İçindekiler:

24 Ocak 2022
Sayı: KB 2022/04

İttifak arayışları ve ekseni
Devrimci odak ihtiyacı
Demirtaş Öcalan'la tehdit ediliyor
Sarayın sırtındaki sopa
Azgınlaşan sömürünün kaynağı
Farplas işçileri direnişte
Tekstil Grup TİS'leri başlıyor
Marksizm ve sosyal-şovenizm / 2 - H. Fırat
Katledilişinin 38. yılında Necmettin Büyükkaya
Biden: NATO'da çatlak
Kazakistan'da işçilerin direnişi
Küresel sermayenin "Riskler Raporu"
Mesleki eğitime yönelik hamleler
24 Ocak Kararları, 12 Eylül ve AKP
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Tekstil Grup TİS’leri yakında başlıyor…

Taleplerimizi belirleyelim,
kazanmak için inisiyatif alalım!

 

Tekstil ve dokuma işçisi kardeşler!

Yaşanan ekonomik krizin sorumlusu bizmişiz gibi faturası da bize yükleniyor ve bu nedenle kâbus dolu günlerden geçiyoruz. Yaşam şartlarımız ve çalışma koşullarımız her geçen gün biraz daha ağırlaşıyor. Hayat pahalılığı, alım gücümüzün düşmesi, peşi sıra gelen zamlar derken adeta belimizi doğrultamaz olduk. Ekonomik krizin ağırlığı altında ezildiğimiz yetmezmiş gibi bir de kapitalist sistemin felakete dönüştürdüğü koronavirüs salgını ile baş başa bırakıldık ve bu süreçte ölümüne çalıştırıldık. Pandemi boyunca açlık ile ölüm arasında bırakıldık, haklarımız tek tek gasp edildi. Tekstil patronları ise kar ve ihracat rekorları kırdı, kısacası kasaları tıka basa doldu taştı.

Aldığımız ücretin iyice kuşa döndüğü ve sosyal haklarımızın yok edildiği koşullarda Toplu İş Sözleşmesi sürecini karşılıyoruz. Türkiye genelinde yaklaşık 10 bin tekstil işçisini doğrudan ilgilendiren Tekstil Grup TİS görüşmeleri yakında başlıyor.

Sorunları yaşayan biziz, masada bizim taleplerimiz ve istemlerimiz olmalı!

Yıllardır hep aynı tiyatro sergileniyor. Bizden habersiz taslaklar oluşturuluyor, bizden habersiz görüşmeler yapılıyor, en nihayetinde tekstil patronları ve sendikalarımızın başına çöreklenmiş olan bürokratlar sözleşmenin altına imza atıyor. Tekstil patronları sefalet dayatmasında bulunuyor, sendika bürokratları da bunu işçilere nasıl kabul ettireceklerinin derdine düşüyor. Her dönem gerçekleşen bu oyunu bu sefer değiştirelim, bizden gizli hazırlanan taslakları kabul etmeyelim. Sözleşme sürecinin açık, şeffaf bir şekilde sürdürülmesi için şimdiden hazırlıklara başlayalım. Sürecin aktif bir katılımcısı olmak için her birimiz fabrikamızda, bölümlerimizde bir araya gelelim, çalışma ve yaşam koşullarımızı tartışalım ve sonuçlar çıkartıp taleplerimizi oluşturalım…

Belirleyeceğimiz taleplerimizin başında ise şunlar geliyor:

-İnsanca yaşayamaya yeten bir ücret!

-İşten atmalar yasaklansın! Tüm çalışanlara iş güvencesi!

-Tüm biçimleriyle esnek çalışma ve uygulamalarına son verilsin!

-Sosyal haklarda iyileştirme yapılsın!

-Toplu sözleşme 3 yıldan 2 yıla geri çekilsin!

-Kadın işçilerin ücretsiz nitelikli kreş, ücretli regl izni vb. talepleri karşılansın!

Belirlenen taleplerimizi fabrikamızdaki yetkili olan sendikaya iletelim ve TİS taslağında yer alması için sendikamıza basınç uygulayalım.

Kardeşler!

Tekstil ve dokuma işçileri olarak sözleşmenin kazanımla sonuçlanması için süreci sendikalarımızın başındaki bürokratların insafına bırakmayalım, inisiyatifi elimize alalım. Kendi gücümüze ve birliğimize güvenelim, TİS’e taleplerimizi belirleyerek, komitelerimizi kurarak hazırlanalım. Grev silahının kullanılması da dâhil olmak üzere kazanmaya odaklanan bir hazırlık içinde olalım. İnsanca yaşam ve çalışma koşulları için sağlam adımlarla mücadeleyi omuzlayalım. Ancak böyle kölelik dayatmalarını boşa düşürebiliriz.

Tekstil İşçileri Birliği

 

 

 

 

 

Sinbo’da direniş sonrası saldırı devrede

 

Sinbo’da TOMİS üyesi Dilbent Türker’in direnişi bir yılın sonunda noktalandı. 25 Ocak 2021 tarihinden beri 358 gündür devam eden direnişte 17 Ocak günü son kez çadır kuruldu. Carrefour depo işçisi Murat Polat, Devrimci Gençlik Birliği, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, İstanbul KHK’lılar Platformu ve Sinbo işçileri direniş çadırına geldi. Son kez yakılan direniş ateşi üzerinde demlenen çay içilerek sohbet edildi.

İş çıkışında Sinbo işçilerine seslenildi. Sesleniş öncesinde TOMİS üyesi bir işçinin yazıp bestelediği, Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu’nun da seslendirdiği “Sinbo’da Direniş Var” parçası dinletildi.

Ardından Dilbent Türker, Sinbo işçisi sınıf kardeşlerine, “Bir zincir yitirenler bir dünya kazanacak, sınıfını bil safa gel” diyerek bugün direniş çadırını kaldırılacaklarını ancak mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı. Nazım Hikmet’ten Kerem Gibi şiirini de okuyan Türker, Sinbo işçilerini hakları ve gelecekleri için TOMİS’li olmaya, iş yeri komitelerine katılmaya davet etti.

İşten atma saldırısı

Sinbo yönetimi fabrikanın taşınmasını bahane ederek, “daralma” gerekçesi ile sendika üyesi olan ve olmayan işçileri işten çıkarıyordu. Direnişin ardından da kıyım sürerken, 21 Ocak günü işten çıkarılan TOMİS üyesi Sinbo işçisi Nimet Erben, işten atmayı kabul etmeyerek 24 Ocak’ta fabrikayı terk etmeyerek eylem yaptı. Arkadaşlarına seslenen TOMİS üyesi Sinbo işçisi şunları söyledi:

“Beni işten attılar. Sinbo yönetimini biliyorsunuz. Son bir aydır haksız hukuksuz şekilde işten atma saldırısını devreye sokuyor. Biz alınterimizle, emeğimizle çalışıyoruz. Sinbo yönetimi haksız bir biçimde işten çıkartıyor.”

Saldırılar karşısında “gün birlik günü” denilirken, Farplas’taki eylemlerin patrona geri adım attırdığı hatırlatıldı ve TOMİS’e üye olma çağrısı yapıldı.

“Fiili-meşru mücadele!”

Fabrika önünde TOMİS adına yapılan konuşmada “Cuma günü Sinbo yönetimi keyfi işten atma saldırısını devreye soktu. Daralma gerekçesi ile işten atma saldırısını kabul etmeyen TOMİS üyesi işçiler fabrikaya girerek işbaşı yaptı” denildi. Konuşmada şu vurgular yapıldı:

“Keyfi işten atma saldırılarına izin vermeyeceğiz. Ocak zammı öncesi gerçekleştirilen saldırıların işçilere gözdağı ve korku vermek için olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda bu saldırının TOMİS’in içerde verdiği sendikal mücadeleye dönük bir saldırı olduğunu biliyoruz.

“Onların yasa dışı uygulamalarına karşı fiili meşru mücadele hakkımızı kullanmazsak kaybederiz. Birlik olalım, işten atma saldırılarına karşı fabrikalarımızı terk etmeyelim.”

Fabrika içinde güvenlik ve amirlerin saldırısına uğrayan TOMİS üyesi Nimet Erben fabrika dışına çıkarılmak istendi. TOMİS işyeri temsilcisi ve üyelerinin sahiplenmesi ile dışarı çıkarılamadı.

Ardından çalıştığı bölüme alınmayan Nimet Erben, fabrikanın güvenliği tarafından darp edilerek fabrikadan çıkarıldı. Fabrika önünde konuşma yapan Erben “Sinbo yönetiminin bunları neden yaptığını çok iyi biliyoruz. Bu ay zam ayı. İşten çıkmak isteyenleri çıkarmayı tercih etmeyerek sendikalı işçileri çıkardılar. Sendikal mücadeleyi engellemek istiyorlar. Onların baskılarına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Kızıl Bayrak / Esenyurt