10 Nisan 2015
Sayı: KB 2015/14

Taksim rüzgarından kaçanlar!
Taksim 1 Mayısı'nı bekleyenlere...
Ne seçim, ne meclis; çözüm örgütlü mücadelede!
Avukatlar: Baronun anlaşmasını tanımıyoruz!
“Haklarımızı ve kazanımlarımızı koruyacağız!”
Faşist saldırılara karşı emekçilerin öfkesini örgütlü hale getirelim!
Emekçiler onurlarına sahip çıktı!
Ölü gözünden yaş beklemek ve GMİS Genel Kurulu
Genel kurula koltuk kavgaları damga vurdu
Soma davasını kırılma noktası yapmak... - T. Kor
AKP’den sermayeye istihdam
Taşeron İşçiliğe Karşı Mücadele Kurultayı gerçekleşti
Taşeron İşçilerinin Birliği için ileri!
“İŞGAL: 60 Uzun Gün”
Metal grevinin ardından...
DİSK/TEKSTİL ve işçi satıcılarının it dalaşı - B. Seyit
Yeni bir döneme doğru
Sisi'nin Mısır'ı: Körfez'in parasıyla emperyalizme bekçilik
Yemen saldırısı ve Ortadoğu'da nüfuz mücadeleleri
İran, ABD ve Kral Selman'ın yaveri
Paskalya yürüyüşleri, emperyalist savaşlara ve faşizme öfke
İÜ öğrencileri Mahmut Ak'ı tanımıyor!
Hasan Ferit davasında 6 çeteci serbest
Çiçeğine karnaval düzenlenen portakalın dallarında ceset açıyor
1 Mayıs’ta alanlara!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Paskalya yürüyüşleri, emperyalist savaşlara ve faşizme öfke

 

Paskalya yürüyüşleri Almanya’da ‘60’lı yıllardan beri yaygın olarak yapılıyor. Ülke genelinde yaygın olarak yapılan irili-ufaklı yürüyüş ve mitinglere toplumun çok geniş bir kesimi katılıyor, kendi taleplerini eylem alanlarına taşıyorlar. Bu yıl yapılan eylemler ‘barış ağları’ tarafından organize edildi.

1960’lı yıllardan beri emperyalist savaşa ve faşizme karşı geleneksel olarak yapılan Ostermarsch / Paskalya Yürüyüşleri bu yıl da Almanya genelinde yaygın olarak yapıldı. Ostermarsch / Paskalya Yürüyüşleri birkaç merkezde sıkışıp kalmıyor. Bu olumlu gelenek bu yıl da sürdürüldü. Ülke genelinde, 4 günlük Paskalya tatilinde 80 farklı merkezde faşizme ve emperyalist savaşa karşı düzenlenen eylemlere binlerce kişi katıldı. Birçok değişik eğilim ve akım eylemlerde yer alarak, emperyalist savaşa ve faşizme karşı mücadele anlayışlarına uygun içerikte pankartlarını taşıdı, bildirilerini dağıttı. Emperyalist savaşa ve faşizme karşı mücadele sorunlarını düzenledikleri toplantılarda olduğu gibi eylemlerin ön hazırlık süreçlerinde de tartıştılar. Halk inisiyatifinin ürünü olarak ortaya çıkan Paskalya yürüyüşleri bu özelliğiyle anlamlı bir yere sahiptir.

Emperyalist savaş ve silahlanma yarışı bu yıl yapılan eylemlerin de hedefindeydi. NATO’nun bir savaş aygıtı olduğu gerçeğinin altı çizilerek dağıtılması istenirken, Almanya’daki EUCOM ve AFRICOM merkezlerinin kapatılması talebi de yükseltildi. Eylemlerde öne çıkan bir başka hedef Alman emperyalizminin silah ticaretiydi. Ortadoğu’da olduğu gibi Ukrayna’da süren savaşların emperyalist karakterine dikkat çekilerek yükselen savaş tehlikesine karşı mücadele çağrısı yapıldı.

Paskalya yürüyüşlerinin yaygın olarak yapılması gibi, yürüyüşlere kötü hava koşullarına karşın binlerce insanın katılması, Almanya’da güçlü bir savaş ve faşizm karşıtı potansiyelin olduğunu gösterdi.

Bu olumlu tablonun en zayıf yanı, faşizme ve emperyalist savaşlara karşı mücadele sorunlarında yaşanan kafa karışıklığıdır. Ülkede emperyalist savaş ve faşizm karşıtı önemli bir gücün olduğunu gören emperyalist tekeller de, geçmişte olduğu gibi bugün de eylemleri sosyal-reformist güçler aracılığıyla güdükleştirerek etkisiz kılmaya çalışıyor.

Alman emperyalizminin silah ticaretine, ülke dışına askeri birliklerin gönderilmesine karşı çıkan eylemcilerin bu taleplerini tekellerin devletine karşı mücadeleyle birleştirme bilinci ve program açıklığına sahip olmamaları, emperyalist tekellerin elini güçlendiriyor. Özellikle Sol Parti yönetimi, geçmişte Yeşiller'in oynadığı gerici-tasfiyeci rolü oynamaya oldukça istekli.

İki emperyalist savaşı başlatmanın tarihsel suçlarını sırtında taşıyan, Hitler faşizmi gibi bir burjuva barbarlığa yataklık yapan Alman emperyalist tekellerinin suçları her şeye rağmen Almanya toplumunun tarihsel belleğinden silinemiyor. Hitler faşizmine ve emperyalist savaş barbarlığına karşı mücadele deneyinin şiarı olan “Bir daha asla faşizm, bir daha asla savaş!” şiarının Paskalya yürüyüşlerinin de en yaygın şiarı olması bu gerçeğin en somut ifadesidir.

Faşizme, emperyalist savaşlara ve bu vebanın kaynağı olan kapitalizme karşı zafere giden mücadelenin yolu sosyal-reformizmin ideolojik olarak ezilerek etkisizleştirilmesinden geçiyor.

 

 

 

 

İşçi ve emekçi eylemleri sürüyor…

 

Sendikalar Birliği’nden geri adım

Alman Sendikalar Birliği (DGB) Lübeck kentinde yapılacak olan G7 dışişleri bakanları toplantısına karşı planlanan gösterileri, güvenliği gerekçe göstererek iptal etti. DGB yönetimi, iptal kararını Avrupa Merkez Bankası’nın yeni binasının açılışına karşı gerçekleşen militan gösteriler nedeniyle aldıklarını açıkladı.

Alman Sendikalar Birliği Schleswig-Holstein eyaletinin güneydoğu grubu 14 Nisan’da serbest ticaret anlaşması TTİP’yi protesto etmek için gösteri kararı almıştı. Aynı gün Lübeck’te G7 zirvesine karşı çok sayıda protesto gösterisi düzenlenecek.

Fransa havalimanlarında grev

Fransa’daki havalimanlarında hava trafik kontrolörleri iki günlük greve gitti. Grev, hava trafiği sendikası SNCTA tarafından, üyelerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle başlatıldı.

Grev nedeniyle yüzlerce uçuş ertelendi, uçuşların yüzde 40’ı yapılmadı. Fransız Havayolları’nda özellikle orta ve kısa mesafe uçuşları grevden olumsuz etkilendi.

Grevden etkilenen İrlanda havayolu şirketi Ryanair ise 250’den fazla uçuşunu iptal etmek zorunda kaldı. 16-18 Nisan ve 29 Nisan-2 Mayıs arasında da havayolu trafiğinde grevler bekleniyor.

Çin: Moğolistan’da kimyasala tepki

Moğolistan-Daqintale’de çevrenin tahribatına karşı geçtiğimiz hafta sonu protesto gösterileri gerçekleşti. Bir kimya fabrikasından zehirli gazların salınımını protesto eden bin kişiye karşı 2 bin polis göz yaşartıcı gaz, plastik mermi, tazyikli su kullanarak saldırdı. Çin’in içindeki özerk bölge olan İç Moğolistan’da, madencilik şirketlerinin yarattığı hava kirliliği ve ekilebilir toprakları gasp etmelerine karşı çobanlar haftalardır protesto gösterileri düzenliyor.

 
§