10 Nisan 2015
Sayı: KB 2015/14

Taksim rüzgarından kaçanlar!
Taksim 1 Mayısı'nı bekleyenlere...
Ne seçim, ne meclis; çözüm örgütlü mücadelede!
Avukatlar: Baronun anlaşmasını tanımıyoruz!
“Haklarımızı ve kazanımlarımızı koruyacağız!”
Faşist saldırılara karşı emekçilerin öfkesini örgütlü hale getirelim!
Emekçiler onurlarına sahip çıktı!
Ölü gözünden yaş beklemek ve GMİS Genel Kurulu
Genel kurula koltuk kavgaları damga vurdu
Soma davasını kırılma noktası yapmak... - T. Kor
AKP’den sermayeye istihdam
Taşeron İşçiliğe Karşı Mücadele Kurultayı gerçekleşti
Taşeron İşçilerinin Birliği için ileri!
“İŞGAL: 60 Uzun Gün”
Metal grevinin ardından...
DİSK/TEKSTİL ve işçi satıcılarının it dalaşı - B. Seyit
Yeni bir döneme doğru
Sisi'nin Mısır'ı: Körfez'in parasıyla emperyalizme bekçilik
Yemen saldırısı ve Ortadoğu'da nüfuz mücadeleleri
İran, ABD ve Kral Selman'ın yaveri
Paskalya yürüyüşleri, emperyalist savaşlara ve faşizme öfke
İÜ öğrencileri Mahmut Ak'ı tanımıyor!
Hasan Ferit davasında 6 çeteci serbest
Çiçeğine karnaval düzenlenen portakalın dallarında ceset açıyor
1 Mayıs’ta alanlara!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Hasan Ferit davasında
6 çeteci serbest

 

Hasan Ferit Gedik’in Gülsuyu’ndaki uyuşturucu çeteleri tarafından katledilmesiyle ilgili davaya 6 Nisan’da Kartal’daki Anadolu Adliyesi’nde devam edildi. Duruşma, devletin sansürüyle müştekilere kapatıldı.

Duruşma için gelen Gedik Ailesi, müşteki avukatları ve basın emekçileri engellendi. Basın emekçileri, 4. kattan bir üst kattaki salona çıkabilmek için uzun süre tartışmak zorunda kaldı. Bu duruma tepki gösteren muhabirler polis şefinin “dışarı mı atalım” tehditleriyle karşılaştı. Polisin iterek alandan uzaklaştırma çabası, dayatmayı kabul etmeyen devrimci ve ilerici basın tarafından boşa düşürüldü. Fiili olarak girişi zorlamaya başlayan basın emekçileri duruşmanın olduğu kata zorlayarak girdi.

Duruşmanın görüleceği blokta elektrikler kesilerek alan karanlıkta tutuldu. Daha önce yoğun polis ablukasında olan koridorlar karartma ile her türlü saldırıya açık hale getirildi. Çete geçtiğimiz duruşmada adliye içinde Gedik Ailesi'ne saldırmıştı.

Duruşma için adliye önüne gelenler de yasak ve dayatmayla karşılaştı. Adliyenin önündeki alanı beklemeye kapatan polis, eylemcileri çevik kuvvetle alandan uzaklaştırmaya çalıştı. Halk Cephesi ve Kaldıraç’tan 19 kişi gözaltına alındı.

Müştekilere 3, katillere sınır yok

Duruşma salonuna müşteki sayısı kadar avukat alınma kararı verilerek müştekilerin söz hakkı sınırlandırıldı. Sadece 3 avukat alınmasına Gedik Ailesi tepki gösterdi.

Mahkeme heyeti sansür ve yargılamayı engelleme çabasını gerekçelendirmek için “kapalılık kararı” aldı. Avukat sınırlamasını da sürdürdü. Bunun üzerine salona tartışmalarla giren sınırlı sayıdaki basın emekçisi de arka kapıdan dışarı çıkarıldı. Heyetin bu kararı üzerine Av. Ebru Timtik, Gedik ailesi avukatları adına söz alarak mahkemenin adil yargılama yapabilecek durumda olmadığı için reddi hakim başvurusunda bulundu. Heyet talebi reddetti. Bunun üzerine içerideki müşteki avukatları salonu terk etme kararı aldı. Çeteler avukatların çıkışı sırasında saldırgan tutum ve tacizlerini sürdürdü. Alkışlarla tempo tutan çetecilerden Zafer Turhan Av. Güray Dağ’ı ölümle tehdit etti.

Müşteki avukatlarını davayı uzatmakla suçlayan mahkeme heyetini HSYK’ya şikayet edeceklerini belirten Timtik, Gülsuyu çetesinin ‘gayrı meşru kolluk gücü’ olarak kullanılmak istendiğini söyledi.

Analar adaleti yargıdan beklemiyor!

Hasan Ferit Gedik’in annesi Nuray Gedik ise artık yargıdan adalet için inancının kalmadığını söyledi. Anne Gedik bu duruma dayanamadıklarını söyleyerek katillerin korunmasına tepki gösterdi. Gedik ailesinin yokluğunda devam eden Hasan Ferit davasında tutuklu yargılanan 6 çete üyesi serbest bırakıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

19 Aralık savcısına ödül gibi ceza

 

19 Aralık Katliamı davasında katilleri koruyan ve davayı sürüncemede bırakan Savcı Ali İhsan Demirel’e ödül gibi ceza verildi. Katliam davasını örtbas ettiği ortaya çıkan Demirel’e 1 yıl hapis cezası verildi.

19-22 Aralık’ta ‘Hayata Dönüş’ adı altında 20 hapishanede eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonda katledilenlerin yakınları, katliamın gerçek faillerine dava açmayarak onları koruyan Savcı Ali İhsan Demirel hakkında İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açmıştı.

Demirel’in itirazı sonucunda Yargıtay 5. Ceza Dairesi’ne taşınan davada karar çıktı. Verilen kararda Demirel hakkında “İhmali davranışla görevi kötüye kullanma” suçundan “Türk Ceza Kanunu’nun 257/2. maddesi uyarınca, suçun işleniş biçimi, suç konusunun önem ve değeri, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı, failin kasta dayalı kusurunun yoğunluğu dikkate alınarak üst sınırdan 1 yıl hapis cezası verilmesine” karar verildi.

Demirel’in katılmadığı duruşmada “cezanın ertelenmesine ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına” hükmedildi. Sermaye devleti F Tipi tabutluklara geçme dayatmasına karşı ölüm orucu başlatan tutsaklara 19 Aralık 2000’de saldırmış, aynı anda 20 hapishaneye gerçekleştirilen operasyonda 28 tutsak katledilmişti.






Tutsaklar teslim alınmak isteniyor!

 

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu Mart ayı hapishaneler raporunu açıkladı. Raporu okuyan İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu üyesi Mine Nazari, her türlü muhalefete rağmen, İç Güvenlik Yasası adı altında çıkarılan yasanın sonuçlarının kaygıyla izlendiğini söyledi.

Günlerdir süren gözaltılar, tutuklamalar ve hukukçulara uygulanan şiddet ve arama dayatmasıyla paketin ilk icraatlarına da başlanmış olduğunu ifade eden Nazari, bu arada ek olarak Ceza İnfaz Kurumları Güvenlik Hizmetleri Kanun Tasarısı’nın da meclise sunulmasına dikkat çekti.

“Bu tasarının yasalaşması, hapishanelerde yeni katliamların, var olan baskıların, tecrit işkencesinin daha da katmerleşerek uygulanacağı anlamına gelmekte” diyen Nazari, yasayla asıl hedeflenenin hapishanelerde direnme hakkını kullanan mahpusu (diri veya ölü) teslim almak olduğunun altını çizdi.  

Kızıl Bayrak / İstanbul

 
§