07 Şubat 2014
Sayi: KB 2014/06

Düzenin seçim oyununa karşı
devrimci sınıf kavgasına!
Yerel seçimler ve HDP
Mansur Yavaş: Denizler’in “olgunlaşmış” düşmanı
Çözüm düzen ‘sol’unda değil,
devrimci mücadelededir!
Telefon dinlemelerinden rahatsız(mış)!
Ali İsmail Korkmaz davası
Faşist çete Ali İsmail’i istismar peşinde!
Baskı ve asimilasyona son vermek için ileri
AYM kılıfı hak ihlallerinin üstünü örttü
Buzdağının görün(mey)en yüzü... -
D. Umut
“Direndik, kazandık!”
Esenyurt’ta işçiler forumda buluştu
Gebze’de coşkulu açılış
GM’de işten atmalara karşı enternasyonal dayanışma
Devrimci bir DİSK için...
“KESK tabanın sesine kulak vermelidir!”
“Sendikal eylemler böyle yasaklanamaz!”
“Amaç sermayeye hizmeti özgür kılmak!”
Cenevre-2 Konferansı bitti,
pazarlık devam edecek!
NATO’dan medet umanlar
Soçi 2014: “Soykırım” vatanı,
sömürü cenneti! -M. Ak
Devrim Okulu: Aslolan değiştirmektir!
Yeni döneme girerken liseli gençlik hareketi üzerine…
Kanser tedavisinde umut sosyalizmde!
Kürtaj yasağı aynasında kapitalizmin gerici yüzü
“Medya ve Kadın” paneli
İzmir’de Gezi tutsaklarıyla dayanışma etkinliği
Kapitalist bataklıkta büyüyen istismardan kurtuluş sosyalizmle mümkündür!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

GM’de işten atmalara karşı
enternasyonal dayanışma

 

General Motors (GM), Brezilya’nın Sao José dos Campos işletmesinde çalışan 500 işçinin işine Aralık ayında son verdi. Bu tarihten itibaren Sao José dos Campos işletmesinde üretime uzunca bir süre ara verildi. Metal İşçileri Birliği/Sao José dos Campos enternasyonal ilişkilerini de kullanarak, GM’nin bu saldırısına karşı uluslararası dayanışma çağrısında bulundu.

Brezilya’dan işçilerin İAAR’a ilettikleri bilgi ve çağrı şöyle:

Yıl boyunca São José dos Campos fabrikasında yüzlerce işyeri imha edildi . 304 işçi gönüllü işten çıkarma programıyla çıkışa zorlandı. Nisan 2012 -Temmuz 2013 arasında 1500 iş yeri kaybedildi.

2012 yılından beri sendika işyerlerini savunmak için geniş bir kampanya yürütmüştür: İşçiler gösteriler ve yürüyüşlerle taleplerini dile getirdiler. Federal hükümeti ve Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff’i GM’un işçi kıyımını engellemeye çağırdılar.

Biz cumhurbaşkanı Dilma’dan GM’un işçi kıyımına müdahale etmesini istiyoruz, zira GM Federal hükümetin KDV (IPI) indiriminden birincil derecede yaralandı. KDV indiriminden yaralanarak vurgun vuran GM şimdi de binlerce işçiyi kapı önüne atıyor.”

GM işçileri, uzun bir aradan sonra yeniden üretimin başladığı gün (20 Ocak) direniş ve yürüyüşlerle kapitalist tekelin saldırılarını protesto etti.

GM işçilerinin yaptıkları enternasyonal dayanışma çağrıları da cevapsız kalmadı. İlk elden İspanya’dan CGT Sendikası’ndan, Almanya ve ABD’de GM işletmelerinde çalışan işçilerden ve sendikalardan dayanışma mesajları ulaşmaya başladı.

Türkiyeli işçiler ve sendikalar, GM’un São José dos Campos işletmesinde çalışan işçiler ile dayanışmaya yabancı dillerde protesto ve dayanışma mesajlarını mancha[at]sindmetalsjc.org.br ve info[at]iaar.de mail adresleri veya Türkçe olarak ‘arecber[at]msn.com’ adresi üzerinden iletebilir.

Kızıl Bayrak / Stuttgart

 

 

 

 

MİB’den GM Sao José dos Campos işçilerine
dayanışma mesajı...

Onurlu mücadelenizde
yalnız değilsiniz!

 

Merhaba arkadaşlar, sizlere binlerce kilometre uzaktan, Türkiye’den metal işçisi kardeşlerinizin selamlarını iletiyoruz. Haklı mücadelenizde sonuna kadar yanınızda olduğumuzu duyuruyoruz.

Kardeşler!

Sizden binlerce kilometre uzaktayız, ama maruz kaldığınız sorunlar bize hiç yabancı değil. Biz de düşük ücretler ve ağır şartlarda çalıştırılıyor, sonra da ilk fırsatta kapı önüne konuluyoruz. Çünkü Brezilya ve Türkiye fark etmiyor, yaşadığımız düzen işçi sömürüsü üzerine kurulu.

İşte bu düzende bizi iliklerimize kadar sömürüp sonra da işleri bitince kağıt bir mendil gibi bir kenara atıyorlar. Bunu yapıyorlar ve bizden boynumuzu büküp razı gelmemizi bekliyorlar. Bu türden işçi kıyımlarının örneklerini yakın zamanda sıklıkla yaşadık. En son Bursa’daki Renault fabrikasında yüzlerce işçi işten ayrılmaya zorlandı, onlarca işçi de kışın ortasında sokağa atıldı. Sadece burada değil, şu birkaç ay içerisinde daha pek çok fabrikada yüzlerce işçi, daha fazla kar uğruna işten atıldı. Birçok yerde işçiler örgütsüz oldukları, daha çok da işbirlikçi sendikacıların onları yalnız bırakması nedeniyle bu haksızlığa boyun eğdi. Fakat bazıları da direniş yolunu tutarak mücadele ediyor.

Kardeşler!

Sizlerin vermekte olduğu mücadele, kapitalistlerin keyfiyetine karşı ortaya konulmuş son derece anlamlı ve onurlu bir mücadeledir. Bu mücadele, emeğimizi istedikleri gibi sömürüp bize tek kullanımlık mendil muamelesi yapabileceklerini sananlara karşı atılmış bir tokattır. Bunun için mücadelenizi çok önemsiyor ve kendi mücadelemiz olarak görüyoruz. Bu duygularla da sizi yürekten destekliyor, kazanmanızı diliyoruz.

Kardeşler!

Kapitalistlere karşı kazanmak için sadece tek bir işletmede değil, hem ülke çapında hem de enternasyonal ölçekte sınıf birliğimizi yaratmak durumundayız. Siz de biliyorsunuz ki GM uluslararası bir tekel ve değişik ülkelerde binlerce işçiyi sömürüyor. Eğer GM tarafından sömürülen işçiler, dünya ölçeğinde birlik ve dayanışma içerisinde olurlarsa kazanmamız da o kadar kolaylaşır.

İşte bunun için mücadelenizin sadece GM işyerlerinde değil, genel olarak tüm işçi sınıfının enternasyonal dayanışması bir harç olmasını diliyoruz.

Kardeşler!

İşte bu düşüncelerle bir kez daha mücadelenizi selamlıyor, Metal İşçileri Birliği olarak enternasyonal dayanışmayı yükselteceğimizi, sesinizi Türkiye’deki sınıf kardeşlerinize taşıyacağımızı duyuruyoruz.

GM’de işçi kıyımına son!
Yaşasın işçi sınıfının enternasyonal mücadele birliği!

Metal İşçileri Birliği

5 Şubat 2014

E-mail: metaliscileribirligi@gmail.com
Facebook: metaliscileribirligi.mib

 

 

 

 

THY’de ‘işe iade’ şovu

 

THY ile Hava-İş yönetimi arasında greve çıkılmasına neden olan 24. TİS görüşmeleri anlaşmayla bitirildi. 305 işçinin haksız yere işten atılması ve taleplerin reddedilmesiyle başlayan grev şimdi uzlaşmacı yeni yönetime malzeme sağlanması amacıyla sonlandırıldı ve işten atılan işçilerin işe geri alınacağı açıklandı.

Düne kadar direnişçi işçilerin işe iade davalarını kazanmalarına rağmen işe alınmamalarına karşın, bugün anlaşma öne sürülerek işe alımların yapılacağının duyurulması, THY’deki “yeni dönem” şovu için olsa gerek. Keza anlaşma gereği işe geri alımların yapılacağının duyurulmasına karşın 24 işçinin “disiplin suçu işledikleri gerekçesiyle” geri alınmayacağı bildirildi. Böylece direnişle özdeşleşen işçilerin işbaşının yapması önlendiği ifade edildi.

Hava-İş Sendikası tarafından yayınlanan açıklamada THY A.O. ile varılan anlaşma ‘müjdelenirken’ grev pankartını kaldırmakla övünen başkan Ali Kemal Tatlıbal şu açıklamayı yaptı: “Göreve talip olduğumuzda çatışan değil çalışan bir sendika sloganıyla yola çıktık. 305 arkadaşımızın tekrar işine dönmesi ve grevdeki mağduriyetin giderilip  tüm üyelerimizi kucaklamak üzere müzakereleri yürüttük ve mutlu sona ulaştık. Öncelikle tüm üyelerimize hayırlı uğurlu olmasını yüce Allah’tan niyaz ederiz.”

Tatlıbal anlaşmaya göre ücretlere 1 yıl %5+%3 takip eden yıllar içinse her altı ayda bir %3 oranında ücret artışı yapılacağını ifade ederek şovuna devam etti.

Kabin memurlarının yeni işe girişlerinde uygulanan part-time çalışma ve Rev 3 Uçuş Prosedürü’nün kaldırılması hususunda da mutabakat sağlandığı açıklandı.

THY yönetimin daha önce ayak dirediği talepler şimdi karşılanarak yeni yönetime işçilerin gözünde itibar kazandırılmaya çalışılıyor.

 
§