12 Aralık 2014
Sayı: KB 2014/49

Faşist baskıya ve gerici zorbalığa karşı birleşik-militan mücadeleye!
Dink’in faili devlettir!
'İç güvenlik' yasası: Devlet terörü!
Baskı ve terörde pilot bölge Yüksekova
İnsanca yaşam için mücadeleye!
Aslolan işçi sınıfının mücadele yasalarıdır
DİSK-AR: 75 kuruşa bir öğün!
Yatağan’ın gösterdiği - K. Toprak
“Maceracılık” söylemiyle saklanan ihanet! - T. Kor
Yatağan direnişinin özeti
TEKEL’den Yatağan’a 4C köleliği
“Ölen de yargılanan da işçi oluyor”
Çelik yine işçiyi suçladı
Ramsey’de sendikalı işçi kıyımı
Devrimci Gençlik Birliği 1. Genel Kurulu tebliğlerinden...
“Sokakta parçalayalım!”
Eğitimde gericilik tahkim ediliyor
Eğitimde tam gaz gericileşme
“Şura kararlarını engellemek için fiili-meşru mücadele”
Kapitalizmi zor günler bekliyor!
Dünyada işçi, emekçi, gençlik eylemleri
Kapitalizm 230 milyon çocuğu savaş ve salgına sürükledi
"Ortak irade ve davranış birliğini geliştireceğiz!"
“Türkiye’de aile içi şiddet teşvik ediliyor”
İnsan hakları kavramına sınıfsal bir bakış - K. Ehram
Komünist tutsak Kara’ya müebbet hapis cezası!
Erdel Eren kavgamızda yaşıyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ramsey’de sendikalı işçi kıyımı

 

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde kurulu bulunan Ramsey -Gürmen’de, 5 Aralık günü, sendikalı işçilere yönelik kıyıma karşı eylem yapıldı. Öz İplik-İş üyesi işçiler, fabrikanın karşısında toplanarak “Her yer Taksim, her yer direniş!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek!” sloganlarını haykırdı ve fabrikaya doğru yürüyüşe geçti.

Polis, yolu kapattıkları bahanesi ile işçilere saldırdı. İşçilerle polis arasında kısa süreli arbede yaşanırken işçiler öfkeli sloganlarını haykırmaya devam etti ve yolun karşısına geçti.

Eylemde söz alan Öz İplik-İş Sendikası Örgütlenme Sekreteri Recep Türkyılmaz, fabrikada aylardır sürdürdükleri sendikal mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini belirtti ve 13 işçinin daha işten çıkarıldığı bilgisini verdi.

Adana’dan tepki

İşten atma saldırısına karşı 6 Aralık’ta Öz İplik-İş Adana Şubesi yöneticileri ve üyelerinin, Optimum adlı AVM içinde bulunan Ramsey mağazası önünde basın açıklaması yapmak istemeleri AVM güvenliği tarafından engellendi. Bunun üzerine eylemcilerle AVM güvenliği arasında gerginlik yaşandı.

Sendika üyeleri Ramsey mağazası önüne gitmelerinin engellenmelerini protesto ederek açıklamayı AVM önünde gerçekleştirdiler. Öz İplik-İş Sendikası Adana Şube Başkanı Muzaffer Özbulut tarafından yapılan açıklamada Ramsey işçilerinin sendikaya üye oldukları için işten çıkartılmaları teşhir edildi. Özbulut, atılan işçilere destek olmak için Ramsey ürünlerini boykota çağırdı.

 

 

 

 

Remzi Kitabevi’ne işten atma protestosu

 

Remzi Kitabevi’nde çalışan bir emekçinin 10 ayın sonunda “deneme süresi doldu” denerek işten çıkarılması eylemle protesto edildi.

Mağaza Çalışanları Platformu, 8 Aralık’ta kitabevinin Rumeli şubesi önünde eylem gerçekleştirdi. Yakın bir noktada toplanarak Remzi Kitabevi önüne gelinmesinin ardından basın açıklamasını okuması için söz, işten atılan Behram Baransel’e verildi.

Baransel açıklamaya hemen hemen tüm mağazalarda benzer çalışma koşullarının olmasına dikkat çekerek başladı. Asgari düzeyle sınırlı ücret, sosyal hakların olmaması, yemek kartı gibi ücretlerin ödenmemesi, iş saatlerinin arttırılması örneklerine değindi. Tüm bu dayatmalara karşı örgütlenme yolunu seçtiklerini ifade eden Baransel şunları söyledi: “Ben ve arkadaşlarım patron ve şefleri karşısında emeğimizi ve onurumuzu korumak için diğer işkollarındaki emekçilerin öz örgütlülüğü gibi kendi mücadele platformumuzu kurduk. Bu platform Mağaza Çalışanları Platformu’dur. Mağaza Çalışanları Platformu iftira, yıldırma ve işten atma gibi saldırılara cevap olmak, ortak direnç ve irademizin adıdır.”

Baransel mücadele etmenin Remzi Kitabevi’ndeki yönetimin hakimiyetini kaybetmesine neden olduğuna dikkat çekerek örgütlenmeye çağrı yaptı.

Açıklamanın ardından ozalit sloganlar eşliğinde Remzi Kitabevi’nin camına asıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Devrek’te ücret gaspı

Zonguldak’ın Devrek ilçesinde devlete ait bir kız yurdu inşaatında çalışan 16 işçi, dört aydır maaşlarını alamadı. Ücretlerinin ödenmesi için kapı kapı gezdiklerini belirten işçilerden Yusuf Ziya Polat ve Mustafa Karaca 8 Aralık’ta yaptıkları açıklamada şunları söyledi:

"Biz Sivas’tan kız öğrenci yurdunun inşaatında soğuk demir işinde çalışmaya geldik. Kalıp işi yapan arkadaşlarımızın paraları ödendi ve onlar buradan gittiler ama sıra bize gelince hiçbir şekilde ödeme yapılmadı. 16 kişilik ekibimizden paralarını alamadıkları için perişan bir şekilde buradan gittiler. Kalfamız Necmettin Karakaya ana firmanın yetkilileri ile yaptığı telefon görüşmesi neticesinde karşı taraftan aldığı cevap, çalışmaya devam edin aksi takdirde gelir sizi oradan atarız size de hiçbir şey vermeyiz şeklinde tehdit aldığını bize ifade etti. Şimdi buradan devletin himayesi altında yürütülen bu inşaatta çalışan ve 4 aydan bu yana paralarını alamayan bizlere kim sahip çıkacak? Hani burası devletin kontrolü elindeydi şimdi neden bize sahip çıkılmıyor. İlçenin en büyük mülki idare amiri olan kaymakamlığa da konuyla ilgili dilekçemizi verdik lütfen zor durumda kalan bizlere birileri yardım etsin”



 

 

İşçi kıyımına tepki

 

Maltepe Üniversite Tıp Fakültesi Hastanesi’nde iki aydır baskı ve tehditlere rağmen örgütlenme faaliyeti yürüten sağlık işçileri, 6 Aralık’ta işten çıkarıldı. Hastane yönetimi işçi kıyımına, hastanede artık taşeron firmanın faaliyet göstereceği bahanesini sundu.

Bunun üzerine 94 işçi işbaşı yaptırılmazken işçiler, hastane önünde bekleyişe geçti. DİSK’e bağlı Devrimci Sağlık-İş Sendikası ile birlikte vardiya çıkışlarında eylem düzenlendi.

Dev Sağlık-İş üyesi işçiler, 7 Aralık’ta da toplanarak gelişmeleri değerlendirdi. Sendika genel başkanı Arzu Çerkezoğlu, işçilere hastane yönetimi ile yapılan görüşmeler hakkında bilgi verdi.

Sokak Kültür’de toplantı yapan işçilere Maltepe Forumu da destek verdi.

İşçiler, 3. günde de hastanedeki direniş çadırında halay ve marşlarla direnişlerini sürdürdü.

 

 

 

 

 

Karabük’te gaspa tepki

 

Karabük’teki Yeşil Mahalle’de bulunan bir inşaata çalışan taşeron işçileri, 7 ay boyunca ücretlerinin gasp edildiğini söyleyerek 5 Aralık’ta inşaat önünde ateş yaktı. Bina önünde toplanan işçiler, ücret gaspına ilişkin basın açıklaması yaptı.

Patron suçu taşerona attı

İnşaat firmasının patronu ise asıl sorumlu olmasına rağmen suçu taşeron firmaya yüklemeye çalıştı. Ücret gaspını savunan patron, “Bu işçilerin mağduriyetinin benimle alakası yok” dedi.

 
§