2 Mayıs 2015
Sayı: KB 2015/17

Yalanlarınız, ablukanız, polis terörünüz yetmeyecek…
Polis terörünün bilançosu: 356 kişi gözaltında
Faşist baskı ve teröre rağmen Taksim iradesi!
Ankara’da kitlesel 1 Mayıs!
Yasağa rağmen Gündoğdu’da 1 Mayıs
Zonguldak’ta 1 Mayıs mitingi
İllerde 1 Mayıs
Kürdistan’da 1 Mayıs
CHP ve sermaye düzeninin seçim hesapları
Kaynaklar burjuvazinin kasalarında! - S. Soysal
Tasfiyeci sürecin son aşaması: Parlamentarizm
Kahrolsun sermaye iktidarı!
Liberal safsatalar, boş hayaller, tasfiyeciliğin dipsiz kuyusu
7 Haziran seçimleri, çürüme ve devrimci cüret - K. Ali
MÜSİAD-TÜSİAD tartışması üzerine
Denizler’in yolu devrim ve sosyalizmin yoludur!
Fabrikalar Arası Kurul toplandı!
“Metal işçisi bir süreci geride bıraktı, yolunu bulacaktır”
“Kavgaya uluslararası boyut kazandırırsak bizleri hiç kimse yenemez!”
Metal işçisi yol arıyor!
Metal işçisinin öfkesi Kent Meydanı’na aktı
1 Mayıs’a kızıl müdahale!
Almanya’da 1 Mayıs
Akdeniz’de yaşanan insanlık trajedisi ve AB Zirvesi
Devrimci tutsaklardan 1 Mayıs mesajları
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ankara’da kitlesel 1 Mayıs!

 

Ankara’da 1 Mayıs mitingi Sıhhiye Meydanı’nda gerçekleştirildi. Sendikalara ve meslek örgütlerine ek olarak ilerici, devrimci ve yurtsever kurumlar, LGBTİ’lerden çeşitli taraftar gruplarına ve köy derneklerine kadar pek çok farklı dernek ve kitle örgütü 1 Mayıs’ta Ankara sokaklarını doldurdu. Katılım sayısı 20 bine yaklaştı.

Yeni örgütlenen Hacettepe Üniversitesi taşeron işçileri de HÜ Sıhhiye Kampüsü’nde buluşup sloganlarla alana toplu giriş yaptılar.

Tren garından Sıhhiye Meydanı’na iki koldan ilerleyen yürüyüşte sol kola sırayla DİSK ve KESK öncülük ederken Türk-İş, TMMOB ve TTB sağ kolda yerlerini aldılar.

Sağ kolda Türk-İş’e bağlı sendikaların yanısıra Mamak Demokrasi Güçleri, ATO Asistan, TTB-TÖK ve SES, Siyah Çoraplılar ile Bağzı Üniversiteliler yürüyüşte yerlerini aldılar.

Sınıfın kızıl bayrağı meydana taşındı

Sınıf devrimcileri Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Sincan İşçi Birliği, Ostim İşçileri, Hacettepe Üniversitesi İşçileri kortejleriyle alanda yer aldı. DGB ve DLB’liler “Yolumuz işçi sınıfının yoludur!” diyerek Ankara 1 Mayıs’ına kitlesel katılım gösterdiler. DGB kortejini takiben Yılmaz Çelik Hasır işçileri yürüdü. 

“Emperyalist köleliğe, kapitalist sömürüye, faşist teröre ve gericiliğe karşı işçi sınıfının kızıl bayrağı altında birleşelim!” ve “Sınıf, devrim, sosyalizm!” pankartları ile yürüyen BDSP kortejinin hemen yanında flama ve afişler ile süslenmiş ses aracı ilerlerken sınıf devrimcileri yürüyüş boyunca en gür sesle ajitasyonlarını işçi ve emekçilere taşıdılar.

Sabah saat 10.30’da Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirdikleri eylemle 1 Mayıs çağrısını son kez yükselterek tren garına topluca geçen DGB ve DLB’lilerin alanda oluşturduğu korteje üniversiteli pek çok öğrenci ve işçi gencin yanı sıra meslek liseleri başta olmak üzere pek çok farklı liseden öğrenci gençlik eşlik etti. Öfkeli sloganların hakim olduğu kortej kitleselliği ile dikkat çekti. Kortejin sağ yanında taşınan “Yolumuz işçi sınıfının yoludur!” pankartı çevredeki işçilerin ilgisini toplarken korteje devrimci disiplinin hakim olduğu gözlendi. DGB ve DLB’liler 6 Mayıs anması için hazırladıkları çağrıyı yürüyüş boyunca dağıtarak 6 Mayıs çağrısını yükseltti. DLB kuşlamaları yaptı.

Hacettepe Üniversitesi İşçileri pankartları ile taban örgütlülüğünün gücünü 1 Mayıs alanına taşıdılar.

Sincan İşçi Birliği’nden işçiler “SİB” imzalı kaskları ve bazı işçilerin giydiği işçi tulumu ile 1 Mayıs’ın renkli işçi kortejlerinden birini oluşturdu. SİB ile yürüyen işçiler Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde giderek artan örgütlü güçlerinin coşkusunu ilk kez 1 Mayıs’a taşımış oldular.

Sabah erken saatlerde buluşarak 1 Mayıs alanına ulaşan “Ostim İşçileri” taleplerini ve mücadele şiarlarını içeren dövizleri ile renkli ve düzenli bir görünüm sundular.

“Yılmaz Çelik Hasır Fabrikası İşçileri” Kazan’da fabrika önünde bir süre önce başlattıkları direnişin ruhunu kendi pankartları ile yürüyerek alana taşıdılar.

Arama noktasında devrimci direniş!

Üst arama noktasında çevik kuvvet yığınağı ve TOMA’ları ile konuşlanan kolluk kuvvetlerine cevabı üst aratmama iradesi gösteren ilerici-devrimci güçler verdi.

Alınteri, Anarşistler, BDSP, DGB-DLB, Sincan İşçi Birliği, Ostim İşçileri, Hacettepe Üniversitesi İşçileri, Taraftar Grupları, SDP ve Dev-Lis arama noktalarından üst aratmadan ve koşarak geçtiler. Ayrıca CHP Çankaya Gençlik Kolları’nın da üst aratmadan alana giriş yapması dikkat çekti.

Taksim yasağına karşı direnişi kırmak için uygulanan polis terörü teşhir edilirken Haziran Direnişi şehidi Ethem Sarısülük’ün katillerine üst aratılmayacağı haykırıldı. Sınıf devrimcileri “Katil polis hesap verecek!” ve “Barikatlarınızı tanımıyoruz!” sloganları ile barikatları aşarken DGB-DLB kortejinde devrimciler meşalelerini yakarak alana devrimci direniş coşkusu ile girdi.

Taraftar grupları da “Berkin Elvan mücadeleye devam!” sloganını atarak üst aratmadan alana giriş yaptılar.

Her yer Taksim, her yer direniş!”

Tüm güçlerin alana girmesi ile birlikte Sıhhiye Meydanı’nda miting programı başlatıldı. Enternasyonal Marşı eşliğinde 1 Mayıs şehitleri şahsında tüm devrim şehitleri için meydanı dolduran binler saygı duruşunda bulundu. Ardından kitle hep bir ağızdan 1 Mayıs Marşı’nı okudu.

KESK, DİSK temsilcilerinin konuşmalarının ardından Soma’dan gelen bir işçi Somalı işçiler adına kürsüye çıktı. Her geçen gün daha çok bir araya geldiklerini belirten işçi, tek kurtuluşun birleşmek ve patronlara, sömürücülere karşı bir arada mücadele vermek olduğunu belirtti. Somalı işçi konuşmasını oldukça gür bir sesle “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!” şiarını haykırarak noktaladı.

Son olarak kürsüye Yılmaz Çelik Hasır işçilerinden bir temsilci çıktı. 1 Mayıs alanındaki işçi kardeşlerini selamlayan Yılmaz Çelik Hasır işçisi direne direne mücadele etmeyi öğrendiklerini söyleyerek alandaki tüm işçileri haksızlıklara karşı bir olmaya ve direnmeye davet etti.

Grup Kibele’nin Kürtçe ve Türkçe ezgileri eşliğinde çekilen coşkulu halaylarla miting sona erdi.

Mitingden notlar:

* Yürüyüş güzergahı boyunca duvarları devrimci şiarlar ile donatan BDSP ve DLB’nin yanı sıra Metal İşçileri Birliği yazılamaları ve DLB kuşlamaları dikkat çekti.

* Yürüyüş boyunca ve miting alanında Kızıl Bayrak satışı gerçekleştirildi.

* Yakın zamanda örgütlenmeye başlayan ve sendikalaşan “Taşeron Hastane İşçileri” ile ODTÜ’de taşeronlaşmaya karşı bir araya gelen işçilerin oluşturduğu "ODTÜ Emekçi Meclisi" güçlü bir katılım sağladılar.

* Eğitim Sen Ankara 1 No’lu Şube bando takımı ve kitleselliği ile canlı bir kortej oluşturdu.

* Atık Kağıt İşçileri katılımları ile dikkat çekerken köy derneklerinin bir araya getirdiği Mamak Demokrasi Güçleri bütünlüklü katılım sağladı. Devrim şehitlerinin fotoğrafları yer alan İMAT Köy Derneği’nin korteji ilgi topladı.

* Arap-Alevi Kadın Meclisi ve Gençliği korteji sloganları ile dikkat çekti. Güncel planda Ortadoğu’da süren Arap ve Alevi halkların katliamlarına yönelik öfke hakimdi.

* Taraftar grupları ayrıca dikkat çeken bir diğer farklı korteji oluşturdu. Farklı takımlardan onlarca “tribün emekçisi” renklerin kardeşliğini gösterdiler.

Kızıl Bayrak / Ankara


 
§