7 Ağustos 2015
Sayı: KB 2015/30

Sermaye düzeni faşist devlet terörünü ve kirli savaşı tırmandırıyor!
Topyekûn savaşa karşı topyekûn direniş!
Birleşik devrim: Köklü ve kalıcı çözümün adresi
TSK Kandil’de köylüleri katletti
İşçilerin birliği, halkların kardeşliği!
Kürt halkı 10 gün Habur’da tutulan cenazelerini uğurladı
Düzen siyasetinde koalisyon belirsizliği
AKP-CHP koalisyonu üzerine
Devlet terörü resmi kılıfına büründü
Sermaye devletinin yeni sivil çetesi!
İhracat rakamları çok yönlü bunalımı ortaya koyuyor
Sağlıkta piyasalaşma İÜ hastanelerini vurdu
AKP şefleri 13 yıla yayılan riyakarlık ve saldırganlığın suç dosyalarının açılmasını engellemek için savaş başlattılar
Kamuda TİS süreci: Ankara’da KESK mitingi
İş cinayetleri sürüyor
Temmuz ayında 166 işçi katledildi
TOMİS: Kıyımı durdurmak için birlik olalım
Hema’da protokolün uygulanması için eylem
ABD, sermaye deveti ve Barzani
Emperyalizmin Mısır’ı: İçte ‘istikrar’, dışta bekçilik
Rusya’dan IŞİD’e karşı koalisyon önerisi
Wuppertal’da Engels’i anma etkinliği
Emperyalist savaşa, baskılara, geleceksizliğe Kayıtsız kalma!
“Başarılı bir kamp gerçekleştirmiş olduk”
Emekçi Kadın Komisyonları yaz kampında buluştu!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Rusya’dan IŞİD’e karşı
koalisyon önerisi

 

3 Ağustos’ta Katar’da yapılan Rusya, ABD ve Körfez ülkeleri dışişleri bakanları görüşmesinde İran’ın nükleer programı ve Suriye’de siyasi geçiş süreci ele alındı. ABD emperyalizmi Körfez’deki işbirlikçi yönetimleri İran ile yapılan anlaşmaya ilişkin ikna etmeye çalışırken Rusya ise ABD’nin Suriye topraklarında yapacağı hava operasyonlarına tepki gösterdi ve IŞİD’e karşı yeni koalisyonun kurulması önerisinde bulundu.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin dışişleri bakanları, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un katıldığı toplantıda Yemen, Libya ve Körfez bölgesinde güvenlik ve istikrarla ilgili görüşmeler yapıldı. Ayrıca taraflar birçok bağımsız görüşme gerçekleştirerek bölge üzerine birbirlerine mesaj verdi.

Katar Dışişleri Bakanı Halid Atiyye ile ortak basın toplantısı yapan Kerry, “bölgedeki istikrarsızlığa ‘karşı hamle’ yapmaya hazırlandıklarını” belirtti. Kerry’nin İran’ın nükleer programı konusunda varılan anlaşmanın KİK ülkeleri tarafından da ‘bölgenin güvenliğine ve istikrarına katkıda bulunacak bir adım’ olarak görüldüğünü söylemesi, efendinin Körfez’deki uşaklarını ikna etmek konusunda ilerleme sağladığını gösterdi.

Körfez nükleer anlaşma için ikna oldu

Diğer yandan nükleer anlaşmanın ötesinde bir kez daha İran’ı hedef alan açıklamalar yapıldı. Körfez ülkelerinin “İran’ın bölgedeki Şii nüfus üzerinde nüfuzunu kullanarak komşu ülkelerde karışıklığa sebep olduğu” yönündeki eleştirilerini bildiklerini belirten Kerry, şöyle konuştu:

Anlaşmanın tamamen yürürlüğe girmesiyle İran’ın davranışlarının değişmesini umuyoruz. Elbette Hizbullah’ın Irak’taki Şii milislere ve Yemen’de Husilere desteğinden, bölgedeki diğer terör olaylarına müdahil oluşundan haberimiz var.”

Katar Dışişleri Bakanı Halid Atiyye de İran’ın nükleer programı konusunda varılan anlaşmanın mümkün olan en iyi seçenekle sonuçlandığını ve bölgeye istikrar getireceğinden kuşkuları olmadığını söyledi.

Rusya’dan ABD’ye tepki

Rusya tarafı ise daha çok Suriye ve IŞİD karşıtı koalisyon üzerine açıklamalarda bulundu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) eski Başkanı Muaz el Hatib ve Katar Dışişleri Bakanı Halid el Atiyye ile bir araya geldi. Lavrov, ABD askerleri tarafından eğitilen silahlı muhaliflerin Suriye’de koalisyonun koruması altında olacağı yönünde yapılan açıklamalara tepki göstererek bu tarz adımların sürece zarar vereceğini söyledi. Lavrov, şunları söyledi:

ABD’liler tarafından eğitilen ve Suriye’ye gönderilen bazı birliklerin, Suriye hükümetinin onayı alınmadan, koalisyon ile ABD uçakları tarafından korunacağı ve bu uçakların silahlı gruplara engel olacak tüm güçleri vurma yetkisine sahip olacağı yönünde yapılan açıklamaları zarar verici olarak görüyoruz. En önemlisi, komşu ülkelerin topraklarında ABD’li askerler tarafından eğitilen sözde ılımlı muhalefet militanlarının ezici çoğunluğunun aşırılık yanlılarının saflarına geçtiğini ABD’li meslektaşlarımıza söyledik. Bu konuda tutumumuzu net şekilde anlattık. ABD’nin düşüncesini değiştirebildiğimizi sanmıyorum. Bu konuda fikir ayrılığı olduğu ortada.”

Putin’den yeni koalisyon planı

Putin ve Suudi Arabistan’ın konuyla ilgili yeni fikirleri olduğunu kaydeden Lavrov, şöyle konuştu:

Tüm taraflar hava operasyonlarının yetersiz olduğu konusunda hemfikir. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suudi Arabistan Yardımcı Veliaht Prensi Muhammed bin Selman terörle mücadelede yeni bir cephe oluşturmak için bir teklif sundular. Kerry’le bugünkü görüşmede, ABD’nin askeri alanda eğittiği muhalif birlikleri Suriye topraklarına göndermenin işe yaramayacağını söyledik. Biz bu tür girişimlerin karşısındayız.”

Putin’in IŞİD ile mücadele planını John Kerry’ye ilettiğini belirten Lavrov, “Irak ve Suriye topraklarında başta ABD olmak üzere Batı’nın radikal terör örgütü IŞİD ile mücadele ittifakı hiçbir sonuç vermedi. Bu gerçeğe dikkat çeken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, benim aracılığımla kendi planını sundu” dedi.

Rusya’nın ‘Şam’a koşulsuz desteğini sürdürüp sürdürmeyeceği’ sorulan Lavrov, “Biz hiçbir zaman kimseyi koşulsuz desteklemiyoruz. Rusya her zaman Suriye’de akan kanın durması için çalışırken Suriye halkına destek sağlıyoruz. Suriye’deki asıl sorun her zaman IŞİD’dir” dedi.

 

 

 

 

 

Siyonist çeteler Filistinli bebeği yakarak katletti

 

Filistin’in Batı Şeria bölgesinde Nablus kentinin güneydoğusundaki Duma beldesinde Siyonist çeteler Filistinli bir ailenin evine saldırdı. 31 Temmuz’da sabaha karşı gerçekleşen olayda Devabşe ailesinin oturduğu eve gelen siyonistler, evin duvarlarına ırkçı yazılar yazdı ve evi ateşe verdi. Çeteler saldırının ardından bölgeden hızla kaçtı.

Vahşi saldırı sonucunda 18 aylık bebek Ali Devabşe hayatını kaybederken aynı aileden üç kişi de yaralandı. Can veren bebeğin annesi ve 4 yaşındaki abisi de ağır yaralanarak Nablus’taki Rafidia Hastanesi’ne kaldırıldı.

Filistin’in Nablus kentinde Siyonist çetelerin yakarak katlettiği 18 aylık bebek Ali Devabşe, Nablus’un Duma beldesinde toprağa verildi. Binlerce kişinin katıldığı cenaze töreninde yoğun öfke gözlenirken Filistinliler katillerin cezalandırılmasını talep eden sloganlar haykırdı.

Batı Şeria’da protesto eylemleri

18 aylık Devabşe’nin öldürülmesi ve Devabşe’nin intikamını almak için El-Celezon Mülteci Kampı’nda işgal ordusuyla yaşanan çatışmada 17 yaşındaki Leys el-Halidi’nin katledilmesi protesto edildi. Ramallah’ın kuzeyindeki kamp girişinde yapılan eyleme işgal güçleri saldırdı.

Plastik mermi ve gaz bombaları ile Filistinlilere saldıran işgal güçleri, 10 Filistinlinin yaralanmasına neden oldu.

FHKC’den Halidi için açıklama

FHKC Genel Sekreter Yardımcısı Abu Ahmad Fuad, 18 aylık Devabşe’nin intikamını almak için işgal ordusuyla yaşanan çatışmada şehit düşen Lays el-Halidi için açıklama yaptı. FHKC’nin mesajı şu şekilde:

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Genel Sekreter Yardımcısı Abu Ahmad Fuad, Genel Sekreteri Ahmad Saadat ve tüm kadro ve yoldaşları adına, yoldaşı, Calazon mülteci kampının çocuğu Lays el-Halidi’nin ağır yasını tutuyor. Yoldaşımız Fadıl el-Halidi’in oğlu 01.8.2015 Cumartesi sabahında Atara kontrol noktasının yanında, siyonistlerin Nablus’ta yakarak öldürdüğü 18 aylık Devabşe’nin intikamını almak için işgal ordusuyla yaşanan çatışmada şehit düştü.

Cephe, yoldaşlarının kanının yerde kalmayacağına söz veriyor. Şehitlere şan, tutsaklara özgürlük, yaralılara şifa. Zafer bizimdir.

Hiçbir ses direniş sesinin üstünü örtemez!”

İsrail suçunu örtmeye çalıştı

18 aylık bebeğin katledilmesinin ardından Filistin halkının göstereceği tepkiden korkan siyonist devlet, ırkçı-siyonist çeteleri de göstermelik olarak ‘idari tutuklama’ kapsamına aldı. Şin Bet’in en çok arananlar listesindeki ırkçı-siyonist Meir Ettinger, 4 Ağustos’ta ‘idari tutuklama’ kapsamında cezaevine gönderildi.

 
§