25 Aralık 2015
Sayı: SYKB 2015/01 (48)

Zorbalığa karşı direniş, gelecek için mücadele!
Baskı ve zorbalığa karşı birleşik mücadeleye!
Kürtler cephesinden 2015 yılı...
Kürt halkıyla dayanışma seferberliğine!
Kürdistan’da saldırılara karşı direniş büyüyor
Geçici gerilim son buldu
Kamu alanında yeni saldırılar ve görevler
2015 fiili direnişlerle geçti
Sınıf çalışmasının sorunları üzerine
Tekstil işçisi sefalet koşullarına mahkûm değildir
“Adliye işçilerinin onurlu direnişini destekliyoruz!”
NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü - 3 - H. Fırat
Sermaye devletinin dış politika sefaleti
Avrupa’da Kürt halkıyla dayanışma
İsrail Filistinlilere yönelik saldırılarına ara vermiyor
“Siz neden ölmediniz?” mesajı
19 Aralık Katliamı eylemlerle lanetlendi
Sınıf devrimcilerinden 19 Aralık anmaları
Erbay ve Öter Gazi’de uğurlandı!
“Çeyiz hesabı”ndan sömürü ve soygun çıktı!
Gözaltında, cezaevlerinde cinsel şiddet artıyor
Yaşar Nezihe Bükülmez
DGB İstanbul İl Meclisi toplandı
Gençlerin önünde iki seçenek var
“Ölmeyi bildiğimiz sürece özgürlük yok olmaz!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İsrail Filistinlilere yönelik saldırılarına ara vermiyor

 

Siyonist İsrail rejimi, geride kalan haftada da Filistinlilere yönelik saldırılarına ara vermedi.

Tarım arazilerine zarar verdi

İşgal güçleri, 18 Aralık’ta iki kez Filistinlilere ait tarım arazilerine girerek zarar verdi. Gazze’nin güneyinde yer alan Han Yunus’un kuzeydoğusundaki El-Karara beldesinin doğusunda, zırhlı araçlar ve iki buldozerle tarım arazilerine girdi.

Sınırdan girerek tümsekleri düzleyen ve arazilere zarar veren buldozerlere havadan da uçaklarla destek verildi. Yanı sıra, işgal askerleri bu sırada mevzilendikleri yerden etrafa rastgele ateş açtılar.

Üç Filistinli katledildi

19 Aralık’ta Ramallah’ın kuzeybatısındaki Silvad Köyü yakınlarında bir Filistinlinin aracını işgal güçlerinin üzerine sürmesini bahane eden, o sırada eylem yapan Filistinlilere saldırmakta olan askeri güçler, araca ateş açtı. Araçtaki Filistinli’nin yaşamını yitirdiği duyuruldu.

Nashat Asfour adlı 33 yaşındaki bir Filistinli ise Ramllah’ın kuzeydoğusundaki Sinjil Köyü yakınlarında işgalci güçlerin saldırısında katledildi.

Gazze Şeridi’ndeki protestolarda ise 41 kişinin yaralandığı, bir Filistinlinin işgal güçleri tarafından katledildiği bildirildi. Yaralanan 31 kişinin gerçek mermi, 10 kişinin ise plastik mermi yarası aldığı Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandı.

Kadoori Üniversitesi’nde saldırı

Tulkerem kentindeki Filistin Teknik Üniversitesi-Kadoori’de, kampüs içindeki atış alanında işgal güçlerinin toplanmasının ardından çatışmalar çıktı. 20 Aralık’ta yaşanan çatışmalarda gerçek ve plastik mermilerle yaralanan ve işgal askerlerinin attığı bombalardan çıkan yoğun gazdan etkilenen çok sayıda kişinin hastanelere kaldırıldığı öğrenildi. Hastaneye kaldırılan dokuz gençten dördünün gerçek mermiyle ve üçünün plastik mermiyle yaralandığı, ikisinin de yoğun gaz nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdiği bildirildi.

Balıkçılar gözaltına alındı

İşgal güçleri 21 Aralık’ta Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Lahiya beldesi açıklarında avlanmakta olan Filistinli dört balıkçıyı gözaltına alarak teknelerine el koydu. Balıkçıların ve teknelerinin Asdud Limanı’na götürüldüğü ifade edildi.

 

 

 

 

BMGK Suriye tasarısını kabul etti

 

Emperyalist güçlerin Suriye’deki sürece ilişkin çizdiği yol haritası Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri tarafından kabul edildi.

18 Aralık’ta yapılan görüşmede 5 daimi üye tarafından oy birliğiyle kabul edilen anlaşmaya göre, kararın BM’de onaylanmasının ardından 1 ay içinde ateşkes gözleme mekanizması kurulacak ve sivillere yönelik saldırıların durdurulması talep edilecek.

Ayrıca, Suriye’de geçiş hükümeti kurulması ile ilgili olarak daha önce ifade edilen takvim geçerliliğini koruyacak. Ocak ayından itibaren Esad rejimi ve “muhalifler” arasında görüşmeler başlayacak ve en kısa sürede geçiş hükümeti kurulmaya çalışılacak. BM’nin gözetimi altında da seçimler yapılacak.

Öte yandan, BMGK, Irak’ın talebi üzerine Türkiye’nin, Musul’da asker konuşlandırması sorununu görüştü. Görüşme sonunda, Türkiye ve Irak’a ikili görüşmeleri sürdürmeleri ve konuyu kendi aralarında çözmeleri yönünde tavsiye kararı alındı.

 

 

 

 

Rusya’nın Ukrayna ile ticaretinde yeni yasaklar

 

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev 21 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği ve Ukrayna arasında varılan ticaret anlaşması nedeniyle, 1 Ocak 2016’dan itibaren Ukrayna ile aralarındaki belli ticaret anlaşmalarının askıya alınacağını duyurdu.

Bu anlaşmalar tarım ürünlerinin ticaretini kapsıyor. AB ve Ukrayna arasında Kasım ayında varılan serbest ticaret anlaşması sonrasında, Rusya’nın Ukrayna pazarındaki rekabet gücünün zayıflayacağı öngörülerek bu kararın alındığı belirtildi. Kararda, “Rusya Federasyonu’nun çıkarlarını ve ekonomik güvenliğini etkileyecek istisnai koşullar” gerekçe gösterildi.

Medvedev ayrıca ambargonun, AB’ye uygulanan ambargonun genişlemesi anlamına geleceğini ifade etti. Rus sermaye devleti, 2014 yılında kendisine karşı alınan ambargo kararını gerekçe göstererek AB ve ABD’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerin tarım ürünlerinin kendi pazarlarında satılmasını yasaklamıştı.


 

 

 

 

İspanya seçimleri sonrası ‘yeni’ tablo

 

İspanya’da 20 Aralık’ta yapılan genel seçimde, İspanyol meclisindeki iki partili (PP-PSOE) dönem sona erdi. Yapılan oylamada, Halk Partisi oyların yüzde 28’e yakınını alarak birinci parti olurken, 122 sandalye kazandı. Burjuva “sol” tabir edilen ve bir süredir ‘ana muhalefet’ konumundaki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ise yüzde 22’lik bir oy oranıyla yaklaşık 91 vekilini meclise soktu.

Genel seçimlere ilk kez katılan Podemos ve Ciudadanos ise oyların yüzde 50’sini alarak, meclise sırasıyla 69 ve 40 vekil soktu.

İspanya’da yaşanan ekonomik kriz sonrasında daha da ağır bir şekilde uygulanan saldırılara tepki büyürken Podemos bu süreçte ortaya çıkmıştı. İlerici sol hareketin reformist bir koalisyonu olan Podemos, bu seçimlerde aldığı oyla düzen içi bir ‘umut’ görüntüsünü korumuş oldu.

Öte yandan mecliste iki partili dönemin sona ermesinin ve en çok oy alan PP’nin tek başına hükümet kuramayacak olmasının, siyasal belirsizlikleri arttırabileceği, seçimlerin ardından en çok tartışılan konuların başında geliyor.



 
§