8 Nisan 2016
Sayı: KB 2016/14

Gündem: Devrimci 1 Mayıs
Miadı dolan işbirlikçiye burun sürtme operasyonu
4 Nisan ‘utanç günü!’
Emperyalist kapitalizmin ahlaki çöküntüsü!
“Cizre’de 665 kişi katledildi”
Direnişin 1 Mayıs’ına!
Devrimci olmayan her şey çürür!
Kastaş’ta direniş devam ediyor
Yeni Çeltek işçileri açlık grevine başladı
Üç ayda 415 işçi iş cinayetinde katledildi
İşçi-emekçi kadınlar haksız ve kirli savaşlara neden karşı çıkmalıdır?
Kiralık işçi yasa tasarısı
Gençliğin geleceği ve özgürlüğü kavga alanlarında
Meslek liseliler buluşuyor!
Sultanın mühimmat deposu
Suriye’de “siyasi çözüm” dansı
Suudi Arabistan’ın “İslam İttifakı”
“Sokaklar fırçamız, alanlar paletimizdir”
Pablo Picasso’yu ölümünün 43. yılında saygıyla anıyoruz!
Osmanlı’dan bugüne Bursa’da emek ve işçi hareketleri
Talat Türkoğlu’nun failleri cezalandırılsın!
1 Mayıs'ta alanlara!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kitap tanıtımı:

Osmanlı’dan bugüne Bursa’da emek ve işçi hareketleri

 

Merhaba arkadaşlar, ben Bursa’dan bir metal işçisiyim. Sizlere son zamanlarda okuduğum bir kitaptan söz etmek istiyorum. Kitabın adı “Osmanlı’dan Bugüne Bursa’da Emek ve İşçi Hareketleri”. Yazarı ise Raif Kaplanoğlu. Bu kitabı okumadan önce Bursa işçi hareketi tarihi ile ilgili ne kadar az bilgiye sahipmişim dedim. Bursa’da ilk işçi hareketleri yanlış hatırlamıyorsam 15. yy’da, İznik’te çini ustalarının ücretleri için başlattıkları hareketle gündeme geliyor. Bursa İpek Yolu üzerinde olduğundan şehirde ipekçilik gelişiyor. İlk başlarda evlerde el tezgahlarında ipek işleniyor, ama sanayi devrimi ile birlikte makinelerin devreye girmesi ile evlerdeki el tezgahlarının yerini fabrikalardaki makineler alıyor. İlk fabrikalar 19. yy’da Bursa’nın yerlisi Rum, Ermeni ve Yahudiler ile Batılı yabancılar tarafından kuruluyor. Fabrikalarda öncelikle Rum ve Ermeni işçiler, arkasından Yahudi ve Müslüman işçiler çalışıyor. Çalışanların çoğu genç kızlar ve çocuklar. Erkekler daha az. Kızlar çeyizlik para toplamak için Gündoğdu gibi Rum köylerinden sezonluk olarak geliyorlar. Fabrikalarda yatıp kalkıp sezon bitince köye dönüyorlar. Fabrikalarda kalınan yerler o dönemde gerçekten çok kötü, bazı yabancılar bunları yazılarında belirtiyorlar. Hatta o dönemde çalışma saatlerinin düzeltilmesi için padişaha işçiler imzalı bir mektup yolluyorlar.

Osmanlı’da ilk modern anlamda grev 1908 yılında yapılıyor ve günlerce sürüyor. En ilginci ise grev komitesinin başını Hınçak Cemiyeti çekiyor. Daha sonra grevci işçilerle çıkan anlaşmazlık sonrası Hınçak Cemiyeti grev komitesini İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne devrediyor. O dönemde İttihatçılar da grevi destekliyor. Fakat beni en çok şaşırtan, bize lisede inkılap tarihi derslerinde zararlı cemiyet diye tanıtılan Hınçak Cemiyeti'nin grevin başını çekmesi ve daha sonra bunu İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne devretmesi oldu. Aralarında bir sorun yok gibi. Ben de şimdi soruyorum, kim dost kim düşman bu ülkede?

Cumhuriyetin ilk yıllarında bir özgürlük havası var. 1 Mayıs işçi bayramı olarak kutlanıyor. Ama birkaç yıl sonra Takriri Sükun Kanunu ile yasaklar ve baskılar başlıyor. İstanbul’da tramvay işçilerine ağır bedeller ödetiliyor. Sendikalar yasaklanıyor. Sendikaların kuruluşu 1950’leri buluyor ama, o da Amerikan sendikacılığı. 1960 Anayasası ile örgütlenmenin önü açılıyor ve DİSK 1968’de kuruluyor.

Cumhuriyet sonrası Bursa’da ilk grevi belediye otobüs işletmeleri yapıyor ve kazanımla sonuçlanıyor.

1970’ler Bursa’da işçi hareketinin radikalleştiği yıllar. Başı bugün Metal Fırtınada çeken fabrikalar çekiyor yine Mako, Coşkunöz, Tofaş, Renault gibi.

1980 darbesi ile Türk-İş hariç bütün sendikalar kapatılıyor ve bir durgunluk dönemine giriliyor. Bursa’da birçok sendikacı tutuklanıyor. Durgunluk 1989 bahar eylemleri ile aşılıyor, bütün ülke ile birlikte Bursa’da da grevler mantar gibi çoğalıyor. 1991’de bu süreç doruk noktasına ulaşıyor. Devlet o dönemde batıda işçi sınıfı, doğuda Kürt hareketi ile cebelleşiyor. Cephenin birini ortadan kaldırmak için işçilerin ağzına bir parmak bal çalınıyor ve %300’lere varan zamlar yapılıp batı cephesi bertaraf ediliyor. '90’ların ortalarından itibaren tekrar durgunluk dönemine giriyor işçi sınıfı. 1999’daki ilk metal hareketliliği dışında 2015 yılındaki Metal Fırtına'ya kadar kitlesel bir işçi hareketi yaşanmıyor Bursa’da. Bu arada şunu belirteyim bu kitabın en büyük eksikliği 2015 Mayıs ayındaki kitlesel işçi hareketinin kitapta yer almıyor olması.

Kitabı sınıf hareketi tarihine meraklı olan, sınıf çalışması ile ilgilenen herkese tavsiye ederim. Bütün emekçilere selamlar.

Bursa’dan bir işçi

 

 

 

 

Kayseri’de işçi kıyımı artarak sürüyor

 

Kayseri organize sanayi bölgeleri ve serbest bölgede otuz bin göçmen işçi bulunuyor. Göçmen işçiler asgari ücretin altında ve sigortasız olarak çalıştırılıyorlar. Bu durumu fırsata çeviren patronlar kayıt dışı işçi çalıştırmayı ve kayıtlı işçilere yönelik işten çıkarmaları arttırdılar. İşten çıkarmaların yaşandığı son işletmeler Erbosan ve Devecioğlu metal fabrikaları oldu. Erbosan’da 46, Devecioğlu Metal’de ise 22 işçi işten çıkarıldı.

Patron-sendika bürokratı kol kola

Erbosan fabrikasında Hak-İş’e bağlı Çelik-İş üyesi olan ve işten atılan işçiler 2 Nisan’da Kayseri İşçi Derneği’nde bir araya geldiler. İşçiler, Türkiye’nin en kârlı 501. firması olan Erbosan’da yaşanan işten çıkarma saldırısına karşı tepkilerini ortaya koydular.  Çelik-İş Sendikası’nın işten atma saldırısı karşısında Erbosan patronunu kollayan tutumuna tepki gösterdiler. İşçiler, “Bu sendika bizim aidatlarımızı alıyor. Bize ihanet edip Erbosan patronuna hizmet ediyor” dediler. Hak-İş Kayseri Temsilcisi ve Çelik-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Yunus Değirmenci’nin “Tazminatınızı ödeyecekler daha ne istiyorsunuz?” dediğini, üyesi işçilerin işten atılmalarını normal bir olay gibi gösterdiğini belirttiler.

Göçmen işçiler üzerinden kârını büyütüyor

Devecioğlu metal fabrikasında çalışırken kıyıma uğrayan işçiler de Kayseri İşçi Derneği’nde bir araya geldiler. Patronun “Ben iflas ettim. Fabrikayı kapatacağım” dediğini, öte yandan Suriyeli göçmen işçileri işe aldığını, düşük ücretle ve sigortasız çalışan göçmen işçilerin sırtından kârını büyüttüğünü ifade eden Devecioğlu işçileri “İşten atılma saldırıları artarak sürecek” dediler.

 
§