25 Aralık 2015
Sayı: SYKB 2015/01 (48)

Zorbalığa karşı direniş, gelecek için mücadele!
Baskı ve zorbalığa karşı birleşik mücadeleye!
Kürtler cephesinden 2015 yılı...
Kürt halkıyla dayanışma seferberliğine!
Kürdistan’da saldırılara karşı direniş büyüyor
Geçici gerilim son buldu
Kamu alanında yeni saldırılar ve görevler
2015 fiili direnişlerle geçti
Sınıf çalışmasının sorunları üzerine
Tekstil işçisi sefalet koşullarına mahkûm değildir
“Adliye işçilerinin onurlu direnişini destekliyoruz!”
NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü - 3 - H. Fırat
Sermaye devletinin dış politika sefaleti
Avrupa’da Kürt halkıyla dayanışma
İsrail Filistinlilere yönelik saldırılarına ara vermiyor
“Siz neden ölmediniz?” mesajı
19 Aralık Katliamı eylemlerle lanetlendi
Sınıf devrimcilerinden 19 Aralık anmaları
Erbay ve Öter Gazi’de uğurlandı!
“Çeyiz hesabı”ndan sömürü ve soygun çıktı!
Gözaltında, cezaevlerinde cinsel şiddet artıyor
Yaşar Nezihe Bükülmez
DGB İstanbul İl Meclisi toplandı
Gençlerin önünde iki seçenek var
“Ölmeyi bildiğimiz sürece özgürlük yok olmaz!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

DGB İstanbul İl Meclisi toplandı

 

Devrimci Gençlik Birliği (DGB) İstanbul İl Meclisi, çeşitli üniversitelerden öğrencilerin katılımıyla DGB bürosunda 23 Aralık günü toplandı. Meclis toplantısı, gündemlerin belirlenmesi ile başladı. Aralık ayı değerlendirmesi, emperyalist savaş ve saldırganlık, Kürdistan’da yürütülen kirli savaş, genel olarak ve üniversitelerde artan baskı politikaları, polis ve soruşturma terörü, 31 Aralık yıl sonu etkinliğinin planlaması, genel kurul, kurumun düzen ve işleyişi konuşuldu.

Yapılan değerlendirmede Aralık ayında DGB’nin de katılım sağladığı MİB sempozyumu ve sınıf mücadelesi üzerine konuşuldu. Sonrasında ise Aralık ayında gerçekleştirilen Erdal Eren anması ve devrimci miras üzerinden devam eden konuşmalar, Aralık ayındaki diğer katliamlar ve devletin katliamcı geleneği üzerine yapılan tartışmalarla devam etti. Gerçekleştirilen toplumlar tarihi sunumu ve bundan sonraki eğitim başlıkları, tartışma konuları üzerine konuşuldu. Ayrıca her Cuma gerçekleştirilen film gösterimleri değerlendirildi.

Emperyalist-kapitalist sistemin içinde bulunduğu kriz, Ortadoğu’da yaşanan savaş ve bu savaşın en büyük destekçilerinden olan Türk sermaye devletinin Kürdistan’da yürüttüğü imha ve baskı politikaları, her geçen gün artan devlet terörü hakkında konuşuldu. Bu emperyalist-kapitalist savaş ve saldırganlığın, baskı politikalarının dolaysız bir sonucu olarak toplumun en dinamik kesimlerinden olan öğrenci gençliği sindirmek üzere üniversitelerde artan polis ve soruşturma terörüne dair konuşmalar gerçekleştirildi. Bu gericilik döneminde mücadelenin nasıl büyütüleceği ve saldırılara karşı somut olarak neler yapılacağı üzerinden çeşitli öneriler ve tartışmalar yapıldı.

“‘Gelecek’ üzerine tartışmak vebirlik’te yürümek...”

5 Mart’ta gerçekleştirilecek DGB 2. Genel Kurulu’nun böylesi bir süreçteki önemi üzerine konuşuldu. Genel kurula güçlü gidebilmek adına öncesinde neler yapılabileceği tartışıldı ve somut planlamalar yapıldı. “Geleceğe yürüyoruz” şiarıyla örgütlenecek genel kurulun, tartıştılan politik gündemlere devrimci müdahale ve bu müdahalenin merkezileştirilmesi demek olduğu vurgulandı. Sokak röportajı, duvar gazetesi, beyanname çalışması, afiş, bildiri gibi araçlar üzerinden içinden geçilen süreçte “gelecek nedir?” içerikli bir çalışma yapılmasına karar verildi. Başta Ortadoğu olmak üzere emperyalist savaş ve saldırganlık tırmandırılırken, milyonlarca insan katledilip, evsiz bırakılıp, göçe zorlanırken, sokağa çıkma yasakları, sokak ortasında infazlar, Kürt halkına imha ve asimilasyon dayatılırken, üniversitelerde IŞİD’ci çeteler saldırlar düzenlerken “gelecek nedir?” sorusunun sorulacağı ve geleceğin mücadelede olduğu, devrimde olduğu gerçeğinin öne çıkartılacağı bir çalışma planlandı.

31 Aralık günü gerçekleştirilecek yıl sonu etkinliği üzerine planlamaların, kurumun düzen ve işleyişi üzerine görev dağılımının yapılmasıyla meclis toplantısı son buldu.

Kızıl Bayrak / Kadıköy

 

 

 

 

‘BÜT’ hakkı isteyen öğrencilere saldırı

 

Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü’nün bütünleme sınavını kaldırarak yaz okulunu zorunlu yapmasına karşı öğrenciler 22 Aralık’ta rektörlüğe yürümek istedi.

Ellerinde dövizlerle yürürken ‘çevik’ kıyafetli ÖGB’lerin barikatıyla karşılaşan öğrenciler bu barikatı aşmayı başardılar. Sonrasında ise polis ve TOMA’nın saldırısıyla karşılaşıldı.

Polis saldırısının ardından gerçekleşen forumdan sonra öğrenciler İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Öğrencilerin kararlı duruşu sonuç getirerek rektörlük 3 öğrenci ile görüşmeyi kabul etti. Ancak görüşmeden sonuç çıkmadı.

 

 

 

 

 

Ankara DLB’liler toplandı

 

Ankara DLB, 17 Aralık’ta toplantı yaparak yeni dönemi planladı. İlk olarak Erdal Eren anmasının örgütlenme süreci üzerinde durulan toplantıda, eğitim, okul yürütmeleri ve meclisleri, anti-faşist mücadele, yerel bülten, kültür-sanat atölyesi ve maddi sorunlar gibi birçok konu tartışılarak yeni dönemdeki yol hattı çizildi.

DLB şiir atölyesi çalışması

Kartal Devrimci Liseliler Birliği 22 Aralık’ta şiir atölyesini topladı. Şiir atölyesinin bu haftaki konusu, edebiyat akımları oldu. 17. yüzyıldan bu yana birçok edebiyat akımının doğduğu görüldü ve akımlar üzerine notlar alındı.

 

 

 

 

Mersin Üniversitesi’nde faaliyetler sürüyor!

 

Hemen her gün katliam, gözaltı ve tutuklama haberlerinin geldiği bu süreçte Mersin Üniversitesi öğrencileri de çeşitli faaliyetlerle saldırılara dikkat çekti.

Kürt halkıyla dayanışma çağrısı

21 Aralık’ta Mersin Üniversitesi öğrencileri Kürdistan’da yapılan katliamlara, sokağa çıkma yasaklarına karşı dikkat çekme amaçlı ses çıkarma eylemi yaptılar. Öğrencilerin en yoğun olduğu yemekhane ve çarşı diye nitelendirilen yerlerde ajitasyonlar çekilerek, öğrencilerin ses çıkarma eylemine destek vermesi istendi. Ajitasyon konuşmaları yanında “Direnen Kürt halkı yalnız değildir!”, “Katil devlet hesap verecek!” sloganları da atılarak, alkışlarla katliamlar protesto edildi.

Tutsak öğrencilerle dayanışma büyüyor

Ayrıca Mersin Üniversitesi’nde geçen hafta tutsak düşen, aralarında DGB’li Ezgin Boyraz’ın da olduğu öğrenciler için üniversite bileşenleri tarafından ortak planlamalar yapıldı. Hafta boyunca tutsak öğrencileri gündemde tutmaya yönelik yapılan planlamalarda; tutsaklarla dayanışma standlarının açılması, öğrencilerin zindanlara atılmasına tepki amaçlı okudukları fakültelere fotoğrafların asılması ve de pankartlarla tutuklama terörü protesto edilecek.

Mersin DGB’den devrimci faaliyet

Mersin DGB 21 Aralık’ta üniversitede tutuklama terörüne tepki olarak faaliyet gerçekleştirdi. “Baskılar bizi yıldıramaz!” şiarlı afişler üniversitenin birçok noktasına asıldı. Ayrıca üniversitenin çeşitli yerlerine “Ezgin, Talha, A.Kadir, Vedat… 7 gündür eğitim hakları engelleniyor! Tutsak öğrencilere özgürlük!”, “Paris Komünü’nden Kürdistan sokaklarına barikat barikat direneceğiz!”, “Kürdistan’da katliam, burada tutuklama terörü!” şiarlı yazılamalar yapılarak tutuklamalara ve Kürdistan’daki katliamlara dikkat çekildi.

 
§