25 Temmuz 2014
Sayı: KB 2014/30

Direnen Filistin halkıyla eylemli dayanışma!
Sorun burjuva cumhuriyetinin başına kimin oturacağı değil, onun nasıl yıkılacağıdır
AKP’nin dilinde Filistin, aklında özelleştirme var!
Rojava ve Filistin’e destek eylemleri
Sınıfa karşı sınıf tutumunu ete-kemiğe büründürelim!
Kent Şeker grevi
kararlılıkla sürüyor!
Yıldız Sunta işçileri
ihanete karşı direniyor!
Şişecam işçileri: Eylemlerimizi sürdüreceğiz!
Bakaç işçileri saldırılara ve sessizliğe rağmen direnişte!
“İşçiler el ele verdiği sürece kazanan taraf olacaktır!”

Jandarma saldırısının emrini Sütaş patronu verdi!

“En az yüzde 50 zam, 35 saatlik çalışma haftası!”

İhanete geçit vermemek için
TİS komitelerinde örgütlenelim!

Devrimci Gençlik Birliği üzerine... / 1
Bir elmanın iki yarısı - K. Toprak
Bürokrasiyi ve tıkanmayı aşmak için
ortak mücadele programına sahip taban inisiyatifleri
“Kızıl Bayrak elimizde bir kılavuz olarak durmaktadır!”
“Kavganın bayrağı kızıldır, Kızıl Bayrak işçi sınıfının elindedir!”
Emperyalist gericilik,
İsrail barbarlığının suç ortağıdır!
Uzlaşmacı çizginin açmazları…
Filistin: Katliamların ve direnişin tarihi
Dünyadan Filistin ve
Rojava için eylemler
İmam hatip okulları kimin ihtiyacıdır?
Çocuk istismarı / 4
Fırtına kuşları
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kent Şeker grevi kararlılıkla sürüyor!

 

Kent Şeker grevinde işçiler kararlılıkla mücadeleyi sürdürüyor.

Kent Şeker yönetimi grevin 3. günü olan 17 Temmuz’da da sözleşme masasına dönmedi. Tek Gıda-İş Sendikası brüt ücret  teklifinde 435 TL’den brüt 390 TL’ye gerilemiş olmasına karşın yönetim karşılık vermedi.

Gündüzleri çeşitli fabrikalardan ziyaretler ve halaylarla hareketli bir şekilde devam eden grevde, geceleri yaklaşık 30 işçi nöbet tutuyor. Evleri yakın olan işçiler ise nöbette olan arkadaşlarını yalnız bırakmıyor.

Fabrika 1. temsilcisi Seyfullah Keskinoğlu sözleşme sürecine ilişkin Kızıl Bayrak’a şunları ifade etti:

Sözleşme döneminin başında taslağın hazırlığı için her bölümden iki işçi katılımı ile toplantılar gerçekleştirdik. Arkadaşlarla taslağı hazırladık, işverene verdik. Daha sonra şube başkanımızın ve genel başkanımız da katılımı ile bilgilendirme toplantıları yapıldı. Hepsi buraya kadar iyiydi. İşveren özellikle ücretler konusunda taleplerimizi kabul etmedi. Son gün ayın 14’ünde gece biteceğini düşündüm. Ama olmadı. Olmasını çok isterdim. Çünkü her iki tarafında zararına. İşçinin sigorta primi bu grev dönemi boyunca yatmayacak, maaşları yatmayacak. Diğer tarafta ise üretim olmayacak. 40 yıldır grev yaşamamış bir fabrika. Bu yüzden her birimizin deneyimsizlikleri vardı. Bakacağız, göreceğiz. Umuyorum bir an önce kazanırız.

Grev sınıf dayanışmasıyla devam ediyor

5. gün fabrikanın diğer kapısından beyaz yakalı personelin mesai bitiminde protesto gösterisi yapıldı. E-5 yan yolun trafiğe kesilmesiyle diğer kapıda protestodan sonra yine yol keserek geri dönüldü.

Kristal-İş’in Levent’teki eyleminden dönerken feribotta da pankart açan Gebze ve Bursa Şişecam işçileri de eyleme katıldılar. “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Kent Şeker işçisi yalnız değildir!”, “İşgal, grev, direniş!” sloganları coşkulu bir şekilde atıldı. Bursa Şişecam işçileri “Cam işçisi Kent İşçisinin Grevini Destekliyor” pankartı açtılar. Birlikte çekilen halayların ardından cam işçileri grev alanından ayrıldı.

Ardından iki gündür sınıf kardeşlerini yalnız bırakmayan Lipton-Knor işçileri grev alanını ziyaret etti.

BDSP grevin 6. gününde fabrika önündeydi. Sınıf devrimcilerinin dayanışma ziyareti sırasında Çarşı grubu, CHP ve ÖDP de destek için geldiler.

8. günde sendika ve patron arasında ortak bir karar sağlandığı açıklandı. Kararın kabulü için işçiler arasında referandum yapıldı. İşçiler “Greve devam!” dedi.

Sendika yönetiminin pazarlık masasından kalktığında anlaşma için işçilere sunduğu koşullar şöyle duyurulmuştu: “Üyelerimizin EVET demesi halinde;
1. Yıl ilk altı ay 1500.00 TL’nin altında olanlara 50+200TL seyyanen,
İkinci altı ay 110TL olmak üzere toplam ücret artışı bir yıllık seyyanen 360TL
1500.00TL. ve üzerine ise. 200+110TL seyyanen 310 TL ücret artışı gerçekleşerek GREV sona erecektir.

2. yıl ücret zammı enflasyon ve sosyal haklarda da enflasyon üzerinde önemli artışlar sağlanarak telafi çalışma sorununa kalıcı çözüm getirilmiştir.

Referandum sonucu gelinen aşamaya HAYIR kararı verilmesi halinde GREV devam edecektir.

Tüm üyelerimize kararlarının ve sonuçlarının şimdiden hayırlı uğurlu olmasını ve üyelerimiz için çifte bayram yaşatacak güzel sonuçlarla sürecin tamamlanmasını diliyoruz.”

Kent Şeker işçileri, yapılan grev oylaması sonucu “Greve devam!” diyerek mücadele kararlılıklarını sürdürdüler.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

 

BDSP’den Kent Gıda grevcilerini ziyaret

 

BDSP’nin çağrısıyla bir araya gelen işçi ve emekçiler grevin 6. gününde (20 Temmuz) fabrika önünde toplanarak “İşgal, grev, direniş! Yaşasın Kent Şeker grevimiz!” pankartını açarak sloganlarla yürüyüşe geçtiler. Grev alanına doğru yürünürken “Yaşasın Kent Şeker grevimiz!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganlarına grevci işçiler de güçlü bir şekilde katılarak grev meydanını inlettiler.

Grev alanına girildiğinde ise Tek Gıda-İş Sendikası tarafından BDSP’nin bütün işgallerde, direnişlerde, grevlerde işçileri yalnız bırakmadığı söylenerek alana geldiği duyuruldu.

Haklar için birleşik ve militan mücadeleye!

Alana girildikten sonra BDSP temsilcisi burada grevci işçilere seslendi. İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırılarını lanetleyerek sözlerine başlayan BDSP temsilcisi, ardından ise Ortadoğu’nun emperyalist- kapitalistler tarafından işgal edildiğini söyleyerek “işçilerin birliği, halkların kardeşliği” için mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye işçi sınıfının yaşadığı genel sorunlara da değinen temsilci, Şişecam grevinin yasaklandığını hatırlatarak işçilerin kazanmak için birleşik, militan mücadeleye hazırlanması gerektiğini ifade etti.

BDSP temsilcisi konuşmasının sonunda Kent Gıda grevcilerini tekrar selamladıktan sonra yalnız olmayacaklarını söyledi. Bu esnada grevci işçilere bu yıl 20. yılına giren sınıfın, devrimin ve sosyalizmin sesi Kızıl Bayrak gazetesinden onlarcası grevci işçilere dağıtıldı.

Grevci işçilerle dayanışma ziyaretleri

Bu sırada başka ziyaretler de gerçekleştirildi. CHP’nin eski sendikacı milletvekili Süleyman Çelebi ve CHP Gebze İlçe Örgütü geldi. Süleyman Çelebi uzun bir konuşma yaparak grevin “destekçisi” olduğunu söyledi.

Beşiktaş Çarşı taraftar grubu da “Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganını atarak ve meşalelerle desteğe geldi.

Sloganlarla alana gelen ÖDP adına ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş grevci işçilere seslendi.

Sık sık sloganların atıldığı alanda Kartal Üç Fidan Gençlik Kültür Evi Şiir Topluluğu da okuduğu şiirlerle grevcilere kısa bir şiir dinletisi sundu. Şiir dinletisinin ardından halaylar çekilerek, sloganlar atılmaya devam edildi.

Ziyaretin sonunda BDSP’lileri alkışlarla uğurlayan Kent Gıda işçileri grevle dayanışma çağrısında bulundular.

Kızıl Bayrak / Gebze


 
§