4 Mart 2016
Sayı: KB 2016/09

MESS, devlet ve sendikal bürokrasi saldırıya geçti
Savaşa, sosyal yıkıma ve gericiliğe bütçe!
Sur’da yeni bir katliam hazırlığı
Katillere yasal koruma!
İşçi sınıfı, meşruluğuna yaslanarak kazanacaktır!
Sınıf devrimcileri fiili-meşru mücadeleye çağırdı
DİSK’ten saldırılara karşı eylemler
Esas sorun patronların mülkiyeti gasp etmesidir
Saadet Sakız işçilerinden ek zam talebi
“Karanlığa teslim olmayacağız!”
Renault’da kıyım ve direniş
Renault’da saldırı MİB’lilere gözaltı
Kadın İşçi Kurultayı Sonuç Bildirgesi
Türkiye’de kadın işgücü ve gelişimi - 4
Dünya kadın örgütlenme deneyimleri üzerine - 4
Bin yılların mirası
Komintern: Dünya devriminin partisi - A. Engin Yılmaz
Suriye’de ateşkes süreci ve savaş tehditleri
“Muhafazakarlar” geriliyor “Reformcular” güçleniyor
İsviçre’de ‘yabancı’ düşmanı yasa teklifi reddedildi
Devrimci gençlik faaliyetleri sürüyor
Bıjî Heştê Adarê
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sınıf devrimcileri fiili-meşru mücadeleye çağırdı

 

Sınıf devrimcileri kıdem tazminatının gaspı, özel istihdam büroları gibi sınıfa yönelik saldırılara karşı etkinlik ve faaliyetlerle mücadele çağrısını sürdürüyor.

Mamak’ta panel

Mamak İşçi Kültür Evi, sermaye sınıfının güncel saldırısı olan kıdem tazminatı fonu uygulaması ile ilgili 27 Şubat’ta panel gerçekleştirdi. Afiş, el ilanı ve ev ziyaretleri ile ön çalışması yapılan etkinliğe panelist olarak ÇHD Üyesi Avukat Evin Konu ile Tez Koop-İş Genel Örgütlenme Uzmanı Ömür Özbey katıldı.

Etkinlik İşçi Kültür Evi temsilcisinin açılış konuşmasının ardından Evin Konuk’un sunumu ile başladı. Konuk, sermayenin, işçi sınıfına dönük saldırılarında önüne çıkan engellerden bahsetti ve kıdem tazminatının, bunun önemli bir kesimini oluşturduğunu belirtti. Bu anlatımının yanı sıra yasadaki değişikliklerin ayrıntılarına da değindi.

Ardından Ömür Özbey’in sunumuna geçildi. Özbey sunumunda sık sık işçi sınıfının örgütlenme deneyimlerinden örnekler verdi. Kıdem tazminatı üzerinden de yasanın işçileri kandıracak cümlelerle hazırlandığını belirtti. Özbey, saldırılara karşı eylemli bir mücadele hattı örerek sokakları doldurabilmek gerektiğini vurguladı.

İşçi Kültür Evi adına yapılan konuşmada ise emperyalist kapitalizmin çok yönlü kriz içinde olduğu vurgulanarak bunun yansıması olan saldırılara işçi sınıfının kendi sınıf penceresinden bakması gerektiği ve meselelere iktisadi saldırılar sınırlarında değil iktidar perspektifi ile yaklaşılması gerektiği belirtildi.

Panel tartışma bölümünün ardından sona erdi.

SİB mücadele çağrısını büyütüyor!

Sincan İşçi Birliği (SİB) meclis toplantısında aldığı kararlar doğrultusunda kıdem tazminatına yönelik saldırıları teşhir eden çalışmalarını sürdürüyor. İşçi ve emekçilerin yoğun olarak kullandıkları güzergahlara konuya ilişkin yazılamalar yapılırken Grev gazetesinin kıdem tazminatı ve özel istihdam bürolarını işleyen duvar gazetesi de işçi servis güzergahlarına yaygın bir şekilde asıldı.

Metal İşçileri Bülteni’nin son sayısı da Arçelik, Man, Termikel, Türk Traktör işçilerinin yanı sıra Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan işçilere ulaştırıldı.

Sincan İşçi Birliği, iki haftadır yürüttüğü kıdem tazminatı çalışmasını “İşte özgür dünya” filminin gösterimi ile sürdürdü.

Ümraniye MİB’den işçi toplantısı!

Ümraniye Metal İşçileri Birliği, son dönemde işçi sınıfına yönelik kapsamlı saldırılara dair 28 Şubat’ta toplantı gerçekleştirdi.

Metal işçilerinin katıldığı toplantıda “Güvenceli esnek çalışma” yasa tasarısı ve kıdem tazminatının fona devredilmesi sonucu çalışma yaşamında nasıl karşılık bulacağı tartışıldı. Yasa tasarısının maddeleri tek tek açılarak, saldırı ile özel istihdam bürolarının yaygınlaşacağı ve kiralık işçiliğin tüm sektörlerde artacağı konuşuldu. Güvencesiz çalışmanın yasal güvenceye alınması ile birlikte kıdem tazminatı hakkının fiilen ortadan kalkacağı söylendi. Ardından toplantıda sermayenin saldırılarına karşı nasıl bir yol izlenmesi gerektiği üzerine sohbetler gerçekleştirildi. Son süreçte ek zamlar üzerine yaşanan eylemlilikler, işgaller ve iş durdurmalar değerlendirildi. Sınıfın içerisinde fiili-meşru mücadele yöntemlerinin yaygınlaştığına dikkat çekildi. Son olarak ek zam talebiyle 6 Mart’ta yapılacak eylemler tartışıldı ve bölgede yapılabilecekler üzerine somut planlamalar gerçekleştirildi. Ümraniye MİB Meclisi’nin oluşturulması üzerine karar alınarak toplantı bitirildi.

Metal İşçileri Bülteni fabrikalara ulaştırılıyor

Metal İşçileri Birliği, mücadeleyi Tuzla Serbest Bölge’de bulunan metal fabrikalarına taşımaya devam ediyor. 6 Mart’ta ek ücret zamları için gerçekleştirilecek işçi buluşmasının çağrısı bölgedeki fabrikalara taşındı. Dağıtım esnasında birçok işçi ile sınıfa yönelik saldırılara ilişkin sohbet edildi.

 

 

 

 

MİB Ege Meclisi toplandı

 

MİB Ege Meclisi toplantısında 6 Mart’ta örgütlenecek eylem üzerine tartışıldı.

Metal işçilerinin bir haftadır çalışmalarını sürdürdüğü MİB Ege Meclisi toplantısı 28 Şubat'ta gerçekleştirildi. Meclis toplantısının gündeminde ilk olarak Bursa ve Kocaeli’deki metal işçilerinin 6 Mart’ta yapacakları eylemler vardı. Asgari ücret zamları, kıdem hakkının gaspı ve kiralık işçi büroları başta olmak üzere sermayenin topyekûn saldırılarına topyekûn karşılık verebilmek amacıyla metal işçileri de çağrılarını tüm sektörlerde çalışan işçilere yaptı.

Metal işçilerinin çağrısına petrokimya, tekstil ve belediye işkollarından da yanıt geldi. Ancak en anlamlı yanıtı Söke’de ücret alacakları için üretimi durduran Elit Madencilik işçileri verdi.

Meclis ilk olarak MİB adına yapılan açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmada, 6 Mart eyleminin önemine vurgu yapıldı. Bursa ve Kocaeli’de yapılacak eylemlerin önemine değinildi ve Ege’de neler yapılacağını tartışmak için söz işçilere bırakıldı. Söz alan petrokimya, tekstil ve belediye işçileri metal işçilerinin 6 Mart çağrısını anlamlı bulduklarını ifade ettiler, çalıştıkları fabrikalarda ve sanayi bölgelerinde çalışmasını yürüteceklerini beyan ettiler. Elit Madencilik işçileri de meclis toplantısına gelmeden önce Söke’de arkadaşları ile birlikte toplantı yaptıklarını ve 6 Mart eylemini değerlendirdiklerini belirtti. Madenciler, 6 Mart’ta Ege buluşması için İzmir’de olacaklarını ve bunun için çalışma yürüterek aileleriyle birlikte alanlarda yerlerini alacaklarını dile getirdiler.

Meclise Manisa, Gaziemir, Çiğli AOSB ve Aliağa’dan metal ve petrokimya işçileri, Kocaer ve Gürmak direnişçileri, Torbalı ve Buca BEGOS’tan tekstil işçileri, belediye işçileri katılarak söz aldılar.

Meclis toplantısında alınan kararlar şöyle:

* 6 Mart günü saat 13.00’te Karşıyaka İzban’da eylem yapılacak.

* 6 Mart eylem komitesi oluşturuldu ve bu komiteyle demokratik kitle örgütlerine çağrı yapılacak.

* 6 Mart için tüm çalışma alanlarında etkin bir faaliyet yürütülecek; bunun için afiş, bildiri ve bir dizi araçla fabrikalara seslenilecek.

* Elit Madencilik işçilerinin İzmir’e gelişini sağlamak için fon oluşturulacak ve Söke’de 6 Mart’tan sonra maden işçileri ile dayanışma için bir eylem örgütlenecek.

* Meclis toplantısında, son olarak değişik sektörlerden işçilerden fabrikalar ve sektörler arası bir kurulun oluşabilmesi için Ege İşçi Birliği kuruldu.

 
§