4 Mart 2016
Sayı: KB 2016/09

MESS, devlet ve sendikal bürokrasi saldırıya geçti
Savaşa, sosyal yıkıma ve gericiliğe bütçe!
Sur’da yeni bir katliam hazırlığı
Katillere yasal koruma!
İşçi sınıfı, meşruluğuna yaslanarak kazanacaktır!
Sınıf devrimcileri fiili-meşru mücadeleye çağırdı
DİSK’ten saldırılara karşı eylemler
Esas sorun patronların mülkiyeti gasp etmesidir
Saadet Sakız işçilerinden ek zam talebi
“Karanlığa teslim olmayacağız!”
Renault’da kıyım ve direniş
Renault’da saldırı MİB’lilere gözaltı
Kadın İşçi Kurultayı Sonuç Bildirgesi
Türkiye’de kadın işgücü ve gelişimi - 4
Dünya kadın örgütlenme deneyimleri üzerine - 4
Bin yılların mirası
Komintern: Dünya devriminin partisi - A. Engin Yılmaz
Suriye’de ateşkes süreci ve savaş tehditleri
“Muhafazakarlar” geriliyor “Reformcular” güçleniyor
İsviçre’de ‘yabancı’ düşmanı yasa teklifi reddedildi
Devrimci gençlik faaliyetleri sürüyor
Bıjî Heştê Adarê
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Devrimci gençlik faaliyetleri sürüyor

 

25 Şubat günü Devrimci Gençlik Birliği (DGB) İstanbul Meclisi, DGB 2. Genel Kurulu hazırlıkları için Kadıköy DGB Bürosu’nda toplandı. Mecliste, genel kurulda görüşülecek önergeler tartışıldı. Önerge tartışmasının ardından DGB 2. Genel Kurulu hazırlıkları için somut planlamalar yapıldı. DGB İstanbul Meclisi her hafta Perşembe günü genel kurula sunulacak önergeler ve somut planlamalar için toplanma kararı aldı.

27 Şubat günü DGB Aksaray’da, Cansel Buse Kınalı şahsında kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve işlenen cinayetlere karşı bir eylem gerçekleştirdi. Eylemde, devletin ve arkasında yatan sermaye düzeninin kadına yönelik baskı politikaları ve uyguladığı çifte sömürü teşhir edildi, kadının kurtuluşunun sosyalizmle mümkün olduğu vurgulandı.

DGB 2. Genel Kurulu’nun çağrı afişleri Yıldız Teknik Üniversitesi’nde yapıldı, hazırlık kampüsünde “V for Vendetta” filminin gösterimi gerçekleştirildi. Film gösteriminin ardından YTÜ öğrencileri ile baskı politikaları karşısında örgütlenecek süreç tartışıldı.

İstanbul Üniversitesi Hazırlık ve Merkez Kampüs’te de genel kurul çağrı afişleri ve stickerları kullanıldı. “Gelecek nedir?” bildirileri amfilerde dağıtıldı. Okulda fanzin çıkarma kararı alınırken bir öğrenci yurdunda bir süredir çalışması yürütülen fanzin hazırlıkları tamamlandı.

İstanbul DGB, Kadıköy’de Kilise Meydanı’nda ise ajitasyon konuşmaları eşliğinde bildiriler dağıttı. Ayrıca tutsak öğrenciler için dayanışma kartları toplandı. Standa gelen öğrenciler ve emekçiler ile güncel gelişmeler üzerine sohbet edildi.

DGB’liler genel kurul afişlerini Buca ve Dokuz Eylül Üniversitesi çevresinde, Bornova ve Ege Üniversitesi çevresinde, Alsancak’ta ve Çiğli’de yoğun olarak kullandı.

DGB faaliyetlerine tahammülsüzlük

29 Şubat günü DGB, 8 Mart hazırlıkları kapsamında İstanbul Üniversitesi’nde stand açtı. Katledilen kadınların fotoğraflarının yer aldığı standda bulunan Taybet İnan fotoğrafının “devlete hakaret” olduğunu öne süren ÖGB ve sivil polisler, saldırarak fotoğrafı indirdiler. DGB’liler ise Taybet İnan’ın fotoğrafını yeniden standa astılar.

1 Mart günü ise YTÜ’de afiş, sticker ve bildirilerle genel kurul çalışması yapan DGB’liler, önce özel güvenlik ve sivil polisler tarafından engellenmek istendi. Kısa süre sonra da DGB’li iki kadının önü üniversite içinde araçla kesildi. DGB’li kadınlar taciz ve tehdit edildi.

Aynı gün DGB, Renault işçileriyle dayanışma amacıyla hazırladığı afişleri İÜ içinde astı. Özel güvenlik ise afiş çalışmasını engellemeye çalıştı, ardından tehditler savurdu. Geirici Anadolu Gençlik Derneği’nden (AGD) 15-20 kişinin de afişlerle ilgili gerginlik çıkarmasının ardından polis ve ÖGB tüm afişleri söktü ancak AGD afişlerine dokunmadı. Polisin ve dinci-gericilerin tutumu önce kantinde, ardından da bahçede üniversite öğrencilerine teşhir edildi.

Yine 1 Mart günü ODTÜ DGB, kampüs içinde DGB 2. Genel Kurulu’na çağrı çalışmaları yaptı. Genel kurulun afişleri ve çıkartmaları kullanıldı, yazılamalar yapıldı, dövizler kullanılarak sergi açıldı.

 

 

 

 

Kartal ve Avcılar’da meslek liseliler buluştu

 

Devrimci Liseliler Birliği (DLB), Nisan ayında yapılması planlanan Meslek Liseli Kurultayı öncesinde İstanbul’un Kartal ve Avcılar ilçelerinde düzenlediği toplantılarla, meslek liselerinde yaşanan sorunları ve kurultay hazırlıklarını tartıştı.

Kartal’da meslek liseli DLB’liler, 23 Nisan’da gerçekleştirilecek olan Meslek Liseliler Kurultayı hazırlıkları ekseninde 27 ve 28 Şubat günleri farklı meslek liselerinden gelenlerle Meslek Liseli Buluşmaları yapıldı.

Buluşmada güncel siyasal süreçler üzerine tartışmalar yürütüldü, stajyer öğrencilerin haklarını kısıtlayan yasal düzenlemelere değinildi.

Ayrıca, meslek liselerinde artan gericilik ve cinsiyetçi eğitim üzerine konuşuldu ve yaklaşmakta olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde meslek liselilerin alanlara çıkmasının önemi üzerine tartışıldı. 23 Nisan’da gerçekleşecek olan Meslek Liselileri Kurultayı hazırlıkları üzerine planlamalar yapıldı.

DLB, 28 Şubat Pazar günü Avcılar’da “Meslek Liseli Buluşması” gerçekleştirdi. Sefaköy, Avcılar ve Esenyurt’taki farklı liselerden katılımın olduğu buluşmada, liseliler okullarında yaşanan sorunları aktardı, meslek liselerine yönelik saldırılar ve sermayenin hedefleri üzerinde duruldu. Okullardaki döner sermaye uygulamalarından staj sömürüsüne, meslek liseli gençliğe yönelik baskılardan sınav gündemine kadar birçok konuda gerçekleştirilen konuşmalarda mücadele yol ve araçları tartışıldı.

Meslek Liseli Bülteni’nin kullanımının da tartışıldığı buluşmada, kurultaya güçlü bir ön hazırlık gerçekleştirebilmenin önemi belirtildi, meslek liseli meclisleri kurma hedefinin altı çizildi.

Buluşma, DGB’nin 19 Mart’ta gerçekleştireceği 2. Genel Kurul çağrısıyla bitirildi.

 

 

 

 

YTÜ’de DGB’lilere taciz ve tehdit

 

YTÜ’lü DGB’liler olarak 19 Mart’ta İzmir’de gerçekleştireceğimiz genel kurulumuzun çağrısını 1 Mart günü Hazırlık Fakültesi’nde afiş ve stickerlarla gerçekleştirdik. Ardından bir reklam panosuna sticker asarken özel güvenlikler yanımıza gelip “buranın parasını veriyorlar, buraya asamazsınız” diyerek müdahale etmek istediler. Yani üniversitemizin panolarının bir kısmı satılığa çıkmış ve reklam panosu olmuştu. “Biraz kalsın, zaten sökeceğiz ama sizinle anlaşalım, reklam panosuna değil duvar panosuna yapıştırın” diyerek faaliyetimizi engellemeye çalıştılar. Ancak biz faaliyetimize devam edeceğimizi, üniversitelerin bizim olduğunu, kimsenin engelleyemeyeceğini söyledik.

Faaliyetimizi sürdürürken peşimizden takip etmeye devam ettiler. Kimsenin olmadığı ıssız ağaçlık bir yerde önümüzü kestiler. Araçtan inen özel güvenlik ve ÖGB amiri üzerimize yürümeye, kolumuzdan da tutarak bizi tehdit etmeye kalktı. Biz kararlılığımızı gösterince de indikleri beyaz arabayı göstererek ‘bakın burada araba var ona göre’ diyerek tehditlerine devam ettiler. Çalışmamızı savunmamız ve bu yaptıklarının tehdit ve taciz olduğunu belirtmemiz üzerine “sen de beni tahrik ediyorsun” diyerek tacizlerine devam ettiler.

Ardından birkaç öğrencinin bağrışmalar üzerine gelmesiyle ve bizim kararlı duruşumuzla teşhir olmaktan korkarak “siz gidin biz peşinizden geliyoruz” diyerek araçlarına bindiler. Ardından orta bahçeye geçtik. Orta bahçede de sivil polisler ve ÖGB’ler bizi izlemeye devam ettiler, ancak öğrencilerin yoğun olduğu ortabahçede müdahale etmekten çekindiler. Biz YTÜ’lü DGB’liler olarak bütün bu taciz, tehdit ve baskılara rağmen üniversitelerimizi savunmaya devam edeceğiz.

Bugün Reno’da işçilere saldıranlara, Kürdistan’da katliamlar yapanlara, Özgecan’ın, Cansel’in katili olan bu düzene karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. 19 Mart’ta İzmir’de yapacağımız genel kurulumuzu güçlü bir şekilde örgütlemeye devam edeceğiz. Gelecek yürüyüşümüzden vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz.

YTÜ’lü DGB’liler


 
§