14 Mart 2014
Sayi: KB 2014/11

Rejim krizinde yeni safha: Alternatif sosyalizm!
Berkin'e görkemli uğurlama ve bazı gerçekler
Yakalarını kurtarmak için provokasyona başvurdular!
Berkin uyudu,
halk yarınlara uyandı
Devlete karşı
9 aylık yaşam mücadelesi
Berkin’i kaybettik,
hesabını soracağız!
Berkin yüzbinlerle
sonsuzluğa uğurlandı!
Berkin direnişle uğurlandı!
Dersler Berkin için iptal: Gençlik sokakta!
Avrupa’da Berkin için eylemler
Faşist saldırılara karşı eylemli dayanışmaya!
“Haklı olanlar her zaman kazanır!”
“Sandık”larından güçlüyüz!
Greif’le netleşen konumlar, açığa çıkan kimlikler
Greif işçilerinden önemli açıklama…
DİSK yönetiminin tutarlılık ve samimiyet sorunu
İşbirlikçiliğin hep kaybettiren tarihi
Kömürü tutuşturan büyük işçi isyanı!
Greif’te işgal ve direniş bir ayı geride bıraktı
İşgal fabrikasında coşkulu ve kitlesel devrimci 8 Mart!
BDSP’den kızıl 8 Mart yürüyüşleri!
BİR-KAR’dan 8 Mart etkinlikleri
Ukrayna'da emperyalist gerilim tırmanıyor
Emperyalist dünyanın iç ilişkilerinde yeni bir dönem
Kapitalizm cinnet getirir!
Yaşanabilir bir dünya = Sosyalizm
“Adı yüzyıllar boyunca yaşayacak, yapıtı da!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BDSP’den kızıl 8 Mart yürüyüşleri!

 

İzmir’de coşkulu ve kızıl 8 Mart

İzmir Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Karşıyaka’da coşkulu bir 8 Mart eylemi düzenledi.

Karşıyaka İzban’da toplanmaya başlayan kitle halaylar ve marşlarla kortej düzenine geçti. Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu’nun “New York’tan Greif’e direniş özgürleştirir” şiarlı pankartının önünde, devrimci kadın önderlerin yer aldığı, “Vardık, Varız, Varolacağız!” şiarlı pankart yer aldı. Kortejin en önünde ise çocukların hazırladığı “Çocuklar öldürülmesin şeker de yiyebilsinler” şiarlı pankart yer aldı.

Kızıl renklerin hakim olduğu kortejde emekçi kadınlar kızıl fularlarla en ön saftaydı. Ajitasyon ve sloganlar eşliğinde ilerleyen BDSP korteji, canlılığı ve coşkusuyla Karşıyakalı emekçiler tarafından ilgiyle karşılandı. Greif işçilerinin coşkulu direnişi yürüyüş boyunca ajitasyon konuşmaları eşliğinde emekçilere taşındı.

Karşıyaka İşbankası önünde sonlandırılan yürüyüşün ardından eylem programına geçildi. Program, işçi sınıfının devrimci mücadelesinde şehit düşen kadınlar anısına yapılan sagı duruşuyla başladı.

Saygı duruşunun ardından BDSP adına yapılan konuşmada 8 Mart’ın tarhisel ve sınıfsal anlamı üzerinde duruldu. 8 Mart’ın işçi sınıfının devrimci mücadelesine ait olduğu vurgusuyla birlikte “Kadınlar eşitlik ve özgürlük istiyorlarsa sosyalizm için mücadele etmelidirler” denildi. BDSP adına yapılan konuşma mücadele çağrısıyla son buldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Sosyalist Başkan Adayı Burcu Koçlu da eylemde konuşma yaparak şunları söyledi: “Bugün kadına dayatılan bu sömürü koşulları karşında kadınların seçimi mücadele ve sokaklar olmalı. Emekçi kadınlar Greif işçisin açtığı mücadele yolundan yürümeliler. Sermaye düzeni bugün emekçi kadınları da sandığa çağırıyor. Katmerleşmiş sömürü koşullarından kurtulmanın yolu seçim sandıkları değil sokaklar ve mücadele alanlarıdır.”

Konuşmaların ardından, ‘Ben Ulrıke Bağırıyorum’ adlı oyun bir emekçi kadın tarafından sergilendi. Tiyatro oyunun sonrasında ise Manisa İşçi Kültür Sanat Derneği’nin katkılarıyla hazırlanan marşlara ve halaylara geçildi. Coşkulu halayların ardından Çav Bella marşıyla eylem sonlandırıldı.

Ankara’da kızıl 8 Mart

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Ankara’da 8 Mart’ı Yüksel ve Sakarya caddelerinde yapılan eylem ve etkinlikle kutladı. Yüksel Caddesi İnsan Hakları Heykeli önünde emekçilere yapılan çağrıyla yürüyüşe geçen sınıf devrimcileri, Sakarya Meydanı’nda bir etkinlikle kadının cinsel, sınıfsal, ulusal sömürüsüne karşı Greif işçilerinin yolundan yürüyerek mücadeleye devam edeceklerini haykırdılar.

İlk olarak, Yüksel Caddesi’nde emekçilere ve gençlere yürüyüş çağrısı yapıldı. Açıklamada 8 Mart 1857’de kadın işçilerinin New York’ta başlattığı direniş geleneğinin bugün de Haziran Direnişi’yle sürdüğü belirtildi. Bugün devletin kadına karşı uyguladığı her türlü baskının altında sermayenin emekçileri daha çok sömürme hedefi olduğu, bu baskılarla kadını korkutmaya, eve hapsetmeye, sindirmeye çalıştığı vurgulandı. Daha sonra yürüyüşe geçildi. Ziya Gökalp Caddesi trafiğe kapatılarak sloganlarla coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Sakarya Meydanı’nda “Geleceğimiz ve özgürlüğümüz için, kadın erkek el ele örgütlü mücadeleye!” yazılı pankartın önünde kürsü kuruldu. Öncelikle, 1857’den günümüze devrimci mücadelede yitirdiğimiz devrim şehitleri anısına saygı duruşu gerçekleştirildi. BDSP adına yapılan açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, Ankara Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Sosyalist Başkan Adayı Melek Altıntaş’ın konuşması, şiir ve müzik dinletisi gerçekleştirildi.
Bağımsız sosyalist başkan adayı Melek Altıntaş da konuşmasında seçimlerin çözüm olarak gösterildiğini, fakat esas çözüm yolunun bu düzenin değişmesi için verilecek mücadele olduğunu belirtti. Emekçilerin AKP, CHP, MHP gibi partilerde bölünmeden kendi sorunları ekseninde, kendi çıkarları için mücadele ederek kurtulacağını vurguladı. Yolsuzluklarla, düzen içi dalaşmalarla düzenin kokuşmuşluğunun daha da çok görüldüğü bugün, Haziran Direnişi deneyimini, düzeni yıkmak, iktidarı almak doğrultusunda hayata geçirmek gerektiğini belirtti.

Ekim Gençliği okurlarının hazırladığı şiir dinletisinde Nazım Hikmet’in Tanya isimli şiiri okundu. Konuşmaların ardından Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu’nun gerçekleştirdiği müzik dinletisi ve halaylarla etkinlik sona erdi. Etkinliğin sonunda 23 Mart’ta direnişçi Greif, Feniş ve Tekel işçilerinin katılımıyla gerçekleşecek İşçi Forumu’na çağrı yapıldı.

Komünistler, etkinlik öncesi ve sonrasında Yüksel ve Sakarya caddelerinde açtıkları stantlarla seçim bildirgesi, Kızıl Bayrak, Emekçi Kadın Bülteni, Ekim Gençliği ve Liselilerin Sesi dağıtımı gerçekleştirdiler.

Avcılar’da BDSP’den 8 Mart yürüyüşü

BDSP-EKK Avcılar’da yaptığı yürüyüşle Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde işçi ve emekçileri mücadeleye çağırdı.

Marmara Caddesi girişinde pankartın ve flamaların açılmasının ardından sloganlarla yürüyüş başladı.

“8 Mart kızıldır kızıl kalacak!”, “Kadın erkek elele örgütlü mücadeleye!” sloganlarıyla devam eden yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarla mücadele çağrısı yükseltildi.

Caddenin sonunda yürüyüş sonlandırılarak kısa bir konuşma yapıldı. Buradaki konuşmada da 8 Mart’ın taşıdığı anlam ve önem hatırlatılarak mücadele çağrısı yinelendi ve söz İBB Bağımsız Sosyalist Başkan adayı Burcu Deniz’e bırakıldı.

Deniz, 8 Mart’ı yaratan New Yorklu dokuma işçilerini anarak konuşmasına başladı. İnsanlığın tüm haklarını mücadele ile kazandığını belirten Deniz, Greif işçilerinin de hakları için 28 gündür direnişte olduğunu belirtti.

BDSP ve EKK olarak insanca yaşanabilecek bir dünyanın sosyalizmde, işçi sınıfının iktidarında  olduğuna inandıklarını belirtti.

Bu nedenle işçi ve emekçilerin sosyalizm mücadelesini büyütmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Düzenin secim oyununa da değinen Deniz, işçi ve emekçileri yalan vaatlerle kandırma girişimlerini teshir etti. İşçi ve emekçileri bu yalan vaatlere, düzenin seçim oyununa karşı devrim ve sosyalizm mücadelesine katılmaya çağırarak konuşmasını sonlandırdı.

Kızıl Bayrak / İzmir-Ankara-İstanbul


 
§