2 Mayıs 2015
Sayı: KB 2015/17

Yalanlarınız, ablukanız, polis terörünüz yetmeyecek…
Polis terörünün bilançosu: 356 kişi gözaltında
Faşist baskı ve teröre rağmen Taksim iradesi!
Ankara’da kitlesel 1 Mayıs!
Yasağa rağmen Gündoğdu’da 1 Mayıs
Zonguldak’ta 1 Mayıs mitingi
İllerde 1 Mayıs
Kürdistan’da 1 Mayıs
CHP ve sermaye düzeninin seçim hesapları
Kaynaklar burjuvazinin kasalarında! - S. Soysal
Tasfiyeci sürecin son aşaması: Parlamentarizm
Kahrolsun sermaye iktidarı!
Liberal safsatalar, boş hayaller, tasfiyeciliğin dipsiz kuyusu
7 Haziran seçimleri, çürüme ve devrimci cüret - K. Ali
MÜSİAD-TÜSİAD tartışması üzerine
Denizler’in yolu devrim ve sosyalizmin yoludur!
Fabrikalar Arası Kurul toplandı!
“Metal işçisi bir süreci geride bıraktı, yolunu bulacaktır”
“Kavgaya uluslararası boyut kazandırırsak bizleri hiç kimse yenemez!”
Metal işçisi yol arıyor!
Metal işçisinin öfkesi Kent Meydanı’na aktı
1 Mayıs’a kızıl müdahale!
Almanya’da 1 Mayıs
Akdeniz’de yaşanan insanlık trajedisi ve AB Zirvesi
Devrimci tutsaklardan 1 Mayıs mesajları
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İllerde 1 Mayıs

 

Çeşitli illerde yapılan 1 Mayıs mitinglerine binlerce işçi ve emekçi katıldı.

Bursa

Türk-İş'in 1 Mayıs programını iptal etmesi nedeniyle Bursa’da tek miting yapıldı. Türk-İş’e bağlı Yol-İş ve TÜMTİS de DİSK’in örgütlediği ikinci 1 Mayıs’a katıldı. Katılım geçmiş yıllara göre düşüktü. Özellikle işçi kortejlerinde bir zayıflama olduğu görüldü. Bunun yanısıra program ve yürüyüşün de coşkusuz olması dikkat çekti.

BDSP eylem için Heykel’de toplandı. Heykel’de tam bir polis ablukası vardı. Yüzlerce çevik ve sivil hem Heykel’de hem de AVP önünde birikerek ortamı terörize etti. Ara sokaklara TOMA yerleştirildi.

BDSP, DGB, Halkevleri, TMMOB, ÇHD burada ortak bir program gerçekleştirdi. AVP önünde konuşmaların ardından Altıparmak’taki toplanma noktasına yüründü. Yürüyüş sırasında “Yolumuz işçi sınıfının yoludur! / Devrimci Gençlik Birliği” pankartı taşındı.

Mitingin en canlı işçi korteji TÜMTİS’e aitti. Eşleri ve çocuklarıyla mitinge katılan TÜMTİS üyeleri oldukça coşkuluydu.

BDSP Taksim direnişini selamlayan sloganlar attı. Yanısıra Türk Metal prangalarını kırmak için yola çıkan metal işçileri de konuşmalar ve sloganlarla selamlandı.

BDSP’nin ardından “Zafer direnen metal işçisinin olacak!” pankartıyla İşçilerin Birliği Derneği yürüdü.

Halkevleri’nin arama noktasında arama yaptırmaya karşı koyması üzerine arbede çıktı. BDSP ve DHF’nin de destek olmasıyla arama noktasına yüklenildi. Daha sonra arama noktası kaldırıldı.

Kayseri

Kayseri’de 1 Mayıs alanı olan Mimar Sinan Parkı’na farklı yönlerden kortej oluşturan sendikalar ve ilerici siyasi yapılar yürüdüler.

BDSP pankartı altında birleşen organize sanayi, karayolu, tekstil ve metal işçileri ile gençler Eski Adliye binası önünde kortej oluşturarak sloganlarla 1 Mayıs alanına doğru yürüdüler.

Ağırlığını organize sanayi işçilerinin oluşturduğu BDSP kortejinde “Sömürüye, faşist baskılara, gericiliğe ve yasaklara karşı mücadeleye! Yaşasın 1 Mayıs!” şiarlı pankart taşındı. Bu yıl gençliğin katılımı da dikkat çekiciydi. 

EMEP, ESP, SDP kortej oluşturarak 1 Mayıs alanına yürürken, bu yıl ilk defa Halk Cephesi de 1 Mayıs eylemine katıldı.

Düzen partisi CHP'nin kitlesel katılımı ile dikkat çektiği eylemde, Yoğunburç’ta toplanan EMEP ve Emek Gençliği kortejlerinde belirgin bir zayıflama vardı.

Mitinge 7 Haziran seçimleri damgasını vurdu. Konuşmalar AKP karşıtlığı üzerinden şekillendi. CHP ve HDP adayları 1 Mayıs’ta boy gösterdiler. Kürsü de CHP ve HDP şovuna çanak tuttu. Konuşmalarda sınıf mücadelesi vurgusu son derece zayıfken, AKP karşıtlığına dayalı, çözümü seçimde gören vurgular öne çıktı. Konuşmalarda sermaye devletinin arttırdığı devlet terörüne ilişkin tek bir vurgu yapılmadı.

Didim

Didim Demokrasi Platformu tarafından gerçekleştirilen 1 Mayıs mitingi Didim'de son yılların en büyük eylemi olarak coşkuyla kutlandı.

Didim Belediyesi önünde toplanan emekçiler kortejler oluşturarak Didim Kent Meydanı’na yürüdü. 4 bin kişinin katıldığı mitingde yol boyunca ajitasyon konuşmalarını çevrede bulunan emekçiler alkışlarla karşıladı. Bursa’da ayağa kalkan Renault, Coşkunöz ve Mako işçisinin fiili-meşru mücadele yoluyla Türk Metal çetesinden ihanetin hesabını sordukları belirtildi.  

Alandaki konuşmalarda da işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma gününde Didim’de olduğu gibi polis müdahale etmezse hiçbir olayın yaşanmayacağı söylendi.

Coşkunun hiç eksilmediği mitinge belediye işçileri, turizm emekçileri, inşaat işçileri, KESK, Emekli Sen, Didim Cemevi, Birleşik Haziran Hareketi, CHP, EMEP, HDP katıldı.

Didim’de bu yılki 1 Mayıs, Didimli olup iş cinayetlerinde yaşamını yitiren Erdal Demirel (2014 Soma) Muhsin Şengönül, Kadir Yılmaz, Levet Bakay isimli 4 işçiye ithaf edildi.

Bolu

Bolu’da Kardelen Meydanı’nda düzenlenen 1 Mayıs mitinginde ilk olarak, devlet tarafından katledilen işçiler-emekçiler için saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra okunan basın açıklaması ile 1 Mayıs’ın anlamı ve tarihine değinildi.

Ayrıca geçmiş 1 Mayıslarda yaşanan katliamlara değinildi. AKP’nin yeni faşist yasalarının teşhir edildiği mitingde işçi sınıfının buna karşı mücadele etmesinin gerekliliği vurgulandı. Basın açıklamasından sonra çekilen halaylarla program son buldu.

Konya

1 Mayıs kutlaması için Konya’nın Ereğli ilçesinde Oğuz Ata Tesisleri’nde toplanan kitle Yunus Emre Meydanı’na yürüdü.

Alanda bulunan kitle selamlandı ve çekilen halaylarla 1 Mayıs sona erdi.

Konya merkezde ise Atatürk Lisesi’nin önünde toplanan kitle sloganlar atarak miting alanına geçti. DGB de buradaki 1 Mayıs kutlamasına katıldı.

Çorlu

Çorlu 1 Mayıs Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve siyasal güçler miting düzenledi.

Çorlu’da ilk kez 1 Mayıs mitingine katılan Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) ise “İşgal, grev, direniş!” şiarlı, kadın ve erkek işçinin resminin olduğu pankartı ve görselliği ile büyük ilgi gördü. 1 Mayıs mitingi halaylarla son buldu.

3500 işçi ve emekçinin katıldığı Çorlu 1 Mayısı başarıyla gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / Bursa-Kayseri-Didim-Bolu-Konya-Çorlu


 
§