18 Kasım 2016
Sayı: KB 2016/43

Tek çıkış yolu devrimci direniştir!
Faşizm, demokrasi mücadelesi ve devrim
Bakanlık kararının ardından derneklere OHAL mührü
“OHAL’inizi de mührünüzü de tanımıyoruz!”
"Sokakları, alanları mühürleyemezler!"
“Baskıya karşı direnmek haktır ve meşrudur!”
Erdoğan’dan yeni bir “U” dönüşü
Gün Kürt halkıyla dayanışmayı büyütme günüdür!
Ekim Devrimi ve ulusal sorun
Ekim Devrimi ve devrimci parti
Bir bankanın raporu ve Ekim Devrimi’nin yadsınamayan anlamı
Gerici savaşlar, ‘insan hakları’ ve ‘sivil’ ölümleri
Kapitalist dünyadan sefalet manzaraları
AKP’nin 2017 programı
“Fiili mücadeleyle hakkımızı kazanacağımıza inanıyoruz!”
Günsan işçileri üretimi durdurdu
İstanbul Üniversitesi direnişi üzerine
20 Kasım Uluslararası Çocuk Hakları Günü
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Bakanlık kararının ardından derneklere OHAL mührü

 

İçişleri Bakanlığı’nın 11 Kasım’da OHAL kapsamında aldığı “370 derneğin faaliyetlerinin durdurulması” kararının ardından aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) de bulunduğu çok sayıda derneğe mühür vuruldu.

ÇHD Ankara Şubesi, İçişleri Bakanlığı’nın kararının açıklanmasının ardından polisin şube binasına geldiğini, il dernekler müdürlüğünden memurların gelmesinin ardından da dernek faaliyetlerinin durdurulduğunu ve kapıya mühür vurulduğunu duyurdu.

Dernek üyesi avukatlar, ÇHD’ye yönelik saldırıyı “Kahrolsun faşizm yaşasın mücadelemiz!” ve “Yılgınlık yok direniş var!” sloganıyla protesto etti. İçişleri Bakanlığı’nın kararına tepki gösteren ÇHD Genel Merkezi de “Faşizme boyun eğmeyeceğiz” dedi

Çocuklara yönelik hak ihlallerine ilişkin çalışmalar yürüten Gündem Çocuk Derneği’nin Ankara’daki binası mühürlendi.

Mezopotamya Kültür Merkezi’nin (MKM) Adana ve Mersin’deki binaları ile Çukurova Üniversitesi Demokratik Öğrenci Derneği binasına mühür vuruldu.

Hakkında faaliyetini durdurma kararı çıkan 370 dernekten 47’sinin bulunduğu Diyarbakır’da Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği’ne (MEYADER) baskın yapıldı. Derneğin Adıyaman ve Batman’daki şubeleri de mühürlendi.

Bakanlık kararı kapsamında Pale Kültür Sanat Derneği, Azikan Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Komagene Eğitim Kültür Sanat ve Spor Kulübü Derneği ve Kadın Yaşam Derneği’nin de faaliyetlerinin durdurulduğu öğrenildi. Kapatılan derneklerin sayısı takip eden günlerde de arttı.

Halkın Hukuk Bürosu’na polis saldırısı

Bakanlık kararının duyurulmasının ardından Halkın Hukuk Bürosu (HHB) da saldırının hedefi oldu. Adalet Okulu Derneği ile iç içe olduğu gerekçesiyle HHB Ankara Şubesi'ne giden polisler, avukatlardan binayı boşaltmalarını istedi. OHAL yasağını kabul etmeyen avukatlar, dayanışmaya gelen meslektaşları ve milletvekilleriyle birlikte direnişe geçti.

Yaklaşık 40 avukat polis saldırısına karşı büroyu savunurken, dışarıda da destek için toplananlar oldu. Bir süre sonra özel harekat polisleri getirildi. Önce dışarıda bekleyen destekçi güçlere saldıran polis, daha sonra büronun kapısını kırarak içeri girdi. İçerideki avukatlar işkenceyle gözaltına alındı.

ÇHD şubeleri de kapatıldı

ÇHD faaliyetlerinin 3 ay süreyle durdurulması kararının ardından derneğin şubeleri de mühürlenmeye başladı. 16 Kasım’da derneğin İzmir, Mersin, Adana, Alanya şubelerinin kapılarına da mühürler vuruldu. Gazetemiz baskıya hazırlandığı saatlerde Bursa ve Antep şubelerinin de dernekler masasından arandığı ve mühürleme için gelineceği belirtildi. Antalya Şubesi’nin de kapatılacağının bildirildiği öğrenildi.

 

 

 

 

Boğaziçi Üniversitesi’nde aday dahi olmayan rektör atandı

 

Dinci iktidarın gerici saldırılarının bu seferki hedefi Boğaziçi Üniversitesi oldu.

OHAL’de çıkarılan 676 sayılı KHK ile rektörlük seçimlerinin kaldırılmasının ardından, 12 Temmuz’dan bu yana rektör ataması yapılmayan Boğaziçi Üniversitesi’ne 12 Kasım’da rektör atandı.

AKP şefi Tayyip Erdoğan, 12 Temmuz’da yapılan seçimlerde oyların yüzde 86’sını alan ve YÖK tarafından tek isim olarak cumhurbaşkanlığına gönderilen Prof. Gülay Barbarosoğlu yerine Prof. Mehmed Özkan’ı atadı.

Prof. Mehmed Özkan 12 Temmuz’daki seçimlerde aday dahi olmamıştı.

“Kayyum rektör istemiyoruz”

Kararı protesto eden öğrenciler, 14 Kasım’da “Kayyum rektör istemiyoruz! Mehmed Özkan rektörümüz değildir!” diyerek eylem yaptılar.

Üniversitede düzenledikleri forumun ardından sloganlarla Güney Kapısı’na yürüyen öğrenciler, burada açıklama yaptılar. Öğrenciler adına yapılan açıklamada “Bu ülkenin gençliğini korkutacaklarını sanıyorlar. Biz varız, korkmuyoruz, susmuyoruz” denildi.

Eylemin ardından Kuzey Kampüsü’ne yürümek isteyen öğrenciler çevik kuvvet barikatıyla engellenmek istendi. Polisin barikatı açmasını isteyen öğrenciler, Kuzey Kampüsü’ne gitmek için barikata yüklendi. Saldırıya geçen polis 2 öğrenciyi gözaltına aldı.

 
§