17 Ekim 2014
Sayı: KB 2014/41

“Yeni Türkiye” halklara düşmanlık, işçi ve emekçilere katmerli kölelik ve baskıdır
Kürt halkı emperyalist kıskaç altında
Halkların birleşik devrimci direnişini büyütmeye!
Kobanê düşmedi,
direniyor!
Kobanê’nin sesi her yerde!
Polise misliyle katletme yetkisi
Hukukçular, AKP’nin ‘Vur emri’ni değerlendirdi
Kobane rüzgarında savrulanlar - K. Toprak
Aleviler Ankara mitinginde buluştu
Bingöl’de saldırı bahanesiyle kanlı infaz
Tekstil işçileri
Kobanê direnişinin yanında!
Kobanê için
dayanışma faaliyetleri
Almanya’da yaygın
Kobanê eylemleri
Ekim Devrimi neden güncel? - E. Eren
İşçi sınıfının mücadelesini büyütmek için devrimci sınıf sendikacılığı - B. Seyit
Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası Girişimi’nin kuruluş deklarasyonu
MESS-Türk Metal’den toplu sözleşme oyununda son perde
Sermayenin yıkım ve
talanına geçit vermeyelim!
Türk-İş ağaları sermaye ve AKP’nin hizmetinde!
Patronlara küresel uyarı
Gençlik Kobanê için direnişte!
Gericiliğe karşı,
gençlik Denizler’in yolunda!
İzmir’de işgal davası ertelendi
Ölümünün 32. yılında büyük Kürt şairini saygı ile anıyoruz...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Tekstil işçileri
Kobanê direnişinin yanında!

 

12 Ekim günü Taksim’de düzenlediği basın toplantısıyla kuruluşunu deklare eden Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL), ilk eylemini Kobanê direnişiyle dayanışmayı yükseltmek için gerçekleştirdi.

Taksim Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında savaş ve saldırganlığa karşı işçilerin birliği halkların kardeşliğini büyütme çağrısı yapıldı.

Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!”, “Biji bratiya gelan!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganlarının atıldığı eylem öncesinde sivil polislerle kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Galatasaray Lisesi’nin yanında hazır bekletilen TOMA’yı çalıştırıp çevik kuvvete kask taktırtan polis, eylemi yakından takip etti. İşçileri taciz etmeye çalışan polislere tepki gösteren sendika üyeleri daha sonra basın açıklamasına geçtiler.

İşçilerin birliği halkların kardeşliğini büyütelim!”

Basın açıklamasını Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası Girişimi adına Greif direnişçisi Emel Özyön okudu. Açıklamada, çok yönlü bir krizin içerisinden geçen emperyalist kapitalist sistemin, bu krizlerin faturasını işçi ve emekçilere kesmeye çalıştığı ifade edildi. IŞİD çeteleri eliyle Kürt halkının kazanımlarının hedef alındığının vurgulandığı açıklamada, Kobanê’ye destek eylemlerine yönelik saldırılar protesto edildi.

Açıklamanın son bölümünde ise şu ifadelere yer verildi:

IŞİD emperyalizmdir. İşçi ve emekçiler olarak düşmanımız emperyalistler ve onların işbirlikçileridir. Emperyalistlerin halklara yönelttiği savaş ve saldırılara, sermaye devletinin AKP hükümeti eliyle gerçekleştirdiği işbirlikçi politikalara, bu ülkede Türk, Kürt, Ermeni, Arap ve daha birçok milliyetten işçi ve emekçilere dayatılan kölece çalışma ve yaşam koşullarına karşı “işçilerin birliği halkların kardeşliği” şiarını yükseltmek, halkların birleşik devrimci direnişini büyütmek zorunluluktur. Kobanê halkının direnişini selamlıyor, tüm işçileri, emekçileri her alanda dayanışmayı yükseltmeye çağırıyoruz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

 

Gebze’de devrimci sınıf faaliyeti

 

Gebze İşçilerin Birliği Derneği’nin 19 Ekim’de gerçekleştireceği “Taşeron köleliğine karşı, birlik ve mücadele için buluşuyoruz!” şiarlı seminerin çalışmaları hafta boyunca devam etti.

Sınıf devrimcilerinin işçi havzalarında yürüttüğü devrimci sınıf faaliyeti asalak patronların korkularını büyütüyor.

12 Ekim günü, Gebze Eski Çarşı’da stand açıldı. Emekçilerin yoğun ilgisinin olduğu standda aynı zamanda derneğin taşeron çalışmaya karşı başlattığı kampanya için imzalar toplandı. İşçi duraklarına çağrı afişleri asıldı.

Daha önce DLB faaliyetinde kamerayla çekim yaparak tacizde bulunan polis burada da cep telefonuyla görüntü almaya çalıştı. Fakat dernek üyelerinin durumu fark etmesi üzerine çekim yapamadı. Sermaye polisi faaliyeti uzaktan seyretti. Ayrıca taşeron çalışmanın yaygın olduğu Kroman Çelik Fabrikası’ndaki işçilere de seminer çağrısının yer aldığı el ilanları dağıtıldı.

Seminer çağrısı 13 Ekim günü, taşeron köleliğinin ve sömürünün yoğun yaşandığı Ekol Lojistik’te çalışan işçilere ulaştırıldı.

Çağrı bildirilerinin dağıtımı sırasında; önce güvenlik ardından da şirket yönetimi dağıtımı engellemeye, tehditler savurmaya başladı. Daha önceki dağıtımda da dernek üyelerinin yolunu araba ile kesen şirket yöneticisi, “burada huzuru bozmayın dedik, yine geldiniz, başka fabrika yok mu, burada dağıtamazsınız, gidin meclise, hükümete sözünüzü söyleyin” diyerek dağıtımı engellemeye çalıştı.

Dernek üyeleri ise “kimse bu dağıtımı engelleyemez” diyerek dağıtıma devam etti. Bildiriyi alan bazı işçilerin elinden bildirileri alan işçi düşmanları içerideki ağır çalışma koşullarını anlatan eski bir Ekol işçisinin üzerine yürümeye yeltendi. Zorbalığa yeltenen yöneticiler ve güvenlik çevreye toplanan işçilere teşhir edildi.

Burada bir işçinin çalışırken iş cinayeti sonucu öldüğü, Ekol patronlarının kanla beslendikleri söylendiği sırada şirket yöneticisi “ölen kişi kadrolu” dedi. Sanki kadrolu olduğunda durum değişiyormuş ya da suçlarını hafifletiyormuşçasına cevabı acizlerini gösterdi.

Ekol Lojistik’in önünden ayrıldıktan sonra bu sefer polisler dernek üyelerinin önünü keserek Ekol Lojistik gibi kan emicilere, işçi katillerine hizmette kusur etmediler.

15 Ekim günü, gıda sektöründe taşeronun yoğun olduğu fabrikalardan biri olan NAMET fabrikasına sabah saatlerinde el ilanı dağıtıldı. Beylikbağı ve Gebze merkezdeki servis noktalarına el ilanlarını ulaştıran sınıf devrimcileri servis geçiş güzergahlarına da kuşlama yaptılar. Mahallelerde dağıtılan el ilanları ve asılan afişlerle seminerin çağrısı yaygınlaştırıldı.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

 

 

Fabrikalarda Kobanê’yle
dayanışma çağrısı

 

İzmir Metal İşçileri Birliği, Birleşik Metal’in örgütlü olduğu fabrikalarda metal işçilerini “Emperyalist işgallere ve kapitalist sömürüye karşı genel grev-genel direniş!” şiarını yükseltmeye ve Kobanê halkıyla dayanışmaya çağırdı.

9 Ekim günü Schneider Electric, ZF Lemförder, Senkromeç fabrikalarının vardiya değişimlerinde dağıtım yapan MİB üyeleri, Kobanê direnişiyle dayanışma çağrısı yaptı.

10 Ekim günü Menemen Mezarlık servis duraklarında yapılan dağıtıma işçilerin ilgisi yoğun oldu.

13 Ekim günü mesai saati başlamadan Buca’daki BEGOS fabrikalarının önüne gelen sınıf devrimcileri, servisleri ajitasyon konuşmalarıyla karşıladı. “Emperyalist savaşa ve kapitalist sömürüye karşı genel grev-genel direniş!” şiarlı bildiriler tekstil işçilerine ulaştırıldı. Özellikle Kürt işçilerin yoğun ilgi gösterdiği dağıtımda, dağıtımı engellemek isteyen bir özel güvenliğin provokatif davranışları, verilen tok yanıtın ve devam eden dağıtımın gücü altında ezildi.

Mesai saatinin başlamasına kadar süren dağıtım sırasında işçilere Kobanê direnişiyle dayanışma çağrısı yapıldı.

Metal İşçileri Bülteni ve bildirilerinin dağıtımları yapıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir

 
§