7 Ağustos 2015
Sayı: KB 2015/30

Sermaye düzeni faşist devlet terörünü ve kirli savaşı tırmandırıyor!
Topyekûn savaşa karşı topyekûn direniş!
Birleşik devrim: Köklü ve kalıcı çözümün adresi
TSK Kandil’de köylüleri katletti
İşçilerin birliği, halkların kardeşliği!
Kürt halkı 10 gün Habur’da tutulan cenazelerini uğurladı
Düzen siyasetinde koalisyon belirsizliği
AKP-CHP koalisyonu üzerine
Devlet terörü resmi kılıfına büründü
Sermaye devletinin yeni sivil çetesi!
İhracat rakamları çok yönlü bunalımı ortaya koyuyor
Sağlıkta piyasalaşma İÜ hastanelerini vurdu
AKP şefleri 13 yıla yayılan riyakarlık ve saldırganlığın suç dosyalarının açılmasını engellemek için savaş başlattılar
Kamuda TİS süreci: Ankara’da KESK mitingi
İş cinayetleri sürüyor
Temmuz ayında 166 işçi katledildi
TOMİS: Kıyımı durdurmak için birlik olalım
Hema’da protokolün uygulanması için eylem
ABD, sermaye deveti ve Barzani
Emperyalizmin Mısır’ı: İçte ‘istikrar’, dışta bekçilik
Rusya’dan IŞİD’e karşı koalisyon önerisi
Wuppertal’da Engels’i anma etkinliği
Emperyalist savaşa, baskılara, geleceksizliğe Kayıtsız kalma!
“Başarılı bir kamp gerçekleştirmiş olduk”
Emekçi Kadın Komisyonları yaz kampında buluştu!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Emekçi Kadın Komisyonları
yaz kampında buluştu!

 

Farklı kentlerde çalışmalar yürüten Emekçi Kadın Komisyonları çalışanları 30-31 Temmuz, 1-2 Ağustos tarihlerinde yaz kampında buluştu.

“Güne yükleniyor, geleceğe yürüyoruz” şiarıyla 2014 Aralık ayında gerçekleşen Emekçi Kadın Çalıştayı’nın ardından kararlaştırılan yaz kampı, deneyimler ışığında emekçi kadın çalışmasının sorunlarını tartışmak ve geleceğe daha güçlü adımlarla yürümek hedefiyle gerçekleştirildi.

Sunumlar, atölyeler, etkinlikler…

Kamp boyunca farklı gündemler çerçevesinde sunumlar gerçekleştirildi. İlk gün kadın sorunu ve ideolojik mücadele sunumu kapsamında, kadın sorununun tarihsel-sınıfsal özüne dair yapılan vurguların ardından, feminizm ve refomizm karşısında etkin odak olabilmenin sorunları ele alındı.

İkinci gün ise, kadın işçilerin örgütlenme mücadelesi kapsamında Bolşeviklerin deneyimleri ayrıntılı olarak ele alınırken, günümüze dair sonuçlar çıkartıldı. Osmanlı’dan günümüze Türkiye’de kadın hareketinin gelişim seyri özetlenirken, emekçi kadınların mücadeleye katılması bakımından devrimci bir sınıf hareketi ihtiyacına vurgu yapıldı.

Üçüncü gün ise, farklı yönleriyle emekçi kadın çalışmasının sorunları ele alındı. Kadın sorunundaki ideolojik bakışın içselleştirilmesinin öneminin altı çizilirken, kadın çalışmasında politik önderlikten, sınıf yönelimine, eğitim ve uzmanlaşma sorunundan, yerel emekçi kadın komisyonlarının kurulmasına, kitle eylemlerine müdahaleden sınıf çalışmasında mesafe almaya kadar birçok nokta tartışıldı. Anlamlı tartışmaların yapıldığı sunumda, eksiklikler ortaya kondu, yüklenme alanlarına işaret edildi. Greif Direnişi şahsında kadın işçilerin örgütlenmesi sunumu ise gerçekleşemedi.

Sunumların yanı sıra farklı atölye çalışmaları yapıldı. Bu temelde ajitasyon-propaganda atölyesi, eğitim atölyesi, basın-yayın atölyesi ve logo atölyesi kuruldu. Atölyeler, 3 gün boyunca bir araya gelerek başlıklara dair tartışmalar yürüttüler, son gün ise önerilerini paylaştılar. Sonuç olarak, kadın işçi eğitimi ve kadro eğitimi olmak üzere 2 ayrı eğitim programında ortaklaşılırken, kadro eğitiminin başlıkları üzerine tartışmalar yürütüldü. Basın-yayın atölyesinde, mevcut yayınları güçlendirmenin önemine işaret edilirken, yayınlara katkının güvenceye alınmasına dair tartışmalar yapıldı. Ajitasyon-propaganda atölyesinin sunumu çerçevesinde ise, kitle çalışmasında ajitasyon sorunları ele alındı. EKK logosu için öneriler ışığında önümüzdeki günlerde hazırlık yapılması planlandı.

Yoğun tartışma, sunum ve atölye çalışmalarının yanı sıra, serbest bölgelerdeki kadın işçilerin çalışma koşullarının anlatıldığı “Bölge” isimli belgesel gösterimi yapıldı. Belgeselin ardından serbest bölgelerdeki çalışma koşullarına dair tartışmalar yürütüldü.

Ayrıca, 3. gün akşamı EKK tarafından hazırlanan şiir dinletisi sergilendi, ardından devrimci yaşam ve kimliğe ilişkin söyleşi gerçekleştirildi.

Son gün gerçekleştirilen kamp değerlendirmesinde ise; kolektif yaşamın örgütlendiği, canlı tartışmaların yapıldığı, kampın dolu dolu, verimli ve işlevsel olduğu belirtildi, kampın kadın işçileri örgütlemek için seferberlik çağrısı olduğu vurgulandı. Sonrasında alacağımız yolla birlikte, önümüzdeki buluşmaların kadın işçilerin örgütlenme ve direniş deneyimlerinin paylaşılacağı bir şekilde gerçekleşmesi dileği ile kamp sona erdi.

Emekçi Kadın Komisyonları
3 Ağustos 2015

 

 

 

 

Kadınlardan savaş karşıtı çadır

‘Kartallı Kadınlar’ Kartal Meydan’da açtıkları çadırla savaş karşıtı seslerini yükselttiler.

1 Ağustos’ta Kartal Meydanı’da bir araya gelen kadınlar ilk olarak buraya çadır kurdular. Çocuklar için boyama etkinliği yapılırken kadınlar da kendi pankartlarını çadırın önünde hep birlikte boyamaya başladılar.

Çadırdan çevredekilere “Barışta ısrarcı olma!” çağrısı yükseltildi.

Ayrıca kadınlar “Kartallı Kadınlar” imzasıyla “Barış umudumuzun bombalanmasına, ateşkes öncesine dönülmesine, barışın başkanlık hırsına kurban edilmesine göz yummayacağız” diyen bildirilerin dağıtımını gerçekleştirdiler.

Kızıl Bayrak / Kartal


 

 

 


Kadın platformu
“susmayacağız” dedi

 

Adana Kadın Platformu AKP’nin savaş politikalarına karşı eylem gerçekleştirdi. 1 Ağustos’ta Atatürk Parkı’nda gerçekleştirilen eylemde “Bombalar hayatımıza düşüyor. Biz kadınlar barıştan vazgeçmiyoruz. Barış için mücadele ediyoruz” pankartı açıldı.

Adana Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Deniz Uslu, “Biz kadınlar olarak barışta ısrar ediyoruz; çünkü savaşın getireceği işsizlikle, yoksullukla, belirsizlikle ilk yüz yüze gelecek olanlarız” dedi.

Uslu Bület Arınç’ın HDP milletvekili Nursel Aydoğan’a yönelik sözlerine atfen de şöyle konuştu:

“Kadınlar olarak susmayacağız, bu topraklarda adil, eşit ve hakiki bir barış kurulana kadar barış için ısrar edeceğiz. Hemen şimdi! Silahlar sussun. Barış konuşsun.”

Eylemde Suruç Katliamı ve son olarak Türk savaş uçaklarının bombalarıyla 10 kişinin yaşamını yitirdiği Zergelê köyündeki katliam da protesto edildi.

Kızıl Bayrak / Adana

 
§