7 Ağustos 2015
Sayı: KB 2015/30

Sermaye düzeni faşist devlet terörünü ve kirli savaşı tırmandırıyor!
Topyekûn savaşa karşı topyekûn direniş!
Birleşik devrim: Köklü ve kalıcı çözümün adresi
TSK Kandil’de köylüleri katletti
İşçilerin birliği, halkların kardeşliği!
Kürt halkı 10 gün Habur’da tutulan cenazelerini uğurladı
Düzen siyasetinde koalisyon belirsizliği
AKP-CHP koalisyonu üzerine
Devlet terörü resmi kılıfına büründü
Sermaye devletinin yeni sivil çetesi!
İhracat rakamları çok yönlü bunalımı ortaya koyuyor
Sağlıkta piyasalaşma İÜ hastanelerini vurdu
AKP şefleri 13 yıla yayılan riyakarlık ve saldırganlığın suç dosyalarının açılmasını engellemek için savaş başlattılar
Kamuda TİS süreci: Ankara’da KESK mitingi
İş cinayetleri sürüyor
Temmuz ayında 166 işçi katledildi
TOMİS: Kıyımı durdurmak için birlik olalım
Hema’da protokolün uygulanması için eylem
ABD, sermaye deveti ve Barzani
Emperyalizmin Mısır’ı: İçte ‘istikrar’, dışta bekçilik
Rusya’dan IŞİD’e karşı koalisyon önerisi
Wuppertal’da Engels’i anma etkinliği
Emperyalist savaşa, baskılara, geleceksizliğe Kayıtsız kalma!
“Başarılı bir kamp gerçekleştirmiş olduk”
Emekçi Kadın Komisyonları yaz kampında buluştu!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Wuppertal’da
Engels’i anma etkinliği

 

Proletaryanın büyük öğretmeni ve savaşçısı F. Engels için ölümünün 120. yılında Wuppertal’da bir anma etkinliği gerçekleştirildi. Anma için çağrıyı Avrupa Devrimci Gençlik Birliği (DGB) yaptı. Anma etkinliğine yüzün üzerinde bir gençlik kitlesi katıldı.

DGB’nin organize ettiği anma etkinliği için City Arkaden’in önünde bir araya gelindi. Burada sırasıyla DGB, Devrimci Aksiyon/NRW ve Otonomcular adına kısa konuşmalar yapıldı. DGB adına yapılan konuşmada, özetle, Engels’in tümüyle işçi sınıfının kendisini tanıması, sınıf bilincine ulaşması ve kendi davası için dövüşmeyi öğrenmesi için, hiç kuşkusuz bilimsel sosyalizmin bir diğer büyük öğretmeni Marx’tan ayrı ele alınamayacak olan, kesintisiz mücadelesine değinildi. Marx’la birlikte inşa ettikleri bilimsel sosyalizmin proletarya için hala bir kılavuz olmaya devam ettiği vurgulandı. Konuşma, Almanca olarak atılan “Marx-Engels-Lenin, Viva, Viva, Viva!” sloganı ile karşılandı. Ek olarak kısaca Engels’in yaşam öyküsü anlatıldı.

Vardık, varız, var olacağız!”

Bu konuşmaların ardından çarşı merkezine doğru bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşün en önünde Avrupa DGB imzalı, üzerinde Engels’in resmi olan, “Zincirlerimizden başka kaybedecek bir şeyimiz yok, kazanacağımız koca bir dünya var” yazılı bir pankart ile büyük boy Marx ve Engels posterleri yer aldı. Yürüyüşte sık sık Almanca, “A, Anti, Anti-Kapitalista!”, “Marx, Engels, Lenin, Viva, Viva, Viva!”, “Tek seçenek devrim!”, Rosa Luxemburg’un ünlü “Vardık, Varız, var olacağız!” ve Türkçe olarak “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları atıldı.

Tamamına yakını gençlikten oluşan kortejde çok sayıda kızıl bayrak taşındı.
Anma etkinliğine başından itibaren gençliğin dinamizmi, heyecanı, coşkusu ve militanlığı damgasını vurdu. Engels ve eserlerine dair ajitatif kısa konuşmalar yapıldı.

Çarşı merkezinden geçilerek tekrar City Arkaden’in önüne gelindi. Burada bir kez daha DGB, Devrimci Aksiyon ve MLPD adına kısa konuşmalar yapıldı. Anma etkinliğinin başındaki canlılık ve coşku ile tekrarlanan sloganlar eşliğinde buradaki eylem sona erdirildi.

Engels’in müze haline getirilen evi ziyaret edildi

Wuppertal çarşı merkezindeki anmanın ardından topluca Engels’in müze haline getirilen evinin önüne gidildi. Gidiş sırasında Hava Tramvayı’nda da ajitasyona devam edildi, anti-kapitalist içerikli sloganlar haykırıldı.
Engels’in Çinliler tarafından yapılan büyük boy heykelinin önünde küçük bir toplantı gerçekleştirildi. Burada, önce Marx ve Engels’in proletaryaya hala yol göstermeye devam eden düşünceleri ve eylemleri hakkında kısa bir konuşma yapıldı, onlara bağlılığın ve saygının ifadesi olarak bir saygı duruşu yapıldı. Coşku dolu sloganların haykırılmasının ardından anma etkinliği sona erdirildi.

Anma etkinliğine dair notlar

- Wuppweral her zaman çeşitli eylem ve etkinliklere sahne olan bir kenttir. Bu nedenle de Wuppertal halkı bu tür etkinliklere alışıktır. Ancak, Avrupa DGB bugün bugüne dek hiç düşünülmeyen ve yapılamayan bir eylem yaptı. Bu kentli olan büyük bir insanı anmak için çok anlamlı bir etkinlik yaptı.

- Anma etkinliği taşınan pankartları, kızıl bayrakları ve sloganları ile ilk andan itibaren oldukça dikkat çekti, merak uyandırdı. Bir çok insan eylemin ne için yapıldığını sordu ve bilgi aldı. Tümü de verilen cevapları belli bir şaşkınlıkla karşıladılar.
-Yürüyüş sırasında özellikle atılan sloganlar çok dikkat çekti. Çevredeki herkes yürüyüşü ilgiyle izledi, belli bir sempati ile karşıladı.

- Avrupa DGB bugün çok anlamlı bir iş gerçekleştirdi. Hiçbir gelecek perspektifi sunulmayan yeni kuşak gençliğin, bilimsel bir dünya görüşüne olan yakıcı ihtiyacına dikkat çekmek bakımından anlamlı bir adım attı. Bu, belli bir karşılık da buldu.

Kızıl Bayrak / Wuppertal

 

 

 

 

İngiltere ve Fransa’da
göçmen krizi

 

Fransa’nın Manş Denizi kıyısında bulunan Calais kentinde Eurotunnel’den İngiltere’ye geçmek isteyen göçmenlerin yarattığı ‘sorun’ İngiltere ile Fransa’da göçmen krizinin öne çıkmasına yol açtı.

Calais’de yaklaşık 2 bin göçmen geçtiğimiz hafta Manş tüneli girişindeki yasak bölgeyi işgal ederek İngiltere’ye geçmek istemişti. Eurotunnel şirketine göre ise 2015 yılında 37 binden fazla ‘kaçak’ göçmenin sınırı geçmesi engellendi. Diğer yandan, Haziran ayı başından beri 10 kaçak göçmen Manş tünelini geçmeye çalışırken yaşamını yitirdi.

Geçtiğimiz günlerde de Calais’de bekleyen ve sınırı geçmek isteyen yaklaşık 200 kişilik gruba polis barikat kurdu. Polis barikatını tanımayan göçmenler, duvarı aşmaya çalışınca polisin saldırısıyla karşılaştı. Polis göçmenlere biber gazıyla saldırırken “güvenlik” önlemlerinin arttırıldığı belirtildi.

Konuya dair İngiltere ve Fransa ortak hareket etme çabası içerisinde. Fransa ve İngiltere içişleri bakanları, Fransa’nın Le Journal du Dimanche gazetesinde yayınladıkları ortak makalede sorunun Avrupa’nın sorunu olduğunu, göçmenlerin Avrupa’nın genelinden bu bölgeye geldiğini, Fransa’nın sadece bir geçiş ülkesi olduğunu dile getirdiler. İngiltere’nin bölgedeki koruma duvarlarının güçlendirilmesi için 10 milyon Euro bütçe ayırdığı belirtilirken Avrupa Birliği’ne de soruna müdahil olma çağrısı yapıldı.

Calais kentinin Belediye Başkanı Natacha Bouchart ve eski sağlık bakanı Xavier Bertrand yaptıkları açıklamalarda İngiltere’yi suçladı. 2003 yılında Fransa ve İngiltere arasında imzalanan antlaşmanın tekrar gözden geçirilmesi ve sorunun İngiltere’nin Kent şehrine aktarılması gerektiğini ifade ettiler.

İngiltere’de göçmenlere destek eylemi

Öte yandan Eurotunnel’in İngiltere ayağı Folkstone kentinde Fransa Calais’den İngiltere’ye geçmek isteyen göçmenlere destek için 1 Ağustos’ta eylem yapıldı. “Göçmen ölümlerini durdurun” yazılı pankart açan eylemciler, İngiltere hükümetinin göçmenlere daha çok destek vermesini istedi.

Aynı bölgede gerici ırkçı gruplar da eylem yaparak hükümetin göçmenlerin İngiltere’ye girişini engellemesini istedi. Gerici grup ile göçmenlere destek verenler arasında zaman zaman gerginlik yaşandı.

 
§