24 Nisan 2015
Sayı: KB 2015/16

Sınıfımız ve onurumuz için kavgaya, 1 Mayıs’a!
AKP’nin kozu devlet terörü!
“Haklarımız, avukatlık mesleği saldırı altında”
Soma Davası: Düzenin aynası
Katliam davasına karartma talebi
Metal işçisinin büyük isyanı
Metal işçisinin öfkesi mücadeleye dönüştü!
Türk Metal’in kaderi pamuk ipliğine bağlı
MİB’den Renault işçilerine: Yumruk gibi kenetleneceğiz!
Sendikal ihanete ve sermayeye karşı direnen metal işçilerini selamlıyoruz!
İlbeyli işçileri hakları için eylemde
DİSK/Tekstil’de yeni ihanetler için yola devam
‘Rüyalar’ sektöründe kabustan uyananlar
Seçimler, düzen partileri, HDP ve solda parlamentarizm
Düzen siyasetine sendikal bürokrasiden destek!
BDSP: Sınıfın kızıl bayrağı altında 1 Mayıs'ta alanlara!
Ümraniye'de çok yönlü 1 Mayıs hazırlığı
Mamak'ta coşkulu 1 Mayıs şenliği
İşçi bültenlerinde 1 Mayıs rüzgarı
Ankara’da coşkulu 1 Mayıs etkinliği
İzmir’de DGB-DLB’den 1 Mayıs pikniği
Ermeni soykırımı ve burjuva propagandanın iğrenç yüzü
Kapitalizm Akdeniz'i mezarlığa çevirdi
ICOG’dan 1 Mayıs çağrısı
Alman devleti bir polis devletidir!
İşçiler, emekçiler ve gençler ayakta!
Eğitimde özelleştirme saldırısı
Bozuk düzende sağlam çark olmaz
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

MİB’den Renault işçilerine: Yumruk gibi kenetleneceğiz!

 

Metal İşçileri Birliği (MİB), Türk Metal çetesine karşı ayağa kalkan Renault işçilerine seslendi. Renault işçilerini selamlayan MİB, işçilerin tabandan birliğini güçlendirmelerinin önemine vurgu yaptı.

MİB Renault işçilerine şöyle seslendi:

Renault işçisi arkadaş!

On binlerce metal işçisinin sırtından saltanatlar kuran MESS ve Türk Metal’e karşı, büyük ve onurlu mücadelenin en ön safında sen varsın. Başta Tofaş olmak üzere Bursa’da pek çok fabrikada işçilerin gözü senin üzerinde. Senin alacağın tutuma bakıyor, açtığın yolda yürüyor.

Ayağa kalktın çünkü kölece çalışmana rağmen sana reva görülen ücret bir hiç. Bugüne kadar sabır dedin, değişir dedin, bu koşullarda buna da şükür dedin.... Ama bir yere kadar... Sonunda sabır taşı çatladı. Bugüne kadar seni köle gibi süründürenlerin karşısına dikildin. Seni adamdan saymayanların, senin emeğin üzerinden saltanat sürenlerin karşısına dikildin. Onların yüreklerine indi. Fena halde korktular. Ne yapacaklarını şaşırdılar. Tehditleri, baskıları bir işe yaramadı. Korku duvarlarını yıktın geçtin.

Arkadaş!

Böylelikle geleceğin için büyük bir adım attın. Ancak şurası açık ki henüz yolun başındasın. Çünkü senin gücün karşısında ilk anda sarsılan düşmanların ilk sarsıntının ardından kendilerini toparlayıp karşı atağa geçeceklerdir. Bunu da yapmaya başlamışlardır. Her türlü pisliğin içinde yüzen bu alçaklar, ortalığa çamur atarak, baskı ve tehdide başvurarak, patronların kapısını çalıp “işten atın” diye yalvararak kendilerinden bekleneni yapıyor.

Öte yandan ise elbette Türk Metal varlığını patronlara borçlu. Hiçbir patron ve MESS hakkını arayan işçi istemez. Türk Metal’in ağalarını kapılarında besliyor, işçinin üzerine salıyorlar. Bunun için tepki kendilerine dönmesin diye bir yere kadar ses çıkarmıyorlar. Ama bir yere kadar. Senin ilerlediğini gördükçe gözünü korkutmak için işsizlik sopasına sarılmaktan kaçınmıyorlar.

Arkadaş!

Ancak işçi sımsıkı birbirine kenetlendi mi, onu hiçbir güç yenemez. Bugün eğer fabrika yönetimi işçi çıkaramıyorsa bu birliği gördüğü içindir. Çünkü Renault işçisi mücadelede olduğu gibi birliğini sağlamada da şu an en önde gidiyor. Fabrikada şu an Türk Metal’in hiçbir ağırlığı kalmadı. İşçilerin satışıyla kazanılmış kemiklerle nemalanan yalakalar dışında bütün Renault işçileri bu gidişe artık bir son verilmesini istiyor. Elbette bazı arkadaşlarımız biraz geriden geliyor, bazı arkadaşlarımız da işsizlik korkusuyla uzakta duruyor. Ama şundan eminiz ki, Renault işçisi bütün olarak kalbi tek bir hedef için atıyor.

Arkadaş!

Bu yolda elbette büyük güçlükler, engeller, saldırılar var. Herkes kendi çıkar kavgasını verecek. MESS ve patronlar düzenleri sürsün istiyor. Bu düzenden nemalanan Türk Metal ağaları saltanatlarını kaybetmek istemiyorlar. Bu nedenle her türlü kirli yönteme başvuracak, bunun için tüm hünerlerini gösterecektir.

Bunun için bu zorlu mücadeleye karşı her bakımdan hazır olmalısın.

Kazanmak zor değil ama bunun için her şeyden önce bugüne kadar yürüdüğün yoldan şaşmamalısın. Bu demektir ki ne olursa olsun geri adım atmamalısın. Bunun için ilk olarak oluşturulan “Temsilciler Kurulu”nu, tüm birim ve vardiyaların temsil edilmesini sağlayarak güçlendirmelisin. Aynı zamanda her birim ve vardiyada alt kurullar oluşturmak için adımlar atmalısın. Öyle ki kimse kafasına göre takılmasın, birlikte karar alıp uygulayalım. İrademizi de belirlediğimiz temsilcilerimiz daha üst kurullara taşısın...

Bu bize ne mi sağlayacak: Her şeyden önce resmiyette hangi sendikaya üye olursak olalım “Sendika biziz” demiş olacağız. Bir yumruk gibi kenetleneceğiz ve bizi kimse ayıramayacak. Aramızdan da kimseyi alamayacak. 

Böylelikle zorbalığı bir tehdit olarak bize kullananları da yanıtsız bırakmayacağız. Tek tek insanları sindirmeye çalışacak olanlara hadlerini bildirmesini bileceğiz.

Öte yandan ise diğer fabrikalarda bizimle aynı yola çıkan arkadaşlarımızla birliğimizi sağlayacağız. Öyle ki Tofaş’ta ve diğer fabrikalardaki işçi arkadaşlarımızla bağ kurmalı, onların da “kurullar” oluşturup fabrikalarda inisiyatifi ele almalarına yardım edeceğiz. Yanısıra tüm fabrikalar arasında koordinasyonu sağlamak üzere de bir araya geleceğiz.

Arkadaşlar!

Kazanacağımıza olan inancımızla başta siz Renault işçileri olmak üzere yürekli işçi arkadaşlarımızı selamlıyor, mücadelemizde başarılar diliyoruz.

Yaşasın Renault, Tofaş, Mako, Coşkunöz, Valeo, Bosch, Ototrim ve adını sayamadığımız nice fabrikadan işçilerin birliği!

Metal İşçileri Birliği

 

 

 

 

MİB metal işçilerinin sesi oldu

 

Metal İşçileri Birliği - MİB adlı Facebook sayfasında metal işçilerinin sesine ses katan MİB, işçilerin büyük ilgisiyle karşılandı.

Sayfada metal fabrikalarında yaşanan gelişmeler sıcağı sıcağına aktarılıyor. Fabrikalarda yapılan eylemlere, işçilerin sözleri ve isteklerine yer veriliyor.

Metal işçilerinin tartışma platformu oldu

MİB’in Facebook sayfası, gelinen yerde metal işçilerinin tartışma platformuna döndü. Metal işçileri bu sayfa üzerinden fikirlerini ve önerilerini dile getiriyorlar. Bunlara dair yorumlar yapıyorlar.

Toplumsal hareketlenme içinde sosyal medyanın tuttuğu yeri bir kez daha gösteren bu durumu anlayabilmek için sayfaya şöyle bir göz gezdirmek bile yeterli. Sayfada bir dizi metal işçisinin görüşleri doğrudan aktarılmış. Bunlara yapılan yorumlar da yer alıyor. Paylaşımlar üzerine yapılan olumsuz yorumlar dahi kendisine yer buluyor. Tek engelleme ise seviyesiz/küfür içerikli yorumlara yapılıyor.

Türk Metal trolleri iş başında

Sayfada göze çarpan bir başka ayrıntıysa Türk Metal trollerinin ortalığı bulandırma çabaları. Kimi paylaşımların altına (kopyala-yapıştır biçimde) yorumlar yazan troller, MİB’e yönelik asılsız ithamlarda bulunuyor. Bunun yanında Birleşik Metal-İş’in sözleşme süreçleri hatırlatılarak metal işçilerinin kafası karıştırılmaya çalışılıyor.

Öte yandan, açılan sahte hesaplarla sayfaya yorumlar yapılarak metal işçilerinin birliği engellenmeye çalışılıyor. Sözde Bosch işçileri adına yapılan yorumlarda Renault ve Tofaş işçileri düşman gösterilmeye çalışılıyor, halihazırda eylemlerini sürdüren metal işçilerinin talepleri çarpıtılmak isteniyor.

Dikkate değer diğer bir nokta ise Türk Metal temsilcilerinin de kendi hesapları üzerinden manipülasyon yaratmaya çalışmaları.

 
§