11 Eylül 2015
Sayı: KB 2015/35

Kirli savaşa, faşist baskı ve zorbalığa karşı...
Kirli savaş üniversitelere taşınacak!
Faşizme karşı sınıfın ‘barış’ı için mücadeleye!
Sermayenin sözcüleri saldırıları körüklüyor
MİB: Fabrikada sömürülüp kıyılan da biziz, cephede ölen de!
Sermaye devleti faşist çeteleri sokaklara saldı
Polis terörü artarak devam ediyor
Demirtaş: Kararı Erdoğan ve Davutoğlu aldı
“Boşuna çırpınmayın MİB yakanızı bırakmayacak!”
ORS işçileri: Beklenmeyen taş
GMİS yöneticilerinden Yeraltından Sesler’e saldırı
Pamsan işçileri direnişi patronun kapısına taşıdı
"Mülteci krizi" değil, kapitalist barbarlık!
Türkiye’nin ikiyüzlü göçmen politikası
Emperyalizmin “güvenlik konsepti” ve Ortadoğu işgali! - A. Serhat
Emperyalist rekabette son yapılan hamleler
FHKC Filistin Ulusal Konseyi toplantısına katılmayacak
Dünyada işçi ve emekçi eylemleri
Öğrettikleri, hatırlattıklarıyla Greif Direnişi
DEV TEKSTİL Eylül Ayı Genişletilmiş MYK Toplantısı Sonuç Bildirgesi
Yeni Greifler’in, yeni metal fırtınaların yolu: Meslek Liseleri!
İşçi bültenleri mücadeleyi yükseltmeye çağırıyor
“Güçlü bir kadın işçi örgütlenmesi için güne yüklenmeye!”
12. Mamak Kültür Sanat Festivali gerçekleştirildi!
Victor Jara’nın namuslu gitarı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sermaye devleti faşist çeteleri sokaklara saldı

 

Savaş ve saldırganlığı yürütmekte her türlü yönteme başvuran sermaye devleti, geçtiğimiz günlerdeki asker ve polis ölümleriyle ırkçı faşist çeteleri sokaklara salıp, Kürt halkına, ilerici devrimci kesimlere saldırtarak Türk şovenizmini körüklüyor. Her türlü saldırı yöntemine başvuran ve devletin yönlendirmesiyle hareket eden bu çeteler Türkiye’nin dört bir yanını kana bulamak sorumluluğunu üstlendi. Sözde güvenlik güçleri de saldırılara bazı durumlarda doğrudan destek olarak, bazı durumlarda da saldırıları izleyerek devlet terörünün uygulanması hizmetini üstlendi. Zira Kürt illerinde bu güçler kendi elleriyle çocuk, kadın demeden katliam girişmlerini sürdürüyor.

Aksaray’da yolcu otobüslerine saldırı

Aksaray’da PKK’nin eylemlerini bahane eden gruplar, yolcu otobüslerine saldırdı. Aksaray-Ankara ve Aksaray-Konya karayolundan geçen otobüsler, faşist çeteler tarafından taşlı saldırıya uğrayarak hasar gördü. Kürt illerine gidip gelen otobüsler firma isimlerini sökerek yollarına devam etmeye çalışırken bir yolcu otobüsünün şoförü Ekrem Sürer, “saldıranlara yalvardım ama vazgeçmediler” ifadelerini kullandı.

Çanakkale’de Atatürk Caddesi üzerinde bulunan HDP Çanakkale İlçe binası önünde toplanan güruh, ailelerin de kaldığı binayı yakma girişiminde bulundu. İlerleyen saatlerde HDP bürosundaki eşyaları ateşe verdi.

30 kişilik faşist grup da Halkevleri bürosuna saldırdı. Polis faşistlere herhangi bir müdahalede bulunmazken Halkevleri üyelerine, “Arkadaşlar içeriye girip bayrak asmak istiyorlar. Zorluk çıkarmayın. Daha sonra dağılacaklarını söylediler” dedi ve kapının açılmasını istedi. Gruptan bazıları daha sonra polis gözetiminde binanın çatısına girdi.

Mersin’de Ülkü Ocakları’nın çağrısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan yaklaşık 200 kişi, polis gözetiminde şehir merkezinde Silifke Caddesi üzerinde bulunan HDP il binasına taşlarla saldırdı. Tekbirler getiren grup etraftaki dükkanları da tahrip etti. Polisin sadece izlediği faşist grup daha sonra binaya tırmanarak HDP tabelasını indirdi. Mezitli ilçesinde de HDP tabelası indirilerek bina ateşe verildi.

Adana’da HDP Çukurova ilçe binası da faşistler tarafından abluka altına alındı. Sayısı giderek artan ve binaya saldıran gruba polis herhangi bir müdahalede bulunmazken yoldan geçen araçların durdurularak kimlik kontrolü yapıldığı ifade edildi.

Malatya’da 3 bin kişilik ülkücü grup, HDP Malatya il binasına saldırdı. Bina etrafında toplanan grup, binanın çatısından içeri girerek yangın çıkardı. Binadaki yangın devam ederken iki itfaiye aracının olay yerine geldiği kaydedildi.

Çorum’da Saat Kulesi Meydanı’nda toplanan faşist güruh, Uğur Mumcu Caddesi’nde bulunan HDP il binasına saldırıya geçti. Polisin grubu engellemediği belirtilirken taşlarla partinin camları kırıldı. Faşistler daha sonra partinin tabelasını indirerek ateşe verdi.

Denizli’de Gazi Bulvarı üzerindeki HDP binası önünde toplanan faşistler, HDP İl binasının tabelasını indirmek istedi. Polis göstermelik olarak müdahale ettiği gruba daha sonra yol verdi ve grup binaya Türk bayrağı astı.

Amasya’da Türkiye Kamu Sen Amasya Temsilciliği’nin düzenlediği faşist gösterinin ardından HDP binasına doğru harekete geçildi. Polisin izlediği faşist güruh, parti tabelasını ve flamalarını söktü.

Aksaray’da sosyal medyada organize olan faşistler, Kalealtı Caddesi’ne yürüyüşe geçerek HDP binasına saldırdı. HDP binasına bayrak asılması işlemini polis üstlenirken HDP tabelası ateşe verildi.

Elazığ’da Ülkü Ocakları tarafından düzenlenen faşist gösterinin ardından bir grup DBP ve HDP binasına saldırı girişiminde bulundu. Grupla polis arasında gerginlik çıktığı belirtilirken bina çevresindeki ablukanın sürdüğü ifade edildi.

Antalya’nın Alanya ilçesinde faşist güruhlar HDP binasını taşladı ve kapıları balyozla kırarak içeri girdi. Faşistler daha sonra binayı ateşe verdi. Antalya Cumhuriyet Meydanı’nda toplanarak HDP ilçe binasına yürüdü. Türk bayrakları taşıyarak ırkçı sloganlar atan grup, ilçe binasına girerek eşyaları sokağa atarak ateşe verdi. Polis, faşist güruha herhangi bir müdahalede bulunmadı.

Bursa’da Kent Meydanı’nda toplanan faşistler, ırkçı sloganlar eşliğinde HDP il binası önüne gelerek taşlarla saldırıya geçti. Polisin izin verdiği grup daha sonra binaya bayrak astı. Osmangazi İlçesi Temsilciliği’ne de ırkçı-faşist gruplar tarafından saldırı düzenlendi. Polisin izlemekle yetindiği saldırıda temsilciliğin hasar gördüğü ifade edildi.

İzmir’in Tire, Torbalı ve Menderes ilçelerinde HDP binalarına faşist gruplar saldırdı. Irkçı grupların Torbalı’da tekbirlerle yürüyüş yaptığı ifade edildi.

Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk Mahallesi’nde bulunan HDP binası ateşe verildi.

Denizli’de de 3 bin kişilik faşist bir güruh HDP İl Başkanlığı’nın bulunduğu sokağın başına geldi. Irkçı-şoven sloganlar atan grup polisle yaşadığı arbedenin ardından bölgeden ayrıldı.

Manisa’nın Salihli ilçesinde asker cenazesinin ardından Salihli Belediyesi hizmet binasının arkasında toplanan faşistler, Akgül İşhanı’nda bulunan HDP İlçe Teşkilatı’na taşlarla saldırdı.

Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nde de 6 bin kişilik güruh Atatürk Meydanı’nda toplandı. Daha sonra bu grubun içinden HDP binasına girmek isteyenler göstermelik olarak engellenmeye çalışıldı. Gruptan bazıları HDP parti binasına taşla saldırıya geçerken binanın arka kısmındaki yangın merdivenlerin 3. katta bulunan parti binasına giren faşistler parti tabelasını söktü.

HDP Tekirdağ İl Eş Başkanı Şehnaz Kaya’nın polislere “Siz burada ne işe yarıyorsunuz?” diyerek tepki göstermesi üzerine Kaya linç edilmeye çalışıldı.

Niğde’de de Yeni Çarşı’da HDP binasının bulunduğu sokağa yürüyen faşist güruhlar, yolda topladıkları taşlarla HDP il binasına saldırdı. HDP il binasına tırmanan faşistler, parti tabelasını sökerek Cumhuriyet Meydanı’nda ateşe verdi. Polis, gruba herhangi bir müdahalede bulunmadı.

Malatya’da İnönü Kapalı Çarşısı önünde toplanan faşist grup, HDP Malatya İl Başkanlığı’na yürüdü. Polisin sözde engellediği grup bir süre sonra İl Başkanlığı binasına doğru koşarak saldırıya geçti ve aynı binadaki DBP örgütüne Türk bayrağı astı.

Isparta’da ise Kent Meydanı’nda toplanan yaklaşık 500 kişilik grup, Pirimehmet Mahallesi’ndeki HDP binasına yürüdü. Grup, binanın dış cephesinde asılı olan HDP tabelasını indirmek istedi. Polisin sözde engellemelerini aşan grup, binaya girerek HDP tabelasını ateşe verdi.

Gündüz saatlerinde HDP İstanbul İl Örgütü’nün bulunduğu binanın karşısına polislerin yönlendirmesiyle bayrak asılırken, akşam saatlerinde ilçe binalarına yönelik polis destekli saldırılar başladı.

Esenyurt ve Avcılar’da polisin desteğini alan faşistler HDP binalarına saldırdı.

HDP’nin Sultanbeyli’deki binasına da faşistlerin saldırdığı belirtilirken, Kadıköy’deki parti binasına ise polisin saldırdığı öğrenildi. Kadıköy binasında HDP’lileri “Dışarı çıkanı gözaltına alırız” diyerek tehdit eden polis, faşistlerin saldırı hazırlığı yaptığı duyumları üzerine dayanışmaya giden ilerici güçlere saldırarak püskürttü. Saldırılarda 2 Kaldıraç çalışanının gözaltına alındığı ve yaralıların olduğu kaydedildi.

Sarıyer ve Beşiktaş’ta da kol kola giren AKP’li ve MHP’li grupların HDP binalarına saldırdığı öğrenildi.

Büyükçekmece’ye bağlı Tepecik Mahallesi’ndeki HDP ilçe binasına da faşistlerin saldırdığı ve binayı ateşe verdiği belirtildi.

Osmanbey’de de HDP binasının faşistler tarafından sarıldığı bildirildi.

Sultangazi’de ise faşistlerin içeride 15 HDP’li varken HDP binasına silahlarla saldırdığı belirtildi.

Esenler’de de faşist bir güruh Türk bayraklarıyla HDP binasını sararak taşlarla saldırdı.

Kıraç’ta ise HDP binasına saldırmak isteyen faşistlerle mahalledeki emekçiler arasında çatışma çıktı.

İkitelli’de de Kürt ve Alevi emekçilerin yoğun yaşadığı Atatürk Mahallesi’ne saldıran faşistlerin geri püskürtüldüğü belirtildi.

Şirinevler’de HDP binası önünde toplanan faşistler saldırıya geçti.

Ümraniye’de de HDP binasına saldıran faşistler binanın camlarını kırarak binaya Türk Bayrağı astı.

Pendik’te ise seyir halinde bulunan Büyükşehir Belediyesi’ne ait halk otobüslerini durduran faşist grup bir otobüste yolculara saldırdı. Halk otobüslerini durduran faşist bir grup, yolcuları ayağa kaldırarak İstiklal Marşı okumaya zorladı. Ayağa kalkmadığı iddia edilerek bazı yolcular linç edilmeye çalışıldı.

Bağcılar’da faşist saldırılara karşı ilçe binasında nöbet tutan HDP yöneticileri polisin gaz bombası saldırısı ile gözaltına alındı.

Kırşehir merkezde toplanan faşist güruh, yerel seçimlerde HDP’den belediye başkan adayı olan Eşref Odabaşı’na ait Gül Kitabevi’ni tekbirler eşliğinde ateşe verdi. Kentte HDP binasının da saldırı altında olduğu bilgisini veren HDP Kırşehir İl Eşbaşkanı Dina Demet Resuloğlu, saldırının polis gözetiminde gerçekleştirildiğini ve binada mahsur kaldıkladırını belirtti.

Ankara, Mamak’ta 7 Eylül günü gerçekleşen faşist saldırıyı protesto etmek için toplanan kitleye faşistler saldırmaya kalkarken anladıkları dilden yanıt verildi. Tuzluçayır’da barikatlar kurularak bekleyiş sürerken polisin silahla saldırmaya kalkan faşistlere göz yumarak devrimci ilerici güçlere saldırdığı belirtildi. Saldırılarda yaralananlar olduğu belirtildi.

Akşam saatlerinde Kızılay Güvenpark’ta toplanan faşistler de Konur Sokak’ı basarak kimi kafelere saldırdı. Polis ise sözde “kitleyi dağıtmak” için, insanların sığındığı kafelere gaz sıktı. Faşistler daha sonra HDP binasına yönelerek içeri girmeye çalıştı, binayı ateşe verdi. Saldırı sonucu seçim evraklarının kül olduğu ifade edildi.

Sincan’da da aynı binada bulunan CHP ve HDP binalarının yakılmak istendiği bildirildi.

Ayrıca, Dikmen ve Keçiören’de de saldırılar olduğu bildirildi.

8 Eylül günü Konya’nın Ilgın ilçesinde TOKİ inşaatında çalışan 400 kadar Kürt işçi saldırıya uğradı.

Muğla’da ırkçı-faşist vahşet!

Muğla’nın Seydikemer ilçesinde Urfa Siverekli bir Kürt emekçiye yapılan saldırı ise faşist darbe döneminde Diyarbakır zindanlarında tutsaklara yapılan işkenceleri aratmadı. İlçenin Kumluova Mahallesi’ndeki bir serada çalışan İbrahim Çay adlı Kürt emekçinin yöresel kıyafetlerle Facebook’ta yaptığı “Bu kıyafeti giymek bile onurdur” yazılı paylaşım linç kampanyasına dönüştü.

Devletin bilgisi dışında olması imkansız bir şekilde İbrahim Çay’ın bulunması için kampanya başlatan faşistler, saat 11.00 sıralarında Kumluova Mahallesi’nde Çay’ı esir aldı. Elbiseleri parçalanarak, linç girişimine uğrayan Kürt emekçiye zorla mahalle meydanındaki Atatürk heykeli ‘öptürüldü’. Daha sonra linç girişimi bir süre daha devam ederken jandarma alçakça saldırının ardından sözde müdahale ederek Çay’ı faşist güruhun elinden aldı.

Faşistler bir genci ‘Kürtçe konuştuğu için’ öldürdüler

İstanbul Çağlayan’da ailesi ile Kürtçe konuşan Sedat Akbaş, bir grup tarafından bıçaklanarak öldürüldü. 7 Eylül günü Akşam otobüs durağında beklerken ailesi ile birlikte Kürtçe konuşan 21 yaşındaki Sedat Akbaş, yanına yaklaşan bir grup tarafından sessiz ve Kürtçe konuşmaması konusunda uyarıldığı iddia edildi. Çıkan tartışmanın büyümesiyle faşistlerin genci bıçaklayarak katlettiği belirtildi.

Kamp Armen’e faşist saldırı

İstanbul Tuzla’daki Ermeni Yetimhanesi Kamp Armen’in yıkımını engellemek için sürdürülen nöbete, 7 Eylül gecesi eli sopalı faşistler saldırdı. Gece saatlerinde olayı duyuran Kamp Armen gönüllüleri, saldırıyı püskürttüklerini ancak tehlikenin devam ettiğini belirttiler. Kamp Armen Dayanışması da olası saldırılara karşı dayanışmaya, kampa destek olmaya çağırdı.

Ankara’nın Beypazarı ilçesinde Sanayi bölgesinde toplanan devlet destekli ırkçı-faşist çeteler, organize bir şekilde ilçe merkezine gelerek Kürt işçi ve emekçilere saldırdı. Kürtlere ait birçok ev ve dükkanı ateşe veren çeteler, yakaladıkları Kürt mevsimlik işçilere de linç saldırısında bulundu.

Erzurum’un Aşkale ilçesinde TOKİ inşaatında çalışan Kürt işçiler, akşam saatlerinde yaklaşık 100 kişilik ırkçı bir grubun saldırısına uğradı. Irkçı grubun taş, sopa, bıçak ve satır kullandığı saldırıda, şans eseri yaralanan olmadı.

Faşist çeteler 7 Eylül günü öğlen saatlerinde HDP Balıkesir İl Örgütü’ne saldırdı. HDP İl Örgütü’nün bulunduğu Eski Kuyumcular Mahallesi, Abdülgafur Efendi Caddesi’nde toplanan faşist güruh, ırkçı sloganlar eşliğinde 3. katta bulunan parti tabelasını söktü. Bina içinde bulunan Ayşe Işık’ı yaralayan faşistler, masa, sandalye, bilgisayar, televizyon ve diğer eşyaları yağmalayarak aşağı attı. Saldırıya herhangi bir müdahalede bulunmayan polis daha sonra göstermelik olarak grubu uzaklaştırdı.

Edirne, Konya ve Malatya’da saldırı

Edirne’de HDP İl Başkanlığı’na da 7 Eylül’de sabaha karşı saldırı düzenlendi. Londra Asfaltı Caddesi’nde bulunan HDP Edirne İl ve İlçe Yönetimi binasına gelen faşistler, bina içindeki eşyaları tahrip ederek cama Türk Bayrağı astı.

Konya’da HDP Konya İl Eşbaşkanı Hasan Ateşçi ile HDP üyelerinin içeride bulunduğu sırada bir grup faşist, parti binasının kapısını kırarak içeri girmeye çalıştı. Faşist grubun polis eşliğinde bina dışına çıkarıldığı kaydedildi.

Malatya’da da ülkücü faşistler, ırkçı sloganlarla HDP il binasına yürüyerek bina girişine bayrak astı.

 

 

 

 

“6-7 Eylül bir daha asla!”

 

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe! Platformu ve İstanbullu Rumların Evrensel Federasyonu, 6-7 Eylül 1955’te İstanbul’daki Gayrimüslimleri hedef alan ırkçı-faşist saldırıları protesto etti. 6-7 Eylül’ün 60’ıncı yıldönümünde Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen eylemciler, Rumca ve Türkçe, “6-7 Eylül bir daha asla” yazılı pankart açtı.

Eylemde söz alan İstanbullu Rumların Evrensel Federasyonu’ndan Dimitri Francish, 6-7 Eylül anmalarının, hedef alınan Rum, Ermeni, Yahudi ve Süryani toplumlarına bir dayanışma mesajı olduğunu belirterek toplumlarının 60 yıl önce kendi istekleri dışında göç etmek zorunda bırakıldığını kaydetti.

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe! Platformu adına açıklama yapan Gonca Şahin ise 6-7 Eylül olaylarının başta Rumlar olmak üzere, Müslüman olmayan azınlıklara yönelik gerçekleştirilen örgütlü saldırı ve yağmalar olduğuna dikkat çekti. Saldırılarda 15 kişinin öldürüldüğünü, 300 kişinin yaralandığını, 400 kadının tecavüze uğradığını hatırlatan Şahin, 5 bin 214 ev, bin iş yeri, 73 kilise, 1 sinagog, 2 manastır, 26 okulun da tahrip edildiği bilgisini verdi.

6-7 Eylül saldırılarının etnik temizliğe ve uluslaşma sürecine atılan bir adım olduğuna vurgu yapan Şahin, bunun devletin temel bir politikası olduğunun altını çizerek hala devam ettiğini belirtti. Açıklamayla birlikte eylem sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 
§