30 Ocak 2015
Sayı: KB 2015/04

Metal işçileri tüm işçi ve emekçilerin geleceği için grevde!
Soykırımın 100. yılında Türkiye-Ermenistan ilişkileri
Türk-İş ağaları düzen siyasetine su taşıyor!
Grev ve mücadelede yeni evre!
Metal işçileri MESS'e meydan okudu
MİB grev çadırlarını birlikte kurdu
Prysmian işçileri: Sonuna kadar grev!
Avrupa Yakası'nda metal grevi
Grevin rüzgarı Ankara'da!
“Metal grevi DİSK’in grevidir!”
Sınıf devrimcileri metal greviyle dayanışmaya çağırıyor
8 Şubat çağrısı: Direnişçi işçilerle omuz omuza olmaya!
Ankara'da Greif etkinliği hazırlıkları
Karayolu işçisi taşeronluk, özelleştirme ve sendikal ihanet kıskacında!
Syriza: Gelmekte olan sınıf mücadelelerini engellemenin yeni adresi
Yunanistan’a komünizm bu kış gelmez!
Çözüm gerçek bir devrimde!
Yemen iç savaşın eşiğinde!
Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden…
On binler Kobanê’nin kurtuluşunu kutladı
“Devletin istediği modelde birliğe ihtiyacımız yok”
8 Şubat mitingine giderken...
Paşabahçe Grevi: Fabrikadan kente, direnişten geleceğe
Emekçi Kadın Komisyonları ve Greif deneyimi
‘Tarihi başarı’dan tarihi bir gün
DGB MYK Ocak ayı toplantısı
Devrim Okulları kavgaya hazırlıyor
MEB’e yürümek isteyen DLB’lilere polis terörü
Hasta tutsak Evrim Erdoğdu’dan mektup
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ankara'da Greif etkinliği hazırlıkları...

 

Ankara’da sınıf devrimcileri, Greif Direnişi’nin yıldönümü yaklaşırken, sınıf çalışmalarını yoğunlaştırdılar.

Ankara BDSP, daha önce gerçekleşen “Türkiye’de sermaye sınıfının gelişimi ve işçi sınıfının tarihsel misyonu” başlıklı seminerin ardından “Türkiye sınıf hareketi tarihi” seminerini 25 Ocak Pazar günü gerçekleştirdi.

Seminerde Osmanlı’dan günümüze sınıf hareketi tarihi kapsamlı bir şekilde ele alındı. Türkiye’de işçi sınıfının gelişimi ile birlikte işlenen sunumda sınıf hareketinin temel köşe taşları işlendi. Kavel Direnişi, 15-16 Haziran Direnişi, ‘89 Bahar Eylemleri özel olarak ele alındı. 2000’lerin sonrasında sınıf hareketinin karakterinin ele alındığı sunumda, birleşik siyasal sınıf hareketi yaratma ihtiyacına vurgu yapıldı. Ayrıca, Türkiye sınıf hareketinde önemli bir dönemeç olarak ifade edebileceğimiz Greif Direnişi üzerine de tartışmalar yapıldı.

Bir sonraki sunum olan “Sınıf çalışmasının sorunları ve deneyimler” başlığına dair vurgular yapıldı.

Seminerin devamında metal grevine dair yapılması gerekenler konuşuldu. Metal grevinin rüzgarını Ankaralı işçi ve emekçilere nasıl taşınacağı konuşulurken, ileri tarihlerde greve çıkması planlanan Başöz Enerji’yle dayanışma amacıyla yapılması gerekenler üzerine duruldu.

Toplantının son gündemi ise 1 Şubat ve 8 şubat etkinliklerinin hazırlığının değerlendirmesi oldu.

Etkinlik hazırlıkları saldırılara rağmen sürüyor!

Sincan’da 1 ve 8 Şubat’ta gerçekleşecek “İşgal Grev Direniş” etkinliği için afiş çalışması yapan sınıf devrimcileri 28 Ocak günü darp edilerek gözaltına alındılar. Birkaç saat gözaltında tutulan sınıf devrimcileri, para cezası kesilmesinin ardından serbest bırakıldılar.

Mamak’ta sınıf devrimcileri işçi ve emekçileri 1 Şubat ve 8 Şubat’ta yapılacak olan “İşgal Grev Direniş” etkinliklerine çağırdı. 1 Şubat’ta Tüm Bel Sen Genel Merkezi’nde yapılacak olan panel-forumun afişlerinin yanı sıra 8 Şubat’ta İstanbul’da yapılacak etkinliğin çağrı afişleri de yapıldı. Ayrıca elden davetiyeler ulaştırıldı.

Panel-forumun çağrı afişleri OSTİM ve Batıkent’te yaygın bir şekilde kullanıldı. Ayrıca etkinliğe çağrı amacıyla çıkartılan etkinlik davetiyeleri işçi ve emekçilere elden ulaştırılarak etkinliğe katılım çağrısı yapıldı.

Kızılay’da yürütülen stant ve afiş faaliyetlerinin yanı sıra hafta başından itibaren 8 Şubat davetiyeleri ve Ankara’da 1 Şubat’ta yapılacak Greif panel-forum davetiyeleri ile iç mekan afişleri sendika ve meslek odalarına ulaştırıldı. Yanı sıra Ankaralı aydın ve sanatçılar ile çeşitli kurumlardan sınıf dostları ile 8 Şubat çağrı videosu çekim faaliyeti yürütüldü. Video aracılığıyla ulaşılan tüm destekçilere 8 Şubat ve 1 Şubat Greif etkinlik davetiyeleri ulaştırıldı.

GREV”in sesi yayılıyor!

Sincan’da “GREV” sabah saatlerinde işçi servis noktalarında işçilerle ulaştırıldı. Plevne, Yaşar Kemal ve Cimşit bölgelerinde yapılan dağıtımlarda işçilerle sohbet edilirken, metal greviyle dayanışma çağrısı yükseltildi. Grevin sesi de Mamaklı işçi ve emekçilere ozalitlerle taşındı. GREV” gazetesi de yaygın bir şekilde kullanıldı.

Kızıl Bayrak /Ankara

 

 

 

 

Kastamonu’da ağaç işçileri grevde!

Avusturya sermayeli Kronospan ortaklığındaki SFC Entegre Orman Ürünleri Şirketi’nde çalışan Türk-İş’e bağlı Türkiye Ağaç ve Kağıt Sanayii İşçileri Sendikası (Ağaç-İş) üyesi 380 işçi greve çıktı. İşçilerden 228’inin sendika üyesi olduğu belirtilirken grevin patronun sendikal örgütlülüğü tanıması ve ücretlere zam yapılması talebiyle gerçekleştirildiği öğrenildi.

27 Ocak günü fabrika yemekhanesinde toplantı yapan işçiler, fabrika önünde “Bu işyerinde grev vardır” yazılı pankart açarak Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüş yaptı. Yürüyüş sırasında bir grup işçi fabrika önünde grev nöbeti tuttu. Fabrika çevresinde ise polis yığınağı yapıldı.

Yürüyüşün ardından söz alan Ağaç-İş Genel Başkanı Mürsel Taşçı, patronun geçtiğimiz Kasım ayında 100 TL zam teklifinde bulunduğu bilgisini vererek şunları söyledi:

Eğer anlaşma sağlamış olsaydık Ocak ayından itibaren tekrar sizin ücretleriniz asgari ücret seviyesinde kalacaktı. Çünkü asgari ücret yeni yılda yüzde 6 oranında arttı. Bin 134 TL olan asgari ücret, bin 200 TL’ye çıktı. Dolayısıyla biz, bin 134 TL’nin üzerine 100 TL ilave etseydik bin 234 TL olacaktı. Oysa asgari ücret de oldu bin 200 TL, hiçbir değişiklik olmayacaktı. Biz, bu talepleri kabul etmedik. Etmemiz de mümkün değildir.”

Sözlerini “İşçi sınıfının bir onuru vardır” diyerek sürdüren Taşçı, “Başladığınız gibi birbirinizi satmamanız gerekiyor. Bu, bir onur mücadelesidir. Onurunuza, aşınıza, işinize, ekmeğinize, namusunuza, şerefinize sahip çıkın” ifadelerini kullandı. Destek konuşmalarının ardından eylem sona erdi.

 

Dora Otel eylemleri sürüyor

Dora Otel İşçileriyle Dayanışma Platformu bileşenleri 25 Ocak’ta Talimhane Caddesi’nden Dora Otel önüne yürüdü. Eyleme Alkım Kitabevi Kafe Kafka İşçileri, İşçi Dayanışma Koordinasyonu ve Kaldıraç da destek verdi.

Dora Otel önünde basın açıklamasını Ferit Yiğit okudu. Çalışma koşullarını teşhir eden ve “Her birimiz sorunlarımızı arka arkaya sıralar ama çözümüne gelince orada dururuz. Şimdi bu sorunları tartışmak istiyoruz” diyen Yiğit, açıklamaya şöyle devam etti: “Kimsenin bize mobbing yapma hakkı, shiftimiz bitince işyerinde alıkoyma hakkı, bayramlarda ve özel günlerde izinli olduğumuz halde zorunlu olarak işe çağırma hakkı yok. Üstelik bunların hepsi suç.”

Açıklamanın ardından Alkım Kitabevi Kafe Kafka işçileri de konuştu.

 
§