İçindekiler:

24 Ocak 2022
Sayı: KB 2022/04

İttifak arayışları ve ekseni
Devrimci odak ihtiyacı
Demirtaş Öcalan'la tehdit ediliyor
Sarayın sırtındaki sopa
Azgınlaşan sömürünün kaynağı
Farplas işçileri direnişte
Tekstil Grup TİS'leri başlıyor
Marksizm ve sosyal-şovenizm / 2 - H. Fırat
Katledilişinin 38. yılında Necmettin Büyükkaya
Biden: NATO'da çatlak
Kazakistan'da işçilerin direnişi
Küresel sermayenin "Riskler Raporu"
Mesleki eğitime yönelik hamleler
24 Ocak Kararları, 12 Eylül ve AKP
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Farplas işçileri hakları için direnişte!

 

Kocaeli Çayırova TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Farplas fabrikasında işçilere sefalet zammı dayatıldı. Düşük zam oranına karşı tepkisini ortaya koyan işçiler 19 Ocak’ta üretimi durdurdu.

Yönetimin işçilerle görüşme kararı üzerine gece saatlerinde eylemlerini iş yavaşlatarak sürdüren işçiler ertesi gün fabrika yönetimiyle görüştü fakat görüşme sonuçsuz kaldı. Görüşmeye giren Farplas işçileri taleplerini yönetime ilettiler. İşçilerin sorunlarının çözümüne dair herhangi bir somut şey ifade etmeyen yönetim, talepleri karşılayamayacaklarını söyledi. Bunun üzerine işçiler tepkilerini ortaya koyarak eylemlerini sürdürünce, Farplas yönetimi işçilerin talebi doğrultusunda Birleşik Metal-İş Sendikası ile görüşmeyi kabul etti. Bunun üzerine işçiler üretime başladıklarını belirterek, verilen sözden geri dönüldüğü takdirde kaldıkları yerden direnişe devam edeceklerini ifade ettiler.

Bununla birlikte işçilerin zam ve diğer taleplerine kulaklarını tıkayan yönetim, ilerleyen günlerde de, çeşitli ayak oyunlarıyla işçilerin mücadelesini kırmaya çalıştı. Bunlardan biri Türk Metal’i devreye sokmaya çalışmak oldu. 22 Ocak günü boyunca fabrika fabrika, bölüm bölüm, makina makina dolaşan kapitalistler, işten ayrılan müdür ve amirleri fabrikaya çağırarak seferberlik halinde sendikal örgütlenmenin önüne geçmeye çalıştı. Baskı ve tehditler savuran yönetim arada Türk Metal temsilcileriyle görüştü.

Farplas işçileri kararlılıklarını, sendikalı olma ve sendika seçme hakkına sahip çıktıklarını, tercih ettikleri Birleşik Metal İş Sendikası’nın tanınmasını talep ettiklerini alkışlı yürüyüşler ve eylemlerle gösterdiler.

Fabrika yönetimi sanayideki elektrik kesintisi ve otomotivdeki duruşları gerekçe göstererek birçok işçiyi de izne çıkardı. İzne çıkarılanların mücadele sürecinde öne çıkan, direngen işçiler olması patronun ayak oyunlarını yoğunlaştıracağına işaret etti.

İşçiler 24 Ocak’ın ilk saatlerinde gece vardiyasında tüm fabrikalarda eylemlerini gerçekleştirdiler. Makina başlarına alkışlarla toplu halde yürüyerek gittiler. Farplas işçileri, vazgeçmeyeceklerini ifade ederken, taleplerine ve sendika seçme özgürlüğüne sahip çıktıklarını bir kez daha belirttiler.

Birleşik Metal-İş fabrika önünde

Farplas’ın dört fabrikasının tüm vardiyalarından işçiler, 24 Ocak sabah saatinde T1 önünde eylem yaptılar. Sabah ve 16.00-00.00 vardiyalarında çalışan işçilerle Birleşik Metal-İş Sendikası yöneticileri ve temsilcileri 07.40 itibari ile fabrika önünde bir araya gelerek slogan ve alkışlarla kararlılıklarını ortaya koydular.

Saat 08.00’ten itibaren gece vardiyasından çıkan işçiler de T1 önüne geldiler. Birleşik Metal-İş üyesi olan ve yakın civarda bulunan fabrikaların işçileri de dayanışma için Farplas önüne geldiler.

Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Özkan Atar ve 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın işçilere seslendi. Sendika temsilcisi Özkan Atar şunları ifade etti: “Farplas işçileri insanca yaşam ve güvenli gelecek için sendikamız saflarında birleşti. Yakında zaferi göğüsleyecekler. Sendika anayasal haktır, işverenin girişimleri, baskıları işçilerin haklı mücadelesini durduramayacaktır.”

Konuşmaların ardından eylem sonlandırıldı. İşçiler, servislere binerek geri döndüler. Sendika yöneticileri fabrika yönetimiyle görüşmek için fabrika önünde bekleyişe geçti.

Farplas işçileri, uyarı eylemi yaptıkları ifade ederek, Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olmalarını patronun tanımadığı durumda eylemlerinin devam edeceğini belirttiler.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

 

 

 

Kararlılığımız ile sendika seçme hakkımıza ve taleplerimize sahip çıkalım!

 

Farplas işçisi arkadaşlar,

Patrona taleplerinizi ilettiniz, sendikalı olmak istediğinizi ilettiniz, Birleşik Metal İş Sendikası’nı seçtiğinizi ifade ettiniz. Fabrika yönetimi taleplerinizin değerlendirilmesi için sizden bir hafta istedi, sendika ile görüşeceklerinin sözünü verdiler. Sizler de patronun bu sözüne karşılık üretimi başlattınız.

Farplas yönetimi CEO aracılığıyla üretime başlamanızın hemen ardı sıra bir sendika olursa ancak Türk Metal olur demeye başladı. İşçilerin numaralarını Türk Metal yöneticilerine verdi. Bugün de TM, fabrikaya yönetimle görüşmeye geldi. Patrona sırtını dayayarak yapılan iş sendikacılık değildir.

Hiçbir anı boş bırakmayan fabrika yönetimi fabrikalarda bölümleri, makinaları gezerek şu şu hakları vereceğiz diyerek sendikadan vazgeçirmeye çalışıyor. Üretimin durduğu gün için Mercedes’in 1 trilyon ceza kestiğini söyleyerek sizi mesaiye kalmaya ikna etmeye çalışıyor. Yılda en az 170 milyon Euro kazanan bir işyeri karlarını bizimle paylaşıyor mu ki zararı için kendimizi sorumlu görelim. Tüm servetlerinde bizim alın terimiz var.

Arkadaşlar,

Anlaşılan o ki Farplas yönetimi, üretimi başlatmak için yalan vaatte bulunmuş. Bizleri oyalamaya, dağıtmaya çalışıyor, sendika seçme tercihimize saygı duymuyor.

Farplas işçisi öncelikle kendi birliğine güvenmeli ve bu birliği daha da güçlendirmek için çabalamalıdır. Patronun TM hamlesini Farplas işçileri birliğinin gücü ile ve yeri geldiğinde yine üretimden gelen gücünü ortaya koyarak boşa düşürecektir. Kararlılığımız ile sendika seçme hakkımıza sahip çıkalım!

Birliğimiz aynı zamanda patronun düşündüğü bir sonraki hamle olan işten atmaların önünü kesebilecek en önemli güçtür.

Bundan sonraki her anımızda yapacağımız bir diğer şey de aramızdan tek bir arkadaşın bile atılmamasını sağlamaktır. “Arkadaşım yoksa üretim de yok!” diyerek birliğimize sahip çıktığımızı gösterelim! Taleplerimiz ve sendika seçme hakkımız için mücadeleyi büyütelim!

Petrokimya İşçileri Birliği
Metal İşçileri Birliği