4 Mart 2016
Sayı: KB 2016/09

MESS, devlet ve sendikal bürokrasi saldırıya geçti
Savaşa, sosyal yıkıma ve gericiliğe bütçe!
Sur’da yeni bir katliam hazırlığı
Katillere yasal koruma!
İşçi sınıfı, meşruluğuna yaslanarak kazanacaktır!
Sınıf devrimcileri fiili-meşru mücadeleye çağırdı
DİSK’ten saldırılara karşı eylemler
Esas sorun patronların mülkiyeti gasp etmesidir
Saadet Sakız işçilerinden ek zam talebi
“Karanlığa teslim olmayacağız!”
Renault’da kıyım ve direniş
Renault’da saldırı MİB’lilere gözaltı
Kadın İşçi Kurultayı Sonuç Bildirgesi
Türkiye’de kadın işgücü ve gelişimi - 4
Dünya kadın örgütlenme deneyimleri üzerine - 4
Bin yılların mirası
Komintern: Dünya devriminin partisi - A. Engin Yılmaz
Suriye’de ateşkes süreci ve savaş tehditleri
“Muhafazakarlar” geriliyor “Reformcular” güçleniyor
İsviçre’de ‘yabancı’ düşmanı yasa teklifi reddedildi
Devrimci gençlik faaliyetleri sürüyor
Bıjî Heştê Adarê
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Saadet Sakız işçilerinden ek zam talebi

 

İstanbul Esenyurt’ta kurulu bulunan, Nazar Sakız’ın da üreticisi olan Saadet Sakız fabrikasında 26 Şubat’ta gündüz vardiyasında işbaşı için işe gelen işçiler işe başlamadan önce bir süre kendi aralarında konuştular. İşçiler işe başladıktan yarım saat sonra ek zam talebiyle iş bıraktılar. Geçtiğimiz hafta işlerin azalması bahane gösterilerek 30 işçinin işten atıldığı Saadet Sakız’da bir süredir eski işçilerin ek zamlarla ilgili sıkıntıları vardı. Asgari ücrete yapılan zamdan sonra fabrikada 6 aylık işçi 7-8 yıllık işçiden daha fazla maaş alıyor.

İş durdurma önce Marsmallow bölümünde oldu. İşçiler makinaları kapatarak bölümlerinde oturdular. Üretim müdürünün gelmesini beklediler. Bir saat sonra Bonibon bölümünde de üretim durdu. Gündüz vardiyasıyla birlikte ve gece vardiyasındaki işçilerin bir bölümü Bonibon bölümünde toplandılar. İşçiler burada kendi aralarında konuşmaya başladılar. Bütün bölümlerde işçilerin ek zamlarla ilgili yoğun tepkisi vardı.

Bazı bölüm sorumluları ise işçilerin bu şekilde iş durdurmasının yasalara aykırı olduğunu söyleyerek eylemi kırmaya çalıştı. İşçilerin örgütlü olmaması ve işçiler arasındaki güvensizlikten kaynaklı tüm bölümlerde iş durdurma olmadı.

İşçilerin bekleyişi saat 09.30’da üretim müdürünün gelişine kadar sürdü. Üretim müdürü fabrikaya geldiğinde bazı bölüm sorumlularıyla toplantı yaptı, ardından sırayla bütün bölümleri dolaştı. Üretim müdürü bölümleri dolaşıp konuştuktan sonra işçilere açıklama yaptı. Açıklamada bu konuyu görüşüp bir karara bağlayacaklarını bildirdi. 1 saatlik iş durdurmanın ardından yapılan açıklama üzerine işçiler işbaşı yaptı.

 

 

 

 

Türk-İş’ten ‘kiralık işçi’ protestosu

 

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), kıdem tazminatında yapılan değişikliği ve iş kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısını 8 Şubat 2016 tarihinde TBMM’ye sevk edilen kanun tasarısını protesto etmek ve bu konularla ilgili imza kampanyası başlatmak için 29 Şubat’ta İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) binası önünde toplandı. Eylemde ilk önce konuşan Belediye-İş Sendikası İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Ahmet Mutuoğlu, kıdem tazminatının kırmızı çizgileri olduğunu söyleyerek işçi sınıfının saldırıya karşı sokağa çıkacağını söyledi.

Basın açıklamasını okuyan Türk-İş 3.Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım ise, tasarının “kiralık işçiliğe” yasal zemin oluşturduğunu söyledi. Yıldırım, bu tasarının istihdamın yüzde 60’nı oluşturan küçük ve orta büyüklükteki işletmelerinin istediği kadar kiralık işçi çalıştırmasının yolunu açacağına dikkat çekti. Yıldırım, kiralık işçi bürolarının işçi sınıfına güvencesizlik dayattığını ifade etti. Kiralık işçi bürolarının “kölelikten” bir farkı olmadığının altını çizen Yıldırım, kıdem tazminatı konusuna da değindi. Kıdem tazminatının Türk-İş’in kırmızı çizgisi olduğunu belirterek “Kazanılmış haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz”dedi.

Basın açıklaması imza masalarının açılmasıyla sona erdi.

 

 

 

 

Haribo’da direniş sürüyor

İstanbul Hadımköy’de kurulu bulunan Haribo’da Tek Gıda-İş Sendikası’nda örgütlenen işçilerin direnişi sürüyor. İş yeri temsilcisiyle birlikte bir işçinin 22 Şubat’ta işten atılmasına karşı üretimi durdurarak işbaşı yapmayan ve direnişe dışarıda devam eden Haribo Şeker fabrikası işçilerinin direnişi ikinci haftasında.

Direniş alanında gün boyu ses aracından konuşmalar yapılırken, ses aracından çalınan müziklerle de halaylar çeken işçiler bekleyişlerini sürdürüyor. Fabrikada şu an üretim devam etmezken Haribo patronu ise iş ilanlarıyla işçi alımına başlamış bulunuyor. İş ilanı için gelen bazı işsizler de direnişi görüp iş başvurusu yapmaktan vazgeçerek işçilerin yanında zaman geçiriyor. Ayrıca çevre fabrikalardan ve yoldan geçenler de alkış ve kornalarla direnişe destek veriyor.





Atilla Makina’da sendika düşmanlığı ve kıyım

 

Kocaeli Arslanbey OSB’de kurulu Atilla Makina’da çalışan işçiler sendikada örgütlenmelerinin ardından patronun sendika düşmanlığı ile karşılaştılar. İki ayrı fabrikası bulunan ve toplam 428 işçinin çalıştığı Atilla Makina’da, işçilerin Çelik-İş Sendikası’na üye olduğu haberini alan patron 10 işçiyi işten attı.

“Daralma” bahanesiyle işçileri işten atan Atilla Makina patronu, hemen ardından iş ilanı vererek işçi alacağını duyurmasıyla sendika düşmanlığını belgeledi.

 
§