4 Mart 2016
Sayı: KB 2016/09

MESS, devlet ve sendikal bürokrasi saldırıya geçti
Savaşa, sosyal yıkıma ve gericiliğe bütçe!
Sur’da yeni bir katliam hazırlığı
Katillere yasal koruma!
İşçi sınıfı, meşruluğuna yaslanarak kazanacaktır!
Sınıf devrimcileri fiili-meşru mücadeleye çağırdı
DİSK’ten saldırılara karşı eylemler
Esas sorun patronların mülkiyeti gasp etmesidir
Saadet Sakız işçilerinden ek zam talebi
“Karanlığa teslim olmayacağız!”
Renault’da kıyım ve direniş
Renault’da saldırı MİB’lilere gözaltı
Kadın İşçi Kurultayı Sonuç Bildirgesi
Türkiye’de kadın işgücü ve gelişimi - 4
Dünya kadın örgütlenme deneyimleri üzerine - 4
Bin yılların mirası
Komintern: Dünya devriminin partisi - A. Engin Yılmaz
Suriye’de ateşkes süreci ve savaş tehditleri
“Muhafazakarlar” geriliyor “Reformcular” güçleniyor
İsviçre’de ‘yabancı’ düşmanı yasa teklifi reddedildi
Devrimci gençlik faaliyetleri sürüyor
Bıjî Heştê Adarê
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Renault’da kıyım ve direniş

 

Bursa’daki Renault fabrikasında işçilerin ek zam talebiyle başlattıkları eylemlerin Metal Fırıtınası’ndaki gibi diğer fabrikalara da sıçramasından korkan MESS, Türk Metal ve Renault yönetimi, sermaye devletinin de desteğiyle Renault işçilerine yönelik saldırıya başladı.

29 Şubat gecesi itibarıyla önce 00.00-08.00, ardından 08.00-16.00 vardiyasını iptal eden Renault yönetimi işçi kıyımına başladı.

Birleşik Metal-İş tarafından yapılan açıklamada ise ilk etapta 10, ardından ise 12 işçinin işten atıldığı belirtildi.

Ancak yemekhane eyleminde hakkında tutanak tutulan bütün Renault işçilerinin işten çıkarıldığı da gelen bilgiler arasında.

29 Şubat’ta 16.00-24.00 vardiyası da iptal edilirken yönetimle işbirliği içerisinde fabrika önüne TOMA ve çevik kuvvet yığıldı. Sermayenin işten atma saldırısını ve Renault yönetimini korumak için devletin kolluk güçleri harekete geçti. Yönetim işçilere mesaj atarak işçileri fabrikaya işbaşı yapmaya çağırarak işçileri bölmeye çalıştı.

Serdaroğlu açıklama yaptı

İşçiler ise Birleşik Metal-İş 5 Mayıs Şubesi önünde toplanırken, Adnan Serdaroğlu’nun gelmesinin ardından bir açıklama yapıldı. İşten atmalara tepki gösterilirken eylem çizgisine dair net bir bilgi verilmedi. Serdaroğlu, ardından şubede bir basın toplantısı düzenleyerek “Süreçte yönetimle seçim yapılması noktasında mutabakata vardık, fakat yönetim işçileri işten attı” dedi. Yönetimin AKP hükümetinin ve MESS’in baskısıyla “yasa dışı” birtakım adımlar attığını söyleyen Serdaroğlu, “İşten atma kırmızı çizgimiz” dese de eylemli sürece dair net bir tutum ortaya koymadı. Açıklamada, uluslararası imzalanan protokole “sadık” kalınıp bekleneceği belirtilerek 2017 yılı hedefi ileri sürüldü.

Renault işçisi: “Arkadaşım yoksa üretim yok”

Sendika önünde yürüyüşe geçilirken polis de işçilerin yürüyüşüne engel olmaya çalışsa da işçiler kararlılıklarını ortaya koyarak yürüyüşe geçti. OSB içerisinde yaptıkları yürüyüşle seslerini duyuran işçiler fabrika önünde toplanarak açıklama yaptı. Açıklamada, işten atılan işçiler işe geri alınana kadar “üretim yok” dendi. Ardından eylemin sonlandırıldığı duyuruldu.

Renault’da işçi kıyımının başlamasının ardından Metal İşçileri Birliği (MİB) yaptığı açıklamada saldırıyı püskürtebilmek için Renault işçilerinin birlik olması gerektiğini belirtti. Saldırının tüm metal işçilerine yapıldığını ifade eden MİB, dayanışmaya çağırdı.

İşçilere polis saldırısı

İşten atma saldırısına karşı 1 Mart’ta fabrikada üretim durdurulurken diğer vardiyalardaki işçiler de fabrika önüne gelerek işten atma saldırısını durdurmaya çalıştı.

Fabrika yönetimi, işçilerin eylemlerinin toplu sözleşmeye aykırı olduğunu iddia ederek işçi kıyımına dayanak yaratmaya çalışırken, işçiler ise taleplerini şöyle açıkladılar:

Renault işçileri olarak tavrımız belli. İsteklerimiz kabul edilmeden işe başlamayacağız. Taleplerimiz şunlar:

1. İşten çıkarılan arkadaşlar işe geri dönecek.

2. Asgari ücret farkları alınacak.

Bu isteklerimiz alınmadan iş yapılmayacak! Arkadaşlar sonuna kadar devam edip kazanacağız. Hafta sonuna kadar zamanları var. Son kozları tüm haklarımızı alacağız. Ölmek var, dönmek yok!”

İşten atılmaları engellemek için fabrika dışında toplanan Renault işçilerine polis gaz bombası attı. İşçiler “İşçiye uzanan eller kırılsın!” sloganıyla polise tepki gösterdiler. Polis saldırısı sırasında çok sayıda işçi gazdan dolayı fenalaşırken bir işçinin ise hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Saldırı sırasında 10 civarında işçi ise gözaltına alındı.

Saldırının ardından Emek Metro İstasyonu çıkışında toplanan işçiler eylemlerini sürdürdü.

Bu sırada montaj ve kaporta bölümünde üretime 3 günlük ara verildiği, Mekanik, ILN ve ambarlarda çalışan işçilerin ise 2 Mart sabah 07.30’da işbaşı yapmak üzere fabrikaya çağrıldığı öğrenildi. Tüm bu saldırılar yaşanırken fabrikadaki işçiler ise üretimi durdurmaya devam etti.

İşçilerin fabrika önündeki bekleyişi devam ederken baskı ve tehditlerini sürdüren polis gözaltı saldırısını devreye soktu. İkinci gözaltı saldırısıyla birlikte toplam 24 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar 2 Mart’ta “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme yönetme bunların hareketlerine katılma” gerekçesiyle savcılık tarafından tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edildi. Akşam geç saatlere kadar devam eden mahkeme neticesinde işçiler serbest bırakıldı.

Yan sanayide üretim durdu

Renault’da vardiyaların iptal edilmesi ve ardından işçilerin üretime başlamaması nedeniyle yan sanayi fabrikalarda da üretimde durmalar yaşandığı öğrenildi. Renault’ya çalışan Martur ve DJC ile Beyçelik’te de üretim durdu.

Baskılar sonuç verdi, üretim başladı

Gün boyunca süren saldırı ve baskılar 1 Mart gece saatlerinde sonuç verdi ve korkutulan işçiler işbaşı yaptı.

2 Mart sabahı ise B vardiyasındaki bir dizi işçinin kartının okunmadığı ve “disiplin soruşturması kapsamında idari izne çıkarıldıkları” belirtildi.

Son yaşanan gelişmeler nedeniyle Renault yönetiminin yeni kıyımlara hazırlandığı düşünülüyor.

 

 

 

 

Kocaeli’den Sakarya’dan metal işçisi kardeşler...

Kurtuluş yok tek başına!

 

Mayıs ayındaki görkemli direnişimizin bir kalesi olan ve direnişleri ile tarih yazan Renault işçilerine yönelik bugün işten atma saldırısı gerçekleştirildi. Diğer direniş fabrikalarında işten atma saldırısı ile onlarca yüzlerce işçi arkadaşımızın ekmeği ile oynayan MESS, şimdi de, bugüne kadar işten atma saldırısını gerçekleştiremediği Renault fabrikasına yöneldi.

Metal işçisi kardeşler!

Renault işçileri üzerinden oynanan oyun ve işçiye yönelik saldırı gerçekte tüm metal işçilerine yapılmış bir saldırıdır. Çünkü asgari ücret sonrası ek zam talebi ile tekrardan fabrikalarımızda birleşmeye başladık. Yetmedi tüm fabrikalardan ortak bir şekilde alanlara çıkmaya hazırlandık ve hazırlanıyoruz. Geçirilmek istenen kıdem tazminatı yasası ve kiralık işçiliğin önünü açan yasalar öfkemizi bir kat daha bilemekte. İşte bunu gören MESS ve sermaye Renault’yu kırarak bizim mücadelemizi kırmak istiyor. Renault’yu kırarak direnişin son kalesini yıkarak işçi sınıfına gücünü göstermek, işçi sınıfına yönelik saldırılarda kararlılığını bir kez daha göstermek istiyor.

Bu yüzden şimdi yapılması gereken Renault’ya yönelik saldırıyı iyi anlamak ve sınıfımıza dönük saldırılara karşı tek vücut olmak. Sınıfımıza dönük saldırılar her geçen gün artarken 2017’yi beklemek gibi tutumların bizi köleliğe iteceğini unutmayalım.

Haydi Ford Otosan, Toyota, Hyundai, Federal Mogul, Enpay, Snop, Dytech, Otokar, Noksel, Bekaert, Baysan Trafo, Magna Otomotiv, B Plas ve daha ismini sayamadığımız fabrikadan işçiler, bugün direnmezsek yarın dilenecek konuma itilecek, daha ağır çalışma koşullarına mahkum kalacak ve çocuklarımıza insanca bir yaşamı bırakamayacağız.

Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!

Kocaeli Metal İşçileri Birliği
29 Şubat 2016

 
§