4 Nisan 2014
Sayi: KB 2014/14

Yerel seçim sonuçları
Yerel seçimler üzerine bazı gözlemler
Çözüme giden yol sandıklardan değil,
sınıf savaşımından geçer!
Parlamenter hayaller değil, meşru militan mücadele
Yerel seçimler ve
ortalığa saçılan pislikler! - H. Yağmur
Hangisi suç?
Devrimci seçim çalışmasından 1 Mayıs’a... - S.Soysal
1 Mayıs yasağı için
bahane bulundu!
Ankara’da
1 Mayıs hazırlıkları!
BDSP’lilere saldırı protesto edildi
Direniş, özgürlük, 1 Mayıs...
Kızıldere’nin yolundan gidenler kızıl bayrağı yükseltiyor!
Yasa yürürlükte işçiler kapı önünde
Luna işçilerine
dayanışma çağrısı
Greif direnişi ve güncel görevler
“Bir kez daha ihanete uğradık, ama son sözü biz söyleyeceğiz!”
Eren Korkmaz: Çamurlu sularda yüzen
bir ihbarcı ve işbirlikçi
Bürokrasi içinde yolunu şaşıranlar
şimdi de dükkancılığa soyundu!
Greif’te efendiler ve hainler!
Greif ile dayanışma büyüyor!
Greif direniş günlüğü
Kadın işçiler
“Mücadeleye devam” dedi!
Greif direnişi Köln’deki Greif işçilerine taşındı
Yalanlara sığınanların
savaş tezgahı
“Bu resmi siz mi yaptınız?” - Z. Eylül
“Bir resmi yalan daha açığa çıktı!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kadın işçiler “Mücadeleye devam” dedi!

 

Greif Emekçi Kadın Komisyonu, 29 Mart’ta fabrika içerisinde gerçekleştirdiği bir etkinlikle tüm kadın işçileri hakları için mücadeleye çağırdı ve “Zafere kadar mücadeleye devam” dedi.

Açılış konuşmasında etkinliğe destek veren Kiğılı direnişçisi Didem Sorhun’a teşekkür edildi.

Ardından Greif’in direnişçi kadınlarından Kader, “Emekçiler” başlıklı kendi yazdığı şiirini paylaştı. Daha sonra da direnişçi kadın işçileri konu alan bir sinevizyonun gösterimi yapıldı.

Kiğılı direnişçisi kendi deneyimini anlattı

Sinevizyon gösteriminin ardından söz alan Didem Sorhun, “Kiğılı’da tek başına direnmiş bir işçi olarak hepinizi selamlıyorum” dedi. Kiğılı fabrikasındaki çalışma koşullarından bahseden Sorhun, baskı ve sömürünün yoğun olduğu fabrikada patronun işçileri birbirine düşürme ve bölme politikası izlediğini söyledi. Kendisinin bu oyuna gelmediğini belirten Sorhun, bu sebeple işine son verildiğini ifade etti.

Sorhun, işine son verilmesinin ardından direnişe başladığını, birçok işçi arkadaşının da kendisini sahiplendiğini dile getirdi. Bu sahiplenmeden korkan patronun direnişi karalamaya giriştiğini kaydederek, bir süre sonra bu politikanın da işlemediğini söyledi.

Sadece kapı önünde bekleyerek direnmenin sonuç vermediğini, bu sebeple direnişi mağazalara taşıdıklarını belirten Sorhun, ses getiren eylemlerin yanı sıra o dönemde süren direnişleri ortaklaştırdıklarını ve mücadelenin bu şekilde başarıya ulaştığını sözlerine ekledi. İşe iade davasının kendi lehine sonuçlandığına da değinen Sorhun, patronun bunu kabullenemeyerek tazminatını verdiğini belirtti.

Sorhun konuşmasını “Örgütlü işçileri hiçbir kuvvet yenemez!” diyerek bitirdi.

Kadın işçilere daha fazla baskı ve sömürü!

Sorhun’un ardından Greif Emekçi Kadın Komisyonu adına yapılan konuşmada ise direşin 48. gününe gelindiği ifade edildi. Kadınların daha fazla sömürü ve baskı altında olduğuna dikkat çekilen konuşmada, fabrikada kadın işçilere yönelik şiddet uygulandığı, bunun ardından kadın yöneticilerin olayın üstünü örtmeye çalıştığı bilgisi verildi.

Kadın Komisyonu’nun başarı ile yoluna devam ettiği belirtilen konuşma, saldırılara karşın zafere kadar mücadelenin süreceği ifade edilerek sona erdirildi.

Konuşmanın ardından işçiler direnişle ilgili yazdıkları şiirleri paylaştılar. Şiir sunumlarının ardından bir Alınteri okuru, Aynur Çamalan’ın mücadele deneyimini aktardı ve Alınteri adına bir konuşma yaptı. Halkın Birliği’nin de Greif işçilerine destek mesajı okundu.

Konuşmaların ardından emekçi kadınlar etkinlik için hazırladıkları müzik dinletisini sundular. İşçiler dinleti eşliğinde halaylar çekti.

Çekilen halayların ardından bir kez daha işçiler kendi ürettikleri şarkı ve şiirleri paylaştılar.

Etkinlik sloganlarla sona erdirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Greif işçisi kadınlar: Erkek işçilerle omuz omuza, zafere!

 

Direnişlerinin 47. gününde (28 Mart) Greif Fabrikası Emekçi Kadın Komisyonu, Şirinevler Meydanı’nda eylem gerçekleştirdi.

“Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Direne direnen kazanacağız!” sloganları atan işçiler; “Greif’te direniş kazanacak!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Taşeron köleliğine son!” ozaliti ve dövizleri açtı.

Greif işçisi kadınlar mücadeleyi omuzluyor!

Haykırılan sloganların arından basın metni okundu.

47 günlük direnişin kısaca anlatıldığı, patronun grev kırıcı girişimlerinin teşhir edildiği ve DİSK Tekstil Sendikası’nın işçileri yalnız bıraktığının vurgulandığı basın metni şu sözlerle devam etti: “Biz Greif İşçisi Kadınlar olarak emekçi kadın komisyonu oluşturduk; Yaşamın yarısında biz varsak mücadelenin de yarısında biz varız demek için. Sonuç olarak haklı mücadelemizde erkek işçi kardeşlerimizle omuz omuza direniyoruz.

Gündüzlerinde sömürülmeyen, geceleri aç yatılmayan bir gelecek için, çocuklarımız için direniyor, mücadele ediyoruz.”

Greif işçilerinin birliği dağıtılamaz!

Açıklamada Gerif yönetiminin işgali dağıtma çabasına da değinilerek şunlar ifade edildi:

Greif patronu yeni bir taktik olarak ‘fabrikayı kapattık’, ‘işçileri işten attık’ diyerek bizi tekrardan bölmeye, parçalamaya ve moralimizi bozmaya çalışıyor. Bunların hepsi kocaman bir yalandır. Bizim direnişimizi ne patronun yalanları bitirebilir ne de karalamaları bizi parçalayabilir.”

Sömürü saltanatına dur dediklerini, sefalet ücretlerini, kötü çalışma koşullarını, taşeron sistemini ve iş güvencesizliğini kabul etmediklerini belirten işçiler basın metninin ardından alanda halay çektiler.

Eyleme çevrede birikenler büyük bir ilgi gösterdi.

Halayların ardından eylem sonlandırıldı ve işçiler fabrikaya geri döndüler.

Kızıl Bayrak / İstanbul


 
§