25 Temmuz 2014
Sayı: KB 2014/30

Direnen Filistin halkıyla eylemli dayanışma!
Sorun burjuva cumhuriyetinin başına kimin oturacağı değil, onun nasıl yıkılacağıdır
AKP’nin dilinde Filistin, aklında özelleştirme var!
Rojava ve Filistin’e destek eylemleri
Sınıfa karşı sınıf tutumunu ete-kemiğe büründürelim!
Kent Şeker grevi
kararlılıkla sürüyor!
Yıldız Sunta işçileri
ihanete karşı direniyor!
Şişecam işçileri: Eylemlerimizi sürdüreceğiz!
Bakaç işçileri saldırılara ve sessizliğe rağmen direnişte!
“İşçiler el ele verdiği sürece kazanan taraf olacaktır!”

Jandarma saldırısının emrini Sütaş patronu verdi!

“En az yüzde 50 zam, 35 saatlik çalışma haftası!”

İhanete geçit vermemek için
TİS komitelerinde örgütlenelim!

Devrimci Gençlik Birliği üzerine... / 1
Bir elmanın iki yarısı - K. Toprak
Bürokrasiyi ve tıkanmayı aşmak için
ortak mücadele programına sahip taban inisiyatifleri
“Kızıl Bayrak elimizde bir kılavuz olarak durmaktadır!”
“Kavganın bayrağı kızıldır, Kızıl Bayrak işçi sınıfının elindedir!”
Emperyalist gericilik,
İsrail barbarlığının suç ortağıdır!
Uzlaşmacı çizginin açmazları…
Filistin: Katliamların ve direnişin tarihi
Dünyadan Filistin ve
Rojava için eylemler
İmam hatip okulları kimin ihtiyacıdır?
Çocuk istismarı / 4
Fırtına kuşları
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yıldız Sunta işçileri ihanete karşı direniyor!

 

Sendika bürokratlarının ihanetine uğrayan Yıldız Sunta işçileri direnişlerini sürdürüyorlar.

Kocaeli’nin Kartepe İlçesi’nde Laminant Parke ve MDF Kapı gibi ahşap ürünler üreten Yıldız Sunta fabrikasında çalışan işçiler, sendikanın kendilerinden habersiz Toplu İş Sözleşmesi imzalamasına karşı 11 Temmuz’da başlattıkları eylemi fabrika önünde sürdürüyorlar.

Kızıl Bayrak’a konuşan işçiler kendilerine sorulmadan imzalanan bu sözleşmeyi kabul etmediklerini, şube yöneticilerinin ve işçilerin muhatap alınarak kendi belirledikleri taleplerle TİS imzalanana kadar mücadeleden kaçmayacaklarını belirttiler.

400 işçinin çalıştığı Yıldız Entegre fabrikasında işçiler Hak-İş’e bağlı Ağaç-İş Sendikası’nda örgütlüler. Sendikanın genel merkezi işçilerden habersiz patronla sözleşme imzaladı. Bu satış sözleşmesiyle işçiler 2.5 yıllığına toplam yüzde 4 zamma mahkum edilirken, ayrıca her işçiden aylık 80 TL aidat kesilecek.

İşçiler fabrika önünde bir haftadır davul zurna eşliğinde hem Yıldız Sunta patronunu hem de satış sözleşmesi imzalayan bürokratları protesto ediyorlar. İşçilerin yanında eyleme katılarak destek verdiğini söyleyen Ağaç-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Şener Furuncu ise şu açıklamayı yaptı:

11 Temmuz tarihinde sendika ve işveren kendi aralarında bir sözleşme yapmışlardır. Burada 2.5 yıllığına yüzde 4 zam ve sendika her işçiden aylık 80 TL aidat alacağı yönünde anlaşma yapılmıştır. Biz bu anlaşmayı kabul etmiyoruz. Biran önce de yanlıştan dönülmesini istiyoruz. İşçiler burada 900 TL ile 1100 TL arasında maaş alıyor. Biz sadece insanca yaşayacak koşulların bize verilmesini istiyoruz. Yapılan zammı az buluyoruz. Eşit işe eşit hak istiyoruz.”

Ağaç-İş Genel Merkezi, sendikaya bağlı eylem yapan 730 işçinin telefonuna mesaj göndererek işçilere, “Değerli üyelerimiz, imzalanmış olan toplu iş sözleşmesinden sendikamızın tüm birimlerinin haberdar olduğunu ve onların bilgisi doğrultusunda imzalandığı en doğru gerçektir. Kocaeli Şube Genel Kurulu başlangıcından bugüne kadar hep aynı oyun ve senaryolarla sendikamızı yıpratmaya çalışmaktadır. Durumdan vaziyet çıkarmak isteyenler başarılı olamayacaktır” denildi.

Koaceli’de hak gaspı Akhisar’da cinayet!

Ağaç sektöründe tekellerden biri olan ve “iş kazaları” ile bilinen Yıldız Entegre’nin Akhisar fabrikasında bir işçi yaşamını yitirdi.

Akhisar Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Yıldız Entegre fabrikasında 24 yaşındaki Aziz Erten üzerine suntaların devrilmesi ile yaşamını yitirdi. Erten’in ölümünün ardından “işyerinde uyuya kalması sonucu” hayatını kaybettiği iddia edilerek işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin olmamasının üstü kapatılmaya çalışıldı.

İş cinayetinin ardından Kocaeli’deki direnişçi işçiler eyleme çıktı. Alikahya OSB içinde fabrikanın yönetim binasına doğru yürüyüşe geçtiler. Eylemde patronun dalkavukluğunu yapan melamin bölümü amiri İhsan Özkan’ın yaptığı ihanetler teşhir edildi. Ayrıca Yıldız Entegre patronuna ait olan Yonga Levha’da makinadan zımparalanak otomatik bir şekilde istiflenen yaklaşık 5 tonluk MDF paketinin altında kalarak can veren Aziz Ertem’de anıldı.

16.00-24.00 vardiyasında çalışan işçilerin bir kısmı servislerle bir kısmı da kendi imkanlarıyla fabrika önünde bekleyişlerini devam ettirdiler. Servislerle gelen işçilerin neredeyse tamamı fabrika içine girmeyip pankartların arkasına geçtiler. İşçiler “Kahrolsun İsrail!” sloganını atarak Filistin halkını da unutmadılar. Ayrıca bekleyiş esnasında çevreden geçen işçi servisleri ve diğer araçlardan da korna ve alkışlarla destek geldi.

16.00-24.00 vardiyasının girmesinin ardından 08.00-16.00 vardiyasında çıkanlarla eylem devam etti. Vardiyanın tamamen çıkmasıyla birlikte işçiler yürüyüş korteji oluşturarak yönetim binasına doğru yürüyüşe geçtiler. İşçilerin çıkış yaptığı kapının arkasında olan yönetim binasına yaklaşık yarım saat yürünerek varıldı.

Gerekirse fabrikayı işgal ederiz!”

Yönetim binası önüne varıldığında ise işçiler burada İhsan Özkan isimli patron dalkavuğunun “Bu işçilerin arpası fazla geldi” demesi üzerine bir poşet arpayı giriş kapısının önüne serptiler. Bu protestodan sonra ise bu şahsın bir işçi hakkında uydurma gerekçelerle tutanak tuttuğu duyuldu. Bu saldırılara karşı ise Şener Furuncu her yeri eylem alanına çevireceklerini, buna yöneticilerin evlerinin önünde gerçekleştirecekleri eylemlerle başlayacaklarını söyledi. Ayrıca bugüne kadar eylemlere yasalar çerçevesinde yaptıklarını fakat fiili-meşru eylemler yapmaktan da çekinmeyeceklerini söyledi. Şube başkanı Şener Furuncu “Bu iş böyle bitmez, fabrika işgaline kadar eylemlerimize devam ederiz” diyerek kararlılıklarını gösterdi.

Furuncu’nun yaptığı konuşmanın ardından ise Yong Levha’da ölen Aziz Erten için dini tören yapıldı.

Kızıl Bayrak / Kocaeli

 
§