5 Haziran'04
Sayı: 2004/22 (14)


  Kızıl Bayrak'tan
  Emperyalizmi işçi sınıfının örgütlü mücadelesi altedecek!
  İnsanca yaşamaya yeterli ücret!
  Asalaklar 303 milyon asgari ücreti dahi çok buluyorlar...
  Emperyalistlerle açık-gizli tüm antlaşmalar iptal edilsin!
  Devrimci bir DİSK yaratmak için öncü işçiler görev başına!
  Personel rejimi yasası saldırısı gündemde...
  İNSERT işçileri direndi ve kazandı...
  NATO karşıtı faaliyetlerden...
  NATO karşıtı faaliyetlerden...
  Soruşturmalar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!
  NATO Zirvesi karşıtı kampanyanın sorunları
  Parti ve yeni dönem
  İşkence Ebu Garib zindanıyla sınırlı değil
  "Yönetim devri" emperyalist işgali meşrulaştırmaya yetmeyecek
  Yeniden "savaş" mı?
  ABD, Irak ve Kürtler...
  Çiğli İşçi Kurultayı gerçekleşti...
  Bültenlerden...
  Ekim Gençliği'nden...
  İşkence ve katliamlara sessiz kalmayalım!
  Nazım Hikmet, Orhan Kemal, Ahmed Arif...
  Demokrasi aldatmacası, F tipleri, işkence ve intihar...
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Esenyurt BDSP’nin NATO karşıtı kampanyası...

Yoğun ve tempolu bir çalışmayla
28 Haziran’a hazırlanıyoruz!

Bu yılki 1 Mayıs çalışmamızda ve Saraçhane’de gerçekleştirilen 1 Mayıs gösterisinde öne çıkan konular NATO Zirvesi ve emperyalizme karşı mücadeleydi. Bunlar, Esenyurt BDSP çalışanları olarak Nisan ve Mayıs aylarında yürüttüğümüz kitle çalışmasının da ana eksenlerini oluşturuyordu.

Nisan ayının başından itibaren kullandığımız metaryallerde ve kitle toplantılarında emperyalizme karşı mücadelenin gerekliliği, emperyalist saldırganlık, Irak halkının direnişi ve buna yönelik “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” vurgusunun yakıcılığı anlatıldı.

1 Mayıs’tan hemen sonra, “NATO’ya geçit yok, terör ve savaş örgütü NATO dağıtılsın!” temel şiarıyla yürüteceğimiz kampanyanın ön hazırlıklarını başlattık. Temel sloganlar, kullanılacak materyaller ve araçlar planlandı ve hazırlandı. Bunun için iç toplantılar örgütlendi. Toplantılarımızda NATO’nun dünü bugünü, hangi koşullarda ve hangi amaçlarla kurulduğu, 28 Haziran’daki zirvede nelerin hedeflendiği anlatıldı, tartışıldı. Bu tartışmalardan sonra bölgemizde kampanyamızın çerçevesi ayrıntılarıyla belirlenmiş oldu. İşçi ve emekçilerin aydınlatılması, yerel platforma katılım, mahalle komiteleri ve işçi komitesi gibi örgütlenmeler yaratılması ve bunlar aracılığıyla eylemli bir sürecin örgütlenmesi bu planlamanın belli başlı parçalarını oluşturuyordu.

Merkezi araçların kullanımıyla başlattığımız kampanyamız sürüyor. Anket kullanımı, afiş çalışması devam ediyor. Kullanmayı planladığımız 20 bin bildirinin 15 bin kadarının dağıtımı tamamlandı. Sabahları servis güzergahlarında, servislerde, fabrika önlerinde, sanayi sitelerinde yaygın bir dağıtım çalışması sürdürülüyor. Semtlerde ise genelde elden dağıtım yapılıyor. Haftanın belli günlerinde planlanan semtlerde kalabalık ekiplerle ve megafonla sözlü ajitasyon eşliğinde dağıtımlar yapılıyor. Tüm bu dağıtımlar sırasında bildirimize gösterilen ilginin oldukça iyi olduğunu söyleyebiliriz. İşçilerde Amerika’ya, Irak’taki işgale ve az çok da NATO’ya karşı bir tepkinin var olduğunu gördük.

Yaptığımız pratik-politik çalışmada ABD karşıtı tepki ve öfkenin oldukça yoğun olduğunu gözledik. Fakat konuştuğumuz işçi ve emekçiler bu saldırganlığa karşı sınıfın ve emekçilerin örgütlü bir güç oluşturması ve mücadele etmesi fikrine henüz yabancılar. Emperyalizme karşı mücadele işini kendilerinin dışında görüyorlar. Bu bakışa karşı bugün ülkemizde ve dünyadaki işçi ve emekçilerin yaşadığı ağır sömürü koşullarını, ekonomik ve demokratik haklardan yoksun olduklarını, işgallerin temelinde emperyalist/kapitalist sistemin ihtiyaçlarının yattığını, emperyalist saldırganlığa karşı çıkmanın aynı zamanda kendi haklarımıza sahip çıkmak anlamına geldiğini anlatmaya çalışıyoruz.

Nisan ayında bizim de içinde bulunduğumuz Esenyurt NATO ve İşgal Karşıtı Platform oluşturuldu. Platform üzerinden Esenyurt’taki devrimci, ilerici kurumların NATO ve işgal karşıtı mücadelesini ortaklaştırmayı hedefliyoruz. Platformun çalışmalarına etkin bir şekilde katılıyoruz. Bugüne kadar 3 basın açıklaması eylemi düzenleyen platform, Esenyurtlu işçi ve emekçileri NATO Zirvesi’ne geçit vermemeye, eylemlere aktif olarak katılmaya çağırıyor, çalışmalarını bu eksende sürdürüyor.

Bu ortak platform dışında BDSP olarak mahalle ve işletmeler temelinde bağımsız komiteler oluşturma çabamızı sürdürüyoruz. Şimdilik iki mahallede bize yakın duran güçlerle bu tür komiteler kurulmuş durumda.

Kampanyamızı önden yaptığımız aydınlatma ve propaganda-ajitasyondan sonra kitle toplantıları ve yerel eylemliliklerle örerek, 28-29 Haziran’a hazırlanmayı planlıyoruz.

Esenyurt BDSP çalışanları



Adana’da NATO karşıtı platformun
eylem ve etkinlikleri...

Adana Emperyalizm, İşgal ve NATO Karşıtı Platform 29 Mayıs günü İnönü Parkı’nda toplandı. Buradan AKP binasına kadar sloganlarla yüründü. Platform bileşenleri kendi flama ve bayraklarını taşıdılar. AKP binası önünde oturma eylemi gerçekleştirildi. Basın açıklaması okunduktan sonra kitle sloganlarla İHD önüne kadar yürüyerek dağıldı. Platformun imza kampanyası ise İHD önünde başlatıldı. İmza kampanyası 15 Haziran’a kadar sürecek. Platformun ortak hazırladığı 10 bin bildiri ise 2 Haziran günü İnönü Parkı’nda topluca dağıtıldı. (Kızıl Bayrak/Adana)

ÖSS VE NATO karşıtı eylem...

Adana’deki liseli gençlik güçleri 29 Mayıs günü İHD Adana Şubesi önünde biraraya gelerek, “YÖK yasa tasarısına, AOBP-ÖSS’ye, F tipi liseye hayır!” pankartı açarak, alkış ve sloganlarla İnönü Parkı’na kadar süren bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Çeşitli dövizlerin açıldığı eyleme yaklaşık 100 kişi katıldı. ÖSS, NATO ve liselerdeki faşist baskıları konu alan bir basın açıklaması yapıldı. Eylemde “AOBP-ÖSS kaldırılsın!”, “İstanbul NATO’ya mezar olacak!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!” sloganları coşkulu bir şekilde atıldı. Eylemi Adana Liseli Gençlik Platformu, Adana Demokratik Lise Birliği, Dev-Lis, Ekim Gençliği, SGD ve SDG örgütledi. (Kızıl Bayrak/Adana)



Antakya’da NATO ve
Kirli Savaş Karşıtı Birlik kuruldu

22 Mayıs günü BDSP, İHD, Eğitim-Sen, SES, EMEP, Halkevleri, DEHAP, OKM, HÖC ve ESP’nin içinde yeraldığı NATO ve Kirli Savaş Karşıtı Birlik bir basın açıklaması yaparak kuruluşunu kamuoyuna deklare etti. Birlik, 28 Haziran’a kadar çeşitli eylem ve etkinlikler yapmayı planlıyor. (Kızıl Bayrak/Antakya)



Kayseri’de NATO ve Bush Karşıtı Platform...

Kayseri NATO ve Bush Karşıtı Platform kuruldu. Kayseri’de bulunan demokratik kitle örgütleri, sendika, devrimci grup ve reformist çevrelerden oluşan platformda Eğitim-Sen, SES, BES, İHD, Yunus Emre Derneği, Hacıbektaş Derneği, BDSP, ESP, EMEP, ÖDP bulunuyor.

Platform düzenleyeceği bir dizi eylem ve etkinlikle NATO Zirvesi’ni Kayseri işçi ve emekçilerinin gündemine sokmayı planlıyor. Gecikmeli de olsa böyle bir birlikteliğin oluşturulması anlamlı oldu.

Kayseri BDSP çalışanları olarak bağımsız faaliyetimizi yürütüyoruz. İşçi ve emekçi semtlerine yaygın bildiri dağıtımı yapıyoruz. Dağıtım sırasında emekçilerden olumlu tepkiler alıyoruz. Yanısıra anket çalışmamızla emekçilerle birebir sohbet etme imkanı yakalıyoruz.

BDSP/Kayseri



BDSP’nin Kıraç çalışmasından...

Faaliyetimizi baskılara rağmen sürdürüyoruz

İstanbul’da yapılacak NATO Zirvesi’ne sayılı günler kaldı. Zirveye ev sahipliği yapacak Amerikan uşakları kendi cephelerinden bir dizi önlemi çoktan aldılar. Şimdilerde ise ortalığı terörize etmeye başladılar. Valilik izinli eylem alanları göstereceğini ilan etse de yerellerde NATO karşıtı faaliyetlere saldırıyorlar. Esenyurt’ta yapılan basın açıklamasına, Pendik’te ve Kıraç’ta BDSP’nin afiş çalışmalarına saldırıldığı gibi.

Bu baskı ve terör ortamına rağmen bizler Kıraç bölgesi BDSP çalışanları olarak faaliyetimizi sürdürüyoruz. “Savaş ve terör örgütü NATO dağıtılsın!”, “Tüm ABD ve NATO üsleri kapatılsın!” şiarlı afişlerimizden 300 adet kullandık. yapıştırdık. Ayrıca fabrikaların yoğun olduğu bölgelere de aynı afişlerimizden yapıştırdık. BDSP bildirilerini ise metal ve tekstil sektöründeki birçok fabrikaya ulaştırdık. Ayrıca yürüttüğümüz anket çalışması sırasında öğle paydosundaki işçilerle NATO’nun işlevi ve emperyalizme karşı mücadeleyi konuşup tartıştık. BDSP’nin NATO karşıtı çalışması bu bölgemizde ayrı bir ilgi yaratmış oldu.

Hafta sonları Kıraç’ın yoğun caddelerinde Kızıl Bayrak gazetesinin satışını yaparak pek çok insanla da tanışmış olduk. Bu çalışma, yeni girdiğimiz bu bölgede kendimizi tanıtmamıza da imkan sağladı. NATO kampanyasının yoğunluğu nedeniyle bölgede yürüttüğümüz dernek çalışmasının bir parça aksadığı, zamana yayıldığı bir gerçektir. Fakat bu kampanya sayesinde yerellerde tanıştığımız güçler, ilerdeki süreçlerde dernek çalışmasına daha da bir hız katacaklardır.

Kıraç BDSP çalışanları