17 Ekim 2014
Sayı: KB 2014/41

“Yeni Türkiye” halklara düşmanlık, işçi ve emekçilere katmerli kölelik ve baskıdır
Kürt halkı emperyalist kıskaç altında
Halkların birleşik devrimci direnişini büyütmeye!
Kobanê düşmedi,
direniyor!
Kobanê’nin sesi her yerde!
Polise misliyle katletme yetkisi
Hukukçular, AKP’nin ‘Vur emri’ni değerlendirdi
Kobane rüzgarında savrulanlar - K. Toprak
Aleviler Ankara mitinginde buluştu
Bingöl’de saldırı bahanesiyle kanlı infaz
Tekstil işçileri
Kobanê direnişinin yanında!
Kobanê için
dayanışma faaliyetleri
Almanya’da yaygın
Kobanê eylemleri
Ekim Devrimi neden güncel? - E. Eren
İşçi sınıfının mücadelesini büyütmek için devrimci sınıf sendikacılığı - B. Seyit
Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası Girişimi’nin kuruluş deklarasyonu
MESS-Türk Metal’den toplu sözleşme oyununda son perde
Sermayenin yıkım ve
talanına geçit vermeyelim!
Türk-İş ağaları sermaye ve AKP’nin hizmetinde!
Patronlara küresel uyarı
Gençlik Kobanê için direnişte!
Gericiliğe karşı,
gençlik Denizler’in yolunda!
İzmir’de işgal davası ertelendi
Ölümünün 32. yılında büyük Kürt şairini saygı ile anıyoruz...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Almanya’da yaygın Kobanê eylemleri

 

Almanya’nın birçok kentinde, Kobanê ile dayanışma eylemleri yapıldı. Binlerce emekçinin katıldığı eylemlerde IŞİD çetesinin vahşetine tepki gösterildi.

14 Ekim

Bochum’da, Almanya Marksist Leninist Partisi’nin (MLPD) gerçekleştirdiği “Montagsdemo” eyleminde Kobanê direnişi selamlandı. MLPD’nin çağrısı üzerine Husemannplatz’da bir araya gelinerek serbest kürsü kuruldu ve konuşmalar yapıldı. Almanca, Türkçe ve Kürtçe yapılan konuşmaların ortak teması ise Kobanê’nin dünyadaki tüm devrimci ve sosyalistlerin ortak sorunu olduğu ve insanım diyen herkesin bu saldırıya tepkisini ortaya koyması gerektiğiydi.

Alman devrimcilerin yanısıra, YEK-KOM, BİR-KAR ve DİDF’in katılım sağladığı eylem, yürüyüşe dönüştü. Sloganların hiç susmadığı yürüyüşe canlı ve coşkulu bir atmosfer hakimdi. Bir süre yüründükten sonra bitiş noktası olan Drehscheibe’nin önüne gelindi. Burada, devrim mücadelesinde yitirilenler için saygı duruşu yapıldı.

12 Ekim

Hamburg kentinde, Kürt Toplum Merkezi’nin çağrısıyla, merkez istasyon Haupbahnhof’ta bir araya gelindi. Kobanê’ye yönelik IŞİD saldırılarını protesto eden konuşmalar yapıldıktan sonra yürüyüşe geçildi. Yürüyüşe gençlerin katılımı oldukça fazla idi.

Türk Konsolosluğu’nun önüne yürümek isteyen kitlenin önü polis tarafından kesildi. Buna karşın bir müddet oturma eylemi yapıldıktan sonra kitle geldiği yöne doğru yürüyüşe geçti. Ancak polis yine kitlenin önünü keserek yürüyüşe izin vermedi. Tertip Komitesi’nin kararıyla, gruplar halinde dağılan kitle, yeniden merkez istasyonda toplandı. Burada, IŞİD’in Kobanê’ye dönük saldırılarını protesto etmek için tren raylarının üçü işgal edildi. Bir saati aşkın bir süre devam eden işgalin ardından eylem sonlandırıldı. Yürüyüşe BİR-KAR, ATİK ve ADHK’nın aralarında bulunduğu devrimci ve ilerici güçler de katıldı.

9 Ekim

Bochum’da YEK-KOM ile ilerici ve devrimci kurumların çağrısıyla kent merkezinde bulunan Husemannplatz’da bir araya gelen yüzlerce kişi, IŞİD çetesi ve destekçilerinin kuşatmasını protesto etti. Kürt kurumlarının yanısıra DİDF, BİR-KAR ve MLPD flama ve pankartlarıyla eyleme katılıp, destek sundu. Eylem sırasında kurumlar adına konuşmalar yapıldı. Yaklaşık iki saat süren eylem, önümüzdeki eylemlere daha geniş bir katılım sağlanması çağrısı ile sonlandırıldı.

Bielefeld’de de Kürt Toplum Merkezi’nin çağrısını yaptığı yürüyüşe binden fazla kişi katıldı. Yürüyüşe Kürt emekçilerin yanısıra, Bielefeld Demokratik Güçbirliği bileşenleri de katıldı. Yürüyüşe başından sonuna dek coşkulu bir atmosfer hakimdi, özellikle gençler öfke yüklüydüler. BİR-KAR yürüyüşe “Faşizme karşı omuz omuza“ şiarlı bir pankartla katıldı. Yürüyüş sırasında, “Rojava ile dayanışmaya, halkların birleşik devrimci direnişini büyütmeye” başlıklı bildirinin dağıtımı yapıldı.

Wuppertal’da ise eylemin çağrısını, Kürt Toplum Merkezi ile Wuppertal Enternasyonal Dayanışma Platformu yaptı. Coşkulu sloganlar eşliğinde City Arkaden’in önünde toplanıldı. Eyleme üç binden fazla kişi katıldı. Buradaki bekleyiş sırasında Kobanê’deki gelişmelere ilişkin bilgilendirmeler yapıldı, IŞİD’i protesto içerikli sloganlar haykırıldı ve Kobanê direnişi selamlandı.

Yürüyüşün kitleselliği ve yürüyüşe hakim olan canlılık ve coşku sadece katılımcıları değil, çevredekileri de etkiledi. Çevredekiler, yer yer yürüyüşe alkışlarıyla karşılık verdiler. Wuppertal’ın en kalabalık caddelerinden geçilerek tekrar başlangıç yerine, City Arkaden’in önüne gelindi. Konuşmaların ardından eylem sonlandırıldı. TKİP ve BİR-KAR da yürüyüşe katıldı.

Darmistadt şehir merkezindeki Luisen Platz’da toplanan kitle, burada kortejler oluşturarak kısa bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından, eyleme katılan kurumlar adına konuşmalar yapıldı. Gelişmelerle ilgili bilgi verildi ve duyarlılık çağrısı yapıldı. Eyleme BİR-KAR da katıldı.

Kızıl Bayrak / Almanya

 

 

 

 

 

Düsseldorf’ta on binler
Kobanê için yürüdü

 

Almanya Düsseldorf’ta 11 Ekim günü on binler, IŞİD çetelerinin Kobanê’ye saldırısını protesto etmek ve Kobanê halkının direnişini selamlamak için dev bir gösteri yaptı. Düsseldorf, ellerinde bayraklar ve çeşitli dövizler olan gösterilerce adeta işgal edildi.

Kısa sürede hınca hınç dolan, Ren Nehri kıyısındaki Kayser-Wilhem-Ring alanında bir araya gelindi. Buluşma alanı, Kobanê direnişini selamlayan coşku yüklü sloganlarla inletildi. Ayrıca, arabalar üzerine kurulan platformdan, Partizan ve BİR-KAR temsilcileri ile MLPD Başkanı Stefan Engel birer konuşma yaptılar.

Ardından başlayan yürüyüş boyunca Kürt emekçiler ile ilerici ve devrimciler hiç susmadılar. Sürekli slogan attılar, zaman zaman da kısa ajitatif konuşmalar yaptılar. Yürüyüş kortejleri yaklaşık 3 kilometreyi buluyordu. Yolda da sürekli yeni katılımlar oldu. Taşınan pankart ve flamalar, özellikle Almanca atılan sloganlar çevredeki herkesin dikkatini çekiyordu. Çevredekiler, öfkeli ve bir o kadar da coşkulu sloganlar haykıran kortejleri alkışlarıyla desteklediler.

Oldukça uzun süren bir yürüyüşün ardından eyalet parlamentosunun önüne gelindi. Eylem burada mitinge dönüştü. Miting alanında kurulu büyük platformdan konuşmalar yapıldı. Kobanê Kantonu Eşbaşkanı Enwer Müslim ise telefonla eylemi ve eylemcileri selamladı.

En çok PYD Eşbaşkanı Salih Müslim’in konuşması merak ediliyordu ve konuşma dikkatle dinlendi. Salih Müslim, günlerdir yediden yetmişe tüm Kobanêlilerin kahramanca direndiklerini, sonuna dek direnmeye kararlı olduklarını, uğruna mücadele ettikleri davanın sadece Kürt halkının değil, tüm halkların ve tüm insanlığın davası ve kavgası olduğunu dile getirdi. Kendilerini destekleyen ve her türlü dayanışmada bulunan bölgedeki ve uluslararası alandaki tüm kavga dostlarını selamladı.

Miting, yapılan bu konuşmaların ardından sona erdi. Dağılma sırasında bu kez genç kitle coşkulu türküler eşliğinde halaylar çektiler, yine canlı ve coşkulu biçimde sloganlar attılar. Göstericiler bu kez de geldikleri kentlere dönmek üzere Düsseldorf Tren İstasyonu’na aktı.

Komünistler yürüyüşe ve mitinge, üzerinde “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!” yazılı TKİP imzalı bir pankart ve TKİP bayrakları ile katıldılar. Hem yürüyüş hem de miting alanında TKİP imzalı, “Kürt halkı ile dayanışmayı büyütmeye!” başlıklı bildirinin dağıtımını yaptılar. Yanısıra, 22 Kasım’da yapılacak olan merkezi gecenin el ilanlarını dağıtıp, gece bileti ve gazete satışı gerçekleştirdiler.

Eyleme, BİR-KAR da flamaları ile katıldı. “Rojava ile dayanışmaya, halkların birleşik devrimci direnişini büyütmeye!” başlıklı BİR-KAR imzalı bildirinin dağıtımı yapıldı.

Eylemde, Türkiyeli ilerici ve devrimci parti ve örgütlerin katılımında çok belirgin bir artış olduğu, Alman ilerici, anti-faşist ve devrimci parti ve kurumlara mensup kitle desteğinin yanında, yerli emekçilerin de geniş biçimde yer aldığı gözlemlendi.

Kızıl Bayrak / Almanya

 
§