düzenlenecek. Katil Amerika ve onunla işbirliği yapanlar, bu zirvede, Ortadoğu’yu bugünkünden daha beter yakıp yıkmak, burada yaşayan halkları köleleştirmek için kanlı planlar yapacaklar.

İstanbul’da toplanacak olan NATO, emperyalistler tarafından bundan 56 yıl önce kurulmuş bir savaş ve saldırı örgütüdür. Tek yaptığı şey, işçi ve emekçilerin, ezilen halkların mücadelesini ezmek olmuştur. Bunun için Susurluk’ta ortaya çıkan türden gizli örgütlenmeler kurmaktan, askeri darbeler tezgahlamaktan, Yugoslavya’da olduğu gibi halkları birbirine karşı kıştırtmaktan geri durmamıştır. Afganistan’da, Somali’de ve Yugoslavya’da yaşanan işkence ve katliamlar NATO’nun şimdiye kadar ne için kullanıldığının, bundan sonra da ne gibi işlerde kullanılacağının açık ispatıdır. Özetle NATO, emperyalizmin savaş ve saldırı örgütüdür. Amerika’nın emrindeki bu savaş çetesi emperyalist tekellerin çıkarlarını silahla, tankla tüfekle korumaktadır. Tek işi budur.

Zirve için Amerikan Başkanı George Bush ve İngiltere Başbakanı Blair başta olmak üzere NATO üyesi olan ya da olmayan birçok devletin yöneticileri İstanbul’a gelecekler. Bu yüzden Türkiye’yi yöneten Amerikan uşakları zirveye çok önem vermektedirler. Zirvenin aksamaması, efendilerine bir zarar gelmemesi için uşakça bir titizlikle çalışmaktadırlar.

Emperyalistleri ve tabii Türkiye’yi yönetenleri en çok korkutan şey, emekçilerin ve halkın NATO Zirvesi’ne karşı ortaya koyacağı örgütlü tepkidir. NATO Zirvesi’ni protesto etmek için yapılan eylemlere polisin/jandarmanın azgınca saldırması, ilerici-devrimci kurumların sudan gerekçelerle basılması, pek çok insanın tutuklanması... Tahammülsüzlüklerinin, Esenyurt’ta olduğu gibi en basit bir basın açıklamasına bile azgınca saldırmalarının gerisinde duydukları bu büyük korku vardır. Çünkü sadece işçi ve emekçilerin, halkların tepkisi ve mücadelesi NATO Zirvesi’nin bir katiller toplantısı olduğunu bütün dünyaya gösterebilir. “Büyük Ortadoğu Projesi” dedikleri köleleştirme planlarını bozabilir.

O halde bize; yani bu ülkenin emekçilerine, ezilenlerine, onurlu insanlarına, düşen görev bellidir. Görevimiz, onların bu korkusunu gerçeğe dönüştürmektir. Tüm baskılara ve devlet terörüne göğüs gererek NATO Zirvesi’ne karşı mücadeleyi daha da büyütmektir.

Esenyurt İşgal ve NATO Karşıtı Platform olarak, emperyalist işgale ve NATO Zirvesi’ne karşı olan tüm duyarlı insanları, 6 Haziran Pazar günü saat 12.00’te Esenyurt Cumhuriyet Meydanı’nda yapacağımız basın açıklamasına katılmaya çağırıyoruz. Gelin onlara İstanbul’un sahipsiz olmadığını gösterelim. Gelin, Irak ve Filistin halkının yanında olduğumuzu bir kez daha haykıralım. Gelin emperyalizme karşı mücadele bayrağını Esenyurt’ta daha da yükseltmek için gücümüzü birleştirelim!

NATO dağıtılsın, üsler kapatılsın!
Emperyalistler Ortadoğu’dan defolsun!

Esenyurt NATO ve İşgal Karşıtı Platform



Sefaköy İKE’de işgal ve NATO konulu seminer...

Irak’taki işgalin sürdüğü, katliam ve işkencenin arttığı bir dönemde sadece emperyalistler ve işbirlikçileri değil sınıf devrimcileri olarak bizler de NATO Zirvesi’ne hazırlanıyoruz. Anket, broşür ve afişlerimizle yürüttüğümüz emperyalist işgal ve NATO’ya karşı kampanyamıza kitle etkinlikleri ile devam ediyoruz.

23 Mayıs’ta düzenlediğimiz çay sohbetinde NATO Zirvesi’nin amacını ve bizlerin ne yapması gerektiği temelinde konuştuk. 30 Mayıs’ta düzenlediğimiz seminerde ise NATO’nun kuruluş amacını, ‘89 çöküşünden sonra NATO’nun yeni misyonunu ve dünya halklarına dönük saldırılarını anlattık. Her iki etkinlikte de katılım hedeflediğimizin altındaydı. Ancak etkinliklerimize yeni güçlerin katılmış olması anlamlıydı.

Sınıf devrimcileri olarak önceki deneyimlerimize yaslanarak kampanyamıza devam ediyoruz. İşçi sınıfı ve emekçi kitlelere ulaşıp NATO’ya geçit vermemeyi amaçlıyoruz.

BDSP/Küçükçekmece



Ankara’da NATO karşıtı eylemler...

Ankara’da Eğitim-Sen’den eylem

29 Mayıs günü saat 12:30’da Ziya Gökalp Caddesi’nde Eğitim-Sen bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına, Eğitim-Sen, Ekim Gençliği ve Genç Umut açtıkları pankartlarla, ESP, Öğrenci Koordinasyonu, Emek Gençliği taşıdıkları döviz ve flamalarla katıldılar. Yaklaşık 350 kişilik kitle Eğitim-Sen 1 No’lu Şube önünde buluştu. Kısa bir yürüyüşle yola çıkıldı. SSK İşhanı önünde Eğitim-Sen Başkanı Alaaddin Dinçer’in tarafından basın açıklaması yapıldı. “Tek yol devrim, kurtuluş sosyalizm!” şiarının bulunduğu pankartla basın açıklamasına katılan Ekim Gençliği, taşıdığı “NATO’ya karşı şimdi Deniz olunmalı!” ve diğer dövizleriyle alanda yerini aldı. Yaklaşık 30 kişilik Ekim Gençliği korteji, YÖK yasa tasarısına karşı tepkierini attıkları “YÖK, polis, medya bu abluka dağıtılacak!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!” sloganlarıyla gösterdiler. (Ankara Ekim Gençliği)

Ankara’da gençliğin cumartesi eylemleri sürüyor!

Her hafta düzenli olarak cumartesi günü saat 18:00’de NATO zirvesine karşı basın açıklaması yapan Ankara NATO Karşıtı Gençlik Platformu, 29 Mayıs Cumartesi günü yaptığı basın açıklamasıyla NATO karşısında tepkisini göstermeye devam etti. Eyleme 150’yi aşkın kişi katıldı. Yüksel Caddesi’nde okunan basın metninden sonra Sakarya Caddesi’ne coşkulu sloganlarla yüründü. Temsili olarak hazırlanan hücre maketi, yürüyüşün sonunda kısa bir konuşmadan sonra yakıldı. Bu sırada polis, ateş yakılmasını önlemek için müdahale etmeye çalıştı. Kısa süreli gerginliğin ardından gençlik, kararlı bir duruşla eylemine devam etti. (Ankara Ekim Gençliği)

NATO’ya karşı liselilerden ortak duruş

Ankara Liseli Gençlik Platformu (ALGP), Ankara Demokratik Lise Birliği Girişimi, Ankara Gençlik Derneği, Özgür Lise ve Yeni Demokrat Gençlik, ÖSS ve NATO’ya karşı bir araya gelerek oluşturduğu ÖSS ve NATO Karşıtı Liseli Gençlik Platformu’nu 29 Mayıs Cumartesi günü yaptığı basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu. Basın açıklamasına 50 liseli katıldı ve çeşitli sloganlar atıldı. Basın açıklamasının sonunda halaylarla, marşlarla saat 18:00’de üniversiteli gençliğin yapacağı basın açıklamasına destek vermek için beklenmeye başlandı. Ve üniversiteli gençlikle beraber tekrar sloganlar ve halaylarla basın açıklaması sonlandırıldı. (Ankara Liseli Gençlik Platformu)



Ankara NATO, Bush ve Emperyalizm
Karşıtı Platform kuruldu

NATO zirvesine kısa bir süre kala emperyalizm karşıtı güçlerde çalışmalarını hızlandırmaya başladı. Ankara’da oluşturulan platform 1 Haziran günü YKM önünde yaptığı basın açıklamasıyla kamuoyuna ilan edildi. Yaklaşık 250 kişinin katıldığı eylemde “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Irak halkı yalnız değildir!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz’ sloganları atıldı. NATO Zirvesi’ne kadar Ankara’dan NATO karşıtı süreci örgütleyecek olan platform eylem, forum, imza standları açmayı ve 26 Haziran günü Ankara’da yapılacak mitinge güçlü bir katılım sağlamayı hedefliyor.

Bu arada Ankara BDSP de NATO Zirvesi’ne karşı sürdürdüğü kampanyanın duyurusunu 30 Mayıs günü Yüksel Caddesi’nde yaptığı bir basın açıklamasıyla ilan etti. Eylemde “Emperyalizm savaş demektir, barış sosyalizmle gelecek!” şiarının yazılı olduğu BDSP imzalı pankart açıldı. BDSP bayrakları ve dövizler taşındı. Açıklamada “Nato’ya geçit vermeyeceğiz!”, “Irak halkı yalnız değildir!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara



Eskişehir’de NATO Karşıtı Gençlik Platformu’nun eylemleri...

“NATO’ya geçit yok!”

Demokrasi Platformu’nun basın açıklamasına destek vermek için oluşturduğumuz NATO Karşıtı Gençlik Platformu’nun çalışmasına start vermek amacıyla 27 Mayıs günü Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde (OGÜ), 28 Mayıs’ta ise Anadolu Üniversitesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdik.

27 Mayıs: Osmangazi Üniversitesi

Eylem öncesinde okul içerisinde yürütülen çalışmalarla politik bir atmosfer yaratılabildi.

Bu sene bildiri dağıtan, biri EG çalışanı iki öğrenci faşist ÖGB’nin saldırısına uğramış ve hayati tehlike geçirmişlerdi. Bu nedenle İİBF Fakültesi’nde 15 kişilik bir ekiple toplu bildiri dağıtımı, pullama ve kuşlama yaptık. Sesli ajitasyonla öğrencileri NATO Zirvesi’ni protesto etmeye ve yapılacak eyleme çağrı yaptık. Ertesi gün yaklaşık 30 kişilik bir ekip olarak, Tıp, Fen-Edebiyat, Mühendislik fakültelerinde, acil servis ve merkez kantinde NATO ve YÖK karşıtı bilidiriler dağıttık. Sınıflarda, kantinlerde ve otobüslerde sözlü ajitasyonla çağrımıza devam ettik.

Eylem günü İİBF öğrencileri olarak fakülte kantininden alkışlarla çıktık. OGÜ Spor Salonu önüne kadar sloganlarımızla yürüyerek, diğer fakültelerden ve Anadolu Üniversitesi’nden gelen arkadaşlarımızla birleşip merkez kantine kadar yürüdük. Burada Demokrasi Platformu basın açıklamasını yaptı ve eylem alanından ayrıldı. Ardından NATO Karşıtı Gençlik Platformu olarak basın açıklamamızı yaptık. Marş ve türküler söyleyerek halaylar çektik. Tekrar OGÜ giriş kapısına kadar yürüdük ve ertesi gün Anadolu Üniversitesi’nde yapılacak eyleme çağrı yaparak eylemimizi bitirdik.

Eyleme yaklaşık 130 kişi katıldı. Oldukça coşkulu bir eylem oldu. Yürüyüş boyunca NATO ve YÖK karşıtı sloganlar atıldı.

28 Mayıs: Anadolu Üniversitesi

28 Mayıs günü Osmangazi Üniversitesi öğrencileri olarak Anadolu Üniversitesi Yunusemre Kampüsü önünde toplandık. Anadolu Üniversitesi’nden arkadaşlarımızın gelmesiyle birlikte okulun önünde kortejler oluşturduk ve tekrar okulun içine yöneldik. Sivil polisler ve ÖGB önümüzü keserek kimliksiz girilemeyeceğini söylediler. Ama daha cümlelerini tamamlayamadan yedikleri tekmenin etkisiyle kenara çekilmek zorunda kaldılar. Bu durum kitlenin moralini ve coşkusunu daha da arttırdı.

Migros önünde önce Demokrasi Platformu, ardından NATO Karşıtı Gençlik Platformu basın açıklaması yaptı. Eylemde NATO’nun tarihçesini ve işlevini anlatan bir metinle platforma destek veren örgütler okundu. Ardından devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Özgür kürsüden konuşma yapan bir yoldaşımız, “Emperyalist-kapitalist barbarlığın tüm çirkefliğiyle yürüttüğü işgalin görüntüleri bu çürümüş düzenin aynasıdır. Tüm bu yaşananlara, barbarlara ve barbarlığa geçit vermeyeceğimizi göstermek için hepinizi 27-28 Haziran’da İstanbul’u NATO’ya dar etmeye çağırıyoruz. Ya kapitalist barbarlık içerisinde çöküş, ya sosyalizm!” çağrısı yaptı.

Halaylar ve müzik dinletisinin ardından eylem sona erdi. Eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı.

Her iki eylemde de “İstanbul’u NATO’ya daredeceğiz!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Afganistan’dan, Irak’tan, Filistin’den, Kürdistan’dan, Türkiye’den defol!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!, “Susma haykır, NATO’ya hayır!”, “NATO’ya geçit yok!”, “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!”, “Kahrolsun emperyalizm!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları atıldı.

Ekim Gençliği/Eskişehir