25 Aralık 2015
Sayı: SYKB 2015/01 (48)

Zorbalığa karşı direniş, gelecek için mücadele!
Baskı ve zorbalığa karşı birleşik mücadeleye!
Kürtler cephesinden 2015 yılı...
Kürt halkıyla dayanışma seferberliğine!
Kürdistan’da saldırılara karşı direniş büyüyor
Geçici gerilim son buldu
Kamu alanında yeni saldırılar ve görevler
2015 fiili direnişlerle geçti
Sınıf çalışmasının sorunları üzerine
Tekstil işçisi sefalet koşullarına mahkûm değildir
“Adliye işçilerinin onurlu direnişini destekliyoruz!”
NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü - 3 - H. Fırat
Sermaye devletinin dış politika sefaleti
Avrupa’da Kürt halkıyla dayanışma
İsrail Filistinlilere yönelik saldırılarına ara vermiyor
“Siz neden ölmediniz?” mesajı
19 Aralık Katliamı eylemlerle lanetlendi
Sınıf devrimcilerinden 19 Aralık anmaları
Erbay ve Öter Gazi’de uğurlandı!
“Çeyiz hesabı”ndan sömürü ve soygun çıktı!
Gözaltında, cezaevlerinde cinsel şiddet artıyor
Yaşar Nezihe Bükülmez
DGB İstanbul İl Meclisi toplandı
Gençlerin önünde iki seçenek var
“Ölmeyi bildiğimiz sürece özgürlük yok olmaz!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kürdistan’da saldırılara karşı direniş büyüyor

 

Kürdistan’da kuşatma ve yasaklarla birlikte sermaye devleti katliamlarına devamederken Kürt halkı da direnişi büyütüyor. Hafta boyunca özyönetim ilanlarının yapıldığı mahallelere yönelik saldırılarını yoğunlaştıran sermaye devleti çok sayıda kişiyi katlederken onlarca kişiyi ise yaraladı.

***

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 16 Aralık gecesi ve 17 Aralık gün boyu süren top atışları ve bomba atarlar nedeniyle birçok ev ve okulda yangın çıktı.

Cudi Mahallesi’nde katledilen 30 yaşındaki Hediye Şen’in cenazesi, saldırılar nedeniyle uzun süre katledildiği evinden çıkarılamadı.

Cizre genelinde saldırılar 17 Aralık’ta yoğun bir şekilde devam ederken, halkın sokaklardaki direnişi sürdü. Cizre sokaklarında yankılanan silah ve patlama seslerini halk, çektikleri zılgıt ve attıkları slogan sesleriyle bastırdı.

18 Aralık’ta akşam saatlerinde ilçedeki saldırılar yoğunlaştı. Asker korucu ve polislerin sivil halka dönük top atışları ve taramaları devam etti. Cudi Mahallesi’nde bulunan Cudi Mahallesi Taziye ve Halk Evi’nin bulunduğu bölgeye uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Saldırılar sonucu Nur Mahallesi’nde bulunan birçok ev yıkılırken, birçok evde ise yangın çıktı. Cudi Mahallesi’nde ise birçok noktaya kurulan ses sistemlerinden çalınan marşlar eşliğinde halk direniş halayına durdu.

Yafes, Sur, Cudi ve Nur mahallelerinde evlerin hasar gördüğü öğrenilirken, 19 Aralık’ta 15 yaşındaki İbrahim Akan’ın katledildiği duyuruldu. Bir evde de yangın çıktığı belirtildi. Cafer Sadık Caddesi’nde bulunan tanklardan Cudi Mahallesi’ne yapılan saldırıda vurulan evdeki 25 yaşında olduğu söylenen bir kişi ağır yaralandı. Ayrıca, Cizre Belediyesi’nde çalışan ve Nur Mahallesi’nde çalıştığı sırada özel harekat timlerinin saldırısı sırasında kolundan vurulan 29 yaşındaki İrfan Uysal’ın kolunun kesilmek zorunda kaldığı ifade edildi.

20 Aralık’ta saldırılarını Cudi Mahallesi’nde yoğunlaştıran asker ve polisler 40 yaşındaki Zeynep Yılmaz’ı katletti. Polisin açtığı ateş sonucu 1 yaşındaki Yusuf Soslu adlı bebek ise evin içine isabet eden mermi ile sırtından yaralandı.

21 Aralık sabah saatlerinden itibaren katliam timlerinin top atışlarıyla yapılan saldırılar sürerken, bazı bölgelerde zırhlı araçlardan “Beyaz bayraklarla kenti terk edin” anonsuyla halkın göçe zorlanmaya çalışıldığı belirtildi. Bu saldırıların özellikle Cudi Mahallesi’nde yoğunlaştığı bildirilirken devletin saldırılarına, 6 koldan Cizre’ye yapılan yürüyüşle yanıt verildi.

Uludere, Beytüşşebap, Roboski, Kumçatı, İdil, Silopi köyleri ve Şırnak merkezden, Silopi ve Cizre’ye yürüyen, HDP milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarının da aralarında olduğu halka da saldırıldığı bilgisi verildi.

22 Aralık gece saatlerinde 5 çocuk babası Dikran Sayaca ve Azime Aşan (50) adlı kadının ardından 23 Aralık sabahı ise 55 yaşında Adile Karaduman isimli kadın, evinin kapısında kurşunların hedefi olarak öldürüldü.

***

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine (Gever) 16 Aralık’ta 3 adet zırhlı polis otobüsüyle özel tim sevkiyatı yapıldı. Nusaybin’e bağlı Fırat Mahallesi’nde de sabah şiddetli bir patlama yaşandı.

18 Aralık’ta ise Orman ve Yeşildere mahallelerinin karşısında bulunan Efeler Taburu’ndan top atışları yapıldı.

Hakkari Valiliği 19 Aralık’ta Hakkari merkez, Çukurca, Şemdinli ve Yüksekova ilçelerinin birçok bölgesini özel güvenlik bölgesi ilan etti.

***

Mardin’in Nusaybin ilçesinde sokağa çıkma yasağı ve saldırılara karşı direniş büyüyerek devam ederken esnaf da 15-17 Aralık tarihlerinde kepenk açmadı. Sadece eczane ve fırınlar çalıştı.

17 Aralık’ta Nusaybin’in Abdulkadirpaşa, Yenişehir, Dicle ve Fırat mahallelerinde yaşayan halka yönelik saldırılar devam etti. Halkın bu saldırılara karşı direnişlerini sürdürdüğü ve saldırıların yoğunlaştığı Fırat Mahallesi’nde sabah şiddetli bir patlama yaşandı.

Devlet güçleri patlama sonrası zırhlı araçlardan uzun süre mahalleyi yaylım ateşine tuttu.

4 mahallede 5 gündür uygulanan sokağa çıkma yasağı 18 Aralık’ta 07.00 ile 16.00 saatleri arasında geçici olarak kaldırıldı.

7 saatlik aranın ardından tekrar yasak başladı. Yenişehir, Abdulkadirpaşa, Fırat ve Dicle mahallelerinde ilan edilen halkın öz yönetimine karşı, mahalle başlarında konuşlandırılan zırhlı araçlardan ağır silahlarla sivil halkın yaşadığı evler taranırken, yüksek binalara çıkan polisler mahallelere ateş açtı. Onlarca zırhlı araçla ablukaya alınan mahallelerde halkın direnişi devam ederken, özellikle Fırat Mahallesi’ne dönük saldırılar yoğunlaştı.

Saldırılara karşı Nusaybin ve Dargeçit’te direnişin büyüdüğü belirtildi.

İlçede yoğun saldırılar 20 Aralık’ta da sürerken, yasağın olmadığı Gırnavas Mahallesi’nde yaşayan 4 çocuk annesi 39 yaşındaki Emire Gök katledildi.

Sıkıyönetim ve saldırıların 10. gününde (20 Aralık) Mardin’in Dargeçit ilçesine girmeye çalışan kitlenin önü Serdêf Köyü’nde askerlerce kesildi. Uzun süre oturma eylemi yapan kitle engelleme ve saldırıları protesto etti. Tüm girişimlere rağmen ilçeye girişine izin verilmeyen kitle Midyat’a geri döndü.

21 Aralık sabahı Nusaybin ilçesindeki 11 mahallede daha sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

***

Şırnak’ın Silopi ilçesinde onlarca ev top atışlarıyla yakılıp yıkıldı. Yasağın 5. gününde de (18 Aralık) saldırılar aralıksız devam ederken direniş mahallelerinden Barbaros, Başak, Şehid Harun, Yenişehir, Cudi ve Nuh olmak üzere asker ve polislerin mahallelerin içlerine doğru yoğun top atışları devam etti. Akşam saatlerinde ise Nuh Mahallesi’nde bir evin tanklardan atılan topla vurulması sonucu 17 yaşındaki Reşit Eren ve 16 yaşındaki Axîn Kanat’ın yaşamını yitirdiği bildirildi.

Öte yandan evlerine yapılan saldırıda kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Hüseyin Güzel’in (70) cenazesinin 3 gündür alınamadığı, Yusuf Aybi’nin (80) ise ancak 2 gün sonra ailesi tarafından Hz. Ebubekir Camisi’ne götürüldüğü kaydedildi. Saldırılara karşın topyekûn direniş 19 Aralık’ta da sürdü. Akşam saatlerinde Nuh Mahallesi’nde evleri taranan ve ağır yaralanan 11 çocuk annesi Taybet İnan (57) ve kayını 6 çocuk babası Yusuf İnan (40) saldırı sürdüğü için müdahale edilmemesinden kaynaklı kan kaybından yaşamını yitirdi.

Cudi Mahallesi’nde 20 Aralık’ta evinin damına çıkan 9 çocuk annesi 40 yaşındaki Ayşe Buruntekin özel harekat polislerinin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi.

***

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yasak ve ablukanın 7. gününde (20 Aralık) direniş sürerken 3’ü ağır 6 sivilin yaralandığı belirtildi. Sabah saatlerinden itibaren devam eden saldırılarda çok sayıda evin ise yanarak kül olduğu belirtildi. Top atışları ve bomba atarlar ile duvarları yıkılan Süleyman Nazif İlköğretim Okulu’nun içindeki eşyalar da çıkan yangın sonucu tamamen yandı.

Öte yandan özel harekat timlerinin karargah olarak kullandığı Class Otel’e yönelik düzenlenen eylemde, 1 özel harekat timinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Yoğurt Pazarı girişinden mahalleleri tarayan özel harekat timlerine yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırıda ise 3 özel harekat timinin yaşamını yitirdiği iddia edildi. Yine ilçede meydana gelen bir patlamada kobra tipi bir aracın darbelendiği ve içinde bulunan 4 özel harekat timinin yaralandığı belirtildi.

Sur’daki saldırılara karşı 20 aralık’ta Ofis AZC Plaza önünde toplanan kitlenin önü polis barikatıyla kesildi. Ancak barikatı aşan kitle Koşuyolu Parkı’na ulaştı. Kitle daha sonra Batıkent Meydanı’na doğru yürüyüşü sürdürdü. Batıkent Kavşağı’nda polisin plastik mermilerle saldırısıyla karşılaşan kitle ara sokaklara dağılarak Öğretmenler Caddesi’nde bir araya geldi. Burada polis saldırısıyla karşılaşan kitle taş ve havai fişeklerle karşılık verirken uzun süre çatşma sürdü.

Kuşatmanın 20. gününde (21 Aralık) Diyarbakır’ın birçok ilçesinde de eylemler ve yürüyüşler yapılarak saldırılar protesto edildi. Kayapınar ve Bismil ilçelerindeki eyleme kolluk güçleri saldırırken, gözaltılar olduğu kaydedildi.

22 Aralık’ta Amed’de hayatın durduğu bildirilirken, esnafın kepenk kapattığı, ulaşım araçlarının çalışmadığı ve okulların boykot edildiği duyuruldu. Yalnızca eczane ve fırınların açıldığı kaydedildi. Öğlen saatlerinde de Sur’a yürümek için belediye önünde toplanan binlerce kişiye polis saldırırken çatışmalar yaşandı. Devletin Sur yürüyüşündeki ve Sur ilçesindeki saldırılarında biri çocuk olmak üzere iki kişiyi katlettiği açıklandı. Seyrantepe’deki saldırı sırasında Şiyar Baran isimli 13 yaşındaki çocuğun katledildiği açıklandı. Hasırlı Mahallesi’ndeki saldırılarda ise bir kişi katledildi. Ayrıca, tanklardan yapılan top atışlarının vurduğu evlerde de 3 kişinin yaralandığı haberi geldi.

23 Aralık’ta Sur’da saldırılar sürerken 70 yaşında bir kişinin evine atılan gaz bombasından zehirlenerek yaşamını yitirdiği bildirildi.

***

Van’da Kürdistan’da estirilen devlet terörü ve katliamları protesto etmek ve Öcalan’a yönelik tecritin sonlandırılması talebiyle 20 Aralık’ta Feqiyê Teyran Parkı’nda toplanarak yürüyüş yapmak isteyen kitleye polis saldırdı. Saldırı sırasında çevik kuvvet polisleri çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Polis saldırısına karşı direniş uzun süre devam ederken polis saldırısı nedeniyle yaralananlar olduğu ve tedavi için hastaneye kaldırıldıkları belirtildi.

Van Yüzüncüyıl Üniversitesi öğrencileri saldırıları protesto etmek amacıyla 21 Aralık’ta boykot örgütledi. Feqiyê Teyran Parkı’ndan yürüyüşe geçen kitle ise polisin azgınca saldırısına uğradı. En az 20 kişi gözaltına alındı.

***

Muş’un Varto ilçesi kırsalında 16 Aralık gecesi asker çok sayıda zırhlı araçla operasyon başlatırken, ilçe merkezine de çok sayıda özel hareket polisi getirildi.

 

 

 

 

Yasak protestosuna saldırı

 

Kürdistan’daki yasak ve katliamları portesto etmek için Taksim ve Didim’de yapılan eylemlere polisler saldırarak gözaltı yaptı.

İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu, Kürdistan’daki sokağa çıkma yasaklarının son bulması için 20 Aralık’ta Taksim’de eylem yapmak istedi. Eylem için Galatasaray Lisesi önünde toplanma başladığı sırada polis saldırısı yaşandı.

Eylemin örgütleyicileri tarafından alınan güvenlik önlemlerini boşa düşürmeye çalışan polis, eyleme gelenlerin üzerini aramak istedi. Bu tutuma izin verilmemesinin ardından kitle kendi önlemlerini alarak güvenlik şeridi oluşturdu.

Bunun üzerine polis toplanma sürerken tazyikli su ve biber gazıyla saldırdı. Polisin ara sokaklarda saldırılarını sürdürmesine karşın kitle dağılmayarak farklı yerlerde sloganlarla eylemi sürdürmeye çalıştı. Sık sık Hazzopoulo Pasajı önünde “Kürdistan faşizme mezar olacak!”, “Bijî berxwedana Silopi/Nisebin!” sloganlarıyla toplanan aralarında BDSP’lilerin de olduğu kitleye polis defalarca saldırdı. Pasaj içine sivil polisler girdi. İstiklal Caddesi’ndeki sokak başlarını çevik kuvvet tutarken sivil polisler de sokaklara girerek gözaltı yapmaya çalıştı.

Şişhane’de eylem için tutulan otobüslere dönen kitlenin sloganlarla yolu kesmesinin ardından polis gaz bombası ile saldırdı. Hem TRT binasının olduğu yerden hem de yolun aşağısından TOMA ve çevik kuvvet, otobüslerin önünü keserek gözaltı yaptı. Burada bir kişinin başına gaz fişeği isabet etti. Polis eylem boyunca gaz bombası ve plastik mermi kullanırken polis helikopteri de bölgede dolaştı.

Kürdistan’da katliamlar ve uygulanan sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek için 20 Aralık’ta HDP Didim İlçe Örgütü binası önünde toplanıldı.

AKP ve kolluk güçleri aleyhine sloganlar atılarak, “Sur’a, Cizre’ye, Silopi’ye, Nusaybin’e ses ver”, “Savaşa inat, barış hemen şimdi!” yazılı pankartla Atatürk Bulvarı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na yürünmek istendi.

Polis, eylemin izinsiz olduğu bahanesiyle kitleyi çembere alırken eylemciler sloganlarla barikata yüklendi. Polis kitleye gaz bombası, plastik mermiler ve TOMA’dan tazyikli su sıkarak saldırdı. İçinde HDP yöneticilerinin de bulunduğu 30 kişi gözaltına alındı.

 

 

 

 

Suruç Katliamı raporu

 

Suruç’ta 33 kişinin hayatını kaybettiği katliamla ilgili CHP ve HDP’nin hazırladığı rapor, saldırıda devletin rolünü bir kez daha göz önüne serdi.

Raporda patlamadan hemen önce, kültür merkezi önünden geçen motosikletli bir kişinin yavaşlayarak başıyla grubu işaret ettiği, patlamanın ardından bu kişinin halk tarafından yakalanarak polise teslim edildiği belirtildi. Polisin şüpheliyi kültür merkezine götürüp kıyafetlerini değiştirdiği, tıraş ettiği ve ardından salıverdiği ifade edildi. Raporda ayrıca katledilenlerin Kobanê’ye götürdükleri yardım paralarının Urfa İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutulduğuna dikkat çekildi. Kültür merkezinin bulunduğu caddede normalde sürekli bulundurulan TOMA’nın olay günü olmadığına işaret edilen raporda, kültür merkezini gören caddedeki MOBESE kamerasının o gün çalışmadığının altı çizildi.

Raporda, ayrıca “Otogarın tamamını gören kameraların polis olduklarını düşündükleri kişiler tarafından olaydan 3 gün önce kapatıldığı ve kapatma gerekçesinin otogar görevlilerince de bilinmediği bilgisini almışlardır” denildi.

 
§