8 Nisan 2016
Sayı: KB 2016/14

Gündem: Devrimci 1 Mayıs
Miadı dolan işbirlikçiye burun sürtme operasyonu
4 Nisan ‘utanç günü!’
Emperyalist kapitalizmin ahlaki çöküntüsü!
“Cizre’de 665 kişi katledildi”
Direnişin 1 Mayıs’ına!
Devrimci olmayan her şey çürür!
Kastaş’ta direniş devam ediyor
Yeni Çeltek işçileri açlık grevine başladı
Üç ayda 415 işçi iş cinayetinde katledildi
İşçi-emekçi kadınlar haksız ve kirli savaşlara neden karşı çıkmalıdır?
Kiralık işçi yasa tasarısı
Gençliğin geleceği ve özgürlüğü kavga alanlarında
Meslek liseliler buluşuyor!
Sultanın mühimmat deposu
Suriye’de “siyasi çözüm” dansı
Suudi Arabistan’ın “İslam İttifakı”
“Sokaklar fırçamız, alanlar paletimizdir”
Pablo Picasso’yu ölümünün 43. yılında saygıyla anıyoruz!
Osmanlı’dan bugüne Bursa’da emek ve işçi hareketleri
Talat Türkoğlu’nun failleri cezalandırılsın!
1 Mayıs'ta alanlara!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kastaş’ta direniş devam ediyor

 

İzmir Aliağa OSB’deki Kastaş Kauçuk’ta örgütlenme çalışması yürüttükleri, patron ve formenin baskı ve mobbingine karşı çıktıkları için işten atılan iki kadın işçinin fabrika önünde başlattığı direniş devam ediyor.

Direnişçi kadın işçiler Sonay Tezcan ve Kardelen Yoğungan, sabah saat 07.00’de işbaşı yapacak olan işçileri fabrika önünde pankartlarla karşılıyorlar. Yoğungan ve Tezcan, direnişlerinin talepleri üzerinden İzmir geneline yayılan afiş çalışması yürütecekler, çifte sömürüye maruz kalan kadın işçilerin taleplerini içeren imza kampanyası başlatacaklar. Bu kapsamda emek ve meslek örgütleri, dernekler ve ilerici kurumları ziyaret edecekler.

Direniş çadırına ziyaretler

Direniş çadırına ziyaretler ise sürüyor. DERİTEKS, Teksif, Karşıyaka Halk Forumu, Yeryüzü Kadınları, Güvenlik Sen ve ESP direniş çadırını ziyaret eti. Mor Mikrofon, Kızılcık Eylem Haberleri, Özgür Gelecek, Sol Portal işçilerle röportaj yaparken Devrimci Liseliler Birliği’nin Kastaş işçilerini ziyaretinde Liselilerin Sesi dergisi için röportaj yapıldı. Yine başta çevre fabrikalardaki tekstil işçileri olmak üzere işçi ve emekçiler direnişçi işçileri ziyaret etti.

Direnişin 8. günü olan 1 Nisan’da ise direnişçi işçiler destek güçlerle beraber basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasına saatler kala ise Kastaş yönetiminin şikayeti üzerine direniş alanına “bomba imha ekipleri” geldi. Alanda bomba olabileceği bilgisini aldıklarını öne süren ekipler, fabrika içerisine girerek sivil polislerle görüştükten sonra alanı terk ettiler.

Direne direne kazanacağız!

Kastaş patronunun ve İzmir polisinin tüm engelleme çabaları boşa düştü. Direniş alanına Belediye-İş İzmir 2 No’lu Şube, Güvenlik-İş, DEV TEKSTİL, MİB, BDSP, DGB, KP, DHF, HDP, Yenikapı Tiyatro Topluluğu geldi. İş çıkışı saatinde ise çevredeki tekstil fabrikalarından tekstil işçisi kadınlar basın açıklamasına katıldı.

Fabrika kapısının önünde öncelikle Yenikapı Tiyatro Topluluğu “Palto” adlı oyununu oynadı. Tiyatro gösteriminin ardından sözü Kastaş direnişçisi Kardelen Yoğungan aldı. Yoğungan patronun hala taleplerini bilmediğini söylediğini ifade ederek “bir kez daha taleplerimizi haykırıyoruz” dedi ve Kastaş fabrikasında hüküm süren sömürü koşullarını anlattı. Bu sömürü koşullarının devam edebilmesi için kadın işçilerin cinsel kimliklerinin nasıl kullanıldığına dikkat çeken Yoğungan, daha sonra sözü Sonay Tezcan’a bıraktı.

Tezcan da fabrikada yaşanan baskıların, mobbing uygulanarak işten çıkmak zorunda bırakılan eski Kastaş işçilerinin kendileri direnişe başladığında gelip anlatmalarıyla aslında daha görünür olduğunu ifade etti. Örgütlü oldukları için işten atıldıklarını ifade eden Tezcan, “sonuna kadar burada olmaya devam edeceğiz” dedi. Kardelen Yoğungan ise Çiğli AOSB’de başlayan Dost Cam işçilerinin süreçlerini aktararak “Dost Cam işçileri kazanırsa biz kazanırız, biz kazanırsak Dost Cam işçisi kazanır” dedi.

Sık sık sloganlarla kesilen konuşmaların ardından Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Ahmet Mutoğlu servislere binen Kastaş işçilerine seslendi. Direnişe sahip çıkmalarını, yarın onların yerinin de bu kapının önü olduğunu ifade eden Mutoğlu, Kastaş patronunun baskılarla, sendikal hakkı tanımamakla suç işlediğini söyledi. Mutoğlu’nun ardından DEV TEKSTİL adına yapılan konuşmada ise Kastaş işçilerine seslenilerek Kastaş patronunun yıllar içerisinde biriktirdiği servete dikkat çekildi ve “peki ya sizin neyiniz var?” diye soruldu. İşçinin sırtından palazlananlara karşı birlik ve örgütlenme çağrısı yapıldı. “DEV TEKSTİL olarak buradaydık, burada olmaya devam edeceğiz” dendi.

 

 

 

 

Kastaş Kauçuk direnişçilerini selamlıyoruz”

 

Sermayenin işçi sınıfının kazanılmış haklarına dönük saldırıları giderek daha da yoğunlaşıyor. Küçük-büyük ayrımı yapmadan tüm fabrika ve işyerlerinde baskıları daha bir arttırıyorlar. Sömürüyü katmerli hale getiriyor, sık sık kesintilere başvuruyor, gün geçtikçe çalışma ve yaşam koşullarını daha da dayanılmaz hale getiriyorlar. En küçük bir direnişe, hele de bu örgütlü bir çabanın ürünü ve ifadesi ise, büyük bir tahammülsüzlükle saldırıyorlar. Yalana dayalı demagojiyi etkin biçimde kullanarak ve devlet terörüne başvurarak her işçi direnişini anında boğmaya çalışıyorlar. İzmir Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Kastaş Kauçuk işçilerine dönük saldırı bunun yeni örneği oldu.

Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Kastaş Kauçuk fabrikasında sayı sistemi, kesintiler gibi sömürüyü daha da yoğunlaştıran uygulamalar ve kadın onurunu ayaklar altına alan cinsel taciz saldırılarına karşı örgütlenme çalışmaları yürüten Sonay Tezcan ve Kardelen Yoğungan adlı kadın içiler işten atıldı. İki kadın işçi bu saldırıya vakit geçirmeden direnişle karşılık verdiler.

Direnişle birlikte Kastaş patronu, emrindeki personel ve saldırı için çağrı bekleyen polisle birlikte iki onurlu kadın işçiye saldırmakta gecikmedi. Her zamanki gibi yine “terör” demagojisine sarıldılar. Hedefleri bu aşağılık demagoji eşliğinde fabrikadaki diğer işçileri korkutmak ve direnen işçileri yalıtmaktı. Fakat bunda başarılı olamadılar. Direniş kırılmadı; tam tersine, Ege İşçi Birliği’nin yoğun çabaları ve çağrılarının da katkısıyla, en yakınındakiler başta gelmek üzere, diğer işyerlerinden işçilerin ve emek dostlarının ilgisi ve desteğini de arkasına alarak daha da güçlendi.

Kastaş Kauçuk işçisi Sonay Tezcan ve Kardelen Yoğungan, talepleri kabul edilene kadar başlattıkları direnişi ilk günkü kararlılıkla sürdüreceklerini dile getiriyorlar.

Enternasyonal İşçi-Emekçi Kadın Komisyonu olarak Kastaş Kauçuk işçisi iki kadın işçi arkadaşımızın bu onurlu direnişini selamlıyor, direnişlerini gün be gün takip ettiğimizi bilmelerini istiyoruz. Direnişlerini bulunduğumuz her yerde ve her kesime duyuracağımızı, diğer direnişlerde olduğu gibi, bu direnişe de maddi ve manevi desteğimizi esirgemeyeceğimizi ilan ediyor, tüm uluslardan işçileri ve emek dostlarını bu çabamıza katkı sunmaya çağırıyoruz.

Yaşasın sınıf dayanışması!

İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!

Enternasyonal İşçi-Emekçi Kadın Komisyonu


 
§