24 Nisan 2015
Sayı: KB 2015/16

Sınıfımız ve onurumuz için kavgaya, 1 Mayıs’a!
AKP’nin kozu devlet terörü!
“Haklarımız, avukatlık mesleği saldırı altında”
Soma Davası: Düzenin aynası
Katliam davasına karartma talebi
Metal işçisinin büyük isyanı
Metal işçisinin öfkesi mücadeleye dönüştü!
Türk Metal’in kaderi pamuk ipliğine bağlı
MİB’den Renault işçilerine: Yumruk gibi kenetleneceğiz!
Sendikal ihanete ve sermayeye karşı direnen metal işçilerini selamlıyoruz!
İlbeyli işçileri hakları için eylemde
DİSK/Tekstil’de yeni ihanetler için yola devam
‘Rüyalar’ sektöründe kabustan uyananlar
Seçimler, düzen partileri, HDP ve solda parlamentarizm
Düzen siyasetine sendikal bürokrasiden destek!
BDSP: Sınıfın kızıl bayrağı altında 1 Mayıs'ta alanlara!
Ümraniye'de çok yönlü 1 Mayıs hazırlığı
Mamak'ta coşkulu 1 Mayıs şenliği
İşçi bültenlerinde 1 Mayıs rüzgarı
Ankara’da coşkulu 1 Mayıs etkinliği
İzmir’de DGB-DLB’den 1 Mayıs pikniği
Ermeni soykırımı ve burjuva propagandanın iğrenç yüzü
Kapitalizm Akdeniz'i mezarlığa çevirdi
ICOG’dan 1 Mayıs çağrısı
Alman devleti bir polis devletidir!
İşçiler, emekçiler ve gençler ayakta!
Eğitimde özelleştirme saldırısı
Bozuk düzende sağlam çark olmaz
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal işçisinin öfkesi
mücadeleye dönüştü!

 

Bosch’un fabrikalarında 6 bin işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme sürecinin işçilerin basıncıyla MESS sözleşmesinin üzerinde bir zam alınarak sonuçlanmasının ardından harekete geçen Oyak Renault işçileri, Bursa’da metal işçilerinin tepkisinin açığa çıkmasına zemin oldu.

Ücretlerde iyileştirme isteyen metal işçileri arka arkaya eylemlere başladı. Gelinen yerde Renault’la başlayan tepkiler TOFAŞ, Coşkunöz, Mako gibi Bursa’daki en kritik fabrikaların yanı sıra Türk Metal’in örgütlü olduğu diğer fabrikalara kadar farklı ölçek ve şekillerde sürüyor. Gazetemiz yayına hazırlandığı sırada tüm fabrikalardan yansıyan, tepkilerin somut bir mücadele hedefi etrafında birleştiğiydi. Metal işçileri, Türk Metal esaretini kırarak talepleri için Türk Metal’i gereğini yapmaya zorlarken bunu yapmadığı takdirde istifalara başlama ihtarını verdi.

Renault işçisi örgütlülüğüyle bir adım önde

14 Nisan’da Renault fabrikasında kısa süre üretimi durdurup Türk Metal Şube Başkanı Ruhi Biçer’in fabrikaya gelmesini isteyen kaporta bölümünden işçilerin protestosuyla başlayan süreç günler içerisinde örgütlü bir yapıya dönüştü. Fabrikada Türk Metal’in temsiliyeti ortadan kalkarken işçilerin kendi yürütme kurullarıyla karar mekanizmalarının şekillendiği bir süreç başladı. Yemekhane eylemlerinden, toplu çıkışlara kadar bir dizi eyleme başvuran işçiler yürütme seçerek karar için merkezi bir örgütlülük yarattı. İşçiler eylemler arasında bunu tüm vardiyalar ve bölümlerden temsilcilere dayandırma iradesi ortaya koyarak taban örgütlülüğü için önemli bir adım attı. Bu işleyiş metodu ve eylemli hak arama iradesi Renault işçilerini Bursa’daki tüm eylemdeki işçiler arasında öncü bir konuma da taşıdı. 22 Nisan günü vardiya çıkışında fabrika önünde toplanan Renault işçileri açıklama yaparak yeni kararlarını aldı.

Fabrika önünde Renault işçilerine seslenen Metal İşçileri Birliği (MİB) temsilcisi, “sendika biziz” diyerek birliği koruma çağrısı yaptı. İşçilerin yan yana gelerek yolu nasıl yürüyeceklerine karar vermelerini söyleyen MİB temsilcisi, Renault’ta yaratılan birliği diğer fabrikalara taşıma çağrısı yaptı.

Renault işçileri yaptıkları değerlendirmede şu kararları açıkladı;

Türk Metal Genel Merkez yönetimi uyarılarak fabrikalarda ek protokoller yapılması için harekete geçilmesi istenecek. Bunun aksi durumunda 26 Nisan Pazar günü saat 12.00’de Bursa Kent Meydanı’nda toplanılıp Türk Metal binası önüne yürünecek.

Diğer yandan, gelişmelere göre Türk Metal’den istifa için her türlü hazırlığın yapılması kararlaştırıldı. Renault işçileri her türlü duruma hazırlıklı olmak için e-devlet şifrelerini hazırda tutma uyarısında bulundular.

Türk Metal’e son ihtar Metal İşçileri Birliği’nin sayfasından duyuruldu. Açıklama diğer fabrikalardan işçilerle ortaklaşan bir tutuma dönüşmesiyle metal işçilerinin tepkisinin yeni bir evreye girmesini sağladı.

Türk Metal’in kalbi Tofaş’ta da mücadele!

Türk Metal çetesinin en organize olduğu, işçilerin en ufak tepkisinin bile hızla bastırıldığı Tofaş fabrikasında da eylemli tepkilerin dindirilemediği bir sürece girildi.

Tofaş işçileri ilk eylemlerin ardından 21 Nisan'a kadar temsilcilere süre vererek talepleri için harekete geçme çağrısı yaptı. İşçilerin tepkisi üzerine Tofaş’ta CEO’nun katılımıyla geleneksel olarak yapılan ‘Bizbize toplantısı’nın 21 Nisan’dan 14 Mayıs’a ertelendiği belirtildi. Temsilcilere verilen süre dolduğunda taleplerin karşılanması konusunda herhangi bir adım atılmamış olması tepkiyi daha da büyüttü.

Tofaş işçileri bunun üzerine 22 Nisan günü öğle yemeğinde Türk Metal temsilciliğinin kapısına dayandı. Yuhalamalar ve ıslıklarla sendikayı protesto eden işçiler, karşılarına çıkmayan başkana da tepki göstererek “İşçiler burada başkan nerede!” sloganını attılar.

Tofaş’tan bir işçinin aktarımına göre, Tofaş’ta kimlerin protestolara katıldığını tespit etmeye çalışan beyaz yakalılardan ‘Seyfettin’ isimli patron yalakası yuhalanarak protesto edildi.

Tofaş işçileri son olarak Renault işçileri ile ortak hareket ederek genel merkez yönetimine uyarının altına imza atıp kent merkezindeki eyleme katılma kararı aldılar.

Coşkunöz işçisi Türk Metal yönetimini bastırdı!

Coşkunöz işçileri eylemlere sonradan başlayan fabrikalardan olmasına karşın biriken tepkileriyle Türk Metal yönetimini en çok baskı altına alanlar haline geldi. İşçiler eylemlerinin yanında hesap sorma kararlılığıyla sendika şube binasına gidişler yaparak Türk Metal yönetimini basınç altına aldı. İşçiler toplantıda Türk Metal bürokratlarının tüm çarpıtma, ihaneti gerekçelendirme ve karalama girişimlerine karşılık vererek talepleri için mücadele etmezlerse kendi yollarını yürüme restini çektiler. Türk Metal çetesinin 22 Nisan günü şubeye görüşmeye gideceklere “polis çevik kuvvet ve TOMA’yla şube önünde sizi bekliyor” gibi yalanlar ve tehditlerinin de durduramadığı işçiler görevlerini yapmayan sendikayı istemediklerini bir kez daha ilan etti.

Mako işçileri: Fazlasını yaparız!

Mako işçileri Renault ve Tofaş işçilerine destek verdiklerini belirtiyorlar ve “Fazlasını bile yapmaya hazırız” diyorlar. Satılmış sendika istemediklerini belirten Mako işçileri, eylemlere başladıklarını, üretimde protestolar yapacaklarını ifade ettiler.

Öte yandan, Mako’da Türk Metal çetesinin temsilcileri yönetimle işbirliği yapıp işçilere baskı uyguluyor. Türk Metal Temsilcisi Şinasi Ongan’ın taşeronda çalışan bir işçiye tokat attığı ve İK personelini işçilerin üzerine saldırtmaya çalıştığı bildirildi.

18 Nisan'da gündüz vardiyası çıkışında servislere binmeyen işçiler kısa süreli de olsa ıslık, yuhalama ve alkışlarla sendika yöneticilerini protesto etti. Protestonun ardından işçiler servislerine binerek fabrikadan ayrıldılar.

Mako işçileri, aralarında karar aldıklarını ve mücadeleyi sürdüreceklerini belirttiler.

Davamız ortak hedefimiz tek!”

Bursa’da metal işçilerinin eylemlerinde en çok tekrarladıkları cümleler; “Davamız ortak” ve “hedefimiz tek”. İşçiler bir yandan birbirinden bağımsız eylemlerle süreci sürdürse de diğer fabrikalardaki tepkileri de görüyor ve aynı dava için çaba verildiğini vurguluyor. Keza işçiler tek bir hedef olarak ücretlerde iyileştirme için yeni sözleşme hazırlanmasıyla Türk Metal’in ihanetçi takımına ders vermeyi amaçlıyor. Bu amaç için mücadele yollarını arayan metal işçileri ortak davaları için yan yana gelmeye de başladı. Son olarak gazetemiz yayına hazırlandığında açıklanan ortak ihtar açıklaması bunun ilk örneğiydi. Metal işçileri şimdi tek hedeflerine ulaşmak için 26 Nisan eylemine kitlendiler. Dört fabrikanın başını çektiği bu eyleme diğer dava ortağı metal işçilerini de çağıran işçiler mücadele ederek hakların alınabileceğini vurguluyor.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

 

 

 

Metal işçilerinden Türk Metal’e ihtar açıklaması

 

Renault, Tofaş, Coşkunöz, Mako ve diğer fabrikalardan işçilerin Türk Metal yöneticilerine seslendiği ihtar açıklamasında gerekenin yapılmaması durumunda Türk Metal’den istifa edileceği duyuruldu, üç temel talep sıralandı.

Metal İşçileri Birliği’nin facebook adresinden yayınlanan açıklamanın tam metni şöyle:

RENAULT, TOFAŞ, COŞKUNÖZ, MAKO ve

diğer fabrikalardan işçilerin Türk Metal yöneticilerine ihtarıdır!

Bizler yukarıda adı geçen fabrikalarda çalışan işçiler olarak, günlerdir yaptığımız eylemlerle irademizi göstermiş bulunuyoruz. Biz iradesini kararlılıkla ortaya koyan binlerce metal işçisi, taleplerimizin arkasındayız. Ancak sizden, bugüne kadar ne yazık ki tüm çabalarımıza rağmen bu talepleri karşılamak, önümüze düşmek ve metal işçisinin haklı mücadelesini kucaklamak için hiçbir adım göremedik. Görünüyor ki siz bu eylemlerimizi bastırmanın peşindesiniz. Bunun için de şu ana kadar türlü türlü kirli yönteme de başvurdunuz, ama başaramadınız, başaramayacaksınız.

Sabrımız tükendi, inancımız kalmadı. Buna rağmen yine de size son bir süre daha vermeye, son bir şans tanımaya karar verdik. Eğer 26 Nisan Pazar gününe kadar taleplerimizin karşılanacağı yönünde net bir açıklama ve somut bir eylem takvimi belirlemediğiniz durumda Türk Metal’den istifa edeceğimizi bildiririz.

Bu vesileyle taleplerimizi size bir kez daha bildirmek isteriz:

1. Ücretlerimiz Bosch sözleşmesi baz alınarak yeniden ayarlanmalı, bu konuda MESS’e kabul ettirmek üzere bir ek protokol için net bir mücadele programı çıkarılmalıdır.

2. Temsilcilerimiz başta olmak üzere sendika yöneticilerimizi demokratik bir yöntemle biz seçmek istiyoruz. Bunun için derhal en başta bu süreçte işçinin güvenini kaybeden temsilci ve yöneticiler görevden alınmalı, arkasından temsilcilik seçimlerinden başlayarak yönetim kademeleri yeniden belirlenmelidir.

3. Yaşadığımız süreçten dolayı hiçbir işçinin işine son verilmeyeceği konusunda net bir tutum alınmalıdır.

RENAULT, TOFAŞ, COŞKUNÖZ, MAKO ve diğer fabrikalardan işçiler

 

 

 

 

Coşkunöz işçisi hesap soruyor

 

Coşkunöz fabrikasında Türk Metal üyesi işçiler 21 Nisan günü 08.00-16.00 vardiyasının çıkışında Türk Metal Sendikası’nın Altıparmak’taki şube binasına gittiler.

İşçiler sendikacıları susturdu

Yaklaşık 200 işçinin katıldığı toplantıda şube yöneticileriyle sert ve gergin tartışmalar yaşandı. Şube binasına girişte Coşkunöz’den bir işyeri temsilcisinin slogan atan işçilere “Ne bağırıyorsunuz” diyerek tepki göstermesi üzerine temsilci işçilerin tepkisiyle karşılaştı ve susarak geri çekilmek zorunda kaldı.

Görüşmede şube yöneticileriyle işçiler arasında sert tartışmalar yaşandı. Bosch’ta imzalanan sözleşmeyi örnek gösteren ve kendi fabrikaları için MESS’le imzalanan sözleşmeyi kabul etmediklerini söyleyen işçiler şube yöneticileri tarafından içi boş söylemlerle ikna edilmek istendi. Bosch’taki sözleşmenin “farklı” olduğunu ve Hindistan fabrikasındaki grev süreci nedeniyle daha farklı bir sözleşme imzaladıklarını söyleyerek işçileri ikna etmeye çalışan yöneticilere görüşmede yer alan bir Bosch işçisinin yanıt vermesiyle bu ikna çabaları boşa çıktı.

İşçiler MİB’i sahiplendi

Görüşmede Türk Metal yöneticilerinin başvurduğu başka bir söylem ise, metal işçilerinin mücadelesinin sesi olan Metal İşçileri Birliği ve onun Facebook sayfasını hedef almasıydı.

Salondaki işçilere “Bunlar provokatör. Bunlara inanmayın” diyerek MİB’i karalamaya kalkan sendika yöneticisinin bu girişimleri de bizzat işçiler tarafından boşa çıkartıldı. MİB’e yönelik karalama kampanyasına itiraz eden bir Coşkunöz işçisi, toplantı sırasında telefonunu çıkararak MİB’in paylaşımlarını gösterdi. MİB’in ifade ettiklerinin doğru olduğunu ifade eden Coşkunöz işçisinin bu konuşması salondaki işçiler tarafından da alkışlanarak büyük destek buldu.

MESS’le imzalanan sözleşmenin değişmesini isteyen işçiler Türk Metal yöneticilerinden “Sözleşme imzalandı artık yapacak bir şey yok” yanıtını aldılar. İşçiler bunun karşısında mücadelelerine devam edeceklerini vurgulayarak “Biz zam istiyoruz. Ya siz alırsınız ya da başka yolla alırız” ifadelerini kullandılar.

Pevrul istifa!”

Görüşmenin ardından işçiler bina önüne indi. Türk Metal yöneticileriyle yaptıkları görüşmenin ardından protestolarına devam eden işçiler “Pevrul istifa!” sloganını atarak sendika yönetimine tepkilerini gösterdiler.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

 

 

 

“Karanlığı aralayan nasırlı ellere selam olsun!”

 

Manisalı metal işçileri, Bursalı sınıf kardeşlerinin yanında olduklarını ve mücadelelerine omuz vereceklerini belirten bir mesaj gönderdiler.

Manisa’dan metal işçilerinin Bursalı sınıf kardeşlerine gönderdikleri mesaj şöyle:

1 Mayıs’a sayılı günler kala yine Bursa’da ve yine metal işçileri ‘artık susmayacak, teslim olmayacağız’ diyor! Renault, Tofaş, Mako ve Coşkunöz’de metal işçileri yıllardır uğradıkları ihanet ve satışa karşı, patronların keyfi uygulamalarına ve kölelik ücretlerine karşı artık sessiz kalmayacaklarını gösterdi.

Türkiye’nin her yerinden metal işçilerinin ilgiyle izlediği bu süreç, metal işçilerinin mücadelesinin geleceği açısından da belki sıçrama tahtası olacak bir tarihsel öneme ve hassasiyete sahip. Metal işçilerinin çok uzak olmayan mücadele tarihi içinde benzer süreçlerin en önemlisi, unutulmamalıdır ki yine Bursa’da yaşanmış ama ne yazık ki olumsuz olarak sonuçlanmıştı.  

Bugün en meşru ve haklı talepleri için öfkeyi büyüten ve şimdiden Bursa sanayisinin her yanına yayılan bu hareket ‘98 deneyiminin aynı handikaplarıyla karşı karşıyadır. Hareketi kucaklayacak öncü, ilerici, mücadeleci bir sendikal odağın yokluğu, bu hareketin çıkışını zorlaştıran en önemli sorundur. Bursalı sınıf kardeşlerimiz bugün Türk Metal’den istifa edip bir başka sendikaya geçseler bile iradelerini, örgütlülüklerini, kararlarını sendikaların bürokratlarına ve ağalarına bıraktıktan sonra kaderleri değişmeyecektir. Satan, ihanet eden yarı yolda bırakan bu sefer mevcut sarıya boyalı sendika değil kırmızı boyalı içi sarı sendika olacaktır. Tam da bu yüzden MİB’in de işaret ettiği biçimiyle gerçek çözüm istifa etmekte değil fabrika komitelerini, fabrika birliklerini kurmak ve ne yaşanırsa yaşansın kendi kararlarımızı uygulamaktır.

Manisa’dan gözümüz kulağımız ve yüreğimizle sizleri izlediğimizi, Ariston’dan, ECA’dan, Componenta’dan örgütlü örgütsüz fabrikalardan işçiler olarak yanınızda olduğumuzu unutmayın. Giriştiğiniz bu zorlu kavga hepimizin önünü açacak ve metal işçilerinin özlem duyduğu yarınlara yürüyüşünde sıçrama tahtası olacaktır.

Metal işçilerinin üzerine çöreklenmiş ağalardan, bürokratlardan, hainlerden hesap sormak için birliğimizi güçlendirmek ve Bursalı metal işçilerinin sesine, mücadelesine omuz vermek boynumuzun borcudur. Selam olsun karanlığı aralayan, çeliğe biçim veren nasırlı ellere.

Manisa’dan metal işçileri”

 
§