3 Nisan 2015
Sayı: KB 2015/13

Düzenin aldatmacalarına, faşist baskı ve zorbalığa karşı 1 Mayıs’a hazırlanalım!
İşçi sınıfı seçimlere değil, 1 Mayıs’a hazırlanmalıdır!
Ciddiyet ve samimiyet sınavı
Koltuk sevdalısı sendika ağaları daha hüsranı görmedi!
CHP’nin seçim vaatleri ve gerçekler!
Yargısız infaz bu devletin fıtratında var
Kanlı infazı polis devletine kılıf yaptılar
Roboski’nin katillerinden hayvan katliamı inkarı
Deniz biterken…
DEV TEKSTİL 1. Genel Meclis Toplantısı gerçekleştirildi
Sf Leather Deri’de direniş!
Bakırköy’de grevle sınıf dayanışması
İstanbul ve Mersin’de belgesel gösterimi
BDSP işçi sınıfını ve emekçileri mücadeleye çağırıyor!
Yemen'e saldırı koalisyonuna Türkiye de katıldı
Yemen: Emperyalist ve gerici savaşların yeni durağı
Büyük umutlar, devrimci halk ayaklanmaları ve cüceler
"Jineoloji/kadın" bilimi üzerine... - Ç. İnci
GSS prim borcu taksitlendirmesi: Soygundan sandığa köprü
DGB Mahirler'in mirasını yükseltiyor!
Kayseri'de Kızıldere anmaları
"Bekle bizi İstanbul!" - T. Kor
"Bu resmi siz mi yaptınız? Hayır, bu sizin eseriniz!"
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Bakırköy’de grevle
sınıf dayanışması

 

CHP’li Bakırköy Belediyesi bünyesindeki Bakırköy Yapı İnşaat Ulaşım Hizmetleri AŞ’de (BYUAŞ) toplu sözleşme haklarının tanınması ve işten atılan işçilerin geri alınması talebi ile 21 Mart’ta başlayan grev sürüyor.

Belediye-İş Sendikası üyesi taşeron işçilerinin grevini hafta boyunca pek çok kurum ziyaret ederken işçiler de eylemler gerçekleştirdi.

Grevin 5. gününde (25 Mart) Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu sendika yönetimiyle yaptığı görüşmede bütün işçileri BYUAŞ bünyesine geçireceğini ve bunun için işçilerin 6 ay beklemelerini teklif etti. İşçiler belediye yönetiminin bu teklifini kabul etmediler.

Grevin 5. gününde işçileri Tüm Bel-Sen 1 No’lu şube yöneticileri ve Tek Gıda-İş Sendikası ziyaret etti.

Grev alanında forum

26 Mart akşamı BDSP ve Bakırköy Çamlık Forumu bileşenleri grevci işçileri ziyaret ettiler. Sloganlarla ziyaret alanına gelinmesiyle BDSP ve Çamlık Forumu adına konuşmalar yapıldı.

Bakırköy Çamlık Parkı Forumu forumunu direniş alanında gerçekleştirdi. 3 başlıktan oluşan gündemle forum başladı. İlk gündem taşeron işçilerinin greviyle dayanışmanın güçlendirilmesi için neler yapılacağı oldu. Bu çerçevede grevle dayanışma platformu oluşturulması, bir dosya hazırlanarak belediye başkanıyla görüşülmesi vb. kararlar alındı. Diğer gündem ise 30 Mart Kızıldere katliamıydı.

Son gündem ise Greif işgalini anlatan belgeselin Bakırköy’deki gösterimi üzerineydi. Foruma Bakırköy Belediyesi taşeron işçileri de aktif olarak katıldılar.

Aynı gün BYUAŞ grevcilerini Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bakırköy Şube üyesi sağlık emekçileri ziyaret etti.

İşçilerden uyarı eylemi

Grevci işçiler 27 Mart’ta belediye binasına girerek gerçekleştirdikleri oturma eylemiyle belediye yönetimini uyardı.

Grevci işçiler belediye binasının girişinde oturma eylemlerini sürdürürken, belediye başkanının baş danışmanı ve koruması işçilere sert bir üslupla seslenerek kapı önünden kalkmalarını ve binayı boşaltmalarını söyledi. Bu sert “uyarıya” işçiler tepki gösterdiler. Bunun üzerine belediye başkanının adamları ile işçiler arasında yumruklaşmalar yaşandı. Daha sonra belediye başkanının adamları geri çekildiler.

Belediye-İş Sendikası temsilcisi içeride taleplerini ifade eden bir konuşma yaptıktan sonra işçiler kapı önüne çıktılar. Belediye binasının önünde yolu trafiğe kapatarak oturma eylemi yapan işçiler bu eylemin uyarı amaçlı olduğunu vurguladılar. Gaziosmanpaşa Belediyesi’nde çalışan Belediye-İş üyesi işçiler de eyleme destek oldular.

BDSP’den BYUAŞ işçilerine ziyaret

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), 28 Mart’ta grevci işçileri ziyaret etti.

EMO Bakırköy Temsilciliği’nde gerçekleştirilen belgesel gösteriminin ardından yapılan ziyaret için EMO önünde BDSP imzalı “Bakırköy Belediyesi BYUAŞ işçileri yalnız değildir! Zafer direnen işçilerin olacak!” ozaliti açılarak yürüyüşe geçildi.

“İşgal, grev, direniş!” sloganıyla Özgürlük Meydanı’na gelen sınıf devrimcilerini grevci işçiler “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganı ile karşıladı. Direniş alanında BDSP adına yapılan konuşmada sermaye devletinin işçi ve emekçilere yönelik saldırıları karşısında tek seçeneğin mücadele olduğu belirtildi. AKP’siyle, CHP’siyle düzen partilerinin işçi ve emekçilere sundukları geleceksizlik karşısında izlenmesi gereken yolu BYUAŞ işçilerinin gösterdiğine dikkat çekilen konuşma BDSP’nin grev zaferle sonuçlanana kadar direnişçi işçilerin yanında olacağı söylenerek sona erdi.

BDSP’nin ardından Belediye-İş 2 No’lu Şube adına gerçekleştirilen konuşmada BDSP’ye desteklerinden dolayı teşekkür edildi ve sınıf dayanışmasının önemine vurgu yapıldı. Konuşmaların ardından grevci işçilerle birlikte halaylar çekildi ve sohbet edildi.

İşçilere Bakırköylü emekçilerin yanı sıra Emekçi Kadın Komisyonları (EKK), Halkevleri, UİD-DER ve Umut Sen destek verdi.

DEV TEKSTİL’den grev ziyareti

DEV TEKSTİL de BDSP’nin ziyaretinin ardından sloganlarla direniş alanına geldi. DEV TEKSTİL adına yapılan konuşmada da Greif Direnişi anlatıldı ve işçi ve emekçilerin fiili meşru mücadelesinin kazanacağı vurgulandı.

Grevci işçileri 31 Mart günü Tüm Emek Sen ve DİSK’e bağlı Emekli Sen’in 2 ve 3 Nolu şubeleri ziyaret etti. Ziyarette yapılan konuşmalarda grevin kazanması için dayanışmanın önemi vurgulandı.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece

 

 

 

 

DEV TEKSTİL’den dayanışma ziyareti

Direnişin 8. gününde (1 Nisan) işçileri DEV TEKSTİL İzmir Temsilciliği ziyaret etti. Ziyaret sırasında bir konuşma yapan DEV TEKSTİL temsilcisi, SF Leather Deri’de başlayan direnişi selamlayarak sözlerine başladı. İşçilerin emeklerine ve örgütlülüklerine sahip çıkmasının önemli olduğunu ifade eden DEV TEKSTİL temsilcisi, kendi süreçlerinden bahsetti. Temsilci, Greif işçilerinin haklarına sahip çıkmak için taşerona ve sendikal ihanete karşı 60 gün boyunca mücadele verdiklerini söyledi. Greif Direnişi’nden aldıkları güç ve deneyimle DEV TEKSTİL’i kurduklarına ve başta direnişçi SF Deri işçileri olmak üzere tüm işçilerle sınıf dayanışmasını büyütmek için çalıştıklarına vurgu yaptı. SF Deri işçilerinin direnişini sahiplendiklerini ve ellerinden gelen tüm dayanışmayı öreceklerini söyledi.

DEV TEKSTİL temsilcisi işçileri, Greif Direnişi’ni anlatan “İŞGAL / 60 Uzun Gün” belgeselinin 5 Nisan’da sendika binasında düzenlenecek gösterimine davet etti.

Ardından direnişçi işçiler söz aldı. Direnişten çok şey öğrendiklerini ifade eden direnişçi işçi temsilcisi Mehmet Cin, gösterilen dayanışmadan memnun olduklarını ifade etti. Daha önce böyle bir süreç yaşamadıklarını söyleyen Cin, direnişe başladıklarında örgütlülüğün önemini anladıklarını ve bundan sonra her çalıştıkları işyerinde örgütlenme çalışması yapacaklarını söyledi.

Kızıl Bayrak / İzmir


 

 

 

 

Danıştay MESS’e kalkan oldu

 

Metal işçilerinin 29 Ocak’ta başlayan grevinin “milli güvenlik” bahanesi ile ‘ertelenmesinin’ ardından Danıştay kararı için beklenen 60 günlük süre 30 Mart’ta doldu.

Bu durum karşısında  açıklama yapan Metal İşçileri Birliği (MİB), ‘erteleme’ adı altında grevin yasaklandığına dikkat çekti. MİB, bu durum karşısında yasalcı-icazetçi çizgiyi temsil eden anlayışa karşı metal işçilerini bu düzeni yıkmak için birliğe çağırdı.

Metal İşçileri Birliği’nin açıklamasında şunlar vurgulandı:

Hükümetin grev ertelemesiyle ilgili Danıştay’ın 60 günlük süre içerisinde karar vermesi gerekiyordu. Bugün bu süre doldu ancak Danıştay karar açıklanmadı. Böylelikle yasal prosedüre göre ‘erteleme’ yasağa dönüştü. Çünkü yasaya göre bu aşamadan sonra ya taraflar anlaşacak ya da taraflardan birinin başvurusuyla Yüksek Hakem Kurulu devreye girerek kararını verecek.

Elbette bir seçenek daha var:

Yasaya rağmen işgal, grev, direniş!

Ama artık bu aşamadan sonra bunu yapmak mümkün değil. Çünkü çoğu fabrikada ‘ek protokol’ yapılmış durumda. Mücadele etmek isteyen metal işçileri de yasalcı-icazetçi sendikacılar tarafından yoruldu. Bunun için Danıştay grev yasağını kaldırsaydı dahi greve çıkılmasının koşulları ortadan kaldırılmıştı.

Metal işçisi kendisine güvenmeyen yasalcı-icazetçi sendikacıların elinde bir kez daha işbirlikçi-dayatmacı düzene mahkum oldu.

Metal İşçileri Birliği, metal işçilerini bu düzeni yıkmak için elini kolunu bağlayanlarla hesaplaşmaya, birliğe çağırıyor.”


 
§