2 Mayıs 2015
Sayı: KB 2015/17

Yalanlarınız, ablukanız, polis terörünüz yetmeyecek…
Polis terörünün bilançosu: 356 kişi gözaltında
Faşist baskı ve teröre rağmen Taksim iradesi!
Ankara’da kitlesel 1 Mayıs!
Yasağa rağmen Gündoğdu’da 1 Mayıs
Zonguldak’ta 1 Mayıs mitingi
İllerde 1 Mayıs
Kürdistan’da 1 Mayıs
CHP ve sermaye düzeninin seçim hesapları
Kaynaklar burjuvazinin kasalarında! - S. Soysal
Tasfiyeci sürecin son aşaması: Parlamentarizm
Kahrolsun sermaye iktidarı!
Liberal safsatalar, boş hayaller, tasfiyeciliğin dipsiz kuyusu
7 Haziran seçimleri, çürüme ve devrimci cüret - K. Ali
MÜSİAD-TÜSİAD tartışması üzerine
Denizler’in yolu devrim ve sosyalizmin yoludur!
Fabrikalar Arası Kurul toplandı!
“Metal işçisi bir süreci geride bıraktı, yolunu bulacaktır”
“Kavgaya uluslararası boyut kazandırırsak bizleri hiç kimse yenemez!”
Metal işçisi yol arıyor!
Metal işçisinin öfkesi Kent Meydanı’na aktı
1 Mayıs’a kızıl müdahale!
Almanya’da 1 Mayıs
Akdeniz’de yaşanan insanlık trajedisi ve AB Zirvesi
Devrimci tutsaklardan 1 Mayıs mesajları
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Almanya’da 1 Mayıs

 

Stuttgart

Stuttgart’ta DGB’nin düzenlediği 1 Mayıs eylemi, saat 9.00'da toplanma yeri olan Marienplatz’da başladı. Saat 10.00’da ise yürüyüşe geçildi. Bu yıl yapılan yürüyüş ve mitinge her yıl olduğu gibi göçmen toplulukları, örgüt ve partiler bayrak ve flamalarıyla katıldılar. İşçiler ise işyerlerinin kortejlerini oluşturarak yürüyüşteki yerlerini aldılar. Sendika bürokratları her yıl olduğu gibi bu yılki yürüyüşte de bir fazlalıktılar. Gün boyu aralıksız yağan sağanak yağmura karşın 4-5 bin işçi ve emekçi yürüyüşe katıldı. İşçilerin ödediği aidatlarla ayrıcalıklı bir yaşam süren bürokratlar da kitlenin miting alanına girmesinden sonra sahne aldılar. Sendika bürokratları içi boş ve kof ‘kızgın’ konuşmalarla durumu idare ettiler.

BİR-KAR ise Almanca “Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm!” pankartı ile eyleme katıldı. BİR-KAR bayraklarının taşındığı kortejde “Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm!” vurgusunun yanı sıra güncel sorunları işleyen ozalitler taşındı.

Bursa’daki metal işçilerinin sesi alana taşındı

BİR-KAR bu yıl yapılan 1 Mayıs yürüyüşüne, Bursa’da sermayeye ve onların kapı kulları olan satılık sendika bürokratlarına karşı emek mücadelesini büyüten metal işçilerinin direngen ve büyük mücadelesini taşıdı. Eylemde “Bursa’da metal işçileri ayakta” başlıklı Almanca bildiri yaygın olarak dağıtıldı. Yürüyüş boyunca metal işçilerinin direnişini anlatan ozalitler oldukça dikkat çekti. Yürüyüş sırasında BİR-KAR çalışanları başta metal işçileri olmak üzere birçok işçinin sorularına muhatap oldular. İşçilerin sorularını özel olarak cevaplandırarak dayanışmaya çağırdılar. Bazı işçiler bildirileri alarak iş yerlerine götüreceğini ve dayanışma için çalışacağını söyledi.

1 Mayıs eyleminden sonra, ABZ’de geleneksel olarak yapılan 1 Mayıs etkinliğine geçildi. MLPD, Rebell ve BİR-KAR’ın hazırladığı etkinlik saat 15.00’te başladı ve saat 20.00’ye kadar sürdü.

Enternasyonal marşıyla başlayan etkinlik yine hep bir ağızdan söylenen Enternasyonal marşıyla sonlandırıldı. Etkinlikte MLPD adına yapılan konuşmada, kapitalist sistem üzerinden genel bir çerçeve sunuldu ve yaşanan sorunlar karşısında kendi bakış açıları ekseninde çözüm yolları ortaya konuldu.
Toplantıda İranlı devrimciler de bir konuşma yaparak İran’da molla rejimi tarafından 1 Mayıs kutlamalarının yasaklandığına ve buna karşı öfkenin biriktiğine vurgu yaptılar.

Etkinlikte BİR-KAR adına da bir konuşma yapıldı. Türkçe, Kürtçe ve Almanca dillerinde kitlenin selamlanmasıyla başlayan konuşmada, Türkiye’deki 1 Mayıs tablosu aktarıldı. Kürt illeri de dahil ülkenin dört bir yanında 1 Mayıs eylemlerinin yapıldığına ve asıl çatışmanın İstanbul’da yaşandığına değinildi. Sermaye devletinin silahlı güçlerinin ablukasına, bütün toplu ulaşım olanaklarının ortadan kaldırılmasına rağmen Taksim ve 1 Mayıs iradesinin teslim alınamadığının altı çizildi. Mücadele kararlılığı aktarılarak, sermaye devletinin terörü şiddetle protesto edildi.

Bu etkinlikte de Bursa metal işçilerinin mücadelesine özel olarak değinildi. Konuşmanın ağırlıklı bölümü metal işçilerinin kavgasına ve metal işçileri ile dayanışmanın önemine ayrıldı. Konuşmada “Kapitalist-emperyalist barbarlığı yere çalmanın yegane yolu, bu işçi eylemlerini büyütüp, birleştirmekten geçiyor. Dün Greif, bugün Bursa’nın metal işçileri mücadele karalılıklarını örgütlenme yeteneğiyle birleştirdiler, bize yolu gösterdiler. Şimdi bu yolu enternasyonal dayanışmayla da besleyerek yürümek hepimizin boynunun borcudur” denilerek dayanışma çağrısı yapıldı. Konuşma alkışlarla yer yer kesilerek, “Yaşasın enternasyonal dayanışma” sloganı atıldı.

Eylem ve etkinlikten notlar:

Bu yıl 1 Mayıs eylemlerine Almanya genelinde 400 bin emekçi katıldı. Stuttgart’ta yapılan yürüyüşe 5 bine yakın bir katılım vardı. Bazı büyük kapitalist tekellerin işçileri kendi işyerlerinin flamalarıyla yürüdüler.

Frankfurt

Frankfurt’ta 1 Mayıs Güntersburgpark’ta toplanmayla başladı. Katılımcı gruplar burada yapılan hazırlıkların ardından kortejler oluşturarak yürüyüşe geçtiler.

Yürüyüş kolunun en önünde, DGB’nin bu seneki 1 Mayıs sloganı olan ‘’İşin geleceğini biz tayin ediyoruz!’’ yazılı pankartın arkasında DGB’ye bağlı sendikalardan Ver.di, IG-Metall, IGBCE ve IG Bau yürüdü. Sendika kortejlerinden en kalabalık olanı Ver.di’ydi. İşçilerin önemli bir kısmı ise yürüyüşe katılmayıp miting alanına gelmeyi tercih etti.

Sendika kortejlerini çeşitli yerli ve göçmen pati ve örgütlerin kortejleri izledi. Siyasal gruplar içinde Türkiyeli gruplar hem sayısal hem de coşku bakımından önemli bir yer işgal ettiler. Yerli gruplardan MLPD, DKP, Die Linke; göçmen gruplardan ise TKP/ML, MKP, MLKP, DİDİF, Halk Cephesi, BHH, Frankfurt Halkevi, Kürt Hareketi, Alevi Derneği, Almanya Zaza Cemaati, Yunan Komünist Partisi (KKE), İranlı devrimciler ve Srilankalı devrimciler pankart ve flamalarıyla katıldılar.

Sınıf devrimcileri ise “Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm! / TKİP” imzalı bir pankartla 1 Mayıs’a katıldı. Komünistlerin kortejinde, sınıfın güncel ve siyasal taleplerini ifade eden dövizler ile Marks, Lenin ve Luxemburg’un resimleri taşındı.

Yürüyüş boyunca ve miting alanında “TKİP Yurtdışı Örgütü” imzalı bildiriler yaygın şekilde dağıtılırken, BİR-KAR bayrakları da taşındı.

TKİP kortejinde parti, 1 Mayıs, devrim, sosyalizm ve enternasyonal dayanışmaya ilişkin sloganlar sıklıkla atılırken, dünyada ve Türkiye’de 1 Mayıs’ın anlamına ilişkin ve kapitalizmi teşhir eden Türkçe-Almanca konuşmalar yapıldı. Ayrıca yürüyüş boyunca söylenen marşlar kortejin canlılığına katkı sağladı.

Yürünen uzun bir güzergahtan sonra her zamanki miting alanı olan Römer’de toplanıldı. Mitingde DGB Frankfurt temsilcisi ile çeşitli sendikaların temsilcilerinin yanı sıra, Almanya IG Metall sendikası sekreteri de bir konuşma yaptı. Kürsüden yine sendika bürokratları dışında hiçbir devrimci ve muhalif kurum ve kişiye söz hakkı tanınmadı.

Mitingde Türkiyeli bir müzik grubu da sahne alarak 1 Mayıs, Berxwadan Jıyane, Çav Bella gibi devrimci marş ve türküler seslendirdi. Miting DGB ve ona yakın kurumlar adına yapılan konuşmalar ve çeşitli müzisyenlerin sundukları dinletilerin ardından sona erdi.

Enternasyonal sokak festivali

Frankfurt’taki 1 Mayıs programı yürüyüş ve mitingin ardından Gallus semtinde yapılan enternasyonal sokak festivaliyle devam etti. Yerli ve göçmen çeşitli devrimci-demokratik kurumlar tarafından organize edilen festivale çeşitli uluslardan yüzlerce işçi ve emekçi katıldı. Festival alanında yemek ve bilgilendirme standları yer alırken, kurulan sahnede değişik uluslara mensup müzik, dans ve şiir grupları sahne alıp gösteriler gerçekleştirdiler.

Geçen sene ilki yapılan ve oldukça ilgi gören festivalde BİR-KAR da bilgilendirme standı açarken, programa müzik ve şiir grubuyla katkı sundu.

Berlin

Bu yıl 1 Mayıs yürüyüşü sendikaların çağrısıyla Berlin’in Hackischer Markt semtinde başladı.

“Geleceğin işini biz şekillendiriyoruz!’’ şiarı altında düzenlenen yürüyüşe yaklaşık 5 bin kişi katıldı. IG BAU, IG BCE, EVG, GEW, IGM, NGG, GP, Ver.di ve DGB sendikalarının organize ettiği yürüyüş geçen seneye oranla daha canlı ve coşkuluydu.

Yürüyüşte taşeronluk sistemine, düşük ücret uygulamalarına, hak gasplarına karşı pankart ve dövizler taşındı. Berlin’de birkaç gündür grevde olan sağlık ve eğitim emekçilerinin kortejleri oldukça coşkuluydu. Alman ve Türkiyeli devrimci örgütlerin kortejleri de her yıl olduğu gibi canlı ve coşkuluydu.

Yürüyüş saat 11.30’da tarihi Brandınburg Tor’da yapılan mitingle bitirildi. Mitingde DGB Başkanı Reiner Hoffman bir konuşma yaptı. Konuşmasında CDU ve CSU partilerine yüklenen Hoffman, asgari ücret politikasını eleştirerek, Ocak ayından bu yana uygulanan 8,5 Euro asgari saat ücretinin bir kazanım olduğunu belirti. Bu kazanımın içinin boşaltılmaya çalışıldığını vurgulayan Hoffman, buna karşı mücadele edeceklerini belirtti.

Sınıf devrimcileri eyleme “Sosyal hak gasplarına, ırkçılığa ve emperyalist saldırganlığa karşı birleşik mücadeleye! / TKİP’’ pankartı ile katıldı.

Berlin’de ayrıca Kreuzberg semtinde “Biz her yerdeyiz!’’ şiarı ile bir yürüyüş daha gerçekleştirildi. Yürüyüşü otonom ve antifaşist gruplar düzenledi. Akşam saat 18.30’da başlayan yürüyüşe yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Polisle çatışmaların da yaşandığı bu yürüyüş için yaklaşık 7 bin polis görevlendirildi.

Kızıl Bayrak / Almanya

 

 

 

 

Paris’te kızıl 1 Mayıs

 

Paris’te CGT, FSU, Solidaires ve Unsa’nın işsizliğe, yoksulluğa, sosyal hak gasplarına, kemer sıkma politikalarına karşı çağrısıyla gerçekleşen 1 Mayıs yürüyüşüne Fransız Komünist Partisi (PCF), Antikapitalist Parti (NPA), İşçi Mücadelesi (Lutte Ouvrière), Sol Cephe (Front de Gauche) gibi yerli parti kurum ve kuruluşların yanı sıra İran, Tunus, Cezayir, Kabil, Tamil ve Türkiyeli ilerici ve devrimci örgütler katıldılar.

Sabahın erken saatlerinden itibaren pankartlar ve bayraklarla kızıla boyanan Republique Meydanı saat 15.00’e kadar alanda çekilen halaylarla Türkiyeli örgütlerin görselliğine tanık oldu. Republique Meydanı’ndan başlayan yürüyüşe Türkiyeli örgütlerden TKİP, TKP/ML, TİKB, MKP ve Direniş Hareketi ‘Devrimci 1 Mayıs Platformu’ pankartı arkasında katıldı.

Fransızca, Türkçe ve Kürtçe “Yaşasın 1 Mayıs” ortak pankartı arkasında parti örgüt ve kurumların bayrak ve flamalarıyla katıldıları yürüyüş boyunca Taksim direnişi selamlandı, devlet terörü lanetlendi. İşçi sınıfıyla uluslararası dayanışma sloganları haykırıldı.

TKİP taraftarlarının bayraklarıyla katıldığı yürüyüşe ayrıca BİR-KAR da flamalarıyla katıldı. Kızıl Bayrak gazetesi satışı ve TKİP Yurtdışı Örgütü imzalı Fransızca-Türkçe 1 Mayıs bildirileri işçi ve emekçilere ulaştırıldı.

Kızıl Bayrak / Paris


 

 


Fransa Bretagne bölgesinde
1 Mayıs

 

Fransa’nın Bretagne bölgesinin Hennebont kentinde 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleştirildi. 

Yürüyüşü Fransız İşçi Sendikaları (CGT, FSU, UNSA, UNEF ve Solidaires) organize etti. Yürüyüşe Fransız sol partileri de (NPA, Fransız Komunist Partisi, Front de Gauche, Jeunesse Communiste, anarşist ve demokratik kitle örgütleri) katıldı.

Bu yılki 1 Mayıs yürüyüşü belediye başkanlığı seçimlerinin arkasından gerçekleşti. Bu nedenle işçi sendikalarında ve sol partilerde belirgin bir ayrışma yaşandı.

Komünistler BİR-KAR imzalı pankart ve kızıl bayraklarla yürüyüşe katıldılar.

Yürüyüşe Kürt hareketi ve Morbihan Alevi Kültür Derneği de katıldı.

Bu yıl Hennebont’taki yürüyüşe 800’ü aşkın kişi katıldı.

Bretagne bölgesinin St-Brieuc kentinde de 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleştirildi. Bu kentte de Fransızca yazılı BİR-KAR bayraklarıyla yüründü ve TKİP Yurtdışı Örgütü imzalı bildiriler dağıtıldı.

Yürüyüşe Türkiyeli ilerici kurumlar da kendi pankartlarıyla katıldı. St-Brieuc kentindeki yürüyüşe 600’ü aşkın kişi katıldı.

Bretagne bölgesinin Carhaiıx kentinde de 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleştirildi. Carhaix’de de eyleme katılım havanın yağmurlu olmasından dolayı önceki yıllara göre düşük oldu. Eylemde, Fransızca yazılı TKİP bildirileri dağıtıldı. Bu kentteki eyleme 100 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Fransa-Bretagne

 
§