24 Ekim 2014
Sayı: KB 2014/42

Sermayenin zorunu bozacak tek güç birleşik bir devrimci direniştir!
Kobanê direnişi ve devrimci sınıf mücadelesi
Kobanê’de emekçi irade kazanmıştır!
Koridor açıldı, direniş sürüyor!
YPG/YPJ savaşçılarını binler uğurladı
Bütçe görüşmeleri başladı
İşsizlik de işçinin suçuymuş!
Validebağ talana direniyor!
MİB MYK Ekim ayı toplantısı değerlendirme ve sonuçlar
İhanete geçit vermemek için metal işçileri sokağa!
DEV TEKSTİL’in Esenyurt tanıtım toplantısı
Sermaye kan dökmeye devam ediyor!
Feniş’te satış sonrası baskılar artıyor
EKU’da Türk Metal devrede
Gençlik hareketine devrimci müdahalenin sorunları
Liseli meclisleri sesleniyor: “Sen de varsın!”
Meclisler toplanıyor, DGB genel kurula yürüyor
Faşizme karşı omuz omuza!
Avrupa’da Kobanê'yle dayanışmanın dersleri ve kazanımları
Dış basında Kobanê yardımı ve AKP’nin iflası
İngiltere’de on binler sokaklara çıktı
Haziran Direnişi yargılanıyor!
Devletin kontrgerilla gerçeği ve ötesi - K. Ehram
Kadın düşmanlığının tarihsel ve mitolojik kökeni - Z. Eylül
Cumartesi Anneleri'nin eylemi 500. haftasında
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

EKU’da Türk Metal devrede

 

EKU Fren Kampana’da patron yeni hamleleriyle işbaşında. 1,5 yılı geride bırakan hareketli bir mücadele sürecinden geçen EKU Fren işçileri, patron tarafından her türlü engelleme ve baskı ile karşı karşıyalar. Son iki aydır türlü gerekçelerle, mücadelenin önünde duran işçiler bir bir işten atılıyor. İşten atılmaların gerekçesi bazen Facebook’ta yazılanlar oluyor, bazen meslek hastalığı, bazen de icraya olan borç. Tüm bu gerekçelerin ardına sığınarak işçileri temizleme operasyonu içerisinde olan patronun yeni hamlesi ise Türk Metal çetesini fabrikaya sokmak.

Patronun bu hamlesi bir süredir kendini belli ediyordu. Son haftalarda da patron bu süreci hızlandırmış durumda. Patron MESS’le zam sürecinde görüşmeler yaptı. Türk Metal tarafından kendi adamları fabrikaya yollanıyor. Bu çete, çevresinde bulunan işçileri EKU’ya yönlendiriyor. Bunu yaparken de arsızca ve açıkça “Orada iki sendika kavga ediyor. Patron bizimle görüşüyor. Sen içeri gir bizim adamımız ol” diyor.

Bunların yanında, patronun has adamı, işbirlikçi Çelik-İş Sendikası’nın Selami adındaki temsilcisi, Türk Metal’in örgütlü olduğu Simens ve Kale Radyatör’ün temsilcileri ile görüşme halinde. Son olarak, akşam vardiyasının çıkışına Türk Metal temsilcileri gelerek işçilerle görüşmeye çalıştı.

17 Ekim günü gündüz vardiyasının çıkışında EKU Fren İşçilerinin Birliği Bülteni’nin 2. sayısının dağıtımı gerçekleştirildi. Bültendeki yazılarda, mücadeleye devam edilmesi, patronun örgütlü davranmasının karşısında iyi işleyen bir komite ile birliğin ve örgütlülüğün güçlendirilmesi çağrısı yapıldı. Ayrıca patrona uşaklık yapan ve el altından para alan işçilerin gözden çıkarılması, Türk Metal’in devreye sokulması ve yaşanan IŞİD saldırısının karşısında “işçilerin birliği, halkların kardeşliği”nden taraf olunması gerektiği üzerine de yazılar yer aldı.

Dağıtım sırasında yine fabrikanın güvenlikleri ve müdürleri saldırganca tutum içerisine girdiler. TAYSAD OSB’nin güvenliklerini de çağırarak ortamı terörize etmeye çalıştılar. Saldırgan tutum karşısında işçilerden güvenliklere tepki gösterenler oldu.

EKU Fren Kampana fabrikasının gündüz vardiyası çıkışına 21 Ekim’de de dağıtım gerçekleştirildi. Bültenin 2. sayısı işçilere ulaştırılırken geçen hafta Türk Metal’in dağıtım yapmaya geldiği vardiya olduğundan işçilerin çoğu, bültenin ismini görene ve konuşmaları duyana kadar fabrikadan tepkiyle çıktı.

Dağıtım sırasında birçok işçiyle konuşuldu. Bir kez daha patronun uşaklığında sınır tanımayan İdari İşler Koordinatörü Ersin Küçüktülek dağıtımı yapanları tacizkar bir şekilde engellemeye çalıştı. Gereken cevabı alan Küçüktülek alandan uzaklaştırıldı. Birçok yönetici ve patron uşağı işçileri provoke etmeye çalıştı.

Fabrika önünden ayrıldıktan sonra organize sanayinin başka bir noktasında polis ekipleriyle gelen fabrika yöneticileri tarafından yol kesildi ve Ersin Küçüktülek şikayetçi olduğunu ifade etti. Dağıtımı gerçekleştirenler de kendilerinin saldırıya uğradığını ve şikayetçi olan taraf olduklarını söylediler. Bunun üzerine iki taraf da darp raporu alarak şikayetçi oldular.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

 

 

 

M&T Reklam’da mücadele sürüyor

 

M&T Reklam işçileri, 6 aya yakın bir süredir, tüm zorluklara rağmen direnişlerini sürdürüyorlar. Patron yoğun bir şekilde işçi kıyımı yaptığı gibi, haklarını veremeyerek de işçilerin mağduriyetlerini arttırıyor. Tazminatlarını alamayan işçiler eylem yaparken, direnişteki işçiler de sendikanın tutumuna rağmen kararlı olduklarını ifade ediyorlar.

Direnişe devam etmek için sendika tarafından veya bir dayanışma etkinliğiyle oluşturulacak fon ile bu sıkıntının aşılabileceğini söyleyen işçiler, bu konuda sendikanın sürekli önlerini kestiğini belirtiyorlar.

Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şubesi’nin bu tutumlarının arkasında yatan niyet de kısa bir zaman önce belli oldu. Şube tarafından Gebze’deki direnişin bitirileceği ve sadece Düzce’deki direnişle yola devam edileceğinin söylenmesi üzerine işçiler tepkilerini ortaya koyuyorlar.

55 gün önce işten çıkartılan ve hala tazminatları verilmeyen 12 kişi var. Tazminatlarını alamayan işçiler, 20 Ekim günü fabrikanın güvenlik kabinini bastılar. Bunun üzerine işçilerin yanına insan kaynakları müdürü geldi. İşçiler oyalamanın sona ermesini, tazminatlarının derhal verilmesini istediklerini ifade ettiler. İşçilerin kararlı olduklarını vurgulamaları üzerine müdür, salı günü mesai bitimine kadar tazminatların yatırılacağını belirtti. Bunun üzerine işçiler eylemlerini bitirdiler.

İşçiler, hazırladıkları dövizleri kapının önüne dizerek patronun sendika düşmanlığını, haklarını gasp etmesini, kadın işçiyi dövdürtmesini teşhir ediyorlar.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

 

 


Nestle işçileri taleplerini
başkonsolosa iletti

 

Nestle işçileri 22 Ekim günü İstanbul’daki İsviçre Başkonsolosluğu önünde eylem yaptı.

Bursa Karacabey’de kurulu Nestle fabrikasında çalışan 28 işçi, Öz Gıda-İş Sendikası’na üye iken TİS sürecindeki ihanete tepki gösterdikleri için işten atılmıştı. İşten atılmalarının ardından Tek Gıda-İş’e üye olan işçiler 112 gündür direnişi sürdürüyor.

Eylem için Levent’teki başkonsolosluk önünde toplanıldı. Nestle direnişçileri ve Tek Gıda-İş üyelerinin yanısıra, eyleme, Sendikal Güç Birliği Platformu’ndan DERİTEKS, Belediye-İş, TÜMTİS üyeleri de katıldı. MESS TİS sürecinde sessiz kalan Türk Metal de eylemdeydi.

Eylemde, Nestle işçilerinin Karacabey fabrikası önünde direnişi sürdürdükleri, tüm yoksunluklarına rağmen su satarak, geceleri taksicilik yaparak yaşamaya çalıştıkları aktarıldı. Başkonsolostan şirketle görüşme ayarlaması talep edildi.

Açıklamanın ardından Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel söz aldı. Sermayenin hukuk tanımaz uygulamalarına “uluslararası saygınlığı olan Nestle”de de karşılaştıklarını söyleyerek sitem etti. Türkel işçilerin işe geri alınması üzerine genel söylemlerden ziyade, sendikal demokrasi vurgusunu öne çıkardı. Türkel kendilerinin de bazen tepki duyan işçilerle karşılaştığını fakat işçilerin demokratik tepkilerini anlayışla karşıladıklarını öne sürdü. Cam grevi örneğine değinen Türkel, Tek Gıda-İş üyesi işçilerin greve devam etme iradesine rağmen sendikacıların sözleşmeyi imzaladıkları ve ihanete tepki gösteren öncü işçilerin işten atıldığı Kent Gıda grevi üzerine tek kelime etmedi.

Sendikal Güç Birliği Platformu adına konuşan TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk de Nestle işçileriyle dayanışma içerisinde olacaklarını söyledi.

Nestle işçilerinin coşkusunun ve mücadele kararlılığının damga vurduğu eylem, işe geri dönüş talebini içeren mektubun başkonsolosa iletilmesiyle bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 
§