17 Ekim 2014
Sayı: KB 2014/41

“Yeni Türkiye” halklara düşmanlık, işçi ve emekçilere katmerli kölelik ve baskıdır
Kürt halkı emperyalist kıskaç altında
Halkların birleşik devrimci direnişini büyütmeye!
Kobanê düşmedi,
direniyor!
Kobanê’nin sesi her yerde!
Polise misliyle katletme yetkisi
Hukukçular, AKP’nin ‘Vur emri’ni değerlendirdi
Kobane rüzgarında savrulanlar - K. Toprak
Aleviler Ankara mitinginde buluştu
Bingöl’de saldırı bahanesiyle kanlı infaz
Tekstil işçileri
Kobanê direnişinin yanında!
Kobanê için
dayanışma faaliyetleri
Almanya’da yaygın
Kobanê eylemleri
Ekim Devrimi neden güncel? - E. Eren
İşçi sınıfının mücadelesini büyütmek için devrimci sınıf sendikacılığı - B. Seyit
Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası Girişimi’nin kuruluş deklarasyonu
MESS-Türk Metal’den toplu sözleşme oyununda son perde
Sermayenin yıkım ve
talanına geçit vermeyelim!
Türk-İş ağaları sermaye ve AKP’nin hizmetinde!
Patronlara küresel uyarı
Gençlik Kobanê için direnişte!
Gericiliğe karşı,
gençlik Denizler’in yolunda!
İzmir’de işgal davası ertelendi
Ölümünün 32. yılında büyük Kürt şairini saygı ile anıyoruz...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

MESS-Türk Metal’den toplu sözleşme oyununda son perde...

Metal işçisi danışıklı oyunu bozmalıdır!

 

Metal İşçileri Birliği (MİB), toplu sözleşme oyununda son perdeye gelindiğini belirterek, metal işçisine bu danışıklı oyunu bozma çağrısında bulundu. MİB’in açıklaması şöyle:

MESS ile Türk Metal arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin üçüncü oturumunda MESS karşı teklifte bulundu. Geleneksel hale gelen her toplu sözleşme oyununda olduğu gibi, MESS’in teklifi metal işçisinin kafasının tasını attıracak cinsten bir gasp listesinden ibaret.

MESS böylelikle sefalet ücretine kölelik koşullarında çalışan metal işçisiyle dalga geçiyor. Elinden gelse metal işçisini bedavaya ve gerçek köleler gibi çalıştıracak kadar aç gözlü olduğunu gösteriyor. Mevcut toplu sözleşme düzenini tümden ortadan kaldıracak bir kuralsızlık istiyor.

Türk Metal konuyla ilgili açıklamasında MESS’in bu teklifini reddettiğini söylüyor. Böylelikle güya sendikacılık yapıyor, MESS’e karşı metal işçisinin haklarını savunuyor görüntüsü yaratıyor.

Fakat metal işçisi önceki toplu sözleşme deneyimlerinden de biliyor ki, tüm bu olup bitenler danışıklı bir dövüşten ibarettir. MESS metal işçisinin kafasının tasını attıracak bu gözü dönmüşlük gösterisiyle metal işçisini, talep eden konumdan savunmaya çekilmeye zorluyor. Böylelikle de metal işçisinde, “aman pirince giderken elimdeki bulgurdan da olmayayım” psikolojisi yaratılarak, ağrısız sancısız satış sözleşmesine imza atılması planlanıyor. Bu oyunda başarılı oldukları ölçüde de, Türk Metal’in satılmış yöneticileri her dönem olduğu gibi, gözü doymaz MESS patronlarını durdurmuş olmakla övünecek, satış sözleşmesini de başarı olarak metal işçisine yutturacaklardır.

Önceki oyunlardan bildiğimiz üzere Türk Metal çetesinin “reddediyoruz” yalancı peşrevinin ardından MESS bu ahlaksız gasp listesini önümüzdeki toplantıda geri çekecek, satış sözleşmesi de imza altına alınacaktır. 

İşte oyun budur. Bu oyunun senaryosu, ortak şirketler kuran MESS ve Türk Metal tarafından birlikte yazılmıştır. O denli ki MESS’in rapor süreleri için ortaya attığı “ödül” sisteminin, Türk Metal’in taslağındaki “kazasızlık ödülü” sisteminden özünde bir farkı yoktur. Türk Metal’in taslağındaki ahlaksız madde, MESS’in ahlaksız teklifinin önünü açmıştır.

Metal işçisi bu oyuna gelmemeli, MESS’in gasp listesini hiçbir şekilde kabul etmemelidir. Ancak bu gasp listesine bakarak Türk Metal’in ihanet sözleşmesine razı gelinmemelidir. Razı gelmek bir yana Türk Metal’in 14’lük teklifinin dahi son zamlar ve açıklanan yüksek enflasyon rakamlarının yanında bir hiç olduğu açıktır. Bunun için bu teklifin geri çekilmesi ve insanca yaşam taleplerine uygun bir sözleşmenin hazırlanmasını talep etmek metal işçisinin hakkıdır. 

Fakat Türk Metal çetesini sırtından atmadan MESS’i yenmek mümkün değildir. Bunun için oyunu bozmak, MESS ve Türk Metal çetesini, onların işbirlikçi toplu sözleşme düzenini yıkmak üzere komitelerde birleşmeliyiz. Ahlaksız teklifleri, gasp listelerini ve satış taslaklarını yırtıp bu işbirlikçi takımıyla birlikte çöpe atmalıyız.

Metal İşçileri Birliği
14 Ekim 2014

 

 

 

 

 

 

MESS’ten gasp listesi

 

100 bini aşkın metal işçisini kapsayan grup toplu iş sözleşmesi sürecinde MESS (Metal Eşya Sanayicileri Sendikası) ile Türk Metal Sendikası, 14 Ekim günü 3. kez bir araya geldiler.

Türk Metal’in açıklamasında MESS’in kendi tekliflerinden 8 idari maddeyle 2 yönetmeliği olduğu gibi kabul ettiği, öte yandan ise kendi karşı teklifini verdiği belirtildi.

MESS olaya bağlı sosyal yardımlarda geriye doğru gerçekleşen yüzde 9,54’lük yıllık enflasyona karşı yüzde 8,61 ile yüzde 10,21 arasında değişen oranlarda artış teklifinde bulundu. Ücret zammı ile yakacak, bayram ve izin harçlığından oluşan 3’lü paket için bir teklif getirmeyen MESS, öte yandan ikramiyeler ile yakacak yardımı ödemelerinde kesinti önerdi. MESS ayrıca metal işçisinin raporlu geçirdiği sürelere dair ödeme yapmamak için bir “ahlaksız” teklifte bulundu. Teklife göre “iş kazası ve meslek hastalığı raporları, 20 günden fazla alınan normal raporlar, analık halinde 16 haftalık (çoğul gebelikte 18 hafta) çalışılmayan süre ve işveren tarafından verilen her türlü izin dışında kalan her çeşit fiilen çalışılmayan süreler için kıst(kesinti) yapılmasını, bu sürelere ait biriken ödemelerin ise bir fonda toplanıp, taraflarca anlaşılacak bir sistemle devamsızlık yapmayan işçilere ödenmesi” öngörülüyor.

MESS’in gasp listesi sayılabilecek olan teklifinde deneme süresinin 2 aydan 4 aya çıkarılması da yer alıyor. Her dönem olduğu gibi esnek çalışmayı da arttırmakta ısrar eden MESS, telafi çalışması ile denkleştirme süresinin 2 aydan 4 aya çıkarılmasını istiyor.

Türk Metal, MESS’in bu tekliflerini reddettiğini bildirirken, bundan sonraki görüşmenin 23 Ekim 2014 günü MESS Genel Merkezi’nde gerçekleştirileceği bilgisini verdi.

 

 

 

 

 

Mercedes işçilerine dağıtım

 

Metal İşçileri Bülteni’nin son sayısı Esenyurt Hoşdere’de kurulu Mercedes işçilerine ulaştırıldı. Cuma namazından sonra Hoşdere Cami çıkışında yapılan dağıtımda metal TİS’leri ve son gelişmeler üzerine ajitasyon konuşmaları yapılarak Mercedes işçileri taraf olmaya çağrıldı. Toplu yapılan dağıtıma işçilerin ilgisi yoğun oldu.

Kızıl Bayrak / Esenyurt

 

 

 

 

 

İşsizlik oranı yüzde 10’a ulaştı

 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun resmi rakamlarına göre (TÜİK), 2014 Temmuz ayı verilerinde işsizliğin arttığını açıkladı.

TÜİK verilerine göre Temmuz ayında 15 yaş ve üzerindeki işsiz sayısı 2 milyon 867 bin kişi oldu. Bu dönemde erkeklerdeki işsizlik oranı yüzde 8.8 olurken kadınlarda bu oran yüzde 12 olarak açıklandı.

Temel işsizlik göstergesi olarak kabul edilen tarım dışı işsizlik oranı yüzde 12 olarak açıklanırken, 15-24 yaş grubundaki genç işsizlik oranı ise yüzde 18.2, 15-64 yaş arsındaki toplam işsizlik oranı ise yüzde 10.0 olduğu belirtildi.

 
§