8 Nisan 2016
Sayı: KB 2016/14

Gündem: Devrimci 1 Mayıs
Miadı dolan işbirlikçiye burun sürtme operasyonu
4 Nisan ‘utanç günü!’
Emperyalist kapitalizmin ahlaki çöküntüsü!
“Cizre’de 665 kişi katledildi”
Direnişin 1 Mayıs’ına!
Devrimci olmayan her şey çürür!
Kastaş’ta direniş devam ediyor
Yeni Çeltek işçileri açlık grevine başladı
Üç ayda 415 işçi iş cinayetinde katledildi
İşçi-emekçi kadınlar haksız ve kirli savaşlara neden karşı çıkmalıdır?
Kiralık işçi yasa tasarısı
Gençliğin geleceği ve özgürlüğü kavga alanlarında
Meslek liseliler buluşuyor!
Sultanın mühimmat deposu
Suriye’de “siyasi çözüm” dansı
Suudi Arabistan’ın “İslam İttifakı”
“Sokaklar fırçamız, alanlar paletimizdir”
Pablo Picasso’yu ölümünün 43. yılında saygıyla anıyoruz!
Osmanlı’dan bugüne Bursa’da emek ve işçi hareketleri
Talat Türkoğlu’nun failleri cezalandırılsın!
1 Mayıs'ta alanlara!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yeni Çeltek işçileri açlık grevine başladı

 

Amasya’nın Merzifon ve Suluova ilçelerinde faaliyet gösteren Yeni Çeltek Maden Ocağı İşletmesi’nin kapatılması ve buralarda çalışan madencilerin Soma’ya gönderilmek istenmesi tepkiye konu oldu. Maden işçileri, ocağın kapatılması ve kendilerinin başka bir kente gönderilmelerini protesto etmek için daha önce çeşitli eylemler düzenlediler.

Eylemlerin 12. günü olan 4 Nisan’da maden ocağı önünde toplanan yaklaşık 200 işçi, hazırladıkları dilekçeleri yetkililere bıraktıktan sonra ocağa inerek açlık grevine başladılar.

Eylemle ilgili olarak basına açıklama yapan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Gülahmet Güven, Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin Yeni Çeltek Maden Ocağı İşletmesini kapatma kararı aldığını ve burada çalışan bütün işçileri Soma'ya çağırdığını hatırlattıktan sonra, madencilerin Soma’ya gitmek istemediklerini belirtti ve şöyle dedi:

“İşçilere Yeni Çeltek Maden Ocağı İşletmesi'nde çalışma garantisi verildi ama sözlerinde durmadılar. Her şartta burada çalışacağımız söylenmişti. Bu sözlerinde durmadılar, biz de buna karşı bir eylem başlattık. Bugün de arkadaşlarımızın çok az bir kısmı yer üstünde nöbetçi kalmak şartıyla yer altına indi. Bu iş çözülene kadar da yer altından çıkmayacağız. Yer üstünde sürünerek ölmektense yer altında ölmeyi yeğliyoruz. Biz ekmeğimizin peşindeyiz, alınterimizin mücadelesini veriyoruz. Buradan sonuç alınana kadar bu mücadele devam edecek. Gerekirse buradan arkadaşlarımızın cansız bedeni çıkacak. Biz buraları bırakıp gitmeyeceğiz, bedeli ne olursa olsun.”

Yer altına inen işçilerden 13 yıllık maden işçisi 44 yaşındaki Musa Yurttaş ise 5 çocuğu olduğunu ve 9 nüfusa madende çalışarak baktığını, 4 çocuğunun da üniversitede okuduğunu belirterek, “Evimin geçimini sağlamak, rızkını kazanmak için şu anda yer altında mücadele başlatıyorum, ölmek var dönmek yok. Bu mücadelem devam edecektir. Bugün doğum günüm sebebiyle ailemin, çocuklarımın yanında mutlu bir gün geçirmek varken şu anda yer altına inmiş bulunmaktayım. Tüm sevdiklerime buradan sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Yetkililerden bu işi bir an önce çözmelerini istiyorum” diye konuştu.

Madenciler açlık grevi eylemlerini sürdürürken, özel madenlerde çalışan madencilerden de dayanışma mesajları aldılar. Ek olarak, Soma TKİ, Soma Demir Export, Soma İmbat, Çanakkale Kalan Madencilik işçileri, Denfa işçileri, Konya'dan maden işçileri, Park Termik işçileri ve DEV TEKSTİL de destek mesajı gönderdiler.

Aileler kapıda bekliyor

Yerin 450 metre altında açlık grevi yapan madencilerin aileleri de maden ocağı önüne gelerek beklemeye başladı. Aileler, direnen madencilerin taleplerinin kabul edilmesini istedi.

4 Nisan akşam saatlerinde dışarıdaki arkadaşları ve aileleriyle iletişim kuran direnişçi madenciler, “Bekleyişimiz sürüyor. Açlık grevine devam ediyoruz. Ölmek var dönmek yok! Bizi destekleyen herkese selamlarımızı gönderiyoruz” dediler.

Ertesi gün de açıklama yapan madenciler “Soğuğa ve açlığa karşı ekmeğimiz için direniyoruz! Davamızda kararlıyız!” dediler.

Maden önünde bekleyen işçi yakınları ve ailelere jandarma tehditte bulundu. Jandarma, bekleyenler yolu trafiğe açmazsa TOMA’yla saldıracağı tehdidini savurdu.

Öte yandan, 5 Nisan öğle saatlerinde açlık grevindeki işçilerden biri fenalaştı. Fenalaşan işçi hastaneye kaldırıldı.

 

 

 

 

Dost Cam işçileri: Arkadaşım yoksa üretim de yok

 

İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Dost Cam'da Cam Keramik-İş Sendikası’nda örgütlenmek isteyen işçiler, patronun işten atma saldırısıyla karşılaştı. Sendikal örgütlenmeyi engellemeye çalışan patron 1 Nisan’da bir işçiyi işten attı.

Fabrikadaki işçiler de arkadaşlarına sahip çıkarak işten atma saldırısına karşı üretimi durdurdular.

“Yaşasın sınıf dayanışması”

Üretimi durdurma eyleminin başladığı gün Kastaş direnişçileri, MİB, DEV TEKSTİL ve BDSP Dost Cam işçilerini ziyarete gitti. Kastaş direnişçileri “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganlarıyla fabrika önüne geldi. Burada Dost Cam işçileriyle işten atma saldırıları ve direniş üzerine konuşuldu.

Polis yığınak yaptı

Üretimi durdurma eyleminin başlamasının ardından özel tim ekiplerinin fabrika önüne yığınak yaptığı görülürken, TOMA ve gözaltı aracı da getirildi. İşçiler ise polis yığınağı karşısında camlara çıkarak slogan attı.

Direniş dışarıda sürüyor

Gece yarısı sivil polisler “makinalarda fiziki hasar olup olmadığını kontrol etmek” bahanesiyle fabrika içerisine girdi. Patron herhangi bir kontrol yapmaktan ya da tutanak tutmaktan kaçınarak polisle işçileri geri adım attırmaya çalıştı.

Durumu değerlendiren işçiler, bir süre sonra dışarı çıkarak direnişi fabrika önünde sürdürme kararı aldı. İşçiler “Sendika hakkımız söke söke alırız” sloganıyla direnişe devam ettiler.

 

 

 

 

Hyundai işçileri sadaka zammına tepkili

 

Asgari ücretin 1300 TL olmasının ardından Hyundai işçilerinin ek zam istemi için büyüyen öfkesine karşılık, yönetim Nisan’da zam yapacağız açıklaması yapmıştı. Yönetim Nisan ayı başında bunun %5.22+100 TL olduğunu açıkladı. Bu sadaka zammına karşı ise Hyundai işçisinin tepkisi giderek büyüyor.

Düşük ücrete, yoğun tempoda, kölece çalışmak zorunda kalan Hyundai işçisi, zamma tepkisini yemeğe gitmeyerek ortaya koyuyor. Sendikasız bir fabrika olmasına rağmen Hyundai’de işçilerin yemeğe gitmeme oranının yüksek olduğu öğrenildi.


 
§