11 Eylül 2015
Sayı: KB 2015/35

Kirli savaşa, faşist baskı ve zorbalığa karşı...
Kirli savaş üniversitelere taşınacak!
Faşizme karşı sınıfın ‘barış’ı için mücadeleye!
Sermayenin sözcüleri saldırıları körüklüyor
MİB: Fabrikada sömürülüp kıyılan da biziz, cephede ölen de!
Sermaye devleti faşist çeteleri sokaklara saldı
Polis terörü artarak devam ediyor
Demirtaş: Kararı Erdoğan ve Davutoğlu aldı
“Boşuna çırpınmayın MİB yakanızı bırakmayacak!”
ORS işçileri: Beklenmeyen taş
GMİS yöneticilerinden Yeraltından Sesler’e saldırı
Pamsan işçileri direnişi patronun kapısına taşıdı
"Mülteci krizi" değil, kapitalist barbarlık!
Türkiye’nin ikiyüzlü göçmen politikası
Emperyalizmin “güvenlik konsepti” ve Ortadoğu işgali! - A. Serhat
Emperyalist rekabette son yapılan hamleler
FHKC Filistin Ulusal Konseyi toplantısına katılmayacak
Dünyada işçi ve emekçi eylemleri
Öğrettikleri, hatırlattıklarıyla Greif Direnişi
DEV TEKSTİL Eylül Ayı Genişletilmiş MYK Toplantısı Sonuç Bildirgesi
Yeni Greifler’in, yeni metal fırtınaların yolu: Meslek Liseleri!
İşçi bültenleri mücadeleyi yükseltmeye çağırıyor
“Güçlü bir kadın işçi örgütlenmesi için güne yüklenmeye!”
12. Mamak Kültür Sanat Festivali gerçekleştirildi!
Victor Jara’nın namuslu gitarı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Emperyalist rekabette son yapılan hamleler

 

Dünyanın dört bir yanında emperyalist rekabet kızışırken Ortadoğu’da Rusya’nın artan etkisinden çekinen ABD yeni saldırgan hamlelerle Rusya’yı sıkıştırmaya, kendisine alan açmaya çalışıyor. Rusya da bir yandan ittifaklarını geliştirmeyi, diğer yandan da ABD’nin savaş hamlelerine karşı hamleler üretmeyi hedefliyor. Uluslararası sermaye sınıflarının çıkarları ekseninde keskinleşen emperyalist rekabetle Ukrayna, Kuzey Kutup Bölgesi, Asya-Pasifik, Latin Amerika gibi dünyanın dört bir yanında emekçiler de birbirlerine karşı kışkırtılmaya, kendi içlerinde bölünerek emperyalist politikaların bir tarafı haline getirilmeye çalışılıyor.

ABD’den Yunanistan’a ‘hava sahası’ talimatı

ABD, son olarak Yunanistan’dan talepte bulunarak Rusya’nın Suriye’ye giden uçaklarına hava sahasını kapatmasını istediği belirtildi. ABD, Suriye’nin Rusya tarafından silahlandırıldığını öne sürerek Yunanistan’dan da buna izin vermemesi talebinde bulundu. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada ABD’nin böyle bir arzusunun olduğu doğrulanırken bunun değerlendirileceği ifade edildi.

NATO Ukrayna’ya temsilcilik açıyor

Amerikancı Ukrayna rejiminin Savunma Bakanı Igor Dolgov, Eylül ayının sonuna doğru NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Ukrayna’ya ilk ziyaretini gerçekleştireceğini açıkladı. Kirli işbirliğini birkaç anlaşma ile birlikte derinleştireceklerinin sinyalini veren Dolgov, Stoltenberg’in Kiev’de NATO temsilciliğinin açılışı dışında ‘Ukrayna-2015’ adlı uluslararası tatbikatı da izleyeceğini belirtti. Dolgov Ukrayna’nın doğusundaki durumdan Rusya’yı sorumlu olarak gösterirken Ukrayna’ya silah desteğinde bulunmayan ülkeleri de eleştirdi.

Doğu Avrupa’da NATO üsleri açıldı

Rusya ve ABD-AB emperyalistleri arasındaki nüfuz savaşımı nedeniyle Avrupa’da askeri yığınaklar gün geçtikçe arttırılıyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, geçtiğimiz hafta Litvanya’daki NATO komuta merkezinin resmi açılış törenine katılarak Doğu Avrupa’da açılan yeni merkezlerin, ‘NATO’nun dayanışma sembolü’ olduğunu öne sürdü. “Gücümüzü oluşturmak ve askeri durumumuzu geliştirmek adına büyük bir adım attık" ifadesini kullanan NATO şefi, yeni komuta merkezleri ile birlikte ‘NATO müttefiklerine meydan okumak isteyenlere’ çok net mesajlar verdiklerini kaydetti. Yeni adımlarla birlikte NATO komuta merkezleri Litvanya, Letonya, Estonya, Polonya, Romanya ve Bulgaristan’da faaliyete geçmiş oldu. Altı yeni merkezinin her birinde müttefik ülkelerden yaklaşık 40 subay çalışacağı belirtiliyor.

ABD donanması Karadeniz’de kalıcı

Diğer yandan ABD emperyalizmi de ABD ve Ukrayna’nın ortak Deniz Esintisi (Sea Breeze-2015) tatbikatının açılışında donanmalarını Karadeniz’de kalıcı hale getirebileceklerinin sinyalini verdi. Açıklamada “ABD Donanması, Karadeniz’de neredeyse daimi varlığını sürdürmeye çalışıyor. Bu, uluslararası sulardır ve Amerikan filosu, gemilerin navigasyon özgürlüğü hakkını kullanarak orada bulunma niyetinde" ifadeleri kullanıldı. Deniz Esintisi 2015 tatbikatına aralarında Türkiye, Almanya ve İngiltere’nin de bulunduğu 11 ülke katıldı.

Suriye krizinde ‘Esad’ anlaşmazlığı sürüyor

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia- Margallo ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Suriye’deki iç savaş üzerine Tahran’da görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmeden "Esad’sız çözüm olmaz" mesajı çıkarken karşıt taraftaki Fransa, Suriye’de hava saldırılarına başlayacağını belirtti.

Zarif’in yanı sıra İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya gelen Margollo, Batı’nın Şam’la görüşmesinin vaktinin geldiğini savundu. Margallo IŞİD’in Esad’a karşı açılan savaşla bölgede güçlendiğini ifade ederek “Bugüne kadar 250 bin kişinin ölümüne yol açan bu savaşın daha fazla insani trajediye yol açmasını istemiyorsak, Esad rejimiyle müzakereye oturmalıyız" dedi. “Hoşumuza gitsin ya da gitmesin, Esad hükümeti BM Genel Kurulu’nda temsil ediliyor" diyen Margallo, bu sebeple Şam’ın uluslararası müzakereler yapma yetkisinin olduğunu hatırlattı.

Cevad Zarif ise isim vermeden Erdoğan’ın CNN International’a yaptığı açıklamaya yanıt verdi. İsim vermeden Türkiye’nin çetelere verdiği desteğe dikkat çeken Zarif “Bu ülkeler ancak kendi topraklarından Suriye’ye geçen IŞİD militanlarının geçmesini durdurarak Suriye sorununun çözümüne yardımcı olabilirler" dedi.

Fransa Suriye’deki saldırılara katılacak

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise 7 Eylül itibariyle Suriye’deki IŞİD mevzilerine saldırı düzenleyeceklerini açıkladı. Fransa’nın Suriye’deki IŞİD mevzilerini vurma kararının keşif uçuşları sırasında toplanacak istihbarat temelinde alınacağını belirten Hollande, IŞİD’e karşı kara harekatına girişilmesinin söz konusu olmadığını kaydetti. Suriye rejimi ve devletiyle çözüme hazır olduklarını da belirten Fransa Cumhurbaşkanı, “ancak Esad gitmeli" şeklinde konuştu. Hollande, ayrıca Irak’ta Fransız savaş uçaklarının bugüne kadar 200’den fazla IŞİD mevzisini hedef aldığını açıkladı.

ABD ‘eğit-donat’ı gözden geçirecek

Türkiye ile birlikte devreye soktuğu ‘eğit-donat’ programı fiyaskoyla sonuçlanan ABD ise programı gözden geçirme kararı aldı. Pentagon yetkilileri bu kararı doğrularken, ABD basını eğitilmiş ‘ılımlı’ çetelerin halktan destek alabileceği güvenli bölgelere daha fazla sayıda bırakılmaları, daha iyi istihbarat desteği sağlanması ve savaş yeteneklerinin arttırılması gibi adımlar atılacağını öne sürdü.

Rusya: Suriye’ye askeri destek veriyoruz

Geçtiğimiz günlerde de Rusya’nın Suriye’ye verdiği askeri destek ABD tarafından eleştirilmiş ve buna dair kaygılar dile getirilmişti. Ardından ABD ve Rusya dışişleri bakanları konuya dair bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, bu görüşme hakkında açıklama yaptı. “Lavrov, Kerry’e, Moskova’nın Suriye’ye terörle mücadeleye destek vermek amacıyla askeri ekipman gönderdiğini ve bunun hiçbir zaman gizlenmediğini teyit etti" ifadelerini kullanan Zaharova, Rus Dışişleri Bakanı’nın mevkidaşına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Rusya’nın IŞİD’e karşı askeri koalisyon yer almasını konuşmak için henüz erken" sözlerini de hatırlattığını belirtti. Rusya’nın Suriye’de askeri operasyonlara şu an için katılmayacağını belirten Rus bakan, IŞİD’e karşı mücadelede en etkili gücün Suriye ordusu olduğunu ileri sürdü.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov ise ülkesinin Suriye ile askeri işbirliğinin hiçbir yasayı ihlal etmediğine dikkat çekerek “Suriye ordusunu eğitmek için Rus askeri uzmanlar orada bulunuyor. Onlar, askeri teknoloji işbirliği ile ilgili ortak sözleşmeler aracılığıyla gönderilen silahları kullanacak Suriye ordusunu eğitiyor" ifadelerini kullandı.

Rusya Afganistan’a askeri yardım yapacak

Öte yandan NATO birliklerinin merkezi Asya’daki eski Sovyet bölgesindeki etkinliklerinden dolayı endişe duyan Rusya, Afganistan’a yönelik yeni adımlar atmayı planlıyor. Putin’in özel temsilcisi Zamir Kabulov, Rus yetkililerin olayla ilgilendiklerini ve yakında konuyu Afgan müttefikleriyle beraber masaya yatıracaklarını belirtti. Kabulov “Sonucun pozitif olacağını umuyoruz" diye ekledi.


 
§