25 Aralık 2015
Sayı: SYKB 2015/01 (48)

Zorbalığa karşı direniş, gelecek için mücadele!
Baskı ve zorbalığa karşı birleşik mücadeleye!
Kürtler cephesinden 2015 yılı...
Kürt halkıyla dayanışma seferberliğine!
Kürdistan’da saldırılara karşı direniş büyüyor
Geçici gerilim son buldu
Kamu alanında yeni saldırılar ve görevler
2015 fiili direnişlerle geçti
Sınıf çalışmasının sorunları üzerine
Tekstil işçisi sefalet koşullarına mahkûm değildir
“Adliye işçilerinin onurlu direnişini destekliyoruz!”
NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü - 3 - H. Fırat
Sermaye devletinin dış politika sefaleti
Avrupa’da Kürt halkıyla dayanışma
İsrail Filistinlilere yönelik saldırılarına ara vermiyor
“Siz neden ölmediniz?” mesajı
19 Aralık Katliamı eylemlerle lanetlendi
Sınıf devrimcilerinden 19 Aralık anmaları
Erbay ve Öter Gazi’de uğurlandı!
“Çeyiz hesabı”ndan sömürü ve soygun çıktı!
Gözaltında, cezaevlerinde cinsel şiddet artıyor
Yaşar Nezihe Bükülmez
DGB İstanbul İl Meclisi toplandı
Gençlerin önünde iki seçenek var
“Ölmeyi bildiğimiz sürece özgürlük yok olmaz!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Avrupa’da Kürt halkıyla dayanışma

 

Sermaye devletinin Kürt halkına yönelik katliamcı politikası tırmanırken, Avrupa’da katliama yönelik tepkilerin gösterildiği ve Kürt halkının direnişinin selamlandığı eylemler yapıldı.

Frankfurt

19 Aralık’ta Demokratik Güçbirliği Platformu’nun çağrısıyla bir eylem gerçekleştirildi. Eyleme DİDF, ATİK, AGİF, Birleşik Haziran Hareketi, ADHK gibi Türkiyeli kurumlar ile bazı yerli gruplar da bayrak ve flamalarıyla katıldılar.

Eylemde TKİP imzalı, “Kahrolsun sömürgecilik, Kürt halkına özgürlük!” yazılı pankart taşınırken, BİR-KAR da bayraklarıyla katılım gösterdi. Ayrıca TKİP/ YDK imzalı, “Kürt halkı yalnız değildir, dayanışmayı büyütelim!” başlıklı bildiri yaygınca dağıtıldı.

Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu  ve binlerce kişinin katıldığı coşkulu eylemde devletin Kürdistan’da yürüttüğü kirli savaşın yanı sıra, Aralık ayının diğer katliamları olan Maraş, 19 Aralık ve Roboski katliamları da protesto edildi.

Merkezi istasyonda başlayan ve Alter Oper Meydanı’nda sona eren yürüyüşün ardından kısa bir miting gerçekleştirildi. Marş eşliğinde yapılan saygı duruşunun ardından, eylemi örgütleyen kurumlar adına Türkçe, Almanca ve Kürtçe konuşmalar gerçekleştirildi. Gerek yapılan konuşmalara ve gerekse de yürüyüş boyunca atılan sloganlara Kürt halkının ortaya koyduğu dişe diş mücadelenin coşkusu yansırken, “müzakere masasının” tekrar kurulması gerektiğine yönelik çağrılar da yapıldı.

Paris

19 Aralık’ta, Türkiyeli emekçilerin yoğun olarak yaşadığı Paris 10. bölge Strasbourg St-Denis’de anma yapıldı. İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu’nun (BİR-KAR) aralarında olduğu Türkiye’den devrimci, ilerici örgütlerin çağrısıyla gerçekleşen anma, Maraş’tan Roboski’ye, 19 Aralık’tan günümüze devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşuyla başladı.

Ortak metnin Türkçe ve Fransızca okunmasıyla devam eden eylemde Türk sermaye devletinin yaşamın her alanında süren baskı ve katliamlarına karşı ortak mücadele ve birleşik direnişi büyütme çağrıları yapıldı.

20 Aralık’ta ise Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) ve Kürt Kadın Hareketi’nin çağrısıyla Bastille Meydanı’nda kitlenin toplanmasıyla Republique Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirildi. Meydanda şehit düşenler anısına saygı duruşu yapıldı ve kurumlar adına yapılan konuşmalarla eylem bitirildi.

Bielefeld

Kürt Toplum Merkezi Nav-Dem ile Bielefeld ve Çevresi Demokratik Güç Birliği’nin çağrısıyla 19 Aralık’ta Almanya'nın Bielefeld kentinde eylem yapıldı. Rathaus’un önünde başlayan yürüyüş Bielefeld Garı’nda son buldu.

BİR-KAR’ın da aralarında bulunduğu ilerici, devrimci kurumların katıldığı eylemde katılan kurumlar adına Almanca ve Kürtçe olarak kısa konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda devlet terörü teşhir edildi. Türk devletinin saldırgan politikalarını, Kürt halkının ölümüne direnişiyle boşa düşürdüğü ve bunun devam ettiği vurgulandı.

Düsseldorf

Kürdistan’daki devlet terörü, 19 Aralık’ta Almanya’nın Düsseldorf kentinde binlerce kişinin katıldığı eylemle protesto edildi. NAV-DEM’in çağrısı ile yapılan yürüyüşe, Kürt emekçilerin yanı sıra Türkiye’deki devrimci parti ve kurumlardan TKİP, BİR-KAR, Avrupa Devrimci Gençlik Birliği (RJ), MKP, TKİB ve DİDF’in yoğun bir katılımı gözlenirken yerli kurumlardan MLPD de eyleme desteğini sundu.

Toplanma yerinde, kurumlar adına yapılan konuşmaların ardından şehrin en işlek sokaklarında yapılan yürüyüş boyunca, özellikle Kürt emekçileri tarafından coşkuyla atılan ve sömürgeci devleti cepheden hedef alan sloganlar öne çıktı.

Stuttgart

Almanya’nın Stuttgart kentinde 19 Aralık'taki eylemde de kirli savaş protesto edildi, Kürt halkının direnişi selamlandı. Kürt hareketinin çağrısıyla gar meydanında toplanan, aralarında Türkiyeli kurumların yanı sıra MLPD ve otonomcu grupların da yer aldığı kitle şehir merkezine yürüdü. Şehir merkezine gelindiğinde yapılan Kürtçe ve Almanca konuşmalar çevredekiler tarafından ilgiyle dinlendi. Daha sonra Wilhemsplatz Meydanı’nda miting yapıldı.

Hamburg

20 Aralık’ta Demokratik Güçbirliği’nin çağrısıyla Hochmann Platz’da toplanıldı. Yerli parti ve kurumlardan MLPD ve antifaşist kurumların yanı sıra Nev-Dem, BİR-KAR, ATİK, ADHK ve AGİF gibi kurumlar flamalarıyla ve pankartlarıyla alandaydılar. Konuşmaların ardından yürüyüşle Türkiye Konsolosluğu’nun önüne gelindi ve burada Türk sermaye devletini teşhir eden konuşmalar yapıldıktan sonra eylem sonlandırıldı.

 

 

 

 

Arjantin’de emekçiler ayakta

 

Arjantin’de yeni başa gelen Cumhurbaşkanı Mauricio Macri’nin emekçilere yönelik ‘kemer sıkma’ ve yeni saldırı paketlerine karşı öfke sokaklara taştı.

Önceki hafta yapılan eylemlerin ardından 22 Aralık’ta en kitlesel eylemlerden biri yapıldı. Binlerce kişi Plaza de Mayo’da toplanarak sermaye devletini ve emekçileri hedef alan ekonomik-sosyal saldırıları protesto etti.

Yıl sonu primlerinin kaldırılması en çok tepki toplayan başlık olurken, devalüasyon kararı ve devamında gelecek enflasyon da protestoların hedefindeydi.

Eylemlerde ayrıca, bu gibi saldırılarla beraber artan işsizlik ve güvencesiz çalışma koşulları da protesto edildi. Emekçiler eylemde, Macri’nin ekonomi planının sermaye sınıflarını zengin ettiğini, işten çıkarmaları tırmandırarak işçi, emekçi sınıflara düşük ücret, ağır çalışma koşulları ve sefalet dayattığını dile getirdi.

Ayrıca eylemde, Cresta Roja ve Siderca şirketlerinin işten çıkarmaları sonucu direnişe başlayan ve direnişlerini sürdüren işçilerle de dayanışma gösterildi.

Arjantin’deki Coca-Cola ve Mondelez fabrikalarında da işten çıkarmalar olduğu kaydedildi.

Macri’nin halkın kitlesel eylemlerine yönelik saldırgan tavrı ve sermayedarlarla kurmuş olduğu ilişkiler de eylemde protesto edildi.

 

 

 

 

Çin’de maden katliamı: 17 ölü

 

Çin’in Liaoning Eyaleti’nde bulunan maden ocağında elektrik hattındaki arıza sonucu yangın çıktı. 17 Aralık’ta çıkan yangın ve arıza ile ilgili gerekli iş güvenliği önlemleri alınmadığı için, 13 işçi olay yerinde feci şekilde can verdi. 4 işçi ise kaldırıldıkları hastanede kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.


 
§